Muat turun Tanpa Nama dengan Usenet | VPNoverview.com

Internet membolehkan banyak nama tanpa nama dalam talian. Tetapi menjadi semakin jelas setiap hari bahawa banyak pihak mengesan aktiviti kami. Sama ada mesin pencari yang anda gunakan, rangkaian sosial, laman membeli-belah dalam talian, atau pemerintah, sukar untuk tidak merasakan seseorang melihat anda semasa melayari internet. Untuk kembali ke zaman ketika melayari laman web lebih bersifat peribadi, banyak orang beralih ke teknologi yang lebih lama. Usenet sedang membuat kemunculan semula, dan jika anda ingin menyemak imbas dengan lebih tanpa nama atau memuat turun fail secara rahsia, Usenet mungkin merupakan jawapan yang anda cari.  


Apa Itu Usenet? 

Usenet adalah rangkaian yang membolehkan pengguna bertukar maklumat, dengan berkongsi fail. Usenet adalah rangkaian yang terpisah dari web seluruh dunia dan tidak dapat diakses dari internet. Sekiranya anda pernah mengakses salah satu Sistem Papan Buletin yang lebih lama, Usenet akan terasa seperti anda. Maklumat dan fail dihantar ke kumpulan berita. Banyak forum internet juga ditubuhkan seperti kumpulan berita. Terdapat ribuan kumpulan berita dengan banyak sumber maklumat yang tersedia untuk dibaca atau dimuat turun termasuk eBuku, fail muzik, foto, dan video. 

Cara Mengakses Usenet? 

Untuk mengakses Usenet, anda biasanya perlu melanggan penyedia perkhidmatan Usenet. Beberapa Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) menawarkan akses ke Usenet sebagai langganan yang berasingan. Tetapi kerana kerumitan hosting akses Usenet dan jumlah lebar jalur yang diperlukan untuk menghoskan fail untuk dimuat turun, kebanyakan ISP lebih memilih untuk tidak menawarkan ini sebagai perkhidmatan.  

Sebagai tambahan kepada langganan penyedia Usenet anda, anda memerlukan penyemak imbas Usenet yang dikenali sebagai pembaca berita. Dengan cara yang sama penyemak imbas web menghubungkan anda ke internet, penyemak imbas Usenet menghubungkan anda ke Usenet. Sekiranya ini terdengar rumit, jangan risau. Dalam praktiknya ini biasanya sangat sederhana. Sebilangan besar penyedia Usenet menawarkan pembaca berita yang boleh anda muat turun sehingga memulakan biasanya merupakan masalah mudah untuk memasang perisian dan log masuk.

Perbincangan dan Muat turun Kumpulan 

Jadi mengapa anda mahu melanggan pembekal Usenet dan mengakses Usenet? Terdapat tahap anonimiti yang lebih besar dalam mengakses Usenet daripada di internet. Atas sebab ini, banyak perbincangan dan pertukaran idea yang biasanya tidak berlaku di internet berlaku di sana. 

Ini mungkin menyebabkan anda percaya bahawa tempat itu adalah tempat di mana penjenayah saling mencari, tetapi biasanya tidak demikian. Pada hari di mana bakal majikan sering melakukan carian dalam talian untuk apa sahaja yang anda katakan atau hantar secara dalam talian, beberapa pendapat atau idea yang tidak berbahaya mungkin disimpan kerana takut akan kelihatan di luar konteks. Tanpa nama Usenet, anda boleh memberi pelbagai ekspresi tanpa rasa takut bos atau nenek anda akan tersekat dalam perbincangan anda.

Muat turun Unik dari Torrenting 

muat turun pcSebagai tambahan, Usenet diformat dengan baik untuk menukar muat turun fail. Kaedah lain yang popular untuk menyimpan atau menukar muat turun digital adalah Torrent. Tetapi fail Torrent memerlukan pengguna dengan fail yang ada untuk dikongsi semasa anda mahu memuat turunnya. Ini selalunya boleh menjadi proses yang perlahan dan mengecewakan. Sebaliknya, Usenet menyiarkan fail untuk dimuat turun di pelayan. Di sana ia selalu tersedia dan biasanya boleh dimuat turun dengan kelajuan yang serupa dengan memuat turun dari laman web mana pun. 

Ini menjadikan Usenet sumber yang sangat baik untuk menukar fail media yang besar. Fail audio dan video tersedia untuk dimuat turun tanpa sekatan oleh ISP. Kebebasan mengedarkan media ini membolehkan banyak seniman bebas mempamerkan karya mereka dengan cara yang mungkin tidak dapat diakses dalam talian.  

Membandingkan Penyedia Usenet 

Sekiranya anda sudah bersedia untuk mencuba Usenet, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mencari pembekal Usenet. Terdapat banyak yang boleh dipilih, dan ada yang lebih baik daripada yang lain. 

Beberapa ciri utama yang perlu dicari dalam penyedia Usenet termasuk: 

  • Pengekalan Fail. Berapa lama penyedia Usenet menyimpan fail yang diposkan di pelayannya untuk dimuat turun? Semakin lama semakin baik kerana memudahkan mencari fail yang anda mahukan. 
  • Kepantasan. Berapa pantas pelayan? Menunggu muat turun anda membosankan, anda mahu ia berjalan secepat mungkin. 
  • Bilangan Kumpulan Berita. Semakin banyak kumpulan berita yang tersedia melalui perkhidmatan, semakin besar kemungkinan anda mencari fail yang anda mahukan, atau mencari perbincangan yang menarik untuk menjadi sebahagian daripada. 
  • Keselamatan. Penyedia Usenet yang menawarkan SSL membantu melindungi nama anda lebih baik daripada yang tidak.

Penyedia Usenet Terbaik

Berikut adalah beberapa penyedia Usenet teratas yang perlu dipertimbangkan: 

  • Tayangan Baru. Newshosting terdapat dalam banyak senarai penyedia Usenet teratas kerana. Ditubuhkan pada tahun 1997, penyedia ini sudah cukup lama mengetahui apa yang mereka lakukan. Lebih baik lagi, ini adalah salah satu penyedia yang lebih murah. Dengan lebih dari 100,000 kumpulan berita dan pengekalan selama lebih dari 3,000 hari, anda hampir dijamin dapat menemui apa yang anda cari. Newshosting menawarkan pembaca berita percuma dan percubaan percuma untuk memulakan. 
  • Easynews. Easynews menawarkan kaedah penyambungan yang unik yang berfungsi dengan penyemak imbas web dan bukannya memerlukan pembaca berita. Easynews juga berfungsi pada peranti mudah alih yang sangat baik semasa anda dalam perjalanan. Mereka juga menyediakan penyimpanan fail lebih dari 3,000 hari dan menyediakan akses ke lebih dari 100,000 kumpulan berita. Perkhidmatan ini memerlukan kos lebih tinggi untuk pelan tanpa had, tetapi anda boleh mencubanya selama 14 hari secara percuma untuk mengetahui sama ada Easynews sesuai untuk anda. 
  • Pelayan Usenet. Seorang lagi penyedia Usenet yang sudah lama wujud, UsenetServer berumur 20 tahun dan masih kuat. Sekiranya anda memilih langganan satu tahun, ia juga merupakan salah satu yang paling berpatutan. UsenetServer mempunyai beberapa kelajuan muat turun terpantas yang ada. Salah satu daripada beberapa kekurangan perkhidmatan mereka ialah mereka tidak menyediakan pembaca berita mereka sendiri untuk anda gunakan. UsenetServer memang menyediakan senarai beberapa pembaca berita yang boleh anda pilih, jadi anda boleh memulakan dengan cepat.

Usenet dan VPN 

VPN dan Usenet berganding seperti mentega kacang dan jeli. Cari terutamanya VPN yang menyulitkan semua data masuk dan keluar. Ini akan mengelakkan ISP anda mengintip aktiviti anda dalam talian. Sekiranya ISP anda menyedari bahawa anda memuat turun banyak fail, mereka mungkin akan melambungkan lebar jalur anda. VPN juga menjadikan aktiviti anda tidak dikenali dengan menghubungkan anda ke pelayan yang tidak berkaitan dengan anda atau lokasi anda. Menjaga aktiviti anda dalam talian tanpa nama, sama ada menggunakan Usenet atau melayari internet, menjaga privasi anda dan merupakan langkah yang baik untuk dilakukan dalam dunia masa kini. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me