Cara Mengurus Tetapan Privasi Anda di Tinder | Tinjauan VPNO

Logo pengikatTinder tidak diragukan lagi adalah aplikasi temu janji paling popular di dunia sekarang. Sejak tahun 2012, kami dapat meleret profil pengguna berdekatan ke kanan (‘Saya berminat’) atau kiri (‘Saya tidak berminat’). Dianggarkan sekitar 50 juta orang menggunakan aplikasi di seluruh dunia. Maksud meleret ke kiri dan ke kanan malah menjadi pengetahuan umum bagi banyak orang. Janji temu dalam talian kebanyakannya sangat menggembirakan. Aplikasi temu janji membolehkan pengguna bertemu dengan orang lain sambil duduk di sofa ruang tamu mereka. Namun, secara bersamaan, terdapat beberapa risiko privasi yang berkaitan dengan penggunaan aplikasi ini. Selalu bijak mengetahui perkara ini.


Artikel ini tidak bertujuan untuk menimbulkan rasa panik atau membuat orang tidak menggunakan aplikasi kencan. Namun, kami ingin membantu anda melindungi diri anda sebaik mungkin dari sebarang risiko terhadap privasi peribadi anda. Untuk memastikan bahawa menggunakan aplikasi temu janji seperti Tinder tetap menyeronokkan, kami menasihatkan anda untuk mengambil beberapa langkah berjaga-jaga. Contohnya, jangan sekali-kali menggunakan gambar profil Twitter atau Instagram anda di Tinder, berhati-hatilah dan berhati-hati ketika anda merancang tarikh, jangan berkongsi terlalu banyak maklumat mengenai diri anda, laporkan sebarang tingkah laku yang mencurigakan, dan gunakan VPN jika boleh.

Apakah Risiko Privasi Menggunakan Tinder?

Aktiviti Anda Dapat Dipantau

Aktiviti anda di Tinder mungkin tidak begitu peribadi seperti yang anda fikirkan. Laporan oleh syarikat keselamatan siber Checkmark menyebutkan dua kelemahan utama dalam aplikasi Tinder iOS dan Android. Kedua-dua kelemahan ini berkaitan dengan masalah penyulitan yang tidak mencukupi. Satu masalah ialah aplikasi tidak menggunakan protokol HTTPS yang selamat untuk menyulitkan gambar profil. Di samping itu, data yang berbeza dihantar dari pelayan Tinder untuk leret kiri dan kanan.

Akibatnya, sementara teks seperti nama dan maklumat peribadi disulitkan, gambar profil Tinder tidak. Ini bermaksud bahawa mungkin bagi penggodam memantau aktiviti anda dan melihat gambar profil yang anda lihat. Mereka dapat melakukannya dengan memintas lalu lintas antara peranti mudah alih anda dan pelayan Tinder. Sebagai tambahan, penggodam dapat menggunakan data dari pelayan Tinder untuk menentukan sama ada anda meleret ke kanan atau meleret ke kiri pada gambar. Agar penggodam memintas data anda, mereka harus berada di rangkaian Wi-Fi yang sama dengan anda, dan rangkaian awam paling rentan.

Walaupun tidak mungkin penggodam yang memintas data Tinder anda akan mengakibatkan pencurian identiti, masih ada akibat bagi pengguna yang mungkin terjadi. Hal ini berlaku terutama di negara-negara yang mempunyai pandangan negatif mengenai kencan, hubungan homoseksual, dan hubungan intim di luar perkahwinan.

Pengguna Lain Boleh Mencari Lokasi Anda

Penanda Lokasi Telefon PintarMalangnya, semasa menggunakan Tinder lokasi anda mungkin dapat dilihat oleh pengguna lain. Data pemprosesan lokasi Tinder berlaku di pihak pelanggan. Data lokasi untuk pengguna yang dipadankan dalam radius 25 batu dihantar ke peranti pengguna dan sangat tepat. Kerentanan keselamatan ditemui pada bulan Julai 2014 mengenai cara Tinder menghantar koordinat garis lintang dan garis bujur ke peranti pengguna. Kerentanan ini bermaksud bahawa sesiapa yang mempunyai pengetahuan asas pengaturcaraan dapat mencari koordinat lokasi anda. Ini juga meningkatkan risiko pengguna untuk dikejar oleh pemangsa yang menggunakan aplikasi Tinder.

Tinder memperbaiki kerentanan ini dengan mengganti koordinat dengan ukuran jarak, menjadikannya lebih sukar walaupun tidak mustahil bagi pengguna untuk mengetahui lokasi anda.

Tinder Menyimpan Data Peribadi Anda

Dasar privasi Tinder menyatakan bahawa data anda mungkin digunakan untuk tujuan pengiklanan. Selanjutnya dikatakan bahawa “anda tidak boleh mengharapkan maklumat peribadi anda, obrolan, dan komunikasi anda akan sentiasa selamat.” Dalam praktiknya, ini dapat diterjemahkan ke ratusan halaman data.

Pada tahun 2017, wartawan Perancis Judith Deportail meminta agar Tinder melepaskan data peribadinya dan terkejut ketika Tinder mengirimkan 800 halaman maklumat peribadinya. Kes Deportail tidak biasa kerana Tinder mempunyai sejumlah besar data pada semua penggunanya. Jenis maklumat yang diperoleh Tinder merangkumi lokasi anda, suka Facebook, pautan ke foto Instagram (walaupun akaun telah dihapus), Tinder perbualan dengan perlawanan, dan berapa banyak rakan Facebook yang anda ada.

Penting untuk diingat bahawa semasa anda berbual dengan seseorang melalui Tinder, anda mendedahkan maklumat anda ke aplikasi selain orang yang anda ajak bicara.

Aktiviti Tinder Anda Mungkin Terlihat di Facebook

Sekiranya anda memutuskan untuk mendaftar dengan Tinder menggunakan akaun Facebook anda, ketahuilah bahawa anda perlu mengambil langkah untuk memastikan aktiviti Tinder anda tidak dapat dilihat di Facebook. Apabila anda mendaftar ke Tinder dengan Facebook, aplikasi mendapat akses penuh ke profil Facebook anda. Ia kemudian mengambil data dari profil anda untuk mendapatkan gambar, lokasi, dan minat anda untuk membantu anda menyesuaikan diri dengan orang di kawasan anda. Kelemahan integrasi ini adalah bahawa anda mungkin secara tidak sengaja mendedahkan bahawa anda menggunakan Tinder kepada semua rakan Facebook anda. Terdapat juga risiko bahawa seseorang yang anda temui di Tinder akan menemui anda di Facebook dan menghubungi anda di sana. Sekiranya anda mendaftar dengan Facebook, anda perlu menyesuaikan tetapan privasi anda untuk mengelakkan ini. Pilihan lain adalah mendaftar ke Tinder menggunakan nombor telefon bimbit anda.

Bahaya dalam Kehidupan Harian

Tinder adalah dan kekal sebagai perkhidmatan temu janji dalam talian. Ini bermaksud, tidak kira bagaimana anda menggunakan aplikasi, anda akan bersentuhan dengan orang asing. Anda mungkin tidak akan tahu apa-apa tentang orang asing ini, jadi selalu ada kemungkinan bahawa anda sedang dilancarkan. Walaupun ini mungkin terdengar menakutkan, ia sama sekali tidak dijangka. Namun, kami ingin memaklumkan kepada anda mengenai pelbagai bahaya yang ada di Tinder. Ini tidak bermaksud bahawa aplikasi itu sendiri berbahaya, tetapi orang menyalahgunakan rangkaian sosial yang ada yang ditawarkan oleh Tinder.

‘Panduan Mengikat Tinder’

penguntit di semakDi banyak forum dan laman web, orang ramai membincangkan mengenai ‘Tinder Stalking Guide’. Ini adalah panduan dalam talian yang memberitahu anda dengan tepat bagaimana anda dapat mengetahui sebanyak mungkin maklumat mengenai pertandingan Tinder anda. Dalam beberapa minit seseorang dapat menemui maklumat peribadi mengenai lebih dari 40% profil Tinder dengan menelusuri, misalnya, akaun Twitter, Instagram atau Facebook mereka.

Panduan ini nampaknya telah hilang dari internet, atau sekurang-kurangnya dari permukaan web, tetapi walaupun begitu, orang asing sering mencari maklumat tentang anda. Satu-satunya perkara yang mereka perlukan, adalah gambar profil Tinder dan nama anda. Melalui Google, mereka dapat menggunakan carian gambar terbalik untuk masuk ke saluran media sosial anda yang lain. Adakah anda menyebut bandar tempat anda tinggal, pekerjaan anda, atau restoran kegemaran anda di sana? Maka sesiapa yang berniat buruk boleh menggunakan maklumat ini untuk mengintai atau memeras engkau. Beberapa pengguna mungkin ingin mengetahui lebih banyak mengenai anda sebelum anda mula berkencan. Dalam kes sedemikian, anda harus bertanya pada diri sendiri apakah itu perkara baik yang mereka dapat pelajari pelbagai perkara mengenai kehidupan peribadi anda tanpa izin anda, hanya dengan Googling.

Tinder dan jenayah

Grindr sering muncul dalam berita kerana penjenayah menggunakan aplikasi tersebut untuk melakukan jenayah terhadap anggota komuniti LGBT. Beberapa laman berita mempunyai keseluruhan koleksi artikel berita mengenai tarikh Tinder yang salah dengan cara yang paling teruk. Pada tahun 2017, American Sydney Loofe terbunuh pada tarikh Tindernya. Setahun sebelum itu, tulang seorang wanita ditemui di Mexico City. Hanya itu yang tersisa setelah lelaki yang ditemuinya di Tinder membuang tubuhnya dalam asid hidroklorik.

Terdapat banyak contoh orang lain yang menjadi mangsa pembunuhan atau penderaan melalui Tinder. Lelaki dan wanita menghadapi risiko ini. Dalam hampir semua kes, perjumpaan dalam kehidupan nyata setelah pertemuan awal di Tinder menjadi sangat serba salah. Kejahatan seperti itu sukar dicegah untuk Tinder, kerana tidak ada yang benar-benar berlaku di aplikasi itu sendiri. Itulah sebabnya sangat penting untuk berhati-hati ketika anda memutuskan untuk bertemu dengan seseorang.

Pemerasan ugutan

Bukan hanya kekerasan fizikal yang dapat mengubah perlawanan Tinder awal menjadi mimpi buruk. Pemerasan secara dalam talian juga berlaku pada masa biasa. Dua tahun lalu, seorang budak lelaki berusia 20 tahun di Belanda mengakhiri hidupnya setelah dia diperdaya dan diperas oleh Tinder. Seorang lelaki di sana berpura-pura menjadi wanita dan bertukar gambar dan video bogel dengan mangsa. Selepas penangkapan cat awal ini, lelaki di sebalik profil palsu itu memalingkan dirinya ke arah budak lelaki itu dan memaksanya membayar jika dia tidak mahu bahan tersebut dihantar kepada semua rakan dan keluarganya. Dalam keadaan panik, budak lelaki itu membunuh diri.

Malangnya, kes pemerasan seperti ini sering berlaku di Tinder. Oleh kerana jenayah seperti ini tidak memerlukan perjumpaan dalam kehidupan sebenar, penjenayah siber dengan mudah boleh menjadi orang lain. Seorang lelaki boleh mencari beberapa gambar di Google dan mencari profil Tinder wanita untuk mensasarkan lelaki heteroseksual. Dengan cara ini, anda tidak akan tahu dengan siapa anda berurusan.

Bagaimana anda dapat Melindungi Privasi anda di Tinder?

Memandangkan semua kemungkinan pelanggaran privasi yang dapat terjadi dengan Tinder, apa yang dapat anda lakukan untuk melindungi privasi anda? Terdapat pelbagai langkah yang boleh anda lakukan untuk menyembunyikan lokasi dan identiti anda di Tinder. Berikut adalah beberapa perkara yang paling penting:

Berhati-hati Apa yang Anda Kongsi Dalam Talian

Penting untuk mempertimbangkan akibatnya sebelum menyiarkan sesuatu dalam talian atau dalam aplikasi temu janji. Walaupun anda tidak memberikan nama penuh atau maklumat hubungan anda, pengguna lain masih dapat mengenal pasti anda dengan cara lain. Sebagai contoh, seseorang di Tinder dapat melakukan carian gambar terbalik untuk melihat apakah gambar anda muncul di tempat lain dalam talian. Sekiranya anda menggunakan Facebook untuk mendaftar ke Tinder, seseorang dapat dengan mudah mencari profil Facebook anda kerana Tinder menarik gambar profil anda dari Facebook. Untuk melindungi privasi anda, anda harus menggunakan gambar lain untuk Tinder yang tidak ada di tempat lain di internet. Anda juga harus mengelakkan meletakkan nama tempat kerja atau sekolah anda di Facebook. Di samping itu, elakkan meletakkan pautan ke Instagram atau pemegang media sosial anda di profil Tinder anda.

Gunakan Akaun Facebook Burner untuk Tinder

Kaedah popular untuk memisahkan profil Tinder dan Facebook anda adalah dengan membuat akaun Facebook tambahan yang hanya anda gunakan untuk Tinder. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan akaun Facebook pembakar anda untuk mengakses Tinder sambil mempunyai lebih banyak kawalan terhadap privasi anda. Semasa mendaftar, gunakan alamat e-mel sementara dan gunakan nama panggilan untuk akaun Facebook pembakar anda. Ada baiknya memuat naik beberapa foto diri anda yang tidak ada di tempat lain dalam talian. Dengan mengambil langkah berjaga-jaga ini, anda boleh menyukarkan seseorang yang baru anda temui di Tinder untuk menemui anda dalam talian.

Laraskan Tetapan Privasi Facebook Anda

Sama ada anda memilih untuk menggunakan akaun Facebook burner atau tidak, penting untuk menyesuaikan tetapan privasi Facebook anda. Tujuannya adalah untuk memastikan perlawanan Tinder anda di aplikasi dalam talian dan menghalangnya daripada menghubungi anda melalui Facebook. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan pergi ke tab Privasi Facebook anda dan menukar tetapan anda ke yang berikut:

 • Siapa yang dapat melihat siaran masa depan anda? > Hanya saya
 • Siapa yang dapat melihat senarai rakan anda > Hanya saya
 • Siapa yang boleh menghantar permintaan rakan kepada anda? > Kawan kepada kawan
 • Siapa yang boleh mencari anda melalui e-mel anda? > Kawan
 • Siapa yang boleh mencari anda dengan nombor telefon anda > Kawan
 • Benarkan mesin carian di luar Facebook untuk memaut ke profil anda > Nyahtandai kotak

Langkah seterusnya adalah mengklik tab Tagging and Timeline di tetapan Facebook anda. Tukar pilihan ini kepada yang berikut:

 • Siapa yang boleh membuat catatan di Garis Masa anda? > Hanya saya
 • Siapa yang dapat melihat catatan yang ditandai pada Garis Masa anda? > Hanya saya
 • Siapa yang dapat melihat apa yang orang lain siarkan di Garis Masa anda? > Hanya saya
 • Apabila anda ditandai dalam siaran, siapa yang ingin anda tambahkan kepada khalayak? > Hanya saya
 • Cadangan teg > Tiada sesiapa

Mengambil langkah-langkah ini dapat memastikan bahawa profil Facebook anda tidak dapat dilihat oleh orang yang tidak dikenali.

Sembunyikan Aplikasi Tinder Anda Dari Facebook

Oleh kerana Facebook membenarkan penyatuan dengan banyak perkhidmatan termasuk Tinder, anda perlu mengambil langkah untuk menyembunyikan aplikasi Tinder anda dari Facebook. Sekiranya anda ingin menyembunyikan fakta bahawa anda menggunakan Tinder dari rakan Facebook anda, anda perlu pergi ke tetapan privasi Facebook anda dan pilih “Lihat lebih banyak tetapan.” Dari sini anda perlu memilih Aplikasi, cari aplikasi Tinder anda, dan tekan pilihan “Edit” di sebelah kanan aplikasi. Navigasi ke Keterlihatan Aplikasi dan Pos dan pilih pilihan “Hanya Saya”. Ini bermaksud bahawa hanya anda yang dapat melihat akses Tinder anda.

Gunakan VPN

VPN di telefon bimbitBanyak aplikasi temu janji tidak cukup berhati-hati dengan data anda. Mereka menggunakan sambungan yang tidak selamat, seperti protokol HTTP, untuk memuat naik gambar. Ini menjadikan mereka sangat ganas terhadap manusia di tengah serangan. Untuk memastikan data temu janji anda tidak masuk ke tangan yang salah, anda boleh menggunakan VPN. VPN membuat sambungan yang dienkripsi antara anda dan pelayan. Dengan cara ini orang lain tidak dapat melihat alamat IP anda dan tidak tahu apa yang anda lakukan pada aplikasi seperti Tinder. VPN dapat membantu menjaga data peribadi anda secara peribadi.

Untuk Komuniti LGBT: gunakan Alert Pengembara

Baru-baru ini Tinder membuat kemas kini yang dapat membantu melindungi mana-mana anggota LGBT yang menggunakan aplikasi tersebut. Dengan fungsi Traveler Alert, aplikasi kini memberi amaran kepada anda setiap kali anda memasuki tanah atau kawasan yang mempunyai undang-undang terhadap orang LGBT. Setiap kali anda melancong di negara seperti itu, Tinder akan mengirimkan pemberitahuan kepada anda. Sekiranya anda menunjukkan pilihan seksual anda di profil anda, ini secara automatik tidak akan dapat dilihat sehingga anda meninggalkan kawasan tersebut. Selain itu, anda boleh mematikan pilihan ‘Show me on Tinder’ dalam tetapan aplikasi untuk keselamatan tambahan. Sekiranya anda melakukan ini, profil anda tidak akan dapat dilihat oleh sesiapa lagi. Oleh kerana beberapa kerajaan menghukum hubungan dan hubungan LGBT oleh undang-undang, dan aplikasi kencan kadang-kadang digunakan untuk mengesan orang LGBT, kemas kini baru adalah sangat diperlukan dan penting.

Laporkan Kelakuan Mencurigakan

Tinder sentiasa berusaha mengeluarkan profil palsu, ciminals, dan bot dari aplikasinya. Anda boleh menolong mereka dengan melaporkan sebarang tingkah laku yang mencurigakan. Sekiranya anda melaporkan akaun yang mencurigakan, pasukan Tinder dapat menyiasat dan membuang akaun tersebut. Ini dapat menjadikan anda dan pengguna lain lebih selamat. Berikut adalah beberapa contoh tingkah laku yang melanggar syarat Tinder:

 • Pengguna yang meminta wang atau sumbangan
 • Pengguna yang meminta gambar
 • Kanak-kanak di bawah umur yang menggunakan aplikasi
 • Pengguna yang mengganggu orang lain
 • Pengguna yang bertindak tidak sesuai selepas mesyuarat
 • Profil palsu / catfishing
 • Spam, cubaan menjual produk kepada pengguna

Sekiranya anda mengenali salah satu perkara yang disebutkan di atas, anda boleh menghubungi Tinder secara langsung. Anda juga boleh menyekat pengguna yang mengganggu anda. Dengan cara ini, mustahil bagi mereka untuk menghubungi anda melalui aplikasi.

Pemikiran Akhir

Walaupun Tinder dan aplikasi kencan lain sangat popular, aplikasi ini juga menimbulkan risiko terhadap privasi anda. Kerentanan dalam aplikasi Tinder boleh menyebabkan penggodam mengintip aktiviti anda, atau pengguna Tinder lain mengetahui lokasi anda. Selain itu, Tinder mengumpulkan data peribadi anda, dan penyatuan aplikasi dengan Facebook juga dapat mengakibatkan pelanggaran privasi anda. Ini adalah pertimbangan yang harus diketahui oleh setiap pengguna Tinder. Walaupun Tinder dapat mengakses data anda, dengan mengambil langkah berjaga-jaga, anda dapat melindungi privasi anda hingga tahap tertentu ketika menggunakan aplikasi kencan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me