Cara menghapus semua data sensitif dari telefon pintar atau tablet anda

Telefon pintar dan tablet telah merevolusikan cara kita berinteraksi dengan dunia. Buku telefon halaman kuning lama tidak dijumpai. Buku alamat anda kini terdapat di dalam telefon anda. Malah cara kita berbelanja dan bank telah berubah. Komputer kecil di dalam poket anda kini menyimpan hampir semua maklumat penting mengenai kehidupan anda. Ini bermaksud, melainkan jika anda memadam sepenuhnya maklumat tersebut sebelum menaik taraf ke model terbaru, seseorang dapat memperoleh maklumat yang sangat sensitif mengenai anda. Berita mengejutkan adalah bahawa tetapan semula kilang mungkin tidak mencukupi untuk menghapus data anda.


Mengapa Dihapus Tidak Selamat

Padamkan Data iPad iPhoneAmbil sehelai kertas bersih, putih dan tuliskan alamat anda di atasnya dengan pensil. Sekarang padamkan alamat anda. Ini adalah apa yang sebenarnya berlaku apabila anda melakukan tetapan semula kilang telefon pintar atau tablet anda. Kita semua telah melihat misteri di mana detektif mengambil sehelai kertas yang telah dipadamkan dan dengan menggosok pensil di atasnya, mereka dapat membaca apa yang telah ditulis sebelumnya. Sekiranya anda memegang sekeping kertas itu hingga terang, anda mungkin juga boleh membaca alamatnya. Sangat mudah bagi seseorang untuk mengakses beberapa perisian yang dapat memulihkan fail dan data yang telah dihapus dengan tetapan semula kilang. Berita baiknya ialah terdapat beberapa langkah mudah yang dapat anda lakukan untuk memastikan data anda benar-benar hilang dari peranti lama anda.

Penyulitan adalah Pemadam Terunggul

Sebelum mencuba tetapan semula kilang, enkripsi data pada peranti anda. Tanpa kunci penyulitan, hampir mustahil untuk menyusun semula maklumat anda. Maklumat masih ada, seperti mana-mana tetapan semula kilang, tetapi semua yang dapat diambil adalah data yang dienkripsi. Ini melindungi anda daripada mendapatkan maklumat sensitif anda oleh seseorang yang mempunyai peranti anda selepas anda.

Pada kebanyakan peranti, penyulitan adalah perkara mudah. Sekiranya anda memiliki peranti Apple yang menjalankan iOS 8.0 atau lebih baru, peranti anda disulitkan secara automatik, dan Apple tidak mempunyai kunci penyulitan untuk membukanya. Sekiranya anda melakukan tetapan semula kilang pada peranti Apple, tidak ada orang yang tidak memiliki kod laluan anda dapat memulihkan data. Untuk peranti Android yang menjalankan Marshmallow atau lebih baru, maklumat anda harus dienkripsi secara lalai.

padam info android

Sekiranya anda memiliki peranti Android yang agak lama, anda boleh memeriksa sama ada telefon anda disulitkan atau mengenkripsi maklumat anda. Anda boleh melakukan ini dengan pergi ke menu pengaturan dan mengklik pada skrin keselamatan. Ini boleh berada di bawah tab yang berbeza bergantung pada peranti anda. Ia juga boleh dilabel seperti ‘Kunci skrin dan keselamatan.’

skrin kunci dan keselamatan

Sebaik sahaja anda menemui skrin kanan, klik keselamatan dan cari pilihan ‘Encrypt device’. Sekali lagi, bergantung pada peranti anda, ini mungkin dilabelkan ‘Encrypt’, ‘Encryption’, atau sesuatu yang serupa.

menyulitkan peranti

Skrin penyulitan memberi amaran kepada anda bahawa penyulitan adalah proses yang panjang. Anda mesti menunggu masa anda tidak memerlukan telefon sekurang-kurangnya satu jam, dan anda mungkin mahu memasang peranti anda semasa penyulitan berlaku. Setelah dienkripsi, maklumat pada peranti anda akan selamat.

Log Keluar dari Semua Akaun

Sama ada anda menggunakan dan peranti Apple atau Android, log keluar dari akaun anda adalah idea yang baik. Ini menyediakan telefon pintar atau tablet untuk tetapan semula kilang dan dipindahkan ke pemilik baru.

Peranti iOS

Untuk peranti iOS, log keluar dari App store, iMessage dan iCloud. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Sebelum log keluar, pastikan untuk mencabut peranti yang telah anda sambungkan seperti Apple Watch anda
  2. Dari Tetapan, cari ‘Mesej’ dan matikan pilihan iMessage
  3. Cari ‘iTunes & Tetapan App Store, klik pada e-mel Apple ID anda dan kemudian klik ‘Log Keluar’
  4. Akhirnya, dalam Tetapan, ketik ‘iCloud’ di bahagian bawah skrin cari ‘Log Keluar’ atau cari nama anda dan kemudian ketik ‘Log Keluar. Peranti anda kini bersedia untuk mengelap dan menetapkan semula.

log keluar epal

Peranti Android

Untuk peranti Android, jika anda mempunyai peranti yang lebih lama, anda mungkin dapat melangkau terus melakukan tetapan semula kilang pada ketika ini. Pada peranti yang lebih baru, Android telah mengaktifkan perlindungan tetapan semula kilang secara lalai yang akan menghalang pemilik baru masuk ke peranti jika anda tidak menyahaktifkan akaun anda dengan betul terlebih dahulu.

Nyahaktifkan kunci skrin anda terlebih dahulu. Dalam tetapan anda, anda perlu mencari tetapan skrin kunci. Ini mungkin terdapat di bawah beberapa label yang berbeza bergantung pada peranti anda, tetapi secara amnya dilabelkan ‘Lock Screen Security’, ‘Lock Screen’, ‘Lock screen and security’, atau sesuatu yang serupa.

jenis kunci skrin

Pilih ‘Tiada’ untuk menyahaktifkan skrin kunci anda.

tetapan peribadi

Seterusnya, log keluar dari akaun Google anda pada peranti. Dari menu Tetapan, “Pengguna dan Akaun”, atau “Akaun”.

akaun

Ketuk ‘Akaun’ untuk memunculkan pelbagai akaun yang telah anda log masuk ke dalam peranti. Anda mungkin mahu keluar dari masing-masing secara berasingan, tetapi secara amnya keluar dari Google sudah cukup untuk memastikan perlindungan anda.

Cari ‘Google’ dan kemudian klik pada setiap akaun Gmail yang telah anda log masuk pada peranti ini untuk mengeluarkannya. Klik ‘More’ di sudut kanan atas skrin dan pilih ‘Remove account’ untuk logout.

Sedia untuk Tetapkan Semula

Setelah mengambil langkah-langkah ini, kini anda dapat melakukan tetapan semula kilang dengan yakin data anda selamat.

iOS

Pada peranti iOS anda, dari menu tetapan, klik ‘Umum’, pilih ‘Reset’, dan akhirnya pilih ‘Padam Semua Kandungan dan Tetapan’.

padam semua tetapan semula kandungan epal

Anda mempunyai pilihan untuk membuat sandaran data ke iCloud sebelum memadamkan. Pilih sama ada untuk membuat sandaran data anda atau ‘Hapus Sekarang.’ Data anda kini dihapus dari peranti anda.

Android

Pada perangkat Android, di menu tetapan anda, cari “Cadangan & Tetapkan semula ”. Perkara ini sering, tetapi tidak selalu, terdapat di menu sistem tetapan anda.

Pilih ‘Backup and reset’ untuk sampai ke skrin reset dan pilih pilihan untuk menetapkan semula peranti anda.

sandarkan dan tetapkan semula
Pertama, pastikan mematikan pilihan ‘Pemulihan automatik’. Pilihan ini mengembalikan tetapan dan data yang disimpan semasa anda menetapkan semula peranti. Klik slaid untuk mematikannya.

Akhirnya, pilih ‘Tetapan semula data kilang’ untuk menetapkan semula peranti anda. Android memaparkan senarai akaun yang masih anda log masuk di peranti anda – jika ada. Pilih ‘Reset Device’ di bahagian bawah skrin untuk mengesahkan pilihan anda untuk menetapkan semula.

Dengan mengikuti langkah mudah ini, anda dapat memastikan maklumat anda tetap selamat walaupun menyerahkan peranti anda kepada pemilik baru.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me