Cara memadam sepenuhnya akaun Facebook anda | Tinjauan VPNO

Hari-hari ini, umat manusia lebih berhubung dari sebelumnya. Untuk lebih baik atau lebih buruk, nampaknya tidak ada bencana global yang akan mengubahnya dalam masa terdekat. Walaupun pertumbuhan Facebook semakin perlahan sejak kebelakangan ini, jumlah sebenar yang sebenarnya mungkin tidak terdapat dalam goliath media sosial. Walaupun begitu, kerajaan Zuckerberg merangkumi Instagram dan WhatsApp. Ini menjadikan sukar bagi sebilangan besar populasi global untuk melepaskan diri dari jangkauan Facebook.


Ia mungkin berlaku. Anda boleh memadamkan profil Facebook dan semua data anda dengan mudah. Skop Facebook seperti apa adanya, membuang diri dari platform dapat mengurangkan jejak dalam talian dengan ketara.

Cara Menyahaktifkan Akaun Anda

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda mahu membuang akaun Facebook anda atau tidak, ada pilihan lain. Anda boleh menyahaktifkan akaun anda. Perkara yang menarik ialah anda dapat mengaktifkannya semula bila-bila masa yang anda mahukan. Setelah anda mematikan akaun anda, orang lain tidak akan dapat melihat garis masa anda atau mencari anda. Walau bagaimanapun, beberapa maklumat masih dapat dilihat, seperti mesej yang anda hantar melalui utusan peribadi.

Menyahaktifkan juga merupakan pilihan yang baik jika anda ingin membuang akaun Facebook anda tetapi anda ingin terus menggunakan Facebook Messenger.

untuk menyahaktifkan akaun Facebook anda, anda boleh mengikuti arahan berikut:

  1. Pergi ke Tetapan akaun Facebook anda
  2. Ia akan dibuka di halaman “Tetapan Akaun Umum”
  3. Klik “Urus Akaun”
  4. Akhirnya klik “Nyahaktifkan Akaun Anda”

Anda boleh mengaktifkan semula akaun anda bila-bila masa anda suka dengan hanya masuk ke akaun anda. Mungkin anda juga perlu melalui verifikasi yang akan dihantar ke e-mel atau telefon bimbit anda.

Cara Menghapus Akaun Facebook Anda secara Kekal

Adalah biasa bagi orang untuk berehat dari Facebook dan berehat dengan menangguhkan akaun mereka untuk jangka waktu tertentu. Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan bahawa anda mempunyai lebih dari cukup foto bayi yang tidak berkesudahan, skema pemasaran pelbagai peringkat, dan perbincangan politik, anda boleh mengambil langkah lebih jauh dan menarik sepenuhnya. Oleh itu, Facebook telah menjadikan proses ini sangat mudah.

Pertama, anda harus memuat turun salinan data anda. Iaitu, jika anda ingin menyimpan maklumat anda. Data ini agak sensitif, jadi selamatkan.

  1. Buka menu akaun Facebook dan pilih Tetapan Akaun Umum.
  2. Pilih Muat turun salinan data Facebook anda.
  3. Klik Mulakan Arkib Saya
  4. Facebook akan menghantar e-mel kepada anda apabila arkib anda siap dimuat turun.

Seterusnya, anda hanya perlu melayari https://www.facebook.com/help/delete_account dan klik Padam akaun saya. Itu semua tindakan yang perlu dari akhir anda. Akaun anda akan segera ditangguhkan dan tidak tersedia dalam hasil carian Facebook. Walau bagaimanapun, penghapusan akaun sebenarnya boleh memakan masa lebih lama.

Tidak Mahu Kehilangan Aplikasi Lain?

Semasa menghapus akaun Facebook anda, adalah baik untuk diingat bahawa banyak dari kita menggunakan Facebook mereka untuk log masuk ke aplikasi lain. Banyak aplikasi popular seperti Pinterest dan Spotify menawarkan pilihan untuk log masuk menggunakan akaun Facebook anda. Walaupun ini sesuai kerana ini bermakna anda tidak perlu mengingati sepuluh kata laluan yang berbeza, ini juga bermaksud semua itu tersambung ke Facebook. Pastikan anda mengetahui di mana anda telah menggunakan log masuk Facebook. Sekiranya anda ingin mendapatkan akses ke aplikasi tersebut pada masa akan datang, adalah bijak untuk menukar log masuk pada aplikasi tersebut sebelum menghapus Facebook anda.

Failsafe Facebook

Penting untuk diperhatikan bahawa Facebook mempunyai pilihan failafe sekiranya anda mendapat kaki sejuk pada keesokan harinya. Cukup log masuk ke akaun anda. Ini akan segera memulihkan akaun anda. Akaun anda akan dihapus pada minggu-minggu berikutnya, walaupun mungkin memerlukan beberapa bulan untuk data sebenar anda dihapus secara kekal dari pelayan Facebook.

Sekiranya anda benar-benar ingin menghapus kehadiran anda di Facebook, adalah mustahak untuk tidak mencuba log masuk untuk melihat apakah ia benar-benar dihapus. Cukup, kerana ini akan mengaktifkan semula akaun anda dengan segera. Pilihan yang lebih baik adalah membiarkan rakan mencari anda di Facebook.

Akhirnya Pemikiran

Facebook telah menggerakkannya jauh ke dalam kehidupan kita. Ramai yang mempertimbangkan untuk meninggalkan platform sosial kerana alasan privasi. Namun, kerana ia menghubungkan kita dengan banyak perkara, kita mungkin takut untuk melakukannya. Oleh kerana anda sudah dapat membaca, anda boleh menyahaktifkan atau memadamkan Facebook anda sepenuhnya. Facebook menjadikannya sangat mudah untuk melakukannya. Tetapi disarankan untuk diingat bahawa anda mungkin menggunakan log masuk Facebook anda untuk aplikasi lain. Dengan mengikuti langkah kami, anda boleh meninggalkan taman permainan Zuckerberg sepenuhnya.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me