Penggunaan Kamera Web Selamat: Siapa yang Menonton Anda? | Tinjauan VPNO

Mungkin Jetsons yang pertama kali memperkenalkan kami kepada idea untuk mengadakan perbualan telefon disertai dengan video langsung. Akan tetapi, memerlukan beberapa dekad untuk mewujudkan kenyataan itu. Kamera web yang disambungkan ke komputer anda mampu mengalirkan panggilan video langsung, yang membolehkan anda menyiarkan video langsung di Facebook, atau hanya menyiarkan video anda sendiri ke YouTube dan kedai lain. Sekiranya anda menghargai privasi anda, anda mungkin mempunyai kebimbangan mengenai apakah kamera web anda benar-benar selamat. Lindungi diri anda dari penggodaman kamera web dalam beberapa langkah mudah.

Pengintipan Kamera Web – Realiti atau Paranoia?

Nampaknya membimbangkan seseorang yang mengintip anda melalui kamera web anda agak paranoid dan mungkin terlalu mengambil berat tentang privasi. Walau bagaimanapun, berjaga-jaga pengguna Instagram pada tahun 2016 melihat pita di kamera web komputer di latar foto pengasas Facebook Mark Zuckerberg pada tahun 2016. Lebih-lebih lagi, Pengarah FBI James Comey telah memberitahu orang ramai bahawa mengambil langkah-langkah tersebut adalah wajar. Jadi mungkin pemikiran itu tidak begitu gila.

Dalam banyak kes, sangat mudah bagi penggodam untuk menguasai kamera web anda. Sebenarnya, banyak penggodam melakukannya hanya untuk hiburan. Rakaman rahsia orang yang berkompromi juga boleh menguntungkan di laman web pornografi atau di laman web gelap. Walaupun ramai yang lebih suka tidak memikirkan idea itu, mereka yang mementingkan privasi dapat mencari cara mudah untuk menjadikan penggunaan kamera web selamat.

Siapa yang Mendapat Akses ke Kamera Web Anda?

Mendapatkan akses ke kamera web anda semudah sedikit kod. Semua ejen penyangak perlu mengakses peranti anda hanyalah celah keselamatan anda. Setelah masuk, mereka dapat memperluas jurang untuk mendapatkan akses yang lebih lengkap. Dengan pelbagai jenis perisian hasad di sekitar anda mungkin tidak pernah mengetahui dari mana datangnya virus. Jenayah siber sentiasa berkembang dan kita perlu terus mengikuti. Berikut adalah beberapa cara yang paling biasa di mana penggodam dapat mengakses kamera web anda.

Juruteknik PC Jauh

Sesiapa yang mempunyai akses ke komputer anda dari jarak jauh berpotensi kembali kemudian untuk mengakses kamera web anda. Pembaikan komputer jauh adalah perkara biasa. Juruteknik log masuk ke komputer anda dan atasi masalah dengan perisian anda tanpa perlu datang ke rumah anda. Walaupun penyedia perkhidmatan ini berusaha menyaring pekerjanya, kaedah penyaringan yang terbaik tidak akan berjaya menangkap setiap epal yang buruk. Sebilangan kecil kod yang tertinggal di komputer anda membolehkan juruteknik mengakses komputer anda semula di kemudian hari.


E-mel yang dijangkiti

spamE-mel dengan mudah boleh mengandungi lampiran yang mempunyai kod berjangkit. Pengirim tidak perlu mempunyai kod yang sangat kompleks untuk mendapatkan akses minimum ke komputer anda. Setelah kaki mereka berada di pintu, malah penggodam yang cekap mungkin dapat mengakses kamera web anda dan maklumat lain di komputer anda.

Laman web yang berniat jahat

Peretas sering melaburkan sejumlah wang dalam membeli domain web yang sangat dekat dengan nama domain laman web yang popular. Hanya laman web mereka yang mempunyai kesalahan ejaan yang kecil. Balikkan dua huruf dan anda tiba-tiba berada di laman web yang dapat memberikan kod yang cukup untuk membolehkan akses ke komputer anda.

Pautan yang dihantar melalui e-mel atau melalui media sosial juga boleh menyebabkan pengguna yang tidak curiga masuk ke laman web yang berniat jahat. Semua keperluan penggodam adalah untuk anda masuk ke laman web mereka sekali sahaja. Ini cukup untuk memberikan kod yang akan membuka pintu belakang untuk mereka mendapat akses kemudian.

Peranti Apa Yang Berisiko?

Mana-mana peranti yang anda gunakan yang memiliki kamera berpotensi diretas untuk penggunaan berbahaya. Semua muslihat yang sama di atas akan berfungsi dengan hampir semua peranti. Walaupun ada yang lebih sukar untuk retak, kenyataannya adalah bahawa mana-mana peranti akhirnya dapat diretas. Peretas bekerja tanpa lelah untuk mengembangkan kaedah baru untuk mengakses peranti anda. Sama ada anda menggunakan komputer desktop, komputer riba, tablet, atau telefon pintar, seseorang berpotensi mengawasi anda melalui kamera web anda. Namun, dengan mengambil langkah yang betul untuk melindungi peranti anda, anda boleh menakutkan kebanyakan penggodam.

Bagaimana Saya Boleh Melindungi Diri Saya?

Satu cara yang pasti untuk mencegah penggunaan kamera web anda secara tidak sah telah disebutkan. Sekeping pita ringkas di atas lensa pasti akan berfungsi. Kelemahannya tentu anda tidak boleh menggunakannya. Sekiranya anda kerap menikmati penggunaan Skype, mengambil gambar atau video dengan kamera anda, atau menstrim video langsung di media sosial, anda mungkin kecewa kerana harus melepaskan sepenuhnya kamera web anda.

Memperbarui program antivirus anda selalu merupakan nasihat yang baik dan dapat membantu melindungi anda dari ancaman yang diketahui terhadap keselamatan komputer anda. Selain itu, memastikan sistem operasi peranti anda terkini dengan tambalan terkini akan membantu melindungi peranti anda daripada kemasukan yang tidak dibenarkan.

Sentiasa curiga dengan pautan dalam e-mel dari pengguna yang tidak anda kenali, kerana ia mungkin pancingan data. Ingat, jika e-mel kelihatan mencurigakan, lebih baik membiarkannya tidak dibuka daripada berisiko mendapat jangkitan. Sekiranya anda fikir syarikat mungkin telah menghantar e-mel kepada anda, hubungi mereka secara langsung untuk mengatasi masalah tersebut dan bukannya mengambil risiko membuka e-mel yang berpotensi berbahaya.

Bagaimana VPN Menjadi Pengawal Terbaik untuk Kamera Web Anda

Untuk penggodam mendapat akses ke komputer dan kamera web anda, mereka sering memerlukan satu maklumat penting – alamat IP anda. Alamat IP anda adalah kod unik yang mengenal pasti lokasi peranti anda di dunia maya. Untuk sebarang program untuk menghantar maklumat ke komputer anda dalam talian, mereka mesti mempunyai alamat ini.

VPN-sambungan-InternetVPN melindungi kamera web anda dengan menyembunyikan alamat IP anda. Apabila anda menggunakan perkhidmatan VPN yang berkualiti, permintaan informasi anda akan dienkripsi ke pelayan VPN. VPN kemudian meneruskan permintaan maklumat yang dihantar kembali ke alamat IP pelayan VPN – bukan langsung kepada anda. VPN kemudian menyulitkan maklumat dan mengirimkannya kepada anda. Sebarang kod jahat yang cuba mendapatkan akses ke kamera web anda hanya mempunyai alamat IP pelayan VPN anda. Maklumat ini hampir tidak berguna bagi penggodam kerana VPN sering menangani beratus-ratus pelanggan lain melalui pelayannya pada waktu tertentu. Penggodam tidak dapat menentukan dengan tepat peranti anda, sehingga tidak dapat mengakses kamera web anda.

VPN memberikan banyak faedah tambahan dalam menjamin privasi anda dan memberi anda akses ke perkhidmatan streaming video yang terbatas pada kawasan geografi yang terhad. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana VPN dapat melindungi privasi anda, lihat artikel kami tentang selok-belok VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me