Cara Melayari Internet Tanpa Nama | Tinjauan VPNO

Sebilangan besar tindakan dalam talian anda tidak bersifat peribadi seperti yang anda fikirkan. Hari-hari ini, banyak pihak berusaha untuk mengikuti tingkah laku dalam talian kita sedekat mungkin. ISP kami, pentadbir rangkaian kami, penyemak imbas kami, enjin carian, aplikasi yang kami pasang, platform media sosial, pemerintah, penggodam dan juga laman web yang kami lawati semua tahu – hingga tahap tertentu – apa yang kami lakukan dalam talian. Sekiranya anda tidak mahu pasangan anda mengetahui hadiah ulang tahun khas yang anda pesan, penggunaan mod penyamaran akan mencukupi. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu sesiapa tahu apa yang anda lakukan dalam talian, mod penyamaran mudah tidak akan dilakukan.


Adakah anda mahu melayari, menstrim atau memuat turun tanpa nama? Terdapat beberapa cara untuk melindungi privasi dalam talian anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa kaedah dan petua yang boleh anda gunakan untuk kekal tanpa nama dalam talian. Kami akan memberitahu anda semua tentang keberkesanan VPN, pelayan proksi dan Tor, yang semuanya adalah alat untuk membantu anda tetap berada di bawah radar.

Petua 1: Penyemakan imbas yang selamat dan tanpa nama dengan VPN

Perisai VPNMenggunakan VPN (Virtual Private Network) adalah cara yang sesuai untuk melayari internet tanpa nama. Apabila anda disambungkan ke pelayan VPN, sambungan anda selamat. Perisian ini memastikan bahawa semua lalu lintas dalam talian anda dienkripsi menggunakan protokol khas, jadi data ini tidak lagi dapat dibaca oleh orang lain.

Selain itu, alamat IP anda tetap tersembunyi, kerana anda secara automatik menggunakan IP pelayan VPN yang anda gunakan. Alamat IP adalah nombor pengenalan sambungan internet anda dan dapat mendedahkan lokasi anda dan akhirnya identiti anda. VPN menyembunyikan alamat IP ini di sebalik alamatnya sendiri. Dengan cara ini, laman web yang anda lawati tidak akan dapat melihat alamat IP sebenar anda dan tidak dapat mengenali anda.

Sebilangan besar penyedia VPN tidak mencatat aktiviti anda semasa anda menggunakan perkhidmatan mereka. Inilah produk yang mereka janjikan kepada anda: penyemakan imbas tanpa nama. Penyedia ini menawarkan pengguna mereka tanpa nama yang dijamin dengan sambungan VPN mereka yang selamat dan selamat.

Terowong VPN yang dienkripsi melindungi anda dari pelbagai kumpulan

Menggabungkan IP bertopeng dengan sambungan yang selamat memastikan pengguna VPN bahawa tingkah laku dalam talian mereka tidak lagi dapat dikesan oleh sesiapa pun. Namun, tidak semua penyedia VPN sama tegas ketika membuat janji ini. Sekiranya anda ingin menganonimkan sambungan internet anda, penting untuk mencari penyedia VPN yang boleh dipercayai dan baik dengan dasar log sifar. Dasar log sifar memastikan bahawa penyedia VPN tidak mendaftarkan sebarang aktiviti dalam talian anda. Dengan cara ini, bahkan pemerintah tidak dapat meminta penyedia untuk menyerahkan maklumat ini, kerana tidak ada yang dapat diberikan. Selalunya, adalah bijak untuk mendapatkan VPN premium, kerana data peribadi anda tidak selalu selamat di tangan penyedia VPN percuma.

ExpressVPN: Raksasa yang boleh dipercayai

Salah satu contoh penyedia VPN yang boleh dipercayai ialah ExpressVPN. ExpressVPN mempunyai sejumlah besar pelayan di seluruh dunia dan menawarkan pilihan keselamatan yang kuat. Sekiranya anda melanggan perkhidmatan mereka, anda mendapat akses ke perisian yang melindungi semua peranti anda dan berfungsi untuk Windows, Mac, Android, dan iOS. Anda boleh menyambung ke internet secara serentak dengan sehingga lima peranti hanya dalam satu langganan. ExpressVPN sangat sesuai untuk mereka yang ingin melayari, menstrim dan memuat turun tanpa nama penuh.

ExpressVPN sangat mesra pengguna. Setelah mendapat langganan, anda boleh memasang aplikasi dan menyambung ke pelayan VPN yang selamat hanya dengan beberapa klik. Aplikasi akan berjalan di latar belakang peranti anda, sementara anda boleh menyemak imbas dan melakukan streaming seperti biasa, hanya dengan selamat dan tanpa nama. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyedia ini, sila baca ulasan penuh kami mengenai ExpressVPN.

CyberGhost: VPN yang mesra pengguna

VPN dengan prestasi kedua adalah CyberGhost. CyberGhost adalah penyedia VPN yang mesra pengguna yang membantu anda melayari tanpa nama. Mereka mempunyai sebilangan besar pelayan di seluruh dunia, yang menjadikannya sangat mudah untuk mencari pelayan yang sesuai dengan keperluan anda. Pelayan mereka akan memastikan anda dapat melayari internet tanpa kekangan. Anda bahkan boleh menggunakan Netflix dan memuat turun torrent secara percuma dengan CyberGhost. Aplikasi CyberGhost sangat mudah digunakan, dan jika anda menghadapi masalah, CyberGhost juga mempunyai pasukan sokongan pelanggan yang hebat yang akan membantu anda.

Sekiranya terdapat alternatif HTTPS untuk laman web HTTP yang ingin anda lawati, CyberGhost akan memastikan anda diarahkan secara automatik ke versi laman web yang selamat. Dengan cara ini, anda boleh menyemak imbas tanpa nama dan selamat setiap masa. Baca ulasan terperinci CyberGhost kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai VPN ini.

Petua 2: Gunakan penyemak imbas yang betul

Adalah bijaksana untuk kembali ke asas dan memastikan perkara itu membantu anda melindungi nama anda. Tetapi penyemak imbas mana yang paling baik digunakan dalam kes ini? Pelayar popular yang berbeza mempunyai cara yang sangat berbeza untuk menangani privasi pengguna. Mereka juga mempunyai tahap keselamatan yang berbeza. Di bahagian ini, kita akan membincangkan beberapa pilihan penyemak imbas yang terkenal.

Jauhi Microsoft Internet Explorer dan Edge

Logo Microsoft EdgeSemasa mempertimbangkan keselamatan dan privasi dalam talian, kami menasihatkan anda untuk tidak menggunakan penyemak imbas Microsoft (Internet Explorer dan Edge). Internet Explorer tidak lagi menerima kemas kini, yang menjadikan penyemak imbas ini sangat rentan dan mendedahkan penggunanya kepada pelbagai risiko, termasuk banyak bentuk jenayah siber. Microsoft Edge adalah pengganti rasmi Internet Explorer dan mendapat kemas kini keselamatan. Namun, tahap privasi penyemak imbas ini tidak bagus. Ia tidak mempunyai perlindungan penjejakan, seperti yang dilakukan oleh penyemak imbas lain. Ini, dan cara lain di mana kekurangan Microsoft dalam hal privasi, mendorong kami untuk menasihati anda untuk menjauhkan diri dari Internet Explorer dan Edge jika anda ingin fokus melindungi privasi anda.

Google Chrome: jangan pergi ke Google untuk privasi

Logo Google ChromePenyemak imbas Chrome menyokong beberapa penyekat pop timbul dan pelanjutan penyemak imbas berorientasikan privasi yang lain. Namun, Chrome adalah milik Google, yang merupakan berita buruk untuk privasi anda. Google mendapat keuntungan daripada memiliki sebanyak mungkin data pada penggunanya. Data ini digunakan untuk menampilkan iklan yang diperibadikan dan untuk meningkatkan mesin pencari Google. Banyak orang mengkritik Google mengenai cara mereka menangani privasi orang. Sebagai contoh, telah dipersoalkan mengapa pengguna Chrome sering masuk secara automatik dengan akaun Google atau Gmail mereka. Dengan cara ini, Google dapat mengesan semua aktiviti penyemakan imbas anda dan menghubungkannya dengan anda secara peribadi. Maklumat ini kemudian diselaraskan di semua peranti anda. Adakah anda menggunakan telefon pintar Android dengan aplikasi seperti Peta Google? Kemudian Google langsung mengetahui lebih banyak mengenai anda. Sekiranya anda menghargai privasi anda, Chrome bukanlah pilihan terbaik untuk penyemak imbas.

Apple Safari menjalankan tugasnya dengan baik

Logo Apple SafariAkhir-akhir ini, penyemak imbas Apple Safari berfungsi dengan baik dari segi privasi. Penyemak imbas telah melihat pengenalan ciri baru yang menghentikan cap jari digital, menjadikan lebih sukar bagi pihak lain untuk mengikuti anda dalam talian. Ia juga mempunyai Pencegahan Penjejakan Pintar. Ini secara automatik menghapus kuki penjejakan pihak pertama yang diletakkan di laman web dalam penyemak imbas Safari selepas tujuh hari. Kerana sistem ini, laman web dapat mengesan pelawat untuk jangka masa yang jauh lebih pendek. Selain itu, Safari menawarkan beberapa sambungan berguna yang meningkatkan privasi dalam talian anda. Kita akan kembali kepada perkara ini kemudian.

Mozilla Firefox: penyemak imbas terbaik dan paling terkenal untuk privasi

Logo FirefoxSekiranya anda bertanya kepada kami, Mozilla Firefox adalah penyemak imbas ‘normal’ terbaik untuk pengguna yang menghargai privasi mereka. Untuk memulai, Firefox mempunyai beberapa ciri keselamatan, seperti perlindungan terhadap pancingan data dan perisian hasad. Selain itu, pengguna Firefox secara automatik akan menerima amaran setiap kali laman web cuba memasang alat tambah. Dalam soal privasi, Firefox adalah pilihan yang sangat aman, juga kerana ia menawarkan sambungan berguna yang melindungi pengguna dari segala jenis pelacakan dan pelanggaran privasi. Alat tambah ini, lebih kerap daripada tidak, khusus untuk Firefox.

Berbeza dengan kebanyakan penyemak imbas lain, Firefox adalah sumber terbuka. Ini bermaksud semua orang boleh melihat kod yang membentuk perisian Firefox. Kerana cara kerja yang telus ini, Mozilla tidak hanya dapat membina ciri penjejakan walaupun ia mahu. Seseorang akan memperhatikan dan membuat persembahan, yang akan mengerikan reputasi Mozilla.

Pelayaran tanpa nama tahap seterusnya: penyemak imbas Tor

Logo Tor The Onion RouterSekiranya anda benar-benar mahu melayari tanpa nama, penyemak imbas Tor boleh menjadi pilihan yang menarik. Tor (Onion Router) adalah rangkaian dalam talian untuk komunikasi yang disulitkan dan tanpa nama. Tor berfungsi sama seperti penyemak imbas lain seperti Firefox, Safari dan Chrome. Namun, tidak seperti penyemak imbas lain, Tor membolehkan anda melayari sepenuhnya tanpa nama. Rangkaian Tor terdiri daripada ribuan pelayan di seluruh dunia. Semua lalu lintas data yang melaluinya dipotong kecil-kecil yang kemudiannya disulitkan dan dihantar melalui beberapa pelayan sebelum berakhir di tempat tujuannya. Proses ini memerlukan masa, dan oleh itu penyemak imbas Tor agak lambat. Tetapi tidak kira betapa lambatnya, ia memastikan tidak ada yang dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian.

Gadis mengambil fail internet melalui Tor Nodes

Satu catatan penting bagi penggunaan Tor adalah bahawa ia hanya menyulitkan sebahagian daripada perkara yang anda lakukan dalam talian. Hanya lalu lintas internet yang melalui penyemak imbas yang dilindungi. Perkhidmatan seperti Skype dan WhatsApp mengakses internet tanpa menggunakan penyemak imbas. Tor tidak dapat memberikan perlindungan kepada anda di sini.

Perkara lain yang perlu disebutkan ialah Tor memberi pengguna akses ke laman web gelap. Melayari laman web gelap harus dilakukan dengan berhati-hati. ‘Bahagian gelap’ internet ini tidak diatur, yang bermaksud ia membawa banyak risiko untuk keselamatan anda. Sebagai contoh, sangat mudah untuk menghadapi perisian hasad di sana. Oleh itu, bagi kebanyakan kita, menggunakan VPN bersama dengan penyemak imbas Firefox adalah alternatif yang lebih mudah, lebih baik dan lebih selamat.

Petua 3: Melayari tanpa nama dengan proksi

Penggunaan pelayan proksi juga memberikan beberapa anonim dalam talian. Semasa menggunakan proksi, anda menghantar permintaan maklumat ke pelayan proksi itu, yang kemudian mengirimkannya ke laman web yang betul. Laman web hanya dapat melihat alamat IP pelayan proksi, dan bukan alamat anda sendiri. Proksi tidak mempunyai tahap penyulitan yang sama seperti VPN. Walaupun laman web yang anda lawati tidak dapat melihat secara langsung siapa anda, alamat IP dan trafik dalam talian anda masih jauh lebih senang dibongkar daripada yang biasa berlaku semasa menggunakan VPN. Pihak lain masih dapat melihat apa yang anda lakukan. Satu-satunya perkara yang membuat mereka tidak mengetahui identiti anda ialah IP proksi. Ini semua kerana proksi tidak melindungi sambungan anda.

Orang yang menyambung ke internet melalui Proxy Server

Pelayan proksi kebanyakannya dilihat sebagai alternatif yang lebih ringan dan percuma untuk VPN. Mereka mungkin memenuhi keperluan anda, tetapi perlu diingat bahawa mereka tidak mempunyai standard keselamatan yang sama dengan VPN.

Petua 4: Gunakan mesin carian tanpa nama

DuckDuckGoTerdapat juga pilihan untuk menggunakan enjin carian tanpa nama. DuckDuckGo adalah mesin pencari tanpa nama yang paling terkenal. Enjin carian tanpa nama seperti DuckDuckGo adalah alternatif untuk Google, Bing, Yahoo, dan enjin carian lain yang suka mengumpulkan dan menggunakan data anda. Apabila anda menggunakan DuckDuckGo, istilah carian dan pautan yang anda klik tidak dapat dijejaki. Selain itu, laman web yang anda lawati tidak dapat melihat istilah carian yang anda gunakan. Namun, mereka masih tahu bahawa anda telah mengunjungi halaman mereka. Pendaftaran ini berlaku melalui alamat IP anda. Melalui DuckDuckGo, anda boleh mencari di internet dengan lebih banyak nama daripada mesin carian biasa, tetapi ia tidak dapat memberikan nama penuh atau privasi kepada anda.

DuckDuckGo tidak mempunyai anggaran dan tenaga kerja yang sama seperti perniagaan besar seperti Google. Ini bermaksud bahawa hasil carian yang disajikan tidak akan dioptimumkan. Namun, ada yang mengatakan bahawa ini sebenarnya adalah perkara yang baik bagi mereka yang mementingkan privasi. Lagipun, DuckDuckGo menunjukkan kepada semua orang yang memasukkan kata kunci yang sama hasil carian yang sama. Google, sebaliknya, menyesuaikan hasil anda dengan profil pengguna anda. Oleh itu, ketidaktepatan DuckDuckGo menunjukkan bahawa mereka benar-benar berpegang pada janji mereka untuk tidak dikenali. Nasihat kami ialah mencuba DuckDuckGo untuk melihat sama ada anda menyukainya.

Enjin carian tanpa nama kedua adalah Startpage. Ini adalah sistem carian mesra privasi yang menarik hasil cariannya dari Google, tetapi tidak menggunakan penjejakan. Kami juga mengesyorkan anda mencuba yang ini.

Petua 5: Minimumkan penjejakan dengan pelanjutan penyemak imbas yang betul

Terdapat banyak pelanjutan penyemak imbas di luar sana yang membantu meningkatkan privasi dan keselamatan dalam talian anda. Sambungan ini sering senang dipasang dan digunakan. Selain dari penyekat iklan, pengurus kata laluan dan pelanjutan penyemak imbas VPN, anda juga boleh mencuba tambahan dan pelanjutan tertentu yang meminimumkan penjejakan.

Badger dan Ghostery Privasi

Privacy Badger dan Ghostery adalah pelanjutan penyemak imbas yang mengesan dan menyekat kuki penjejakan pihak ketiga yang diletakkan di komputer anda semasa anda menyemak imbas. Menyekat kuki ini membuat pihak ketiga tidak mengikuti anda dalam talian. Adakah anda memasang Privacy Badger atau Ghostery dan adakah anda melayari laman web yang cuba memasang kuki penjejakan pihak ketiga? Kemudian peluasan ini akan dapat dilaksanakan. Baik untuk anda, buruk untuk pemasar dalam talian, dan sangat baik untuk privasi anda.

Petua 6: Berhati-hatilah dengan Facebook dan Google

Facebook dikenali untuk berkongsi maklumat peribadi pengguna mereka dengan pengiklan. Inilah sebabnya mengapa wanita cenderung mendapatkan iklan kebersihan wanita di suapan Facebook mereka sementara lelaki tidak. Walau bagaimanapun, Facebook mengambil amalan ini lebih jauh: mereka juga mengesan apa yang anda lakukan semasa anda tidak berada di laman web mereka. Sekiranya anda mencari insurans kereta dalam talian, kemungkinan besar anda akan melihat iklan yang relevan di suapan Facebook anda. Facebook membolehkan anda mengubahnya sedikit dalam tetapan privasi akaun anda. Setelah anda menukar tetapan ini, mereka mungkin tidak akan menunjukkan penambahan yang dipilih lagi, tetapi anda masih akan melihat penambahan. Selain itu, mereka akan terus mengumpulkan maklumat mengenai anda. Melalui perkhidmatan mereka sendiri tidak mungkin untuk mematikan penjejakan mereka, anda hanya dapat sedikit mengubah apa yang muncul di feed berita anda.

Google juga membolehkan anda mematikan penambahan pemperibadian. Sekali lagi ini tidak bermaksud semua penambahan akan hilang, dan juga Google tidak akan berhenti menjejaki lalu lintas data anda. Sebagai peraturan, anda boleh mengatakan bahawa syarikat-syarikat besar yang dibangunkan ini menambah pendapatan tidak akan berhenti menjejaki kami, kecuali jika kami menjadikannya mustahil melalui, misalnya, sambungan VPN.

Pemikiran Akhir

Terdapat pelbagai langkah yang boleh anda ambil untuk melindungi keselamatan dan privasi dalam talian anda dengan lebih baik. Adakah anda mahu melayari internet tanpa nama? Berikut adalah petua yang ingin kami berikan kepada anda:

 • Gunakan Mozilla Firefox atau penyemak imbas Tor
 • Gunakan VPN
 • Gunakan mesin carian tanpa nama
 • Minimumkan penjejakan dengan pelanjutan penyemak imbas yang betul

Sekiranya anda menggabungkan petua ini, privasi dalam talian anda sudah dijaga dengan lebih baik. Anda akan dapat melayari internet sepenuhnya tanpa nama. Menggunakan proksi juga merupakan pilihan, tetapi ini sangat tidak perlu jika anda sudah menggunakan VPN (yang merupakan alternatif yang lebih baik).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map