Butiran yang Mengejutkan Google Tahu Mengenai Anda | Tinjauan VPNO

Google ditubuhkan pada tahun 1998 sebagai mesin pencari, produk yang masih terkenal sehingga kini. Hari ini, Google melancarkan lebih dari 40,000 carian setiap saat, untuk lebih daripada 1.2 trilion carian dalam setahun – dan jumlah ini terus bertambah. Tetapi Google melakukan lebih daripada sekadar membantu anda mencari video kucing lucu dan resipi kegemaran anda. Google menyediakan, e-mel, video, media sosial melalui Google+, perisian pejabat melalui produk Google Office mereka, dan banyak lagi. Semakin banyak anda menggunakan produk Google, semakin banyak Google belajar tentang anda. Lebih-lebih lagi, mereka dapat membandingkan anda dengan profil pengguna lain yang serupa. Ketahui apa yang diketahui Google tentang anda, tetapi bersiaplah untuk terkejut.


Apa Sejarah Sejarah Carian Anda Mengenai Anda

Logo Google ChromeIni adalah fenomena biasa. Anda melakukan carian Google untuk produk dan perkara seterusnya yang anda tahu ada iklan di mana-mana untuk produk yang sama. Tetapi pengiklanan berdasarkan carian produk hanyalah sebahagian kecil dari maklumat yang dikumpulkan oleh Google mengenai anda untuk membentuk profil iklan. Lakukan carian dalam talian untuk mendapatkan maklumat mengenai jenis anjing tertentu, dan Google mencatat maklumat mengenai anda. Semakin banyak carian yang anda lakukan mengenai anjing pada umumnya atau baka anjing itu, semakin besar kemungkinan sistem Google menilai anda memiliki baka anjing itu.

Anda dapat melihat seberapa cepat Google dapat membina profil hampir setiap aspek kehidupan anda. Dari masalah perubatan yang anda cari, Google dapat menentukan anda sering mengalami pedih ulu hati. Adakah FoxNews menjadi sumber berita anda? Google mencatat kecenderungan politik anda. Mula mencari rumah di kawasan baru dan Google mengetahui bahawa anda mungkin sedang mempertimbangkan untuk berpindah. Setiap carian yang anda lakukan menambahkan maklumat yang dimiliki Google untuk membina profil anda.

E-mel – Selalunya – Rahsia

logo gmailSehingga 2017 Google mengimbas kandungan akaun Gmail untuk mendapatkan maklumat untuk membuat iklan yang disasarkan. Google mengimbas setiap e-mel yang dihantar dari akaun Gmail peribadi, baik yang masuk maupun yang keluar, untuk mendapatkan maklumat yang berguna bagi pengiklan. Dasar ini tidak lagi dilaksanakan. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa perkara mengenai Gmail yang ingin kita perhatikan.

Google tidak menghapus maklumat yang diperolehnya dari anda melalui e-mel sebelum tahun 2017. Sekiranya Google mengetahui melalui e-mel yang anda hantar pada tahun 2016 bahawa anda berencana untuk bersara di Arizona dalam tempoh lima tahun, maklumat itu tetap menjadi sebahagian daripada profil sasaran anda untuk pengiklan.

Selain itu, Google tidak berhenti mengimbas e-mel anda untuk percubaan spam dan pancingan data. Ini bermaksud bahawa Google mengawasi alamat e-mel yang masuk dan masuk ke akaun anda. Walaupun Google mengatakan akan berhenti mengimbas kandungan e-mel untuk iklan yang disasarkan, tidak jelas apakah Google telah berhenti menggunakan maklumat dari alamat untuk iklan yang disasarkan. Oleh itu, jika anda menghantar e-mel kepada broker baru, atau ejen harta tanah, kemungkinan maklumat itu digunakan untuk membina profil anda juga.

Dokumen Google Adalah Gudang Maklumat

logo google docsSebaik sahaja anda berhenti dan memikirkannya, ini kelihatan jelas. Microsoft memperoleh banyak pendapatan dari jenama produk Microsoft Office termasuk pemprosesan kata, spreadsheet, dan perisian persembahan. Bagaimana Google boleh menawarkan produk yang sama kepada anda secara percuma? Sebahagian daripada jawapannya terletak pada kenyataan bahawa Google mengimbas dokumen anda untuk memberikan kandungan yang relevan kepada anda – juga dikenali sebagai iklan yang disasarkan. Semakin baik kualiti maklumat untuk menyasarkan bakal pelanggan, semakin banyak Google dapat mengenakan bayaran untuk maklumat anda.

Sekiranya anda pernah menulis surat menggunakan Google Docs untuk memberikan maklumat kepada pengacara mengenai perceraian yang akan datang, Google dapat menggunakan maklumat tersebut untuk menyasarkan anda. Sebagai contoh, dengan menunjukkan kepada anda iklan untuk aplikasi temu janji. Sekiranya anda mengumpulkan anggaran sederhana menggunakan Helaian Google, Google mungkin menyedari bahawa anggaran anda untuk televisyen jauh lebih tinggi daripada purata di kawasan anda. Maklumat berguna untuk syarikat yang menawarkan perkhidmatan televisyen yang bersaing.

Walaupun kita mungkin menyukai jenis iklan yang disasarkan ini, kita tidak boleh melupakan bahaya. Menjual maklumat anda untuk iklan yang disasarkan adalah satu perkara. Tetapi apa syarikat mula menjual maklumat ini kepada syarikat insurans atau kerajaan?

Google Drive Adalah Tempat Yang Baik untuk Menyimpan Maklumat

dokumen googleMempunyai maklumat yang tersedia di mana-mana peranti sangat berguna. Anda boleh menyimpan dokumen dan resit penting dalam talian, menyimpan lagu kegemaran anda, menyimpan dokumen cukai dengan selamat. Menurut syarat perkhidmatan, anda tahu, perkara yang perlu anda periksa yang anda setuju untuk memiliki akaun tetapi anda tidak pernah benar-benar membaca, Google mengimbas kandungan pemacu anda untuk memberikan “ciri produk yang berkaitan secara peribadi.” Walaupun dokumen yang anda simpan di sana tidak dibuat menggunakan produk pejabat Google, syarikat itu kini mempunyai akses ke maklumat tersebut.

Peta Mungkin Memberikan Profil Terbaik dalam Hidup Anda

Ikon peta GooglePeta Google dan produk serupa menjadikan perjalanan anda di sekitar bandar menjadi lebih mudah. Tetapi walaupun Peta Google tidak mengenakan bayaran untuk penggunaannya, tidak ada yang percuma. Sekiranya anda tidak pernah menggunakan produk Google yang lain, Google dapat membina profil kehidupan anda secara menyeluruh berdasarkan Peta sahaja. Peta memberikan maklumat mengenai alamat rumah anda, tempat anda bekerja, tempat anak-anak anda pergi ke sekolah, restoran kegemaran anda, berapa kerap anda pergi ke kedai runcit, bagaimana anda ingin menghabiskan masa lapang anda, sama ada memancing di tasik atau minum di bar, dan banyak lagi. Anda pada dasarnya membenarkan seseorang mengekori anda.

Sumber Maklumat Lain

Google Chrome jelas memberikan banyak maklumat untuk Google mengenai tabiat anda dalam talian. Penting bagi pengiklan untuk mengetahui iklan mana yang anda klik dan berapa lama anda kekal di halaman tersebut. YouTube memberitahu Google tentang selera anda dalam muzik, trailer filem, dan video kucing lucu. Terjemahan Google memberitahu bahasa apa yang mungkin anda minati, dan apa yang anda cuba sampaikan dalam bahasa tersebut. Google Shopping memberitahu Google mengenai tabiat membeli-belah dalam talian anda, harga yang anda anggap terlalu tinggi untuk membayar elektronik terkini, sama ada anda berpuas hati dengan peranti semasa anda dan banyak lagi. Setiap interaksi anda dengan Google memberikan maklumat penting yang digunakan pengiklan untuk menargetkan iklan kepada anda.

Ketahui Apa yang Google Tahu Mengenai Anda

Google mengeluarkanWalaupun menarik atau menakutkan, bergantung pada sudut pandangan anda, seberapa banyak yang boleh diketahui oleh Google tentang anda, anda boleh mengetahui banyak perkara tentang apa yang diketahui oleh Google mengenai anda. Pergi ke Google Takeout dan pilih produk mana yang ingin anda sertakan dalam muat turun maklumat anda. Senarai panjang, anda perlu menatal ke bawah.

Klik “Seterusnya” untuk disajikan dengan pilihan mengenai bagaimana anda mahu maklumat disampaikan kepada anda. Anda boleh memilih fail .zip atau .tgz, fail ukuran maksimum sebelum membahagikan maklumat (fikirkan gigabait maklumat di sini). Lebih-lebih lagi, anda boleh memilih sama ada anda mahu data diemailkan kepada anda, atau ditambahkan ke pilihan penyimpanan awan. Dengan cara ini anda dapat mengetahui pengetahuan yang dikumpulkan oleh Google selama ini.

Anda Perlu Mengawal Data Anda

Tidak ada yang jahat sama sekali mengenai Google mengimbas maklumat anda untuk membantu pengiklan membuat iklan mereka lebih relevan dengan minat anda. Sebilangan orang mungkin memutuskan mereka lebih suka mempunyai iklan untuk produk dan perkhidmatan yang sebenarnya mereka minati. Daripada dibanjiri dengan barang tambahan yang tidak akan pernah mereka beli. Walau bagaimanapun, itu adalah maklumat anda dan anda harus mengetahui maklumat yang anda berikan kepada Google. Selain itu, adalah baik untuk mengetahui apa yang dilakukan Google dengan data tersebut. Anda boleh menyesuaikan tetapan privasi Google anda dengan cara yang sedikit meningkatkan privasi anda. Walau bagaimanapun, untuk menjadi tanpa nama sepenuhnya semasa menggunakan Google adalah mustahil.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map