Keselamatan di Happn: Cara melindungi kehidupan temu janji anda | Gambaran keseluruhan VPN

Logo aplikasi temu janji HappnHappn secara amnya dilihat sebagai alternatif yang popular dan lebih bersih daripada Tinder. Ini akan membuat anda berhubungan dengan orang yang pernah anda hadapi dalam kehidupan seharian, tetapi biasanya tidak akan bercakap. Fikirkan pelajar lain di kafe kegemaran anda pada malam Jumaat. Dengan aplikasinya, anda boleh memulakan perbualan dengan orang di persekitaran langsung anda dengan mudah. Aplikasi ini dilancarkan pada tahun 2014 dan mempunyai lebih daripada tujuh puluh juta pengguna di seluruh dunia.


Semasa berkomunikasi dengan orang lain pada tahap peribadi seperti itu, anda tidak mahu menghadapi masalah. Itulah sebabnya sangat penting untuk menjaga privasi dalam talian anda – terutamanya pada aplikasi temu janji seperti Happn. Jangan berkongsi terlalu banyak maklumat, sembunyikan lokasi anda bila boleh, dan gunakan aplikasi lokasi palsu jika perlu. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dengan tepat bagaimana untuk tetap selamat semasa anda berpacaran dalam talian. Kami juga akan memberi anda beberapa maklumat mengenai risiko privasi Happn dan bagaimana ini boleh mempengaruhi anda.

Apakah Risiko Privasi Happn?

Happn adalah aplikasi mesyuarat. Setiap kali anda melintasi jalan dengan pengguna Happn yang lain, anda akan melihat profil mereka di aplikasi anda (asalkan sesuai dengan set pilihan anda yang telah ditentukan). Sebaik sahaja ada pertandingan, yang bermaksud anda berdua saling berminat antara satu sama lain, anda akan dapat bercakap. Ini adalah sistem yang menyeronokkan yang membolehkan anda berhubung dengan orang di persekitaran langsung anda. Sama seperti Tinder dan Grindr, ada beberapa risiko privasi yang mungkin anda ingin pertimbangkan.

Sambungan Happn ke Facebook

Logo FacebookHappn membolehkan anda membuat akaun anda dengan dua cara yang berbeza: dengan nombor telefon anda atau dengan akaun Facebook anda. Pilihan di mana anda menggunakan nombor telefon anda adalah tambahan terbaru pada aplikasi. Sebelum itu, anda hanya boleh log masuk dengan akaun Facebook anda. Walaupun ada yang menganggapnya berguna, ini juga bermaksud bahawa semua maklumat Facebook anda akan dihubungkan ke profil temu janji anda.

Happn berjanji tidak akan menyiarkan apa-apa di laman Facebook anda, juga tidak akan menghantar pemberitahuan atau jemputan kepada rakan. Happen mengatakan bahawa Facebook Connect hanya digunakan untuk berkongsi rakan dan minat bersama dengan anggota Happn yang anda temui.

Walaupun begitu, sangat penting untuk menjaga keselamatan dan privasi dalam talian anda dengan serius. Kecuali anda menggunakan nombor telefon anda untuk log masuk, profil Facebook anda akan dihubungkan ke akaun Happn anda. Dengan cara ini lebih mudah bagi Happn untuk mencegah orang membuat profil palsu. Namun, apabila anda menghubungkan dua platform media sosial, Happn secara automatik akan mengambil gambar dari profil Facebook anda untuk ditunjukkan pada profil temu janji anda. Oleh itu, pengguna dapat dengan mudah melakukan carian gambar terbalik untuk mengetahui lebih banyak mengenai anda dan mengetahui profil Facebook anda. Kerana cara Happn disiapkan, sukar untuk mencegahnya.

Kebocoran ID Facebook

Happn mempunyai beberapa masalah keselamatan yang serius dengan akaun Facebook pengguna pada masa lalu. Pada tahun 2017 WIRED mendedahkan bahawa beberapa aplikasi temu janji, termasuk Happn, tidak melindungi privasi pengguna mereka dengan betul. ID Facebook ahli dibocorkan, yang bermaksud bahawa, selain dari nama depan, minat, dan jantina mereka, keseluruhan profil Facebook mereka dapat dikesan kembali kepada mereka. Happn pergi mencari jalan penyelesaian. Ideanya adalah untuk menjadikan aplikasi mereka berfungsi seperti proksi. Dengan cara ini, hanya maklumat yang dimaksudkan untuk dilihat oleh orang lain yang tersedia untuk umum.

Happn melanggar dasar privasinya sendiri dengan berkongsi data peribadi

Kembali pada tahun 2016 Happn juga menghadapi masalah. Pada masa itu, Majlis Pengguna Norway mendapati bahawa syarikat itu melanggar kebijakan privasinya sendiri. Happn berjanji tidak akan pernah berkongsi data peribadi anda dengan orang lain, tetapi tetap melakukan ini. Mereka mengirim data ke agensi pemasaran Amerika yang bernama UpSight. Data pengguna yang dikongsi termasuk maklumat mengenai pilihan pengguna dalam aplikasi, nama penuh mereka, tarikh lahir, status kerja, dan jantina. Selain itu, maklumat mengenai akaun Facebook yang dipautkan juga digunakan. Ini bermaksud bahawa Happn secara aktif menentang dasar privasinya sendiri, yang pada dasarnya berbohong kepada penggunanya.

Masalah lain dengan aplikasi tersebut ditemui pada masa yang sama. Walaupun Happn mendakwa bahawa semua maklumat dan data pengguna akan dihapus dari pelayan mereka pada saat akaun dihapus, sebaliknya berlaku. Sebilangan kuki yang disertakan dalam pemasangan dan penggunaan Happn tidak dihapuskan. Pada hakikatnya, pengguna Happn tidak dapat memadamkan aplikasi dari telefon mereka sepenuhnya. Akibatnya, maklumat mereka tidak dipadamkan sepenuhnya dari pelayan Happn.

Pengguna premium tahu bila anda ‘menyukai’ mereka

Di Happn, anda dapat melihat profil pengguna dan sama ada ‘menyukai’ mereka, menolaknya atau menghantar ‘pesona’ kepada mereka. Dengan ‘suka’ atau ‘pesona’, anda menunjukkan minat terhadap mereka. Walau bagaimanapun, orang lain hanya akan melihat ‘suka’ anda sekiranya mereka memilih untuk menyukai anda juga. Sekiranya ya, anda berdua mempunyai ‘naksir’ dan dapat berbual di aplikasi.

Walau bagaimanapun, ada cara untuk mengelilingi sistem ini. Dengan akaun premium, misalnya, anda akan dapat melihat dengan tepat siapa yang menyukai anda dan kapan. Sebilangan besar pengguna Happn memutuskan untuk mendapatkan premium. Dengan kata lain, kesukaan anda tidak lagi bersifat peribadi bagi orang yang anda lalui di aplikasi. Ini mungkin tidak selesa atau janggal, jika anda takut ditolak atau secara amnya tidak mahu ada yang tahu anda menyukai mereka kecuali mereka juga menyukai anda.

Di luar fungsi Premium, Crush Time juga memungkinkan orang lain mengetahui pilihan anda di aplikasi. Dalam permainan ini, anda berpeluang untuk mengetahui pengguna Happn mana yang menyukai anda. Permainan ini menunjukkan kepada anda empat profil yang berbeza, salah satunya memberi anda ‘suka’. Sekiranya anda dapat meneka siapa orang ini, secara automatik anda akan dipadankan dan dapat bercakap antara satu sama lain. Semakin kerap anda bermain permainan ini, semakin sukar untuk meneka. Beberapa profil mungkin terus kembali, yang mungkin bermaksud mereka menyukai anda. Walaupun ini adalah cara yang sangat membebankan untuk mengetahui siapa yang menyukai anda, tidak mustahil. Sekiranya anda lebih suka merahsiakan kesukaan anda sehingga orang lain menunjukkan minat yang tulus kepada anda, ini adalah risiko yang harus anda pertimbangkan.

Lokasi anda tidak lagi peribadi dengan Peta

Peta dengan lokasiPada tahun 2018, Happn memperkenalkan ciri baru bernama Maps. Dengan Peta, pengguna dapat melihat di mana mereka menemui pengguna lain di peta. Lokasi-lokasi ini cukup tepat: hingga radius 250 meter. Masa di mana anda dan orang lain berada di lokasi itu juga disebutkan.

Peta menjadikan anda lebih mudah untuk mencari orang yang anda temui dalam kehidupan nyata di aplikasi. Adakah anda pernah bertemu dengan lelaki comel di kelab kegemaran anda? Cukup gunakan Peta untuk memeriksa sama ada dia juga mendapat Happn. Sekiranya demikian, anda akan dapat menyukainya.

Ini cara yang baik untuk berhubung dengan orang lain, tetapi ia juga mempunyai banyak masalah keselamatan. Sekiranya anda dapat melihat dengan tepat di mana dan kapan anda menemui ahli Happn, pengguna tersebut juga dapat melihat maklumat tentang anda. Ini menjadikan amalan seperti mengejar sangat mudah. Dengan kata lain: orang yang memutuskan untuk menyalahgunakan fungsi Peta boleh menjadi bahaya nyata terhadap privasi anda.

Mengejar: Bahaya Happn

penguntit di semakRisiko privasi yang disebutkan di atas boleh mengakibatkan situasi yang tidak diinginkan atau bahkan berbahaya. Sejauh ini, terdapat sedikit laporan mengenai insiden yang berlaku pada atau dengan penggunaan Happn. Namun, ini tidak bermaksud bahawa Happn benar-benar selamat. Selalu penting untuk mengetahui kemungkinan bahaya.

Sekiranya ahli Happn menggunakan aplikasi dengan cara tertentu, ia membolehkan mereka mengejar orang lain dengan lebih afektif. Oleh kerana Happn mengikuti lokasi (GPS) anda secara aktif dan menunjukkannya kepada pengguna lain dalam keadaan tertentu, anda berisiko. The Sunday Mail telah meneliti penggunaan Peta Happn. Dalam masa dua minggu, para penyelidik menemui pengguna yang sama sebanyak tujuh kali. Oleh kerana mereka dapat melihat lokasi yang tepat di peta, mereka dapat dengan mudah mengetahui tempat tinggal pengguna ini. Pakar keselamatan siber telah mengatakan bahawa ini boleh menyebabkan masalah serius di masa depan. Bagaimana jika salah satu daripada orang asing yang anda temui di Happn tiba-tiba berdiri di pintu depan anda?

Cara Tetap Selamat di Happn

Aplikasi temu janji selalu mempunyai risiko privasi, dan Happn tidak terkecuali. Anda sudah mengambil risiko setiap kali anda memberitahu orang asing mengenai diri anda. Walaupun begitu, penting untuk menggunakan Happn dan aplikasi serupa dengan selamat, untuk mengehadkan risiko tersebut. Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keselamatan dan privasi anda di Happn.

Jangan terlalu banyak berkongsi

Mungkin nasihat ini nampak jelas, tetapi banyak orang masih tanpa sengaja berkongsi pelbagai maklumat peribadi mengenai diri mereka dalam talian. Sentiasa berhati-hati dengan perkara yang anda kongsi, sama ada umur anda, nama penuh, tempat kerja, atau maklumat peribadi yang lain. Ini berlaku untuk kedua-dua maklumat yang anda letakkan di profil Happn anda dan perbualan anda dengan orang asing.

Hadkan juga hubungan antara profil Happn anda dan akaun media sosial anda yang lain. Sebagai contoh, Happn memberi anda kemungkinan untuk menghubungkan akaun Instagram dan Spotify ke profil anda. Ini mungkin berguna, kerana ia membolehkan pengguna lain menentukan jenis orang anda dan di mana minat anda berada. Namun, ini juga menimbulkan risiko privasi: dengan pautan langsung ke Instagram, mana-mana orang asing dapat mengakses semua gambar yang telah anda pilih untuk dibagikan di sana. Oleh itu, selalu pertimbangkan dengan teliti apa yang anda kongsi dalam talian dan sentiasa perhatikan hubungan antara akaun Happn dan profil Facebook anda, jika anda telah menggunakan Facebook untuk menyediakan akaun anda.

Hadkan maklumat di Facebook

Komputer riba Facebook tanpa namaUntuk memastikan bahawa Happn tidak mempunyai akses ke semua maklumat Facebook anda, anda boleh melakukan salah satu daripada tiga perkara. Pertama, anda boleh memilih untuk memautkan akaun anda ke nombor telefon anda dan bukannya Facebook anda, yang bermaksud bahawa maklumat dari media sosial anda tidak akan disambungkan ke profil temu janji anda. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang mesti anda pastikan semasa anda menyediakan akaun anda. Nanti, lebih sukar untuk mengubahnya.

Kedua, anda boleh membuat akaun Facebook kedua. Ini mungkin berlaku jika anda menggunakan alamat e-mel yang berbeza daripada yang dihubungkan ke halaman Facebook ‘nyata’ anda. Masukkan sedikit maklumat pada akaun ini, kemudian gunakannya untuk membuat profil Happn.

Pilihan ketiga dan terakhir adalah menghadkan akses yang dimiliki Happn ke maklumat Facebook anda. Sebaik sahaja anda log masuk ke Facebook, anda boleh mengklik ‘AplikasiDalam tetapan anda. Cari Logo Happn dan klik ‘padam‘. Sekarang log masuk ke aplikasi Happn anda. A muncul akan muncul di skrin anda, menanyakan maklumat yang ingin anda bagikan. Di sini, anda boleh memilih aplikasi yang dibenarkan untuk digunakan. Pastikan Happn dapat menggunakan sebanyak mungkin maklumat peribadi anda, tanpa membuat aplikasi tidak dapat dilaksanakan.

Matikan lokasi anda

Agar Happn dapat berfungsi sebagaimana mestinya, aplikasi ini harus sentiasa mengetahui di mana anda berada. Hanya dengan itu anda dapat melihat pengguna Happn lain yang telah melintasi jalan anda. Walau bagaimanapun, selalunya ini tidak diperlukan. Dalam beberapa kes, malah boleh menjadi canggung. Contohnya, semasa anda berada di persidangan untuk bekerja, anda tidak mahu semua orang di sana dapat melihat anda menggunakan aplikasi temu janji.

Untuk mengelakkan keadaan tidak selesa, anda boleh menghidupkan mod Happn yang tidak kelihatan. Dengan mod ini, profil anda tidak akan muncul untuk pengguna lain sehingga lapan jam. Ini akan membolehkan anda membuat keputusan sendiri bila orang akan dan tidak dapat menemui anda di aplikasi temu janji.

Sekiranya anda benar-benar ingin berehat dari Happn, anda juga boleh mematikan GPS anda. Dengan cara ini, Happn tidak dapat membaca lokasi anda – bahkan tidak melebihi mod yang tidak kelihatan. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk melakukan ini, anda harus sedar bahawa aplikasi itu sendiri tidak lagi berfungsi untuk anda. Seluruh falsafah Happn didasarkan pada mengenali orang di persekitaran anda. Sekiranya anda tidak memberi mereka lokasi anda, anda juga tidak akan dapat mengambil bahagian dalam perkara ini.

Gunakan aplikasi lokasi palsu

Mematikan GPS menjadikan Happn tidak berguna. Adakah anda masih mahu menggunakan aplikasinya, tetapi adakah anda ragu-ragu untuk berkongsi lokasi tepat anda dengan orang lain? Anda selalu boleh mempertimbangkan untuk memasang aplikasi lokasi palsu untuk menipu lokasi anda. Dalam banyak kes, ini juga berfungsi untuk aplikasi temu janji: Happn akan menganggap anda berada di tempat tertentu, yang anda pilih sendiri dari peta, bukannya tempat anda sebenarnya, misalnya di rumah atau di tempat kerja. Aplikasi popular yang boleh mencapainya ialah Spoofer Lokasi GO GPS palsu untuk Android dan Lokasi GPS Palsu melalui iTools untuk iOS. Kami telah menguji sendiri Spoofer Lokasi GO Fake GPS dan dapat mengesahkan bahawa ia berfungsi dengan Happn.

Masalah utama dengan menipu lokasi anda ialah anda hanya dapat menghubungi pengguna Happn yang melintasi lokasi palsu itu. Anda tidak akan dapat melihat pengguna yang secara kebetulan melintas anda di jalan. Untuk menyelesaikan masalah ini hingga titik tertentu, anda boleh memilih lokasi palsu yang agak dekat dengan tempat anda berada, atau lokasi awam yang sering anda temui, seperti kelab atau restoran kegemaran anda. Dengan cara ini, anda masih akan berpadanan dengan orang di kawasan sekitar anda tanpa memberikan lokasi sebenar anda sekarang.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara memasang salah satu aplikasi lokasi palsu yang disebutkan di atas, anda boleh mengikuti arahan di bawah:

Spoofer Lokasi GO GPS palsu

Fake GPS GO agak mudah dipasang dan tersedia untuk Android 6.0 dan lebih tinggi. Untuk menggunakannya, ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun aplikasi Fake GPS GO Location Spoofer.
 2. Buka aplikasi dan ketik “Dayakan Lokasi Mengejek“Di skrin pertama.
 3. Pergi ke peta, pilih lokasi anda ingin menggunakan, dan klik butang main di sudut kiri bawah skrin.
 4. Sekiranya mesej “Lokasi ejekan dinonaktifkan atau aplikasi bukan aplikasi Lokasi Mock lalai, harap aktifkan untuk melanjutkan” muncul, klik “Aktifkan“.
 5. The “Pilihan Pembangun“Skrin akan ditunjukkan. Klik “Pilih Apl Lokasi Mock“Dan pilih”Percuma FakeGPS“.
 6. Kembali dan tekan butang main sekali lagi untuk mengaktifkan tetapan GPS palsu.

Lokasi GPS Palsu iTools

Ikuti langkah-langkah ini untuk menipu lokasi anda di iOS dengan iTools:

 1. Pasang iTools pada komputer anda.
 2. Buka program dan pilih “Cubaan percuma“.
 3. Pergi ke “Kotak alatTab.
 4. Pergi ke “Kit Alat Peranti“Dan pilih”Lokasi Maya“.
 5. Masuk ke lokasi palsu dalam kotak teks di peta dan tekan enter.
 6. Apabila penanda untuk lokasi palsu muncul di peta, klik “Pindah ke sini“Untuk menetapkan iPhone anda ke lokasi itu.

Setelah selesai, anda boleh kembali ke Happn dan menggunakan aplikasi temu janji anda seperti biasa, hanya lokasi anda ke aplikasi dan pengguna lain sekarang akan menjadi lokasi maya yang anda pilih.

Hidupkan VPN anda

VPN di telefon bimbitBanyak aplikasi temu janji tidak menangani data pengguna mereka dengan cukup berhati-hati. Selalunya, mereka menggunakan sambungan yang tidak selamat, seperti protokol HTTP, untuk memuat naik gambar. Ini menjadikan mereka rentan terhadap serangan man-in-the-middle. Untuk memastikan data anda tidak jatuh ke tangan yang salah, sebaiknya menggunakan VPN. VPN membuat sambungan yang dienkripsi antara anda dan pelayan. Oleh kerana itu, orang lain tidak akan dapat melihat alamat IP anda dan tidak dapat mengetahui lalu lintas data anda – termasuk semua yang anda lakukan di Happn.

Dua VPN yang mungkin ingin anda cuba ialah NordVPN dan Surfshark. Kedua-duanya terkenal dengan hubungan yang selamat dan harganya yang agak murah. Dengan mereka, anda tidak hanya akan melindungi privasi dalam talian anda dan melindungi data anda, anda juga akan dapat menjelajah internet dengan kebebasan sepenuhnya, kerana ia membolehkan anda menjelajahi semua jenis penapisan.

Kesimpulannya

Happn adalah aplikasi temu janji dengan falsafah yang berbeza dengan kebanyakan perkhidmatan temu janji lain. Berdasarkan lokasi anda, anda dapat bertemu dengan pengguna lain yang sebenarnya anda temui dalam kehidupan nyata. Ini adalah cara yang senang dan senang untuk bertemu orang. Platform ini menawarkan pelbagai pilihan untuk berhubung dengan pengguna dan berkongsi minat anda.

Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati. Pastikan anda menjaga privasi anda dengan membatasi maklumat yang anda kongsi dalam talian, mematikan lokasi anda, menggunakan aplikasi lokasi palsu, atau memasang VPN. Selain itu, anda harus sentiasa berhati-hati ketika bersetuju untuk bertemu dengan seseorang. Pastikan rakan atau keluarga anda tahu ke mana anda akan pergi, siapa yang anda temui, dan kapan anda akan kembali. Juga bijak untuk bertemu di tempat awam dan sesak pada tarikh pertama. Dengan menggunakan petua ini, anda dapat menikmati Happn sepenuhnya.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me