Mengawal Tetapan Privasi Google Anda | Tinjauan VPNO

Pemeriksaan privasi GoogleKita semua memiliki pengalaman mencari produk di Google, hanya untuk menampilkan iklan untuk produk tersebut di mana sahaja anda melihat dalam talian selama beberapa hari ke depan. Iklan yang disasarkan adalah sumber pendapatan utama Google. Google meningkatkan lagi datanya tentang anda untuk memberikan maklumat yang lebih baik kepada pengiklan. Mereka melakukannya dengan memantau lokasi anda melalui Aplikasi Google dan peta Google. Lebih-lebih lagi mereka memperhatikan video YouTube mana yang anda cari dan tonton, dan banyak lagi. Sebenarnya, jumlah maklumat yang dapat dikumpulkan oleh Google mengenai anda, sangat mengejutkan. Memantau dan menyesuaikan tetapan privasi Google anda adalah salah satu cara untuk melindungi privasi anda dalam talian.


Kebimbangan Privasi dan Google

Dalam komen baru-baru ini yang disiarkan di CNBC, Ketua Pegawai Eksekutif Duck Duck Go, mesin pencari bagi mereka yang mementingkan privasi, menunjukkan sejumlah besar maklumat yang dikumpulkan oleh Google mengenai penggunanya. Sebilangan besar laman web mempunyai pelacak Google yang tersembunyi di laman web ini, yang membolehkan Google melacak anda bukan sahaja ketika anda berada di laman web Google, tetapi di hampir semua laman web yang anda lawati dalam sehari. Anda mungkin menganggap ini hanya pesaing yang menakutkan orang, tetapi jumlahnya menyokongnya. Kongres A.S. hampir tidak mengambil tindakan untuk meletakkan sekatan pada kemampuan Google untuk mengosongkan banyak maklumat pengguna. Pada umumnya, Google mengatur dirinya sendiri untuk masalah privasi. Walaupun mengekalkan imej awam yang baik adalah penting bagi Google, ia menghasilkan pendapatan hampir keseluruhan dari iklan yang disasarkan. Berapa banyak yang mempengaruhi keputusan Google? Apa yang diberitahu kepada kami bahawa Google baru saja membuang “Jangan Jahat” dari Kod Tingkah Laku mereka.

Mencari Tetapan Privasi Google

Seperti yang anda perhatikan Dasar Privasi Google berubah dari semasa ke semasa. Syarikat telah memudahkan untuk mengakses tetapan dan kawalan yang anda perlukan untuk mengatur tetapan privasi anda – jika anda tahu ke mana harus pergi! Di bawah ini anda dapat mengetahui penyesuaian apa yang dapat anda lakukan pada tetapan untuk meningkatkan privasi anda.

Salah satu tempat pertama yang mesti dikunjungi adalah halaman Privasi Google. Di sini Google menerangkan bagaimana mereka menggunakan maklumat yang mereka kumpulkan untuk meningkatkan pengalaman anda di internet dan menjadikan hidup anda lebih mudah. Sudah tentu, mereka juga menjual maklumat tersebut kepada pengiklan. Terserah anda untuk membuat keputusan mengenai maklumat yang akan anda kongsi, dan apa yang anda mahu rahsiakan. Walau bagaimanapun, penggunaan Google akan selalu menanggung kos anda.

Selamat datang akaun Google

Dari halaman Privasi, Anda dapat membuka halaman “Akaun Saya” yang memungkinkan Anda untuk mulai mengubah pengaturan privasi anda. Salah satu bidang yang paling terkenal di halaman ini adalah bahagian “Log masuk dan Keselamatan”. Di sini anda boleh menukar kata laluan anda dan memantau peranti apa yang telah digunakan untuk masuk ke akaun Google anda. Mengemas kini kata laluan anda dengan kombinasi yang kuat secara berkala adalah langkah keselamatan yang baik.

Pemeriksaan privasi kecilAnda juga akan melihat kawasan yang bertanda “Pemeriksaan Privasi”. Ini akan memandu anda melalui pelbagai pilihan privasi yang boleh anda ubah di Google. Mengklik “Bermula” akan memulakan proses memperbarui Tetapan Privasi anda.

Tetapan Apa yang boleh anda Tukar?

Di halaman Pemeriksaan Privasi, anda dapat menyesuaikan tetapan dengan pilihan anda. Ini bukan sahaja memberi anda peluang untuk mendapatkan lebih banyak privasi, tetapi juga menunjukkan kepada anda jenis data yang dikumpulkan oleh Google. Di bawah ini anda dapat membaca mengenai semua bahagian yang berbeza dan bagaimana anda dapat menyesuaikan tetapannya. Anda akan dapati bahawa Google mengumpulkan maklumat mengenai semua perkara dari perkara yang anda cari hingga ke tempat yang anda lawati.

Aktiviti Web dan Apl

Google secara rutin memantau laman web yang anda lawati di internet semasa menggunakan penyemak imbas Chrome. Lebih-lebih lagi, mereka melacak aplikasi yang anda gunakan di telefon anda, jenis perkara dan tempat yang anda cari dan banyak lagi. Apabila anda mula mengetik carian web atau alamat internet, Google memberikan cadangan yang dapat menyelesaikan pencarian anda. Cadangan itu datang dari menganalisis profil anda. Ini menjadikan melayari anda lebih pantas dan intuitif. Google berkongsi maklumat ini di semua peranti anda dan antara aplikasi seperti Chrome, Peta, Pembantu Google, dan lain-lain.

Untuk mengubah tingkah laku ini, anda mesti mengklik “Manage Web & Kegiatan Aplikasi “, dari layar berikutnya klik pada” Change Setting “. Pada skrin seterusnya anda akhirnya dapat mematikan pilihan ini, atau membatasi aplikasi mana yang dapat dikumpulkan oleh Google.

Aktiviti web

Sejarah Lokasi

Penggunaan sejarah lokasi anda oleh Google mungkin merupakan salah satu ciri Google yang paling mengganggu bagi mereka yang prihatin terhadap privasi mereka. Syarikat boleh meramalkan sama ada anda menunggang basikal, berjalan kaki, atau menaiki kereta berdasarkan maklumat lokasi anda. Google juga melacak anda melalui Wi-Fi yang berdekatan, dan dapat melacak anda melalui Bluetooth – walaupun anda telah mematikan Bluetooth. Sebagai pertukaran, Google akan memberikan maklumat mengenai lalu lintas di rute biasa dan iklan yang disasarkan berdasarkan lokasi anda. Google melakukan ini dengan menganalisis laluan biasa anda yang merangkumi alamat rumah, tempat kerja, tempat anda menurunkan anak-anak anda di sekolah, dan bar kegemaran anda yang anda tekan setelah bekerja.

Google menegaskan bahawa mereka tidak menjual maklumat ini kepada pengiklan. Namun, jika anda mencari restoran di dekatnya, ia menggunakan lokasi anda untuk memberikan cadangan yang lebih baik. Ini tentu menjadikan iklan melalui Google lebih berharga untuk perniagaan.

Jika anda lebih suka mematikan pelacakan lokasi Google, dari layar “Pemeriksaan Privasi”, klik “Kelola Sejarah Lokasi”. Ini akan membawa anda ke peta yang menunjukkan setiap tempat yang anda lawati. Dari sana klik pada “Urus Sejarah Lokasi” dan anda akhirnya akan sampai di layar di mana anda boleh mematikan penjejakan lokasi Google.

Sejarah Lokasi

Maklumat Peranti

Maklumat Peranti membolehkan Google mengenali nama kenalan di telefon anda, mengenali acara dalam kalendar anda, dan aplikasi apa yang anda gunakan. Google menggunakan maklumat ini untuk mengenali ketika anda memintanya untuk menghubungi kenalan yang telah anda simpan. Untuk mematikan fitur ini, klik Kelola Maklumat Peranti, kemudian klik Ubah Tetapan untuk tiba di layar di mana anda boleh mematikan maklumat ini.

Maklumat peranti

Aktiviti Suara dan Audio

Apabila anda mengatakan, “Hai Google”, ini mendorong pembantu Google untuk mendengar dan mematuhi apa sahaja perintah yang akan datang. Untuk bersedia mendengar anda bila-bila masa anda memberi arahan, peranti anda mesti sentiasa mendengar kata-kata pencetus itu. Walaupun begitu, ada alternatif. Anda boleh mengehadkan Google Voice untuk hanya mendengar apabila anda mencetuskannya dengan tindakan tertentu. Contohnya, anda mungkin menahan butang rumah untuk menarik pembantu dan mendengar arahan.

Google juga merakam suara anda untuk memudahkan aplikasi memahami anda. Jika ini bukan fitur yang lebih suka Anda aktifkan, dari tetingkap “Pemeriksaan Privasi”, klik “Kelola Suara & Aktiviti Audio ”. Dari “Suara & Skrin Aktiviti Audio “, klik pada” Change Setting “. Ini akan memaparkan skrin di mana anda boleh mematikan ciri rakaman suara.

Aktiviti suara

Sejarah Carian dan Sejarah Tontonan YouTube

Apabila anda memikirkan enjin carian Google, anda mungkin ingat skrin Google.com di mana anda melakukan sebahagian besar carian anda. Namun, YouTube, program Google, mempunyai lebih dari satu bilion pengguna itu sendiri. Setiap hari berjuta-juta pengguna mencari YouTube untuk mendapatkan maklumat, video petunjuk, hiburan, dan banyak lagi. Google merekodkan data dan menggunakannya untuk membantu menciptakan “pengalaman yang lebih diperibadikan di seluruh perkhidmatan Google.” Ini bermaksud carian YouTube akan melancarkan semua perkhidmatan Google yang anda gunakan untuk membuat profil yang lebih diperibadikan mengenai suka dan tidak suka anda.

Anda boleh menguruskan data anda dan mematikan ciri ini untuk memastikan maklumat peribadi anda lebih peribadi. Dari “Pemeriksaan Privasi”, klik “Kelola Sejarah Pencarian YouTube”. Ini akan membawa anda ke halaman aktiviti, di mana anda boleh menghapus carian YouTube dari rekod anda. Walaupun tidak ada cara untuk menghapus semua carian sekaligus, anda boleh mengklik pada tiga titik di sebelah tarikh dan klik hapus untuk menghapus semua carian dari hari itu. Anda juga boleh mencari perkara yang anda cari yang anda mahu dihapuskan untuk rekod anda. Di bahagian atas, ketik “Justin Bieber” untuk mencari setiap kali anda mencari Justin Bieber. Anda kemudian boleh menghapus setiap carian tersebut untuk menyembunyikan cinta anda terhadap Bieber – dari Google pada kadar yang sama.

Klik “Ubah Tetapan” dan anda akan muncul di layar untuk menghentikan Google daripada merakam carian anda di masa depan. Dengan cara yang hampir sama, Google menyimpan rakaman video yang anda tonton di YouTube. Dari layar “Pemeriksaan Privasi”, klik “Kelola Sejarah Tontonan YouTube”. Ini akan membawa anda ke layar aktiviti di mana anda dapat mencari dan menghapus video YouTube yang telah anda tonton dari rakaman Google. Klik “Ubah Pengaturan” untuk menghentikan Google melacak video berikutnya yang Anda tonton di YouTube.

Sejarah YouTube

Langkah Lain untuk Melindungi Privasi Anda

Jangkauan Google di internet meluas, dan kebanyakan dari kita bergantung pada perkhidmatan yang disediakan oleh Google. Ini menjadikan hampir mustahil untuk mengelakkan Google menjejaki beberapa maklumat anda dalam talian. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan jejak kaki anda di Google selain langkah-langkah yang disenaraikan di atas. Menyebarkan carian web anda di mesin carian yang berbeza membantu menjauhkan mana-mana syarikat untuk membuat gambaran keseluruhan mengenai siapa anda. Menggunakan penyemak imbas yang berbeza untuk mengakses pelbagai jenis maklumat juga dapat membantu mencampuradukkan maklumat anda dalam talian.

Menggunakan VPN untuk menyambung ke internet dapat menempatkan orang tengah antara anda dan maklumat yang anda cari dalam talian. Hanya dengan melakukan carian internet, carian YouTube, dan melayari VPN dapat menyekat maklumat yang dapat dikumpulkan oleh Google mengenai tabiat anda dalam talian. Pertimbangkan untuk mendaftar ke perkhidmatan VPN yang berkualiti untuk melindungi privasi anda.

Ingat bahawa ini tidak akan berfungsi jika anda log masuk ke mana-mana akaun Google anda. Ini merangkumi perkara seperti YouTube dan Gmail. Namun, dengan mengubah tetapan akaun Google anda, anda sudah dapat membatasi apa yang diketahui Google tentang anda!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me