Cara melindungi privasi anda di Reddit | Tinjauan VPNO

Reddit adalah forum terbuka luas untuk membincangkan segala-galanya dari perkara biasa hingga yang mengerikan. Dengan lebih dari 168 bilion halaman dilihat di Reddit setiap tahun, ia adalah laman web ke-8 paling banyak diperdagangkan di dunia. Walaupun Reddit percuma untuk pengguna, laman web ini menyediakan iklan di laman webnya, termasuk iklan yang disasarkan kepada anda berdasarkan aktiviti anda di laman web dan dalam talian. Mengakses tetapan privasi Reddit adalah mudah dan menyemaknya hanya memerlukan beberapa saat. Oleh itu, mengapa tidak menyimpan maklumat anda semasa melayari forum?


Mengapa Anda Perlu Bimbang Tentang Privasi di Reddit

Reddit adalah salah satu laman web terbesar dan paling banyak diperdagangkan di dunia. Ini menjadikannya sumber maklumat yang kaya bagi pengiklan yang ingin menyempitkan sasaran iklan mereka. Sifat perbincangan terbuka mengenai Reddit menyumbang kepada kesediaan pengguna untuk berkongsi pendapat dengan lebih jujur ​​daripada pendapat mereka di tempat lain. Lebih-lebih lagi, sifat papan perbincangan dapat memperlihatkan minat yang tidak biasa dinyatakan di forum lain. Dengan kata lain, pengiklan melihat Reddit dan mengetahui perkara tentang anda yang tidak dapat mereka pelajari di tempat lain. Sekiranya ini menyusahkan anda, meluangkan masa untuk meningkatkan privasi anda mungkin teratur.

Pilihan Privasi di Reddit

Anda mungkin tidak mempunyai banyak alasan untuk mengunjungi tetapan dan pilihan Reddit. Walaupun pilihan pemperibadian agak terhad di platform, ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan privasi anda dalam talian. Dari rumah Reddit anda, cari pautan “Keutamaan” tepat di atas bar carian dalam talian. Anda juga dapat mengklik ikon profil dan memilih “Tetapan Pengguna”. Klik pada tab bertanda “Privasi dan Keselamatan” untuk mengakses pilihan privasi. Di bawah ini anda akan dapat melihat tetapan apa yang mungkin menarik untuk diubah.

Pemperibadian Data di Reddit

Logo RedditReddit membantu pengiklan menargetkan pengguna berdasarkan maklumat yang dibina dalam profil peribadi. Profil ini menggunakan aktiviti anda di Reddit, langganan, lawatan ke subreddit yang berlainan, dan apa yang anda klik menggunakan platform. Laman web pihak ketiga yang berintegrasi dengan Reddit juga mungkin memberi maklumat kepada Reddit untuk membina profil anda.

Mengklik pada “Personalisasi Data” menawarkan layar dengan beberapa pilihan untuk mengubah tingkah laku ini. Perlu diingat, tetapan ini hanya berlaku untuk penggunaan Reddit oleh anda semasa log masuk. Menggunakan Reddit tanpa log masuk akan menetapkan semula tetapan ini ke lalai mereka setiap kali.

Pilihan pertama adalah menarik balik kebenaran untuk Reddit menggunakan aktiviti anda di laman web untuk memaparkan iklan yang lebih relevan. Ini menarik kebenaran Reddit untuk menggunakan aktiviti, lawatan subreddit, dan pautan yang anda klik untuk menyasarkan iklan. Anda masih akan menerima iklan, tetapi pengiklan tidak akan menerima maklumat anda.

Terdapat juga pilihan untuk menarik izin untuk Reddit menggunakan maklumat dari laman web pihak ketiga untuk memberikan penyasaran iklan yang lebih baik. Anda boleh melarangnya sepenuhnya, melarang pemperibadian iklan menggunakan data ini, atau melarang pemperibadian kandungan menggunakan data tersebut.

Permohonan yang Dibenar

Aplikasi Reddit dan aplikasi pihak ketiga yang lain dapat disatukan dengan Reddit untuk mengubah pengalaman pengguna anda di laman web ini. Mungkin anda telah memberikan kebenaran kepada aplikasi untuk memantau dan menyiarkan di Reddit bagi pihak anda pada masa lalu. Anda mungkin membatalkan akses tersebut. Dalam tetapan, klik pada “Aplikasi yang diizinkan”, cari aplikasi yang ingin Anda tidak sah, dan klik “cabut akses” di dekat kiri bawah bahagian itu.

Pengindeksan Enjin Carian

Secara lalai, Reddit membolehkan enjin carian mengindeks profil anda. Ini bermaksud bahawa carian Google dapat menghasilkan Reddits yang telah anda komen pada masa lalu, subreddits yang anda aktif dan banyak lagi. Pengiklan, bekas rakan kongsi, majikan anda, dan orang lain dapat menjumpai aktiviti anda di Reddit dengan carian dalam talian yang mudah jika ini dihidupkan. Klik slaid di sebelah “Search Engine Indexing” untuk mematikan pilihan ini. Dengan cara ini, aktiviti anda di Reddit tidak akan diindeks di enjin carian.

Log Keluar Klik

Secara lalai, Reddit merekodkan pautan yang anda klik di Reddit yang membawa anda ke laman web lain. Maklumat ini sangat berharga bagi pengiklan untuk membina profil minat anda yang lebih baik. Pengiklan, penggodam, atau sesiapa yang mengintip aktiviti dalam talian anda dapat menggunakan maklumat ini untuk mengesan anda merentasi laman web dengan alamat IP anda. Klik slaid di sebelah “Log Keluar Klik” untuk mematikannya.

Mesej Masuk

Adalah baik bahawa orang ingin menghubungi anda, kecuali jika ia menjadi penguntit yang gila, atau bot iklan yang menghantar anda dengan tawaran penjualan. Tatal ke bawah ke “Privasi Pemesejan” dan klik anak panah di sebelah “Siapa yang Boleh Mesej kepada Anda”. Anda mempunyai pilihan untuk membenarkan semua orang menghantar mesej kepada anda atau menambahkan pengguna yang boleh menghantar mesej kepada anda. Sekiranya anda baik-baik saja dengan semua orang yang menghantar pesanan kepada anda kecuali sebilangan kecil orang, anda juga boleh menyenarai hitam pengguna tersebut. Dengan cara ini mereka tidak lagi dapat menghantar mesej kepada anda di Reddit.

Lebih Lanjut Melindungi Privasi Anda di Reddit dan Beyond

Anda mungkin berfikir hanya menggunakan Reddit semasa log keluar dapat melindungi privasi anda dan membuat pengiklan tidak mengetahui banyak perkara mengenai minat dan aktiviti anda. Walaupun keluar, anda meninggalkan jejak. Pengiklan dan sesiapa sahaja yang mempunyai bakat sederhana atau akses kepada bakat untuk mengesan dalam talian dengan mudah dapat membina portfolio aktiviti anda di Reddit dan di seluruh internet.

Sambungan VPNDengan menggunakan perkhidmatan VPN, anda meletakkan orang tengah yang selamat antara anda dan seluruh dunia dalam talian. Data ke dan dari VPN dienkripsi, memastikan sambungan anda tidak dapat diintip. Dengan menggunakan pelayan VPN anda menganonimkan data anda. Pelayan ini boleh berada di mana sahaja di dunia. Sekiranya anda prihatin dengan privasi anda, VPN adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda dalam talian. Untuk mencari penyedia VPN yang sempurna untuk keperluan dalam talian anda, anda boleh membaca artikel kami dengan 5 perkhidmatan terbaik.

Pada zaman ini adalah penting untuk memastikan maklumat peribadi anda selamat dari mata kasar. Mengubah tetapan privasi di semua akaun anda boleh menjadi permulaan yang baik.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me