Memiliki Tetapan Privasi Twitter Anda | Tinjauan VPNO

Menggunakan platform media sosial seperti Twitter dalam talian sama seperti tidak mempunyai langsir di tingkap anda di rumah. Ada kalanya anda tidak keberatan membuka tingkap anda ke dunia, dan ada kalanya anda lebih suka menyimpan perkara yang lebih peribadi. Menguruskan tetapan privasi Twitter membolehkan anda mengawal kapan tirai ditutup, menyimpan maklumat anda secara peribadi. Twitter tahu lebih banyak tentang anda daripada yang anda fikirkan. Dengan hanya mengambil masa beberapa minit untuk meninjau tetapan privasi anda, anda dapat menjadikan pengalaman anda dalam talian lebih selamat.


Kebimbangan Privasi Twitter

Telefon Pintar Logo TwitterSaham Twitter baru-baru ini mengalami kemunduran ketika bank pelaburan mulai kekurangan stok berdasarkan masalah privasi. Menurut laporan di Investopedia, ada kebimbangan serius bahawa pengguna twitter mungkin memberontak ketika penggunaan data peribadi Twitter menjadi terang. Twitter menjual bukan hanya iklan yang disasarkan, tetapi juga menjual data pengguna kepada pengiklan. Ini adalah lombong emas maklumat yang akan menjadikan Twitter dilaporkan bernilai $ 400 juta pada tahun 2018.

Pada tahun 2017, Twitter mengakhiri sokongannya untuk ciri “Jangan Lacak”. Twitter kini mempunyai kod penjejakan di banyak laman web. Laman web ini melaporkan kembali ke Twitter semasa anda mengunjunginya. Ini membolehkan Twitter memantau aktiviti anda di platform mereka. Selain itu, mereka dapat memantau laman web yang anda lawati di luar Twitter. Mengingat kebimbangan ini, mungkin adalah masa yang tepat untuk mengemas kini tetapan privasi anda.

Mencari Tetapan Privasi Twitter

Langkah pertama untuk mengawal tetapan privasi anda di Twitter, adalah dengan mencari tetapan yang dapat anda akses. Dari apa sahaja peranti yang anda gunakan, pergi ke “Tetapan” dan pilih “Privasi dan Keselamatan”.

Privasi dan Keselamatan Twitter

Tatal ke bawah ke “Personalisasi dan Data” dan pilih “Edit”. Anda sekarang berada di halaman “Personalisasi dan Data” dan dapat mulai mengubah Tetapan Privasi Twitter Anda.

Pemperibadian dan data Twitter

Edit Tetapan Twitter Anda

Sebaik sahaja anda melalui jalan tetingkap terdapat beberapa perkara yang boleh anda ubah. Di bawah ini anda akan melihat senarai tetapan yang kami sarankan untuk anda perhatikan.

Tetapan Iklan Diperibadikan

Dalam kebanyakan kes apabila aplikasi memperibadikan pengalaman anda, itu bermaksud mereka menggunakan maklumat anda untuk membuat iklan yang anda lihat lebih relevan dengan anda. Dalam kes Twitter, pemantauan dilakukan melalui aktiviti Twitter anda. Tetapi mereka juga tahu peranti mana yang anda gunakan dan lokasi yang anda kunjungi. Selain itu, Twitter memantau laman web dan aplikasi yang anda gunakan yang disatukan dengan Twitter. Sebagai balasan mereka dapat memberikan data anda kepada pihak ketiga. Twitter memilih pilihan ini secara lalai, tetapi anda boleh mengubah tetapan ini sesuai dengan pilihan anda.

Tetapan iklan diperibadikan Twitter

Membiarkan kotak ini dicentang membolehkan Twitter memantau tweet yang anda baca atau balas serta tweet yang anda kirimkan. Tetapan ini juga memberi kebenaran Twitter untuk menggabungkan aktiviti Twitter anda dengan aktiviti lain dalam talian. Sekiranya anda melayari laman web syarikat di peranti yang anda log masuk ke Twitter, mereka kemudian boleh menggunakan maklumat tersebut. Sebagai contoh, mereka dapat menunjukkan kepada anda iklan dari laman web atau perniagaan yang serupa. Twitter juga boleh berkongsi maklumat tersebut dengan pengiklan. Dengan cara ini mereka dapat menunjukkan kepada anda iklan yang lebih relevan mengenai perniagaan itu walaupun anda tidak berada di Twitter.

Sekiranya anda memilih untuk tidak berkongsi maklumat ini dengan Twitter dan pengiklannya, hapus centang kotak di sebelah Iklan yang diperibadikan.

Pemperibadian Berdasarkan Peranti Anda

Pemperibadian Twitter berdasarkan peranti

Kotak ini memberi kebenaran kepada Twitter untuk memantau dari mana peranti anda mengakses Twitter dan “meningkatkan pengalaman anda” dengan sewajarnya. Oleh itu, sebagai contoh, jika anda cenderung memeriksa laman berita di komputer riba semasa anda menggunakan Twitter dan cenderung untuk memeriksa berita hiburan di telefon anda, Twitter akan menunjukkan lebih banyak iklan yang berkaitan dengan berita mengenai pengalaman komputer riba dan lebih banyak iklan yang berkaitan dengan hiburan semasa anda berada di telefon. Twitter melakukan ini dengan menjejaki laman web dan aplikasi yang anda gunakan yang juga menggunakan Twitter. walaupun anda tidak menggunakan Twitter.

Mencentang kotak ini akan menghentikan tahap pemperibadian ini untuk semua peranti anda.

Pemperibadian Berasaskan Lokasi

Twitter memperibadikan pengalaman pengiklanan anda berdasarkan beberapa faktor. Contohnya, mereka memeriksa di mana anda mendaftar untuk Twitter, tempat anda berada sekarang, dan tempat lain yang pernah anda kunjungi. Membiarkan kotak “Peribadikan Berdasarkan Tempat yang Pernah Dikunjungi” beri izin kepada twitter untuk melakukan ini dengan memantau lokasi anda. Twitter dapat memantau lokasi anda melalui perkhidmatan lokasi telepon, melalui Wi-Fi yang anda gunakan, dan bahkan berpotensi melalui sambungan Bluetooth anda.

Twitter akan menggunakan maklumat lokasi anda untuk menunjukkan iklan yang berkaitan dengan perniagaan di dekat lokasi anda sekarang. Anda mungkin juga melihat iklan untuk perniagaan di sepanjang laluan yang sering anda lalui. Sebagai contoh, jika setiap hari dalam perjalanan ke dan dari sekolah anak anda, anda melewati kedai roti yang beriklan dengan Twitter, anda mungkin melihat iklan untuk kedai roti itu muncul pada masa anda log masuk.

Pemperibadian Twitter berdasarkan tempat yang pernah anda kunjungi

Sekiranya anda memilih untuk tidak berkongsi lokasi anda dengan Twitter dan pengiklannya, hapus centang kotak ini untuk mematikan pemantauan lokasi Twitter.

Pemantauan Data di Twitter

Twitter juga menyediakan dua pilihan yang tidak boleh anda pilih untuk mengubah cara Twitter memantau dan berkongsi maklumat anda. Salah satunya adalah “Jejak Ke Mana Anda Melihat Kandungan Twitter Di Seluruh Web”. Tetapan ini melacak aktiviti anda di laman web dan menyimpan sejarah web anda untuk mencadangkan kepada anda laman web dan akaun Twitter lain yang mungkin ingin anda ikuti.

Jejak data Twitter

Kotak kedua, “Kongsi Data Anda dengan Rakan Perniagaan Twitter”, memberikan kebenaran Twitter untuk berkongsi butiran peribadi tentang anda yang tidak disertakan dalam profil Twitter anda. Ini termasuk kandungan yang anda lihat dan minat anda berdasarkan profil Twitter anda.

Twitter melumpuhkan semuaNyahtandai kotak ini untuk menghentikan Twitter daripada memantau dan berkongsi maklumat anda. Selain itu, jika anda lebih suka Twitter tidak menggunakan pengaturan peribadi dan data ini, anda boleh memilih “Nonaktifkan Semua” di bahagian atas senarai untuk mencentang masing-masing. Sudah tentu, anda tidak akan mendapat faedah daripada iklan yang berkaitan. Namun, anda mungkin merasa lebih aman apabila mengetahui privasi anda dilindungi.

Pilihan Privasi Penting Lain

Kembali ke skrin “Privasi dan Keselamatan” untuk mencari beberapa tetapan privasi lain yang mungkin ingin dipertimbangkan untuk diubah. Secara lalai, Twitter memasukkan maklumat lokasi dalam Tweet anda. Sekiranya anda tidak mahu maklumat ini diterbitkan, hapus centang kotak “Tweet dengan Lokasi”. Untuk menghapus maklumat lokasi yang sudah dikaitkan dengan tweet anda, klik butang “Hapus Maklumat Lokasi”.

Lazimnya, tweet anda disebarkan kepada sesiapa sahaja yang ingin melihatnya. Dengan mencentang kotak di sebelah “Lindungi Tweet Anda”, hanya mereka yang anda setujui yang dapat mengakses tweet anda.

Ubah tetapan dalam “Penandaan Foto” untuk mencegah siapa saja dapat menandai anda dalam foto. Anda boleh memilih untuk hanya membenarkan pengikut menandai anda, untuk membolehkan orang lain menandai nama anda, atau untuk mencegah seseorang menandai anda dalam foto.

Sudah tentu, Twitter mengemas kini dasar privasinya dari semasa ke semasa. Oleh itu, adalah baik untuk memeriksa semula tetapan ini secara berkala untuk memastikan anda hanya berkongsi maklumat yang anda sukai.

Anda Mengawal Privasi Anda Secara Dalam Talian

Privasi anda dalam talian adalah penting. Walaupun anda mungkin senang berkongsi beberapa maklumat, anda tidak perlu menyediakan semua maklumat anda kepada pengiklan dan perniagaan lain. Pastikan untuk melihat artikel kami yang lain mengenai menjaga tetapan privasi anda di Instagram, WhatsApp, dan Google.

Untuk meningkatkan lagi privasi anda dalam talian, pertimbangkan untuk menyambung melalui Rangkaian Peribadi Maya (VPN). VPN berkualiti dapat membantu menganonimkan maklumat anda dalam talian, melindungi anda dari syarikat yang mengesan maklumat anda dalam talian. VPN juga memberikan banyak manfaat termasuk mengakses kandungan yang dibatasi ke lokasi geografi tertentu. Lebih-lebih lagi, dengan VPN anda dapat mengelakkan firewall di tempat kerja atau lokasi terlarang yang lain.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me