Cara menjaga privasi anda pada peranti Android | Tinjauan VPNO

Telefon bimbit AndroidSistem operasi Android adalah yang paling dominan di pasaran sekarang. Android memiliki 87 peratus pasaran telefon pintar. Lebih-lebih lagi, 66 peratus tablet menggunakan Android. Di Amerika Syarikat, ini diterjemahkan kepada lebih dari 107 juta orang dengan telefon Android di dalam poket mereka setiap hari. Walaupun kebanyakan dari kita menghargai kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan pada telefon Android kita, banyak yang mungkin tidak mengetahui risiko privasi mereka dengan penggunaan peranti ini. Dengan membuat beberapa penyesuaian pada peranti Android anda, anda dapat memastikan privasi anda dilindungi dengan lebih baik.


Mengapa Bimbang Tentang Privasi Android?

Dengan Android sebagai sistem operasi peranti telefon pintar terbesar, dan Google adalah nama yang dikenali, anda mungkin menganggap tidak ada kebimbangan mengenai privasi menggunakan produk mereka. Malangnya, pembacaan mudah mengenai dasar privasi Android menunjukkan banyak perkara yang perlu dikhuatiri oleh pakar privasi.

Dasar privasi Google menjelaskan fakta bahawa peranti Android anda akan mengumpulkan maklumat termasuk kandungan e-mel, foto, dan video. Mereka juga mengesan bagaimana anda menggunakan aplikasi dan penyemak imbas pada peranti. Lebih-lebih lagi, Google mengumpulkan maklumat mengenai istilah carian, bagaimana anda berinteraksi dengan iklan, siapa yang anda panggil dan berapa lama anda bercakap dengannya. Android memantau lokasi anda melalui GPS, sensor di peranti anda, dan Wi-Fi berdekatan, menara selular, dan peranti Bluetooth.

Semua maklumat ini dikumpulkan untuk meningkatkan perkhidmatan mereka. Google terutamanya ingin meningkatkan penyasaran yang lebih baik untuk pengiklan. Google boleh mengenakan bayaran lebih tinggi jika mereka dapat menyasarkan iklan pada kumpulan orang yang sangat spesifik. Sebilangan besar keuntungan Google dari Android berasal dari pengiklanan berdasarkan maklumat yang dikumpulkan mengenai anda dari peranti anda.

Tetapan Iklan

Mengendalikan Tetapan Iklan di peranti Android anda adalah salah satu langkah terbaik yang dapat anda lakukan untuk mengamankan data peribadi anda.

Tetapan privasi android

Untuk melakukan ini, pergi ke tetapan pada peranti Android anda. Cari ‘Google’. Ia boleh didapati di tab peribadi atau sistem bergantung pada peranti anda. Ketuk untuk memunculkan tetapan yang berkaitan langsung dengan akaun Google anda.

Tetapan privasi android

Pada kebanyakan peranti, ‘Iklan’ muncul di bahagian atas senarai. Ketuk ‘Iklan’ untuk memunculkan tetapan yang berkaitan dengan iklan yang disasarkan ke akaun Google anda.

Tetapan privasi android

Pada layar ‘Iklan’, Anda dapat mengetuk ‘Iklan oleh Google’ untuk dibawa ke laman web yang menguraikan lebih banyak maklumat mengenai bagaimana Google menggunakan maklumat anda dalam iklan. Untuk menghentikan aplikasi dan perkhidmatan di Android daripada membuat profil aktiviti anda yang diperibadikan untuk tujuan pengiklanan, klik slaid di sebelah ‘Tidak ikut Pemperibadian Iklan’. Ini menghentikan semua profil masa depan dan menghentikan penggunaan profil anda untuk menunjukkan iklan yang disasarkan.

Untuk melangkah lebih jauh, anda dapat mengetuk ‘Reset ID pengiklanan’ untuk melucutkan maklumat yang sudah tersimpan di profil anda dari ID yang diberikan Google ke akaun anda.

Tetapan Penjejakan Lokasi

Salah satu cara yang lebih licik Android membina profil minat anda untuk pengiklan adalah dengan mengesan lokasi anda. Maklumat tentang tempat anda pergi dengan peranti Android anda memberikan perincian penting mengenai kehidupan anda di luar talian yang tidak dapat diperoleh pengiklan. Dalam banyak cara, ini boleh menjadi mimpi buruk bagi mereka yang prihatin terhadap privasi mereka.

Dengan mengesan lokasi peranti Android anda setiap saat, Google dapat menentukan lokasi rumah dan tempat kerja anda, tempat anda sering berbelanja, siapa doktor anda, tempat anak-anak anda pergi ke sekolah dan banyak maklumat peribadi lain. Ini adalah maklumat yang biasanya tidak akan anda kongsi dengan Google secara sukarela, dan pastinya anda tidak mahu berkongsi dengan pengiklan. Menyesuaikan tetapan lokasi anda dapat membantu menjaga kerahsiaan data peribadi anda.

Tetapan privasi android

Di menu Tetapan anda, tetapan lokasi sering dijumpai di bawah tajuk ‘Privasi dan keselamatan’. Walau bagaimanapun, pada beberapa peranti, ia mungkin terdapat di bawah ‘Lokasi’ atau tajuk yang serupa.

Tetapan privasi android

Di ‘Skrin privasi dan keselamatan’, ketuk ‘Lokasi’ untuk menyesuaikan tetapan lokasi.

Tetapan privasi android

Di sini anda boleh menatal aplikasi yang baru-baru ini menggunakan maklumat lokasi anda. Anda dapat mengklik pada setiap aplikasi atau layanan untuk menyesuaikan izin untuk mengakses tetapan lokasi atau mematikan semua akses lokasi dengan menggeser slaid di bagian atas layar.

Tetapan privasi android

Mengetuk ‘Tingkatkan ketepatan’ akan mengakses tetapan yang menentukan lokasi anda dengan cara lain selain dari peranti GPS telefon anda. Android boleh mengimbas rangkaian Wi-Fi berdekatan untuk membantu menentukan lokasi anda berdasarkan jarak anda dengan rangkaian tersebut. Android juga dapat memetakan lokasi anda melalui siaran Bluetooth yang berdekatan di kawasan anda. Ini berfungsi walaupun peranti anda telah mematikan Bluetooth. Untuk memastikan lokasi anda tidak dikenali, anda boleh mengklik slaid pada salah satu atau kedua-duanya untuk ‘Off’.

Tetapan privasi android

Kembali ke skrin ‘Lokasi’, ketuk ‘Kaedah mencari’ untuk mengehadkan akses ke pelbagai cara mencari peranti anda. Kaedah penentuan tepat yang paling tepat adalah untuk mengehadkan Android untuk menggunakan GPS sahaja. Pilih kaedah ini untuk keselamatan privasi tertinggi.

Mengehadkan Kebenaran Aplikasi

Apabila anda memasang sebarang aplikasi pada peranti anda, aplikasi tersebut akan memerlukan izin untuk mengakses perkhidmatan tertentu dari telefon anda untuk mengaktifkan beberapa ciri aplikasi tersebut. Walaupun anda tidak perlu menyetujui semua izin yang diminta, beberapa fungsi dapat dikurangkan jika anda menolak kebenaran. Atas sebab ini, kebanyakan orang bersetuju dengan apa sahaja permintaan izin yang dibuat oleh aplikasi semasa pemasangan.

Banyak aplikasi memanfaatkan fakta ini dengan meminta izin yang tidak diperlukan untuk memenuhi fungsinya. Ini termasuk mengakses senarai kenalan, mikrofon, kamera, atau aplikasi lain. Adalah idea yang baik untuk memeriksa beberapa aplikasi untuk memeriksa kebenaran yang diberikan dan mungkin mencabut beberapa aplikasi yang sepertinya tidak diperlukan.

Tetapan privasi android

Dari menu Tetapan, cari tetapan ‘Aplikasi’. Ini mungkin berada di bawah tab Peranti, tab Peribadi, atau dalam senarai di bawah Tetapan.

Tetapan privasi android

Di menu ‘Aplikasi’, ketuk ‘Pengurus aplikasi’. Ini akan memaparkan senarai semua aplikasi yang dipasang pada peranti Android anda. Ketik setiap aplikasi yang anda ingin periksa kebenarannya.

Tetapan privasi android

Ketuk ‘Izin’ untuk menyesuaikan perkhidmatan mana yang dapat diakses oleh aplikasi.

Tetapan privasi android

Jika kita melihat aplikasi kamera, kita melihatnya mempunyai akses ke ‘Kamera’ untuk alasan yang jelas. Selain itu, ia mempunyai akses ke ‘Lokasi’ anda untuk menandai foto anda di mana ia diambil jika anda memilih pilihan tersebut. Kamera juga memiliki akses ke ‘Mikrofon’ sehingga Anda dapat menggunakan alat kawalan suara untuk memberi tahu telefon anda kapan mengambil gambar. Akhirnya, aplikasi mempunyai akses ke ‘Storage’ sehingga dapat menyimpan foto yang anda ambil pada peranti anda. Untuk mematikan semua ini, alihkan slaid ke ‘Mati’.

Walaupun jelas mengapa kamera memerlukan akses ke ‘Kamera’, kebenaran untuk beberapa aplikasi mungkin tidak begitu jelas. Mematikan kebenaran yang diperlukan dapat melumpuhkan aplikasi anda. Tidak perlu panik jika itu berlaku. Cukup kembali ke aplikasi dan aktifkan semula kebenaran yang diperlukan.

Privasi Anda Penting

Sama ada anda prihatin untuk melindungi maklumat peribadi anda pada peranti Android anda, atau anda memberikan peranti kepada anak anda, memeriksa tetapan privasi adalah cara yang baik untuk memastikan maklumat anda tetap rahsia. Langkah-langkah mudah ini akan membantu anda menjaga tahap privasi yang sesuai untuk anda.

Langkah mudah yang lain ialah mengatur sambungan dalam talian anda melalui Rangkaian Peribadi Maya (VPN). Sistem ini dapat membantu menjaga maklumat mengenai lokasi dan penggunaan web anda tanpa nama dan juga memberikan faedah seperti mengelakkan sekatan geografi pada perkhidmatan streaming video. Ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN dapat dengan mudah membantu anda melindungi privasi anda dalam talian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me