Dapatkan Privasi Dalam Talian Anda di Instagram | Tinjauan VPNO

Instagram adalah salah satu aplikasi paling popular dan digunakan sekarang. Berjuta-juta orang mengambil gambar, menambah penapis dan memberi hashtag makanan mereka dengan aplikasinya. Sebilangan besar pengguna mendedahkan banyak maklumat peribadi tentang diri mereka melalui aplikasi, menunjukkan gambar makanan, keluarga, rakan, haiwan peliharaan mereka dan banyak lagi. Anda mungkin tidak memikirkan kedua-duanya mengenai tetapan privasi Instagram, tetapi panduan cepat mengenai pilihan anda dapat menjadikan privasi anda lebih selamat dalam talian semasa menggunakan Instagram.


Mengapa Privasi di Instagram Perlu Mengenai Anda

logo instagramPada bulan Julai 2010, pengasas Instagram Kevin Systrom dan Mike Krieger mengambil foto pertama yang ditambahkan ke Instagram. Pada mulanya hanya tersedia untuk beberapa keluarga dan rakan-rakan, ketika aplikasi ketika hidup di iOS, aplikasi itu langsung hilang. Menjelang April 2012, dengan pengeluaran aplikasi untuk Android dan lebih daripada sepuluh juta pengguna, Facebook membeli syarikat itu dengan harga $ 1 bilion.

Hanya dalam beberapa bulan, Facebook menimbulkan masalah privasi dengan mengubah syarat perkhidmatan. Perubahan tersebut termasuk hak untuk menjual foto pengguna kepada pihak ketiga tanpa memberitahu pengguna. Tindak balas dari pengguna Instagram menyebabkan Facebook menarik kembali idea tersebut. Pada tahun lalu, Facebook diserang skandal Cambridge Analytica yang menyoroti bagaimana Facebook berkongsi data pengguna dengan syarikat lain.

Instagram sendiri telah menimbulkan kebimbangan di kalangan pengguna baru-baru ini dengan perubahan yang membuat umum ketika anda menggunakan aplikasi dan apa yang anda lakukan dengannya pada masa itu. Dengan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai bagaimana syarikat induk Instagram melindungi privasi anda, sekarang adalah masa yang tepat untuk meluangkan beberapa minit untuk menelusuri tetapan privasi anda untuk memastikan anda selesa dengan cara Instagram mengendalikan data anda.

Tetapan Privasi Instagram anda

Langkah pertama untuk menjamin privasi anda adalah mencari tetapan privasi di Instagram. Dari halaman profil anda, ketik tiga titik di sudut kanan atas untuk memunculkan Tetapan. Dari sana, tatal ke bawah – cukup banyak senarai – sehingga anda melihat “Privasi dan Keselamatan”. Daftar panjang di bawah tajuk “Privasi dan Keselamatan” adalah kawalan privasi anda. Kami telah memilih tetapan yang paling penting dalam melindungi privasi anda di Instagram. Di bawah ini anda dapat mengetahui tetapan yang boleh anda ubah jika anda mahu tatabahasa anda lebih selamat.Privasi dan Keselamatan tetapan Instagram

Privasi Akaun

Anda boleh mendapatkan salah satu tetapan paling penting untuk mengamankan akaun anda di Instagram di tab “Privasi Akaun”. Sekiranya anda mengaktifkan tetapan ini, hanya pengikut anda yang dapat melihat siaran anda seterusnya. Anda juga mesti meluluskan pengikut baru. Ini tidak mempengaruhi pengikut anda sekarang, hanya mereka yang ingin mengikuti anda pada masa akan datang.

Status Aktiviti

Status Aktiviti mempunyai banyak orang yang bersangkutan pada masa ini. Secara lalai, Instagram kini menjadikan aktiviti anda dalam talian menjadi umum. Akaun yang anda ikuti dan siapa sahaja yang anda hantar secara langsung dapat melihat ketika anda terakhir aktif di Instagram. Mematikannya menjadikan maklumat ini bersifat peribadi. Anda harus sedar bahawa jika anda mematikannya, anda juga tidak akan dapat melihat status aktiviti orang lain.

Berkongsi semula ke Cerita

Satu lagi ciri besar yang mungkin ingin anda pertimbangkan adalah kemampuan Instagram untuk berkongsi cerita anda dengan orang lain. Apabila ini dihidupkan, orang lain dapat berkongsi catatan anda ke cerita mereka sendiri. Ini memperluas kalangan orang yang dapat melihat catatan anda – mungkin kepada orang yang tidak anda kenali atau lebih suka tidak mengetahui tentang kehidupan anda. Mematikan ciri ini menjadikan orang lain tidak dapat berkongsi catatan anda dan merahsiakan perincian anda.

Kawalan Cerita

Mengklik pada “Story Controls” memunculkan layar dengan beberapa pilihan untuk dipilih. Yang pertama adalah pilihan yang disebut “Sembunyikan Kisah Dari”. Fungsi ini memberi anda kemampuan untuk menyembunyikan cerita dan video langsung yang anda hantar dari orang tertentu. Jika belum pernah menggunakannya, tetapan akan menampilkan “0 Orang.” Klik pada itu untuk mencari pengikut dan pilih orang yang ingin anda sembunyikan foto anda.

Balasan mesej boleh menjadi cara yang baik untuk memperluaskan perbualan mengenai siaran. Tetapi anda mungkin tidak mahu sesiapa sahaja menyertai perbualan. Anda boleh menghadkan balasan kepada orang yang anda ikuti atau mematikan balasan mesej sepenuhnya jika anda mahu.

Dengan menatal ke bawah, pilihan “Berkongsi” membolehkan anda mengehadkan orang lain daripada berkongsi foto dan video anda sebagai mesej kepada orang lain. Walaupun anda telah mematikan pilihan untuk mengizinkan orang lain untuk berkongsi catatan anda di kisah mereka, kecuali anda mematikan tetapan ini juga, mereka tetap dapat berkongsi foto anda sebagai mesej kepada orang yang tidak anda ikuti.

Kawalan Komen

Dengan memilih “Komen Komen” anda akan melihat skrin yang membolehkan anda menyekat komen pada catatan anda. Hadkan komen kepada orang yang anda ikuti, hanya pengikut anda, atau keduanya. Anda juga boleh menyekat komen dari orang tertentu. Ini sangat sesuai jika anda tidak mahu bersikap jahat. Perkara itu tidak akan jelas bagi mereka yang disekat kerana komen mereka masih akan ditunjukkan, tetapi hanya untuk mereka sendiri. Anda juga boleh menyaring komen yang menyinggung secara automatik, atau menghidupkan penapis manual untuk menyaring kata kunci tertentu yang anda tidak mahu muncul dalam komen pada siaran anda.

Kaji Sejarah Instagram Anda

Beberapa majikan sekarang meminta anda membuka akaun media sosial anda sebelum mengambil pekerja. Walaupun banyak yang masih memperdebatkan kesahihan dan etika amalan ini, jika anda benar-benar mahukan pekerjaan itu, anda mungkin merasa lebih baik jika hanya bersetuju dengan syarat tersebut. Sebelum berbuat demikian, anda mungkin ingin memeriksa sama ada anda telah mencatatkan apa-apa pada masa lalu yang mungkin tidak kelihatan baik kepada majikan.

Dengan Instagram, anda boleh memuat turun salinan semua yang anda hantar di Instagram untuk semakan anda. Klik “Muat turun Data Anda”, dan dalam 48 jam Anda akan mendapat pautan ke fail dengan foto, maklumat profil, komen, dan banyak lagi. Format yang mudah dikaji ini dapat membantu anda mengetahui maklumat yang mungkin tidak mahu dikongsi dengan majikan, jadi anda dapat menyesuaikannya dengan sewajarnya. Atau, mungkin anda hanya ingin mendapatkan maklumat untuk semakan peribadi anda apabila terdapat rasa nostalgia. Apa pun alasan anda, maklumat itu tersedia untuk anda muat turun.

Langkah-Langkah Lain untuk Menjamin Privasi Anda Dalam Talian

Meluangkan masa untuk menyemak tetapan privasi anda adalah idea yang baik untuk menjaga keselamatan maklumat anda. Ingat, Instagram mengubah polisi privasi mereka secara berkala. Sebaiknya periksa tetapan privasi anda secara berkala untuk memastikan aplikasi menggunakan catatan dan aktiviti anda hanya dengan cara yang anda mahukan.

Sambungan VPNWalaupun mengemas kini pilihan privasi anda adalah cara yang baik untuk menjaga keselamatan maklumat anda di Instagram, anda mungkin menghabiskan banyak masa anda dalam talian di aplikasi lain dan di laman web di mana maklumat anda mungkin tidak begitu selamat. Menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) dapat melindungi privasi anda dalam talian, tanpa mengorbankan kemudahan atau kelajuan semasa anda melayari.

VPN juga menyediakan cara untuk mengatasi sekatan geografi yang dibuat oleh perkhidmatan streaming video dan sekatan lain berdasarkan tempat anda tinggal atau bekerja. Untuk memilih penyedia VPN terbaik untuk usaha internet anda, anda boleh melihat 5 perkhidmatan terbaik kami.

Akhirnya, Instagram mungkin bukan satu-satunya platform media sosial yang anda gunakan. Untuk memberitahu diri anda mengenai keselamatan dalam talian anda, lihat juga artikel kami mengenai tetapan privasi di Google, Facebook, Twitter, Snapchat, Skype, dan WhatsApp. Adalah baik untuk diingat apa akibat daripada tingkah laku pengeposan anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map