Cara Mendapatkan Akses ke Dark Web dengan selamat: panduan langkah demi langkah

Jaring gelap boleh menjadi tempat yang berbahaya jika anda tidak mengambil langkah berjaga-jaga yang betul. Anda boleh tetap selamat dengan antivirus yang baik dan VPN yang baik. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menjadi tanpa nama sepenuhnya dan melindungi peranti anda, anda memerlukan sedikit lebih daripada itu. Di bawah ini anda akan menemui 16 langkah yang dapat membantu anda melayari laman web gelap dengan selamat. Namun, ingat bahawa perkara berubah dengan cepat dan penggodam menjadi lebih pintar setiap hari.


 1. Pastikan anda mempunyai asas
 2. Gunakan OS langsung mudah alih (pilihan)
 3. Gunakan VPN untuk menyulitkan lalu lintas internet anda
 4. Muat turun Tor dari laman web rasminya
 5. Ambil langkah keselamatan
 6. Larang skrip dalam penyemak imbas Tor
 7. Tukar tahap keselamatan di penyemak imbas Tor
 8. Periksa sama ada tidak ada kebocoran IP-, DNS-, atau WebRTC
 9. Ketahui mitos web gelap biasa
 10. Gunakan perkhidmatan tanpa nama tambahan
 11. Elakkan log masuk, langganan, dan pembayaran
 12. Ketahui ke mana anda akan pergi
 13. Gunakan cryptocurrency
 14. Tutup semuanya setelah anda selesai
 15. Ketahuilah bahawa anda tidak pernah selamat 100%
 16. Rujuk panduan dalam talian, blog, enjin carian, laman sembang dll.

1. Pastikan Anda Tidak Mendapat Dasar

Ini mungkin terdengar membosankan. Tetapi laman web gelap adalah tempat yang kompleks di mana banyak perkara boleh menjadi salah. Ia penuh dengan laman web penipu, perisian hasad dan pancingan data. Kadang-kadang lebih baik belajar dengan melakukan. Namun, dengan laman web gelap, ini bukan kaedah terbaik. Anda lebih suka tidak menjangkiti komputer anda dengan perisian hasad atau kehilangan banyak wang sebelum anda memahami bagaimana semuanya berfungsi. Terdapat lebih daripada cukup orang di laman web gelap yang ingin menyalahgunakan kejahilan.

Itulah sebabnya penting untuk mengetahui dengan tepat apa yang anda ingin capai di laman web gelap sebelum anda memuat turun perisian atau mula menyemak imbas. Sekiranya anda tahu apa yang ingin anda lakukan atau temui di laman web gelap, anda boleh mempersiapkan diri dengan lebih baik:

Sekiranya anda hanya mencari sesuatu yang menarik atau tidak biasa: Pastikan anda tahu cara menavigasi web gelap dengan selamat.
Sekiranya anda berusaha menjana keuntungan melalui Bitcoin atau cryptocurrency lain: Pastikan anda memahami bagaimana cryptocurrency berfungsi, apa blockchain dan platform yang boleh dipercayai untuk berurusan dengan pengguna lain.

2. Gunakan OS Mudah Alih Langsung (pilihan)

Tanpa nama adalah perkara terpenting untuk dilindungi di laman web gelap. Bukan kerana laman web gelap tidak sah (tidak), tetapi kerana semakin tidak dikenali – semakin selamat anda. Malangnya, sistem operasi seperti Windows 10 tidak begitu sesuai untuk privasi di laman web gelap. Windows melakukan perkara berikut yang tidak menolong anda tidak dikenali:

 • Data anda disinkronkan secara berterusan: sejarah penyemak imbas, laman web terbuka, tetapan aplikasi, dan hotspot wifi semuanya dilacak
 • Peranti anda secara automatik dihubungkan ke ID iklan unik untuk pihak ketiga
 • Cortana mengumpulkan data seperti: ketukan kekunci anda, hasil carian, mesej audio mikrofon, maklumat kalendar, senarai main muzik, dan juga pembelian dalam talian anda
 • Microsoft dapat mengumpulkan segala macam data peribadi: identiti, kata laluan, kebiasaan dan minat anda, data pengguna, kenalan, dan lokasi

Sekiranya penggodam berjaya masuk ke sistem anda melalui laman web gelap, semua maklumat ini berpotensi dimanfaatkan oleh penggodam itu. Sebilangan besar tetapan ini di Windows dapat dimatikan dengan mudah (walaupun tidak semua!). Anda boleh melakukan ini dengan melalui tetapan di Windows atau menggunakan perisian yang bagus seperti W10Privacy.

Idea yang jauh lebih baik daripada menggunakan laman web gelap melalui Windows 10 adalah menggunakan OS mudah alih langsung seperti Tails, Whonix, ZuesGuard atau Qubes.

Ekor, Whonix, ZeusGuard, atau Qubes

Logo ekorTails (Amnesiac Incognito Live System) adalah versi langsung OS Linux yang tidak akan meninggalkan jejak aktiviti atau OS anda di komputer anda. OS percuma ini boleh dimuat turun ke pemacu kilat USB atau DVD. Anda tidak perlu memasangnya di komputer anda. Anda cukup pasangkan pemacu kilat USB atau masukkan DVD semasa anda ingin menyemak imbas tanpa meninggalkan jejak dan memuatkan OS. Ia tidak dapat menyimpan kuki pada cakera keras anda melainkan jika anda memaklumkannya secara peribadi.

Ekor juga mempunyai penyemak imbas Tor yang sudah terpasang. Penyemak imbas Tor sangat penting untuk masuk ke laman web gelap dan memasang Ekor pada pemacu kilat menjimatkan masalah anda untuk memasang Tor pada PC atau komputer riba anda.

Alternatif untuk Ekor

Alternatif untuk Tails adalah Whonix, ZeusGuard (berbayar) dan Qubes OS. Ketiga-tiga mereka mempunyai kekurangan dan kekurangan. Ini benar-benar masalah pilihan peribadi.

Whonix lebih kurang sama dengan Tails kerana ia adalah OS langsung yang berjalan di sebelah OS biasa anda. Dengan kata lain, anda boleh menggunakan Windows, Mac, atau Linux dan hanya menggunakan Tails atau Whonix di sebelah. Semua yang anda lakukan di Whonix diarahkan melalui Tor. Perbezaannya ialah Whonix berjalan serentak ke OS biasa anda melalui mesin maya. Ini menjadikan log masuk dan keluar dari laman web gelap jauh lebih pantas dan mudah. Boleh dikatakan juga menjadikannya kurang selamat. Halaman utama mereka mempunyai arahan terperinci.

Qubes OS adalah satu pengguna, sistem operasi desktop dengan sekumpulan mesin maya yang berjalan di dalamnya. Hanya mempunyai kira-kira 30k pengguna. Boleh dikatakan pilihan paling selamat anda kerana OS terdiri daripada beberapa mesin maya yang berbeza. Edward Snowden, misalnya, menggunakan Qubes OS untuk melindungi namanya yang tidak dikenali.

OS langsung tidak menyokong VPN

Walau bagaimanapun, sangat penting untuk diperhatikan bahawa banyak OS langsung tidak menyokong VPN. Ini kerana alasan yang baik. Jenis sistem operasi ini dijalankan pada mesin maya terpencil, yang bermaksud sangat sedikit untuk menghubungkannya ke identiti anda atau apa sahaja di komputer anda. Dalam kes ini, berlangganan VPN sebenarnya dapat membuat anda lebih mudah dikesan daripada hanya menggunakan rangkaian Tor. Ini kerana VPN, dalam hal ini, akan memperkenalkan penjaga masuk tetap atau simpul keluar tetap. Ini hanya bermaksud bahawa, ironinya, VPN memperkenalkan kaedah baru untuk pengesanan.

 • Oleh itu, semasa menggunakan OS langsung -> Gunakan Tor, tetapi bukan VPN (anda boleh melangkau langkah 2 dan 3 dan terus ke langkah 4)
 • Semasa menggunakan Windows, Mac, atau Linux -> Gunakan VPN dan kemudian Tor (pergi ke langkah 2)

Sudah tentu, tidak semua orang merasa selesa memuat turun dan menggunakan keseluruhan sistem operasi baru. Sekiranya anda memilih untuk tidak mengakses laman web gelap melalui Ekor, pastikan untuk mengikuti langkah berikut.

3. Gunakan VPN untuk Menyulitkan Lalu Lintas Internet Anda

Internet VPN Bahasa NorwayWalaupun anda menggunakan penyemak imbas Tor, lalu lintas anda masih dapat ditelusuri oleh anda oleh sesiapa sahaja yang mempunyai masa, sumber dan pengetahuan yang mencukupi. Sebenarnya, penyemak imbas Tor didapati mempunyai kerentanan pada tahun 2017 yang dalam beberapa keadaan membocorkan alamat IP sebenar. Masalah ini amat serius bagi pengguna MacOS dan Linux. Sekiranya pengguna ini mengambil langkah berjaga-jaga agar VPN beroperasi di latar belakang, namun alamat IP mereka yang sebenarnya tidak akan dikompromikan.

Oleh itu, sangat disarankan agar anda menggunakan VPN selain Tor semasa melayari laman web gelap. VPN menyulitkan lalu lintas web anda dan memastikan alamat IP anda disembunyikan dari penggodam atau pengawasan pemerintah, walaupun ada kebocoran dalam penyemak imbas Tor. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai VPN, lihat penjelasan terperinci kami. Perlu diketahui, bagaimanapun, bahawa tidak semua penyedia VPN sama-sama dipercayai. Versi percuma sering mengalami kelambatan perkhidmatan, had data dan kebocoran keselamatan. Kami mengesyorkan menggunakan NordVPN sebagai VPN baik yang berfungsi dengan baik dengan Tor.

Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa banyak OS mudah alih langsung seperti Tails tidak menyokong penggunaan VPN. Sekiranya anda menggunakan salah satu OS mudah alih langsung ini, anda boleh melangkau langkah memasang VPN ini dan terus mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan tambahan.

4. Muat turun Tor Dari Laman Web Rasmi

Logo Tor The Onion RouterOS langsung mudah alih seperti Tails dan Whonix sudah mempunyai penyemak imbas Tor yang sudah terpasang sehingga anda boleh melangkah ke langkah 4 jika anda menggunakannya. Bagi pengguna Windows, Mac, Linux atau Android, ini penting.

Penyemak imbas Tor adalah sasaran menarik bagi penggodam dan agensi kerajaan. Versi palsu penyemak imbas Tor telah dibuat untuk melanggar pengguna sebelum mereka mengakses laman web gelap atau memantau tingkah laku pengguna semasa berada di laman web gelap. Pendekatan terakhir sangat menarik bagi agensi kerajaan.

Oleh itu, anda harus selalu memuat turun penyemak imbas Tor dari laman web rasminya: https://www.torproject.org/
Pastikan anda sentiasa memuat turun penyemak imbas versi terkini dan sentiasa mengemas kini setiap masa. Dengan cara itu, anda akan memastikan anda mempunyai perlindungan keselamatan terkini.

5. Ambil Langkah Keselamatan

Sebelum anda membuka penyemak imbas Tor, anda harus:

 • Tutup semua aplikasi yang tidak penting pada mesin anda, mis., Netflix, pengurus kata laluan.
 • Hentikan perkhidmatan yang tidak perlu dijalankan, mis., OneDrive.
 • Tutup kamera web anda dengan sehelai kertas. Sangat mudah untuk mendapatkan akses ke kamera web anda, walaupun tanpa anda perhatikan.
 • Pasang program antivirus yang bereputasi baik dan lengkap pada peranti anda.
 • Pasang perisian anti-malware yang berkualiti dan terkini. Untuk maklumat yang lebih umum mengenai perisian hasad, lihat bahagian perisian hasad kami.
 • Matikan lokasi anda pada peranti anda. Lokasi anda boleh didapati melalui alamat IP anda dan juga peranti anda sendiri.
  • Di Windows 10, anda boleh mematikan lokasi anda dari Tetapan > Privasi > Lokasi > Matikan lokasi + padamkan sejarah lokasi
  • Untuk macOS: Keutamaan Sistem > Keselamatan & Panel privasi > Privasi > hapus centang “Dayakan Perkhidmatan lokasi”
  • Untuk Ekor atau OS langsung lain: anda tidak perlu risau lokasi anda bocor.

Laman web gelap merangkak dengan penggodam yang akan merebut peluang untuk memanfaatkan perincian yang mungkin anda abaikan. Sekiranya penggodam dari laman web gelap berjaya menggodam sistem anda, semua aplikasi dan perkhidmatan yang anda jalankan di latar belakang terbuka untuk diserang.

Pada asasnya, cara terbaik untuk tetap selamat di laman web gelap adalah dengan memastikan bahawa penggodam berpotensi mempunyai sedikit atau sedikit maklumat. Ini bermaksud anda tidak boleh melayari laman web gelap secara rawak atau memberikan maklumat peribadi. Jangan klik pada pautan yang mencurigakan. Tinggalkan sedikit sebanyak jejak kehadiran anda. Langkah berjaga-jaga ini akan mengurangkan kemungkinan anda menjadi sasaran.

Setelah anda membuka penyemak imbas Tor, jangan ubah ukuran skrin penyemak imbas Tor. Cukup aneh, ini akan menjadikan anda lebih selamat. Lebih-lebih lagi, untuk berada di sisi yang selamat, jangan sekali-kali menaip langsung ke penyemak imbas Tor. Sebaliknya taipkan carian anda di notepad dan salin lalu ke penyemak imbas. Kaedah penjejakan lanjutan dapat mengenal pasti cara menaip khusus anda.

Tidak ada salahnya untuk memeriksa seberapa baik penyemak imbas Tor anda (atau penyemak imbas harian anda ketika anda tidak berada di laman web gelap) dilindungi daripada dijejaki. Panopticlick membolehkan anda memeriksa dengan hanya satu klik jika penyemak imbas anda dilindungi: pelacak iklan, pelacak tidak kelihatan, apa yang disebut “iklan yang dapat diterima” dan cap jari digital anda.

6. Larang Skrip dalam Penyemak Imbas Tor

Skrip di laman web boleh digunakan untuk melacak apa yang anda lakukan dalam talian: mereka menjadi sebahagian daripada cap digital anda. Tor telah memasukkan ciri yang bagus dalam penyemak imbasnya untuk memastikan tidak ada laman web yang dapat menjalankan skrip pada anda. Untuk mengaktifkannya, pergi ke sudut kanan atas penyemak imbas dan klik simbol dengan huruf “S”. Pilih pilihan Dayakan sekatan di seluruh dunia, dan anda baik untuk pergi.

Sekatan Skrip Penyemak Imbas Tor

Penting untuk mengubah tetapan ini kerana laman web sering menjalankan skrip tanpa memberitahu anda. Ini amat berbahaya di laman web gelap kerana laman web .onion tidak terkawal dan terdapat banyak perisian hasad yang berlaku. Dengan menyekat skrip, anda mengurangkan kemungkinan komputer anda dijangkiti. Namun, walaupun menyekat skrip tidak melindungi anda dari segala bahaya. Oleh itu, harus berhati-hati semasa melayari laman web gelap.

Untuk mengesahkan sama ada anda berjaya melarang skrip di penyemak imbas Tor, lihat “S” di sudut kanan atas. Apabila ada tanda seru di sebelahnya, laman web masih boleh menjalankan skrip yang tidak dibenarkan. Sekiranya tidak ada tanda seru, anda selamat dari skrip yang tidak diingini.

Sekiranya anda ingin melumpuhkan skrip untuk penggunaan sehari-hari dalam penyemak imbas yang berbeza, anda boleh melakukannya dengan lanjutan.

 • Chrome atau Brave: Skrip selamat
 • Firefox: NoScript

Kedua-dua peluasan itu membolehkan anda memutuskan laman web mana yang dapat menjalankan JavaScript dan mana yang tidak. Harap perhatikan: kedua-dua sambungan ini dapat mematikan segala jenis fungsi web biasa dengan mematikan JavaScript.

7. Tukar Tahap Keselamatan dalam Penyemak Imbas Tor

Anda juga boleh meningkatkan tahap keselamatan penyemak imbas Tor itu sendiri. Anda boleh melakukannya dengan mengklik logo Tor di sudut kiri atas. Sekarang pilih Tetapan keselamatan. Tetingkap akan muncul, membolehkan anda mengubah tahap keselamatan dari sederhana ke tinggi.

Tetapan Keselamatan Penyemak Imbas Tor

tetapan keselamatan

Secara semula jadi, tetapan tertinggi adalah yang paling selamat. Malangnya, tetapan ini melambatkan sambungan internet anda dengan ketara dan menyebabkan beberapa laman web tidak berfungsi sepenuhnya. Tetapan keselamatan tertinggi akan mematikan kebanyakan format video dan audio, beberapa fon dan ikon mungkin tidak dipaparkan dengan betul, JavaScript dinonaktifkan, dan beberapa gambar mungkin tidak dipaparkan dengan betul, antara lain.

Tor telah memasukkan tetapan keselamatan ini dengan niat yang tepat untuk melindungi penggunanya dari banyak laman web di laman web gelap yang mungkin cuba menguasai peranti anda atau menyebarkan perisian hasad. Tetapan ini tetap terhad kerana tidak membenarkan anda pengalaman melayari web gelap tanpa had. Pada akhirnya, itu adalah keputusan antara keselamatan dan akses. Kami mengesyorkan agar tetap pada tetapan keselamatan tertinggi.

8. Periksa sama ada Terdapat IP, – DNS, atau WebRTC Leak

Ada kemungkinan bahawa walaupun setelah semua langkah keselamatan ini anda masih menjalankan kebocoran IP atau DNS. Ini bermaksud bahawa melalui beberapa jenis bug atau kebocoran, alamat IP anda masih dapat dikesan untuk pihak ketiga. WebRTC dimasukkan ke dalam kebanyakan penyemak imbas untuk membenarkan komunikasi masa nyata seperti panggilan suara dan video. Ini membolehkan anda bercakap terus dari penyemak imbas anda dengan menggunakan kamera web, mikrofon atau alat dengar anda. Masalahnya ialah kebanyakan panggilan suara dihantar melalui sambungan peer-to-peer, yang memerlukan alamat IP tepat anda. Jadi, jika anda berada di Google Chrome, misalnya, dan anda menjalankan WebRTC, alamat IP sebenar anda akan terungkap walaupun anda menggunakan VPN. Masalah ini terutama berlaku pada Google Chrome. Untuk menumbangkan ciri ini, anda boleh memasang sambungan Chrome ini.

Untuk memeriksa sama ada sambungan anda benar-benar tanpa nama, pergi ke laman web berikut:

 • ipleak.net
 • dnsleaktest.com
 • Ujian WebRTC

Pada halaman ini anda dapat melihat apakah alamat IP sebenar anda dapat dilihat. Semua laman web ini pada dasarnya melakukan perkara yang sama. Di bahagian atas halaman, alamat IP awam anda dapat dilihat dan di bawahnya adalah lokasi anda. Sekiranya VPN anda berfungsi dengan baik, alamat dan alamat IP sebenar anda tidak akan dapat dilihat di mana-mana halaman.

9. Berhati-hati dengan Mitos Web Gelap

Terdapat banyak mitos mengenai laman web gelap. Menyedari mereka akan memberi anda perspektif yang lebih baik mengenai apa yang boleh anda harapkan dan harapkan untuk dilakukan di laman web gelap. Dengan menyedari mitos ini, anda cenderung menjadi mangsa penggodam atau penipu. Ini adalah beberapa mitos yang paling biasa:

Mitos
Kebenaran
Semua jenayah siber berlaku di laman web gelapSebilangan besar jenayah siber berlaku di web biasa
Jaring gelap sangat besarBerbanding dengan web dalam, laman web gelap agak kecil. Web dalam terdiri daripada pangkalan data akademik, portal perbankan, data korporat, rangkaian syarikat, akaun e-mel web, dan banyak lagi. Ini jauh lebih besar daripada 250.000 hingga 400.000 laman web yang terdapat di laman web gelap
Web gelap hanya untuk profesional Tech atau kutu buku.Sekiranya anda mengambil langkah berjaga-jaga yang betul, sesiapa sahaja boleh masuk ke laman web gelap dengan selamat. Penyemak imbas Tor, VPN, dan Ekor atau OS langsung lain tersedia untuk sesiapa sahaja dan tidak terlalu sukar untuk digunakan untuk pemula
Web gelap adalah haramWeb gelap itu sendiri tidak menyalahi undang-undang. Penyemak imbas Tor yang anda perlukan untuk mengakses laman web gelap; namun, menggunakan enkripsi yang sangat kuat yang tidak sah di beberapa negara. Oleh itu, laman web gelap secara tidak langsung tidak sah di beberapa negara. Negara-negara ini cenderung mempunyai sekatan internet yang lebih luas. Ini adalah negara-negara seperti China, Rusia, Belarus, Turki, Iraq, dan Korea Utara
Apa sahaja yang boleh anda lakukan di laman web gelap adalah haramWeb gelap itu sendiri tidak menyalahi undang-undang, dan juga segala yang berlaku di sana tidak sah. Sama ada sesuatu yang tidak sah di laman web gelap bergantung pada negara tempat anda mengakses laman web gelap. Demi kejelasan: cukup gunakan peraturan praktik ini: jika ada sesuatu yang tidak sah di negara tempat anda berada, tidak sah juga melakukan perkara yang sama di laman web gelap. Oleh itu, jika tidak sah menjual dadah di luar talian, juga tidak sah menjual dadah di laman web gelap. Sekiranya ragu-ragu, selalu pastikan untuk mengetahui apa yang sah dan yang tidak

10. Gunakan Perkhidmatan Tanpa Nama Tambahan

Walaupun anda memasuki laman web gelap sepenuhnya tanpa nama, masih mungkin untuk memberikan maklumat peribadi anda secara tidak sengaja dengan menggunakan beberapa perkhidmatan dalam talian seperti enjin carian, sambungan, perkongsian fail, pemesejan, e-mel dan lain-lain. Banyak perkhidmatan dalam talian menggunakan kuki, pelacak, dan skrip untuk mengumpulkan data khusus mengenai anda. Itulah sebabnya lebih baik memilih perkhidmatan dalam talian alternatif yang menghargai privasi. Di bawah ini anda dapat mencari sejumlah perkhidmatan yang baik untuk menjaga privasi anda.

Enjin carian tanpa nama

Untuk enjin carian peribadi yang baik, anda boleh menggunakan mesin carian DuckDuckGo dan bukannya Google. Walaupun kebanyakan enjin carian tidak berfungsi di laman web gelap, DuckDuckGo melakukannya. Alamat bawang untuknya adalah https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Enjin carian alternatif yang akan berfungsi di web gelap adalah SearX dan Startpage

Kata laluan selamat

Komputer riba Dengan Kata LaluanKata laluan selamat lebih penting lagi di web gelap daripada di laman web biasa (permukaan). Sekiranya anda tidak mahu melalui kesulitan untuk mendapatkan kata laluan yang baik setiap kali dan menyimpannya dengan selamat, anda boleh mendapatkan pengurus kata laluan yang baik. Dua pilihan yang baik adalah Bitwarden dan LessPass. Kedua-duanya percuma dan sumber terbuka. Pilihan terbaik adalah memuatkan perkhidmatan ini melalui laman web mereka.

Penyulitan fail

Sekiranya anda akan memuat turun atau memuat naik fail di laman web gelap, ada baiknya anda menyulitkannya. Alat penyulitan sumber yang boleh dipercayai, percuma, dan terbuka adalah PeaZip. Alat ini menyokong 181 jenis fail yang berbeza. Malangnya, PeaZip tidak tersedia untuk pengguna macOS. Alternatif untuk pengguna Mac ialah Keka.

Memuat naik / berkongsi tanpa nama

Sekiranya anda ingin berkongsi fail tanpa nama maka OnionShare adalah pilihan yang sangat baik. Ia tersedia untuk Windows, macOS, dan Ubuntu. Dropbox dan perisian perkongsian fail lain seperti ini terkenal kerana tidak menghormati privasi pengguna atau datanya. Dengan OnionShare anda boleh berkongsi fail dari semua saiz melalui pelayan laman web. Alternatifnya ialah Firefox Send. Walaupun ia direka oleh pencipta Firefox, anda juga boleh menggunakannya di luar penyemak imbas Firefox. Dengan perkhidmatan ini, anda dapat berkongsi fail sehingga 1 GB, atau 2,5 GB setiap muat naik jika anda membuat akaun – yang tidak kami sarankan.

Perkhidmatan pejabat tanpa nama

Sekiranya anda mencari alternatif untuk Dokumen Google dengan keselamatan yang lebih baik, lihat Etherpad. Perisian ini adalah sumber terbuka sepenuhnya dan anda bahkan tidak memerlukan akaun untuk menggunakannya. Pilihan lain ialah Cryptpad. Anda boleh menggunakannya untuk menulis teks, membuat hamparan, atau membuat persembahan yang mencolok. Hanya orang yang diberi kunci akses yang dapat mengakses fail.

Panggilan video (VoIP)

Untuk panggilan (video) terdapat sejumlah perkhidmatan baik seperti Linphone atau Mumble. Linphone adalah percuma dan sumber terbuka, ia dapat digunakan untuk macOS Windows, IOS, Android, dan GNU / Linux. Perisian ini mempunyai enkripsi dari hujung ke hujung. Mumble sedikit berbeza. Ia direka khas untuk permainan, tidak menyimpan log dan juga tidak merakam perbualan. Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai enkripsi end-to-end. Perisian ini tersedia untuk Windows, macOS X, IOS, dan Ubuntu. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh melihat senarai perkhidmatan panggilan video terbaik kami.

Menghantar mesej tanpa nama

Ricochet atau Signal menyediakan kaedah pemesejan teks yang lebih selamat daripada aplikasi pesanan standard anda. Pilihan lain yang baik adalah TorChat. Aplikasi ini adalah sebahagian daripada Tor dan membolehkan anda berbual dengan sesiapa sahaja yang menggunakannya. Anda tidak perlu mendaftar. TorChat secara automatik memberikan anda ID berangka yang harus anda kirimkan kepada orang lain yang ingin anda ajak bicara. Anda boleh melakukan ini dengan memberitahu orang lain secara langsung (tatap muka) atau dengan menghantar nombor ID anda melalui e-mel yang disulitkan (lihat langkah seterusnya). Ini akan membolehkan banyak nama tanpa nama semasa berbual yang anda tidak dapat sampai di tempat lain.

Menghantar e-mel dengan selamat dan tanpa nama

Perkhidmatan e-mel dalam talian yang sangat dipuji adalah ProtonMail. Akaun mel mereka mempunyai enkripsi end-to-end standard. E-mel yang dihantar melalui Gmail atau Hotmail umumnya mudah dipintas dan / atau diuraikan. Perkhidmatan e-mel yang disulitkan adalah pilihan yang lebih selamat. Perkhidmatan ini cenderung mempunyai had data yang lebih ketat. Oleh itu, jika anda merancang untuk menggunakan akaun e-mel yang disulitkan secara eksklusif, maka anda mungkin ingin membuat lebih daripada satu. Berikut adalah senarai penyedia e-mel yang disulitkan.

Anda juga boleh membuat alamat e-mel sementara (apa yang disebut pembakar). Kelebihannya ialah anda boleh membuat akaun dalam talian di mana-mana laman web, mengesahkan pendaftaran anda dan kemudian tidak perlu risau jika peti masuk anda dihujani dengan e-mel yang tidak berguna dari laman web tersebut. Beberapa penyedia alamat e-mel sementara yang terkenal adalah: TempMail, 10minutemail, dan Guerrillamail.

Sekiranya anda benar-benar tidak mahu beralih ke alamat e-mel yang berbeza untuk anda melayari laman web gelap, sekurang-kurangnya pastikan akaun e-mel standard anda mendapat perlindungan tambahan melalui PGP (privasi yang cukup baik). Ini dapat dilakukan dengan menambahkan perkhidmatan tambahan di atas akaun e-mel biasa anda seperti Mailvelope. Perkhidmatan ini berfungsi dengan penyedia seperti Gmail atau Hotmail, dan banyak lagi. Perlu diketahui bahawa pilihan ini kurang selamat daripada alamat e-mel sementara atau alamat e-mel yang disulitkan. Banyak maklumat mengenai anda dapat dicari melalui alamat e-mel biasa anda.

11. Elakkan Log masuk, Pemalam, Langganan, dan Pembayaran

Sekiranya anda ingin melayari laman web gelap dengan selamat, tanpa nama adalah pilihan terbaik anda. Sekiranya anda memilih untuk log masuk ke akaun pengguna atau bank tertentu, nama anda tidak akan terganggu. Adalah idea yang baik untuk log masuk ke akaun bank dalam talian anda semasa berada di laman web gelap. Setelah anda masuk ke akaun pengguna, setiap aktiviti di laman web tersebut dapat dikaitkan dengan profil tersebut, Tor atau tidak. Oleh itu, lebih baik tidak masuk ke profil atau akaun semasa melayari laman web gelap.

Namun, beberapa laman web menghendaki anda mempunyai akaun untuk mendapatkan akses. Dalam kes ini, anda boleh membuat alamat e-mel secara rawak dan boleh guna, membuat akaun yang tidak dapat anda kenali secara peribadi dan menggunakan akaun ini untuk melayari laman web. Membuat akaun pengguna yang tidak dapat dikesan kepada anda bermaksud tidak menggunakan nama, hari lahir, hobi, minat, lokasi, dan lain-lain. Semakin rawak dan tanpa nama, semakin baik. Untuk bantuan lebih lanjut mengenai cara membuat kata laluan yang selamat, lihat panduan ini.

Kebanyakan orang menggunakan sekurang-kurangnya beberapa pemalam di penyemak imbas mereka. Sebilangan besar plugin ini dapat mengumpulkan maklumat peribadi mengenai anda, lokasi anda, dan tingkah laku dalam talian anda. Oleh itu, lebih baik tidak mengaktifkannya semasa mencari di laman web gelap.

12. Ketahui Ke Mana Anda Pergi

Web gelap tidak dilengkapi dengan indeks carian biasa seperti Google. Anda mesti tahu ke mana anda mahu pergi sebelum masuk ke laman web gelap. Ini bermaksud menyediakan URL khusus untuk menuju ke halaman yang betul. Adalah tidak bijak untuk mengunjungi laman web secara rawak, kerana mudah untuk tiba di tempat yang tidak anda mahukan. Laman web gelap menghantui beberapa elemen internet yang paling tidak menyenangkan, seperti laman web pornografi kanak-kanak.

Untuk memiliki arti arah pada web gelap, ada situs direktori yang dapat membantu Anda dalam mencari apa yang anda inginkan. Salah satu tempat yang paling sering dikunjungi oleh pengguna kali pertama adalah “The Hidden Wiki”.

Tempat lain yang baik untuk membantu anda menavigasi web gelap adalah:

 • DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
 • SearX
 • Muka surat permulaan

13. Gunakan Cryptocurrency

bitcoinLaman web gelap mempunyai pelbagai pasar (yang paling terkenal ialah Jalan Sutera yang kini tidak berfungsi). Sebilangan besar pasar ini cenderung menjual barang yang tidak sah di negara anda. Oleh itu, anda harus berhati-hati dan memperhatikan undang-undang negara anda sebelum membeli sesuatu di laman web gelap.

Namun, tidak semua yang dijual di laman web gelap adalah haram. Dan mungkin juga anda mungkin ingin membeli sesuatu secara sah, namun tanpa nama. Tidak semua yang anda beli semestinya menjadi pengetahuan umum. Semua urus niaga kewangan di laman web gelap melalui cryptocurrency dan bukannya pindahan bank biasa atau kad kredit. Ini untuk memastikan nama anda tidak dikenali dan penjual.

Bitcoin cenderung menjadi nama pertama yang difikirkan oleh orang ketika mendengar cryptocurrency. Ia mempunyai nama yang terkenal dan sering dilihat sebagai selamat, boleh dipercayai, dan tanpa nama. Walau bagaimanapun, ini tidak benar. Bitcoin mempunyai sejumlah masalah privasi seperti penggunaan semula alamat, nod yang disambungkan, kuki penjejakan, dan analisis blockchain. Ini bererti bahawa seseorang mungkin menghubungkan maklumat peribadi anda dengan transaksi. Oleh itu, pilihan yang lebih baik adalah menggunakan duit syiling yang berfokus pada privasi. Dua yang paling popular adalah Monero dan Zcash, walaupun terdapat pilihan lain juga. Gambaran keseluruhan yang baik boleh didapati di sini.

Sebelum anda membeli apa-apa di laman web gelap, pastikan anda mengetahui undang-undang negara dan cara cryptocurrency berfungsi.

14. Tutup Segala-galanya Apabila Anda Selesai

Setelah selesai melayari laman web gelap, pastikan untuk menutup semua tetingkap penyemak imbas anda dan kandungan lain yang berkaitan. Sekiranya anda menggunakan Tails, matikan sistem operasi dan kembali ke OS biasa anda. Untuk berada di sisi yang selamat: lakukan but semula.

15. Ketahuilah bahawa Anda Tidak Pernah 100% Selamat

Walaupun anda mengikuti semua langkah sebelumnya dengan setia, anda masih tidak dijamin keselamatan sepenuhnya di laman web gelap. Anda secara tidak sengaja dapat memberikan maklumat peribadi atau mengklik pautan yang rosak. Penggodam sentiasa mencari cara baru mengenai sistem dan tetapan keselamatan. Langkah-langkah sebelumnya juga tidak akan membuat anda selamat daripada perkakasan yang terganggu. Sekiranya perkakasan komputer anda dijangkiti dengan beberapa jenis perisian hasad, penggunaan internet sudah terganggu. Ringkasnya, ada banyak yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keselamatan anda di laman web yang gelap, tetapi tidak ada yang boleh dilakukan.

16. Rujuk Panduan Dalam Talian, Blog, Mesin Pencari, Laman Sembang dll.

Mencari jalan di laman web gelap agak sukar. Itulah sebabnya kami mengumpulkan beberapa sumber yang boleh anda gunakan untuk membantu anda lebih jauh. Anda tidak perlu bergantung pada direktori sahaja. Perlu diketahui, laman web ini mungkin mengandungi watak cerdik atau bahkan perisian hasad. Tiada apa-apa di laman web gelap yang benar-benar selamat. Jangan mempercayai siapa pun, gunakan akal anda, dan masukkan dengan risiko anda sendiri.

Jenis laman web
Pautan
Forum
 • Hab: http://thehub7xbw4dc5r2.onion/index.php
 • Jawapan Tersembunyi: http://answerszuvs3gg2l64e6hmnryudl5zgrmwm3vh65hzszdghblddvfiqd.onion/
Enjin carian
 • Lilin: http://gjobqjj7wyczbqie.onion/
 • Tidak Jahat: http://hss3uro2hsxfogfq.onion/
Blog
 • Sup Bawang: http://soupksx6vqh3ydda.onion/?ref=VisiTOR
Laman web
 • New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
 • Berita Privasi: https://privacyintyqcroe.onion/
 • ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Pemikiran Akhir

Dengan panduan ini, anda boleh kekal selamat semasa melayari laman web gelap. Namun, seperti yang disebutkan sebelumnya, web gelap tetap agak rumit. Perlu banyak usaha untuk memasuki laman web gelap dan setelah anda berada di sana, anda mungkin tidak akan dapat melayari banyak laman web. Kami mengesyorkan banyak membaca mengenai laman web gelap sebelum mencuba untuk mengunjungi bahagian internet ini. Akhirnya, jika anda tidak pasti apa yang harus dilakukan di laman web gelap, anda mungkin juga melayari laman web di permukaan web.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me