Cara Memanggil dan menghantar teks tanpa nama | VPNoverview.com

Dengan bekalan aplikasi yang tidak berkesudahan di telefon pintar kita, kadang-kadang kita lupa bahawa kita juga masih boleh menggunakan telefon kita untuk menghantar teks dan membuat panggilan telefon. Oleh kerana kebimbangan privasi dan keselamatan dalam talian semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, anda mungkin percaya bahawa tidak ada cara untuk menghantar teks atau menelepon tanpa nama. Nasib baik, ada.


Sebilangan besar orang menggunakan nama sebenarnya semasa menyiapkan telefon pintar mereka dan memautkan peranti ke alamat e-mel peribadi mereka. Oleh itu, kebanyakan nombor telefon dihubungkan ke alamat e-mel yang aktif dan biasanya dapat dikesan kepada pemiliknya. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cara untuk menelefon dan menghantar teks secara anonim hanya dengan beberapa helah mudah atau aplikasi pihak ketiga.

Adakah anda ingin memanggil seseorang, tetapi tidakkah anda mahu orang ini mempunyai nombor telefon peribadi anda? Atau adakah anda mahu menghantar teks sebagai pengirim peribadi? Mungkin anda lebih suka berkomunikasi dengan seseorang dengan cara yang selamat dan disulitkan, jadi tidak ada seorang pun kecuali anda berdua yang dapat mengakses komunikasi anda. Semua pilihan ini tersedia untuk mana-mana pengguna telefon pintar. Inilah cara anda melakukannya.

Memanggil tanpa nama

Telefon pintar dengan gambar telinga

Terdapat banyak sebab mengapa anda tidak mahu orang atau organisasi tertentu mempunyai nombor telefon peribadi anda. Sebagai contoh, anda mungkin mahu mengelakkan pengguna telemarketer, scam, robocall, atau bahkan penguntit. Walau bagaimanapun, tetapan lalai untuk mana-mana telefon pintar adalah untuk menunjukkan nombor telefon anda semasa anda memanggil seseorang.

Untuk membuat panggilan tanpa nama, anda harus menyembunyikan ID pemanggil anda dalam tetapan aplikasi telefon anda. Apabila anda melakukan ini, orang yang anda panggil tidak akan melihat nombor telefon anda yang sebenarnya, tetapi mereka dipanggil oleh “nombor peribadi”. Sistem operasi mudah alih yang berbeza mempunyai konfigurasi yang berbeza untuk menyembunyikan ID pemanggil anda, tetapi kami akan membawa anda melalui tetapan asas untuk peranti yang berjalan di Android atau iOS.

Menyembunyikan ID pemanggil di Android

Terdapat banyak versi Android di pasaran. Dengan versi baru yang keluar, menu tetapan sering disesuaikan dari masa ke masa. Sekiranya telefon anda tidak dikemas kini sepenuhnya atau menggunakan kulit pengembang yang berbeza (seperti reka bentuk khas Samsung atau Motorola), ada kemungkinan menu tetapan anda akan kelihatan sedikit berbeza dari tangkapan skrin yang ditunjukkan di sini. Dalam kes ini, anda hanya boleh mencari kata kunci yang tepat, dan akhirnya anda akan dapati apa yang anda cari. Tangkapan skrin untuk tutorial ini telah diambil pada model OnePlus yang berjalan di Android 9.

Ingin menyembunyikan ID pemanggil anda pada peranti Android? Ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi telefon pada peranti anda. Ini adalah aplikasi yang anda gunakan untuk memanggil orang lain. Aplikasi ini biasanya diletakkan di skrin utama di sudut kiri bawah dan kelihatan seperti kotak (hijau) dengan telefon di dalamnya.
 2. Ketik tiga titik di sudut kanan atas dan pilih “Tetapan”.
 3. Buka “Tetapan Panggilan”.
 4. Pilih kad SIM anda sedang menggunakan. Sekiranya anda hanya mempunyai satu kad SIM di telefon pintar anda, anda boleh melangkau langkah ini.
 5. Pergi ke “tetapan tambahan”.
 6. Ketik “Caller ID”.
 7. Pilih “Sembunyikan Nombor”.

Tangkapan Skrin Tetapan ID Pemanggil Android
Mulai sekarang, nombor telefon anda tidak lagi dapat dilihat oleh sesiapa sahaja yang anda hubungi. Ini bagus untuk privasi anda, tetapi juga boleh mempunyai sisi negatif. Jangan terkejut jika lebih sedikit orang tiba-tiba menjawab telefon mereka semasa anda membunyikannya.

Menyembunyikan ID Pemanggil di iOS (iPhone)

Sama seperti dengan Android, sangat mudah untuk menyembunyikan ID pemanggil anda di iOS juga. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Buka tetapan pada iPhone anda.
 2. Pilih “Telefon“.
 3. Pilih “Tunjukkan ID Pemanggil saya“.
 4. Togol “Tunjukkan ID Pemanggil saya” jadi pilihannya adalah tutup.

Tangkapan Skrin Tetapan ID Pemanggil iOS iPhone

Membuat satu panggilan tanpa nama

Anda juga boleh menghubungi seseorang secara peribadi dengan menambahkan kod kecil di hadapan nombor yang anda hubungi. Kelebihan kaedah ini ialah anda tidak perlu melalui semua tetapan anda dan kemudian menukarnya semula apabila anda mahu nombor anda dapat dilihat lagi. Sekiranya hanya satu panggilan telefon peribadi yang anda mahukan, yang perlu anda lakukan ialah mengetahui kod apa yang harus ditambahkan untuk negara tertentu.

Kod
Berfungsi untuk
* 67Amerika Syarikat (kecuali AT&T), Kanada (darat), New Zealand (telefon Vodafone)
# 31 #Amerika Syarikat (AT&Telefon T), Australia (mudah alih), Albania, Argentina (mudah alih), Bulgaria (mudah alih), Denmark, Kanada (mudah alih), Perancis, Jerman (beberapa penyedia mudah alih), Yunani (mudah alih), India (hanya setelah buka kunci rangkaian), Israel (mudah alih), Itali (mudah alih), Belanda (telefon KPN), Afrika Selatan (mudah alih), Sepanyol (mudah alih), Sweden, Switzerland (mudah alih)
* 31 #Argentina (darat), Jerman, Switzerland (darat)
1831Australia (darat)
3651Perancis (darat)
* 31 *Yunani (darat), Iceland, Belanda (kebanyakan syarikat penerbangan), Romania, Afrika Selatan (telefon Telkom)
133Hong Kong
* 43Israel (darat)
* 67 #Itali (darat)
184Jepun
0197New Zealand (telefon Telecom atau Spark)
1167Telefon berputar di Amerika Utara
* 9 #Nepal (telefon prabayar / pascabayar NTC sahaja)
* 32 #Pakistan (telefon PTCL)
* 23 atau * 23 #Korea Selatan
067Sepanyol (talian tetap)
141United Kingdom, Republik Ireland

Sekiranya telefon anda berfungsi melalui rangkaian GSM (seperti kebanyakan Android), anda selalu boleh dail # 31 # untuk menyekat ID pemanggil anda. Perkara yang sama berlaku jika anda masih tidak pasti kod mana yang akan digunakan. # 31 # berfungsi dalam kebanyakan kes.

Menghantar mesej tanpa nama

Anda juga boleh menghantar teks tanpa nama melalui laman web khas. Sekiranya anda merancang untuk melakukan ini, harap maklum bahawa terdapat banyak laman web palsu di sekitar yang menawarkan perkhidmatan SMS palsu. Mereka berjanji akan menghantar mesej teks anda, tetapi sebaliknya cuba memasang perisian hasad pada peranti anda. Sementara itu, teks anda tidak pernah dihantar. Sekiranya anda pernah menerima teks yang aneh dari sumber yang tidak diketahui, pastikan tidak pernah mengklik pautan di dalam mesej. Ini boleh menjejaskan peranti anda dengan serius.

Satu laman web yang boleh dipercayai yang sebenarnya menghantar teks tanpa nama anda adalah anonymoustext.com. Prosedur di laman web mereka sangat mudah dan laman web ini sangat mudah digunakan. Sekiranya anda ingin menggunakan perkhidmatan ini, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke laman web anonymoustext.com.
 2. Pilih bagaimana anda mahu pengirim muncul pada peranti penerima. Pilihan yang paling jelas adalah memastikan ini tetap “Tanpa Nama“. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memilih nombor telefon Inggeris atau AS untuk ditampilkan.
 3. Taipkan nombor telefon penerima. Jangan lupa untuk menambahkan kod negara yang betul!
 4. Masukkan mesej anda ingin menghantar.
 5. Pilih sama ada anda mahu hantarkan sekarang atau kemudian.
 6. Klik teruskan
 7. Bayar teks anda. Anda boleh melakukannya sama ada melalui PayPal, Apple Pay, Google Pay, atau dengan kad kredit.

laman web tangkapan skrin teks tanpa nama

Anonymoustext.com menawarkan perkhidmatan yang boleh dipercayai, tetapi tidak semestinya murah. Satu teks akan dikenakan bayaran sebanyak $ 1.25. Walau bagaimanapun, terdapat pilihan khas sekiranya anda ingin menghantar lebih daripada satu teks tanpa nama:

“Menghantar teks berharga $ 1,25 setiap mesej. Teks panjang lebih daripada 160 aksara berharga $ 0.25 lebih banyak untuk setiap mesej tambahan. Anda boleh membayar dengan PayPal, Apple Pay, Google Pay atau kad kredit. Ini adalah satu pembayaran, dan tidak ada langganan yang dilampirkan. Penerima pesanan teks tidak akan dikenakan bayaran. “

Pemesejan VoIP dan teks yang disulitkan

Mungkin keprihatinan anda tidak semestinya anda mahu tetap tidak dikenali oleh orang yang berkomunikasi dengan anda. Sekiranya anda lebih suka bersembunyi dari orang luar yang mungkin mengintip perbualan anda, terdapat sejumlah aplikasi pihak ketiga yang tersedia untuk berkomunikasi secara peribadi. Syukurlah, aplikasi alternatif ini kebanyakannya percuma dan tersedia untuk semua pengguna dalam talian.

Aplikasi lalai yang disertakan dengan telefon pintar anda biasanya tidak cukup dilindungi daripada kemungkinan pengawasan. Oleh itu, kami akan mencadangkan dua alternatif yang dapat mengurangkan kemungkinan orang mendengar perbualan anda. Oleh itu, ini adalah alat yang bagus untuk pemberi maklumat, wartawan, orang yang tinggal di negara-negara autokratik, atau untuk sesiapa sahaja yang hanya ingin berkomunikasi secara tertutup. Terdapat lebih banyak aplikasi pesanan peribadi yang tersedia, tetapi kedua-dua yang disarankan di sini, Signal dan Linphone, mempunyai rekod yang stabil untuk menyediakan komunikasi yang selamat untuk mana-mana pengguna dalam talian. Sumber yang baik untuk memeriksa perisian komunikasi peribadi adalah privacytools.io.

Isyarat: panggilan dan SMS yang disulitkan

Signal dirancang khusus untuk komunikasi yang selamat dan disulitkan. Semua teks dan panggilan telefonnya dijamin melalui enkripsi hujung ke hujung. Terlepas dari ini, Signal menawarkan sejumlah ciri berguna, seperti pemasa untuk penghancuran mesej. Isyarat sepenuhnya percuma dan tersedia untuk Android, iPhone, dan Windows.

Linphone: VoIP yang disulitkan

Sekiranya anda ingin membuat panggilan video dengan selamat dan selamat, Linphone adalah pilihan yang sangat baik. Perisian ini sepenuhnya terbuka dan tersedia secara percuma. Ia tersedia untuk Windows, MacOS, iOS, Linux dan Android. Semua mesej yang dihantar melalui Linphone dijamin dengan enkripsi dari hujung ke hujung.

Pemikiran terakhir

Terdapat pelbagai cara untuk menghantar teks dan menelepon dengan selamat dan tanpa nama. Anda boleh menyembunyikan ID pemanggil anda, menggunakan laman web luaran untuk menghantar mesej anda, atau penggunaan aplikasi pihak ketiga yang menyediakan enkripsi hujung-ke-hujung untuk setiap mesej yang anda hantar. Nota terakhir yang ingin kami jelaskan, adalah bahawa petua dan alat ini ada untuk memberi keselamatan dan tanpa nama pengguna. Mereka tidak ada sehingga anda dapat menggunakannya untuk menyalahgunakan atau mengganggu orang lain. Banyak orang mendapat masalah setelah mengganggu orang lain melalui telefon menggunakan nombor telefon tanpa nama. Privasi anda penting, tetapi ia tidak boleh mengorbankan orang lain.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me