Cara Mengurus Tetapan Privasi YouTube Anda | VPNoverview.com

Semasa anda menonton video kegemaran anda di YouTube, mungkin tidak pernah berlaku kepada anda bahawa YouTube menonton anda kembali. Perkhidmatan video memantau video yang anda tonton untuk memberikan iklan yang lebih disasarkan. Maklumat mengenai anda dikumpulkan dan dianalisis untuk menentukan dengan lebih baik siapa anda dan minat anda. Mengubah beberapa tetapan di YouTube dapat membantu anda melindungi privasi anda tanpa mengenakan apa pun ciri perkhidmatan tersebut.


Cara Google Mendapatkan Bilion dari YouTube

Anda mungkin menganggap YouTube sebagai tempat hotspot anda untuk video kucing lucu dan trailer filem. Tetapi video adalah salah satu bahagian yang paling dicari dalam pemasaran. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengguna cenderung menghabiskan lebih banyak masa untuk menonton video daripada membaca iklan. Hasilnya, pengiklan menghabiskan berbilion dolar untuk melihat salah satu videonya. Salah satu syarikat utama yang mendapat faedahnya ialah YouTube.

YouTube mempunyai lebih daripada 149 juta penonton setiap bulan. Penonton tersebut menggunakan rata-rata 1 bilion jam video setiap hari. Dengan banyaknya orang yang menggunakan perkhidmatan ini, tidak hairanlah YouTube berjaya menghasilkan anggaran $ 8 bilion pada tahun 2015. Tetapi dari mana datangnya semua wang itu?

Bagaimana Pengiklanan Mempengaruhi Anda

Apabila anda memikirkan iklan yang mempengaruhi anda, anda mungkin memikirkan iklan yang menyebabkan anda membeli produk atau menonton rancangan TV baru. Walaupun iklan berkesan menjual produk mereka, iklan juga mempengaruhi anda dengan cara lain.

Cara Google memperoleh jutaan dolar dari YouTube adalah melalui iklan yang disasarkan. Iklan tersebut tidak hanya dikirim ke setiap pengguna YouTube, tetapi ditargetkan dengan hati-hati kepada pengguna dengan profil tertentu. Setiap video yang anda tonton di laman web ini, setiap carian untuk video, membantu YouTube membuat profil minat anda yang lebih disasarkan. Bahkan data mengenai berapa lama anda menonton video, titik mana yang anda klik ke video seterusnya, dan iklan yang anda berinteraksi dikumpulkan oleh YouTube.

Lama kelamaan, profil anda mempengaruhi iklan yang anda lihat, video yang disarankan untuk anda tonton, dan pengalaman anda di YouTube. Maklumat peribadi yang anda fikirkan dirahsiakan dikumpulkan oleh syarikat untuk memperhalusi profil anda. Privasi anda terjejas, walaupun anda tidak menyedarinya.

Kawal Tetapan Privasi YouTube

Walaupun anda tidak dapat menyekat semua iklan dari YouTube, walaupun dengan penyekat iklan, anda dapat menghadkan maklumat yang dikumpulkan di profil anda. Dengan menyesuaikan tetapan privasi di akaun YouTube anda, anda dapat membatasi akses ke maklumat anda.

Mencari Kawalan Privasi

Tetapan privasi YouTubeDi laman web, arahkan ke skrin Utama YouTube. Di bahagian atas di sudut paling kanan, anda akan melihat ikon profil anda. Klik untuk memunculkan tetapannya.

Di aplikasi YouTube, anda dapat menemui skrin tetapan yang serupa. Dari skrin utama ketik ikon profil anda di sudut kanan atas.

Klik ‘Tetapan’ sama ada di aplikasi atau laman web.

Di sini anda akan menemui tab ‘Privasi’. Klik untuk memaparkan tetapan privasi. Skrin sangat berbeza bergantung pada sama ada anda berada di aplikasi atau laman web. Di bawah ini kami akan menerangkan perkara yang dapat anda sesuaikan dalam tetapan aplikasi dan di laman web.

Laraskan Tetapan Privasi Anda di Aplikasi YouTube

Terdapat dua bahagian utama yang boleh anda hubungi dari sini – sejarah carian dan sejarah tontonan anda.

Setiap kali anda menonton video, walaupun hanya beberapa saat, video tersebut akan ditambahkan ke sejarah tontonan anda. Ini adalah sebahagian daripada data yang digunakan YouTube untuk membuat profil anda. Klik slaid di sebelah ‘Jeda sejarah tontonan’ untuk menghentikan YouTube mengumpulkan maklumat ini.

Untuk membersihkan sepenuhnya maklumat yang telah disimpan oleh Google mengenai sejarah tontonan anda, klik ‘Hapus sejarah tontonan’ di bahagian atas skrin. Ini akan menghapus semua video yang tersimpan dalam sejarah anda hingga ke tahap ini.

Sejarah carian adalah rekod yang dibuat oleh YouTube terhadap carian yang anda lakukan di YouTube itu sendiri. Ini terpisah dari carian yang anda lakukan di enjin carian Google atau bar alamat Chrome. Untuk menghentikan YouTube merakam sejarah carian anda, klik pada slaid di sebelah ‘Jeda sejarah carian’. Anda juga boleh menghapus sejarah carian anda dari YouTube dengan mengklik ‘Hapus riwayat carian’ di bahagian atas skrin.

Sekiranya anda memilih untuk menjaga kemudahan YouTube menunjukkan sejarah carian dan tontonan anda, tetapi ingin mengecualikan video tertentu, mod Penyamaran adalah jawapannya.

Dari skrin ‘Akaun’, klik ‘Hidupkan Penyamaran’. Video yang dicari dan ditonton dalam mod ‘Penyamaran’ tidak akan ditambahkan ke sejarah carian atau tontonan anda. Pada masa ini, mod Penyamaran hanya tersedia di aplikasi YouTube.

Laraskan Tetapan Privasi Anda di Laman Web YouTube

Di sini anda disajikan dengan pilihan yang berbeza daripada pada Aplikasi. Anda mempunyai pilihan untuk merahsiakan video yang anda sukai. Dengan memilih ini, orang lain yang mengunjungi profil anda tidak dapat melihat video yang telah anda klik ‘Suka’. Dengan cara yang sama, anda boleh menjadikan senarai main simpanan anda tetap peribadi, atau langganan saluran video orang lain sebagai peribadi.

Untuk mengawal bagaimana YouTube menampilkan iklan berdasarkan profil anda, lihat lebih jauh halaman di bahagian yang diberi tajuk: ‘Iklan berdasarkan minat saya’. Anda akan menemui pautan ke ‘Tetapan Iklan Google’ yang akan membawa anda ke tetapan iklan untuk semua Google, bukan hanya YouTube.

Untuk menghentikan Google daripada iklan yang disasarkan kepada anda berdasarkan profil anda, klik slaid di sebelah ‘Pemperibadian iklan AKTIF’. Mematikan ciri ini tidak akan menghalang anda untuk melihat iklan di YouTube dan produk Google yang lain, ini hanya menghalangnya daripada menampilkan iklan yang disasarkan berdasarkan profil anda.

Langkah Mudah untuk Melindungi Privasi Anda

YouTube mengumpulkan sejumlah besar maklumat peribadi mengenai anda untuk membuat iklan yang disasarkan. Menyesuaikan tetapan privasi anda akan mengurangkan jumlah maklumat yang dimiliki oleh YouTube dan Google mengenai anda. Namun, hakikatnya syarikat-syarikat ini masih mengetahui lebih banyak tentang anda daripada yang anda mahukan.

Satu langkah mudah yang dapat anda lakukan untuk meningkatkan privasi anda secara drastik adalah dengan menggunakan perkhidmatan VPN. VPN menyimpan maklumat anda tanpa nama dengan bertindak sebagai orang tengah antara anda dan laman web yang anda lawati dalam talian. Maklumat dari komputer anda dienkripsi dan dikirim ke pelayan VPN. Di sana ia dihantar ke laman web, dan laman web mengembalikan data yang diminta ke pelayan VPN. Pelayan menghantar maklumat kembali kepada anda, menyulitkan data ke dan dari komputer anda.

Kerana laman web yang anda akses hanya berurusan dengan pelayan VPN dan bukan dengan anda secara langsung, anda tetap tidak dikenali. Privasi anda tetap terjaga semasa anda mempunyai akses penuh ke laman web dan perkhidmatan yang anda hargai. VPN juga memberikan faedah lain, seperti mengelakkan sekatan geografi untuk streaming video atau firewall di tempat kerja. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN dapat memberi manfaat kepada anda, lihat posting kami mengenai memilih VPN terbaik untuk keperluan anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map