Mengendalikan tetapan privasi anda di iPhone atau iPad

Produk Apple bergaya, mudah digunakan, dan mampu menarik perhatian pengguna yang paling menuntut. Apple App Store diperiksa dengan teliti untuk kualiti. Apple juga memastikan pembuat aplikasi tidak memanfaatkan privasi anda tanpa pengetahuan anda. Tetapi aplikasi dapat memberikan alasan yang tepat untuk mengakses data di telefon anda. Data ini dapat mendedahkan lebih banyak tentang anda daripada yang anda mahukan. Dengan memahami tetapan privasi anda, anda dapat melindungi privasi anda dan memastikan data anda tetap selamat.


Mengapa Perkara Penting

Tetapan privasi iPhone iOSMungkin skandal terbaru menunjukkan syarikat menyalahgunakan penggunaan data peribadi mereka yang anda bimbangkan. Mungkin anda memberikan iPhone atau iPad kepada anak anda dan ingin melindungi privasi mereka semasa mereka menggunakan peranti tersebut. Terdapat banyak alasan yang baik untuk mengambil langkah menjaga privasi anda semasa menggunakan iPhone atau iPad.

Sebilangan besar perkhidmatan dan aplikasi percuma menghasilkan keuntungan dengan menjual iklan di perkhidmatan mereka. Pengiklan membayar lebih banyak untuk menunjukkan iklan mereka kepada pelanggan yang berminat dengan produk mereka. Untuk memenuhi keperluan mereka, pembuat aplikasi dan laman web mengumpulkan data tentang anda semasa anda menggunakan perkhidmatan mereka dan menjual maklumat ini kepada pengiklan. Data anda merangkumi maklumat peribadi mengenai masalah perubatan, anak-anak anda, pendapatan, dan data sensitif lain yang mungkin anda tidak akan dedahkan.

Apple mengumpulkan data anda untuk menyimpannya tanpa nama. Tetapi beberapa syarikat akan menjual maklumat anda dengan cara yang dapat dikesan kepada anda. Sekiranya data ini tidak diamankan, penggodam dapat masuk dan mencuri maklumat. Ini berpotensi menyebabkan rasa malu atau bahkan perasaan pelanggaran apabila maklumat anda didedahkan dalam talian.

Menyesuaikan tetapan privasi anda membantu anda mengawal maklumat anda. Ia juga menambahkan lapisan keselamatan untuk mengelakkan maklumat anda disalahgunakan atau dicuri.

Laraskan Tetapan Lokasi Anda

Maklumat lokasi dapat memberikan beberapa maklumat yang paling berharga kepada pengiklan atau orang lain yang mempunyai akses ke data anda. Sebilangan besar data yang dikumpulkan mengenai anda di peranti anda hanya melibatkan apa yang anda lakukan semasa menggunakan iPhone atau iPad anda. Data lokasi menunjukkan apa yang anda lakukan di dunia nyata. Kedai yang sering anda kunjungi, ketika anda pergi ke tempat baru, dan jam berapa anda pergi ke lokasi banyak menunjukkan tentang siapa anda dan minat anda.

Buka ‘Tetapan’ dan ketik ‘Privasi’. Di sini anda akan menemui banyak tetapan berguna yang dapat anda sesuaikan untuk melindungi privasi anda. Cari dan ketik ‘Perkhidmatan Lokasi’. Di sini anda boleh memilih salah satu aplikasi individu untuk dibenarkan mengakses data lokasi anda atau anda boleh mengklik slaid di bahagian atas skrin untuk mematikan perkhidmatan lokasi untuk semua aplikasi di iPhone atau iPad anda.

Urus Analitis Apple

Dalam versi iOS yang lebih lama, Analitis dipanggil ‘Diagnostik & Penggunaan ’. Kawasan ini merangkumi maklumat yang dikongsi dengan Apple dari peranti anda. Sebilangan data ini berguna untuk dikongsi dan membantu memastikan Apple dapat memastikan peranti anda berjalan dengan lancar. Data lain yang dihantar mungkin kelihatan lebih mengganggu. Data yang dihantar boleh merangkumi data kesihatan dan aktiviti anda yang mungkin anda tidak selesa untuk berkongsi dengan Apple.

Dalam aplikasi Tetapan, ketik ‘Analitis’. Pilih tetapan yang anda tidak selesa untuk berkongsi dan pilih bar gelangsar untuk mematikan perkongsian maklumat tersebut. Ini termasuk data analitik, data yang dibagikan dengan pembangun aplikasi mengenai kerusakan aplikasi dan cara anda menggunakan aplikasinya. Lebih-lebih lagi, analitik iCloud yang mungkin merangkumi data yang dikumpulkan oleh penggunaan Siri.

Anda Mengawal Kebenaran Aplikasi

Semasa anda memasang aplikasi, biasanya meminta izin untuk mengakses perkhidmatan tertentu dari telefon anda. Perkhidmatan ini mungkin termasuk lokasi, akses ke mikrofon, akses ke aplikasi lain, kenalan anda, dan perangkat yang disambungkan. Walaupun aplikasi mungkin tidak mempunyai fungsi penuh tanpa akses ke semua layanan yang diminta, Anda bertanggung jawab atas layanan apa yang digunakan oleh aplikasi.

Dari aplikasi ‘Tetapan’, ketuk ‘Privasi’. Di sana anda boleh memilih setiap aplikasi dan melalui kebenaran Klik slaid di sebelah setiap perkhidmatan atau aplikasi untuk mematikan atau menghidupkan kebenaran.

Penjejakan Iklan Adalah Kunci untuk Privasi

Sebilangan besar data sensitif anda hanya dikongsi untuk tujuan pengiklanan. Mengendalikan penjejakan iklan adalah salah satu langkah utama yang dapat anda lakukan untuk melindungi privasi anda. Mengehadkan penjejakan iklan pada peranti iOS menyekat bagaimana data dapat digunakan untuk iklan kepada anda.

Di aplikasi ‘Tetapan’, ketik ‘Privasi’ sekali lagi. Tatal ke bawah ke ‘Iklan’. Klik slaid di sebelah ‘Hadkan Penjejakan Iklan’ untuk menyekat bagaimana data anda digunakan oleh pengiklan. Harus diingat bahawa ini tidak menghilangkan penjejakan iklan, hanya membataskannya. Untuk meningkatkan lagi privasi anda, ketuk ‘Reset Advertising Identifier’. Melakukannya akan menghilangkan maklumat yang sudah ditandakan pada ID peribadi anda.

Maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana iOS menggunakan maklumat anda untuk menyesuaikan iklan untuk anda tersedia di bawah ‘Lihat Maklumat Iklan’. Ini akan menunjukkan maklumat yang digunakan iOS untuk membantu menyasarkan iklan kepada anda secara peribadi.

Safari Jangan Jejaki

logo safariLaman web sering menjejaki laman web yang anda datangi dan laman web yang anda lawati setelah mengunjunginya. Sekiranya laman web itu bekerjasama dengan pengiklan lain seperti Twitter atau Facebook, mereka dapat berkongsi maklumat dengan mereka. Aktiviti anda membantu membina profil minat dan aktiviti anda yang lebih lengkap dalam talian. Ada kemungkinan pada peranti iOS, untuk membatasi jumlah penjejakan yang berlaku semasa anda melayari web menggunakan Safari.

Di aplikasi ‘Tetapan’, ketuk ‘Safari’ dan lihat bahagian ‘Privasi dan Keselamatan’. Di sini anda boleh memilih untuk menyekat kuki pada peranti anda, dan ‘Minta Laman Web Tidak Mengesan Saya’. Ini akan mengehadkan pengesanan alamat IP anda oleh kebanyakan laman web.

Mendapatkan Privasi Lebih Banyak

Mengetatkan tetapan privasi anda adalah langkah yang baik untuk memastikan privasi anda dalam talian. Ramai orang juga lebih suka keselamatan mengetahui maklumat mereka lebih tidak dikenali, terutamanya semasa menggunakan perkhidmatan dan laman web dalam talian. Malangnya, hanya mengubah tetapan privasi anda bukanlah perlindungan privasi anda yang ketat. Untuk benar-benar berusaha untuk tetap tanpa nama dalam talian, anda mungkin ingin mendapatkan VPN.

Sambungan VPNSemasa menyambung dengan VPN berkualiti, maklumat anda dienkripsi dan dihantar ke pelayan jauh. Semua lalu lintas anda melalui pelayan VPN, bukannya terus dari anda ke laman web atau aplikasi. Ini membantu menyimpan maklumat mengenai lokasi dan aktiviti web anda tanpa nama. VPN berkualiti mudah digunakan dan meningkatkan privasi anda dalam talian.

VPN juga dapat memberikan manfaat tambahan untuk mengelakkan batasan geografi untuk streaming perkhidmatan video. Anda juga boleh menggunakan VPN untuk mengatasi firewall yang dipasang di tempat kerja anda. Oleh kerana data dienkripsi, anda mempunyai ketenangan untuk mengetahui bahawa hanya anda yang mengetahui apa yang anda lakukan dalam talian. Ketahui lebih lanjut mengenai mengapa VPN mungkin menjadi pilihan yang baik untuk anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me