Apakah peraturan dan denda yang terlibat dalam memuat turun? | Tinjauan VPNO

“Geseran” antara pengunduh torrent dan pengeluar muzik, filem dan media lain menjadi topik kontroversi beberapa tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, permulaan masalah ini dapat ditelusuri lebih dari dua dekad yang lalu.


Napster pertama kali dalam talian pada tahun 1999 sebagai perkhidmatan peer-to-peer (P2P) untuk berkongsi muzik dalam talian. Ini melonjak populariti memperoleh 80 juta pengguna hanya dalam beberapa tahun. Sebenarnya begitu popular, industri muzik bertindak menutup Napster pada tahun 2001. Sejak itu, Kongres AS dan badan pembuat undang-undang lain bertindak untuk mewujudkan dan menguatkuasakan sekatan terhadap apa yang boleh dimuat turun atau dikongsi dalam talian. Undang-undang ini menetapkan muat turun yang tidak sah, dan denda apa yang mungkin dihadapi pengguna kerana melanggar undang-undang ini.

Hari-hari ini, perebutan pepatah antara pengunggah dan pengunduh torrents lebih berpusat di sekitar platform torrent seperti The Pirate Bay dan RARBG. Selain itu, peningkatan perkhidmatan hiburan muzik dan video seperti Netflix dan Spotify juga bermaksud orang mempunyai cara lain yang berpatutan dan mudah untuk menggunakan kandungan video / muzik terkini. Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak orang yang suka memuat turun torrents.

Selain itu, ada perkara lain mengenai memuat turun yang tidak pernah berubah: ketidaktahuan undang-undang tidak memaafkan seseorang daripada hukuman, jadi lebih baik mengetahui tindakan apa yang mungkin menyalahi undang-undang ketika memuat turun kandungan dalam talian dan hukuman yang mungkin anda hadapi. Itulah sebabnya kami akan memberitahu anda semua mengenai perkara ini dalam artikel ini.

Akta Hak Cipta Milenium Digital

Puan KeadilanPada tahun 1998, Amerika Syarikat meluluskan pindaan pada Tajuk 17, undang-undang yang menangani masalah hak cipta. Maksud Digital Millennium Copyright Act (DMCA) adalah untuk mengemas kini undang-undang hak cipta untuk menangani teknologi digital. Anda mungkin paling biasa dengan DMCA apabila melihatnya apabila anda mendapati video YouTube telah diturunkan kerana melanggar undang-undang tersebut. Sebagai alternatif, anda mungkin melihatnya kadang-kadang semasa anda mencari filem penuh di Google, di bahagian bawah halaman.

Apa kata DMCA mengenai memuat turun?

DMCA pada dasarnya merangkumi tiga elemen utama.

Pertama, melarang penciptaan dan penyebaran teknologi yang dibuat dengan tujuan untuk mengelakkan langkah-langkah melindungi hak cipta. Kedua, ia menetapkan hukuman yang lebih berat bagi orang yang melanggar hak cipta seseorang. Terakhir, DMCA menghadkan tanggungjawab penyedia perkhidmatan internet dan pemilik laman web dan platform apabila kandungan yang melanggar hak cipta dimuat naik atau dimuat turun oleh pengguna platform ini. Untuk tujuan artikel ini, terutamanya dua perkara terakhir sangat penting.

Sebagai sebahagian, atau lebih tepatnya sebagai syarat tanggungjawab yang dikurangkan ini, jika ISP atau laman web mengesan pelanggaran hak cipta, mereka bersetuju untuk membuang kandungannya. Ini juga terjadi apabila sebuah syarikat diberitahu tentang konten yang melanggar hak cipta. Apabila pemegang hak cipta menemukan video di YouTube, misalnya, yang mereka percaya melanggar hak mereka, mereka dapat meminta layanan tersebut untuk membuangnya. Apabila anda pergi memuat halaman itu dan melihat pemberitahuan bahawa YouTube telah membuang video kerana pelanggaran DMCA, biasanya inilah yang telah berlaku. Ini adalah kepentingan YouTube, atau platform lain, untuk mematuhi notis ini. Bagaimanapun, jika mereka membuang kandungan, mereka tidak akan bertanggungjawab.

Denda DMCA

Hukuman pelanggaran DMCA boleh merangkumi hukuman sivil dan jenayah. Sekiranya didapati bersalah, seseorang mungkin diminta membayar ganti rugi sebenar sehingga $ 2,500 untuk setiap pelanggaran. Pesalah yang berulang boleh menghadapi kerosakan tiga kali ganda. Hukuman jenayah merangkumi denda hingga $ 500,000 dan penjara sehingga lima tahun untuk kesalahan pertama. Pesalah yang berulang kali dikenakan denda sehingga $ 1 juta dan penjara sehingga sepuluh tahun. Mahkamah kemungkinan juga akan memberikan perintah perintah terhadap orang yang bersalah untuk menjauhkannya dari pelanggaran selanjutnya di masa depan.

Akta BERSIH

Akta BERSIH adalah kependekan dari Akta Pencurian Elektronik. Undang-undang ini disahkan pada tahun 1997 dan merupakan usaha untuk mengatur cetak rompak dalam talian. Pembajakan adalah ketika kandungan berhak cipta disalin dan diedarkan, sama ada untuk wang atau percuma. Akta NET bertujuan untuk membendung cetak rompak muzik, permainan video, filem, dan perisian.

Kategori Yang Lebih Rendah dan Lebih Besar

Akta BERSIH terbahagi kepada dua kategori. Kategori yang lebih rendah mengkriminalisasi pelanggaran hak cipta bahan dengan nilai sekurang-kurangnya $ 1,000. Kategori yang lebih besar merangkumi keuntungan dari bahan berhak cipta sekurang-kurangnya $ 2,500 dan melibatkan sekurang-kurangnya 10 salinan bahan dalam 180 hari. Perhatikan bahawa kategori yang lebih rendah tidak memerlukan pelanggar membuat keuntungan dari bahan tersebut. Perlu juga diperhatikan bahawa nilai bahan adalah kumulatif. Sekiranya pelanggar memuat naik lagu yang dimuat 100 kali, setiap muat turun akan menambah nilai yang dikira terhadapnya.

Denda Akta BERSIH

Hukuman untuk kategori yang lebih rendah termasuk denda hingga $ 100,000 dan penjara sehingga satu tahun. Untuk kategori yang lebih besar, Akta BERSIH memperuntukkan hukuman sehingga $ 250,000 dan penjara sehingga lima tahun. Di atas hukuman jenayah ini, pemegang hak cipta juga dapat menuntut tuntutan sivil atas nilai kandungan yang dilindungi hak cipta.

Akta Penipuan dan Penyalahgunaan Komputer

Akta Penipuan dan Penyalahgunaan Komputer (CFAA) dirancang untuk secara khusus mensasarkan penggodaman. Walaupun disahkan pada tahun 1986, undang-undang ini telah diubah beberapa kali. Perubahan terbaru membawanya di bawah Identity Theft Enforcement and Restitusi Act. Undang-undang tersebut memberi pemerintah pusat kuasa yang sangat luas untuk melawan segala kegiatan komputer yang dirasakan dapat mengancam pemerintah, perbankan, atau perniagaan.

Walaupun dirancang khusus untuk mensasarkan peretasan, undang-undang ini dalam penafsirannya yang luas dapat digunakan untuk menargetkan setiap memuat turun informasi secara haram. Kegiatan dalam perbuatan itu juga boleh digunakan untuk menghukum mereka yang tidak terlibat secara langsung dalam jenayah tersebut. Contohnya, jika rakan anda memuat turun muzik atau video secara haram dan menyampaikannya kepada anda, CFAA boleh digunakan untuk menghukum anda.

CFAA juga secara khusus merangkumi akses atau penggunaan komputer atau perkhidmatan komputer tanpa izin. Ini bermaksud jika anda menggunakan perisian atau laman web dengan cara di luar syarat perkhidmatan yang anda setujui, anda boleh dikenakan caj berdasarkan CFAA. Sebagai contoh, Facebook melarang menggunakan perkhidmatannya dengan nama palsu. Sekiranya anda membuat akaun yang tidak menggunakan nama sebenar anda, secara teknikal anda melanggar CFAA.

Denda CFAA

Terdapat banyak hukuman berbeza kerana melanggar bahagian CFAA yang berlainan. Namun, kesalahan pertama boleh dihukum penjara hingga lima tahun dan denda. Beberapa bahagian CFAA memberikan hukuman seumur hidup di penjara jika anda dianggap sebagai pesalah berulang. Denda boleh berkisar antara beberapa ribu dolar hingga berjuta-juta dolar.

Negara yang Membolehkan dan Menerapkan Denda Muat turun?

Sejauh ini, kami lebih mengutamakan undang-undang mengenai memuat turun di Amerika Syarikat. Namun, ada negara lain di mana Anda dapat menghadapi denda dan hukuman yang besar ketika memuat turun bahan berhak cipta. Untuk memberi anda gambaran mengenai keadaan di negara lain di seluruh dunia, kami menyertakan jadual berguna di bawah ini yang menunjukkan kepada anda beberapa negara yang membenarkan dan tidak menghukum memuat turun untuk penggunaan peribadi, beberapa negara di mana anda boleh mendapatkan denda muat turun dan beberapa yang aktif menguatkuasakan denda muat turun.

Muat turun dibenarkan (untuk kegunaan peribadi)
Muat turun Denda (tidak dikuatkuasakan)
Muat turun denda (dikuatkuasakan)
PolandArgentinaBelgium
SepanyolAustraliaFinland
SwitzerlandBrazilPerancis
KanadaJerman
ChinaIndia
ColombiaJepun
Republik CzechMalaysia
DenmarkNew Zealand
MesirEmiriah Arab Bersatu
YunaniInggeris
IranAmerika Syarikat
Israel
Itali
Latvia
Mexico
Belanda
Filipina
Portugal
Romania
Rusia
Singapura
Slovakia
Slovenia
Afrika Selatan
Uruguay

Di sebahagian besar Eropah, memuat turun secara haram boleh dikenakan denda atau amaran dari polis tempatan. Di Amerika Syarikat dan bahagian lain di dunia, ini juga berlaku. Jepun, India, dan Malaysia semuanya mempunyai undang-undang yang tidak dibenarkan memuat turun secara haram. Sekiranya anda tinggal di salah satu negara ini atau akan berkunjung tidak lama lagi, pastikan anda tidak mendapat denda yang tinggi! Cari cara sah untuk menonton filem anda, mendengar muzik anda, atau bermain permainan anda. Anda biasanya boleh bergantung pada perkhidmatan seperti Netflix, Spotify, dan Steam. Kami tahu bahawa perkhidmatan ini sering menetapkan sekatan mereka sendiri, seperti sekatan geo yang dikuatkuasakan oleh Netflix. Nasib baik, bagaimanapun, ada beberapa cara mudah untuk mengatasi sekatan ini. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan akses ke Netflix versi A.S. di mana sahaja anda berada, dengan menukar alamat IP anda dengan VPN.

Notis penting: undang-undang boleh berubah. Sebelum terlibat dalam memuat turun, selalu pastikan anda mengetahui undang-undang negara semasa anda berada. Dengan cara ini, anda akan selalu mengetahui dengan tepat apa yang dan tidak dibenarkan. Ini juga berlaku untuk menggunakan cara untuk mengatasi batasan geografi, dalam hal ini Anda juga harus memastikan membaca perjanjian pengguna yang Anda terikat dan bertindak sesuai dengan ini.

Negara Yang Menyekat Muat turun Laman Web?

Di beberapa negara, laman web muat turun (torrent) seperti Teluk Pirate tidak dapat diakses kerana blok geo dalam talian. Dengan membuat blok ini, pihak berkuasa berusaha untuk mengelakkan orang awam mencari laman web untuk memuat turun kandungan haram dari. Di bawah ini, kami telah menyenaraikan semua negara yang diketahui menyekat laman web yang berkaitan dengan muat turun (haram).

Negara di mana laman web muat turun (torrent) telah disekat:

 • Argentina
 • Australia
 • Austria
 • Belgium
 • China
 • Denmark
 • Finland
 • Perancis
 • Jerman
 • Yunani
 • India
 • Indonesia
 • Iran
 • Ireland
 • Itali
 • Latvia
 • Malaysia
 • Belanda
 • New Zealand
 • Norway
 • Portugal
 • Qatar
 • Romania
 • Rusia
 • Arab Saudi
 • Singapura
 • Afrika Selatan
 • Sepanyol
 • Sweden
 • Turki
 • Emiriah Arab Bersatu
 • Inggeris

Apa Jenis Denda yang boleh anda harapkan?

Tidak setiap negara yang memberikan denda kerana memuat turun secara haram melakukannya dengan cara yang sama, atau dalam jumlah yang sama. Jumlah denda boleh sangat berbeza bergantung pada tempat anda berada. Di Jerman, misalnya, individu yang ditangkap memuat turun kandungan berhak cipta boleh dikenakan denda antara € 900 hingga € 1000. Seorang wanita di AS terpaksa membayar $ 80.000 untuk setiap lagu yang dimuat turun, yang menjadi sekitar 1,9 juta dolar untuk 24 lagu. Di beberapa negara, memuat turun secara haram bahkan dapat menjatuhkan hukuman penjara, bergantung pada tahap kejahatannya. Di Jepun, anda mungkin mendapat denda bernilai kira-kira $ 25.700 – atau dipenjarakan sehingga dua tahun.

Tidak semua pengunduh haram akhirnya akan membayar harga untuk tindakan mereka. Dengan menjatuhkan denda yang tinggi kepada beberapa orang sahaja, pihak berkuasa berusaha menunjukkan betapa beratnya hukuman. Mereka berharap dapat menakutkan pesalah lain dengan cara ini. Akibat sebenarnya akan berbeza setiap kes. Sekiranya anda memuat turun filem secara haram di Jepun, anda tidak akan dihantar ke penjara dengan segera, walaupun ada kemungkinan anda akan berakhir di sana. Jadual di bawah memberikan petunjuk tentang kemungkinan akibat memuat turun secara haram di negara yang berbeza.

Negara
Kemungkinan akibatnya
BelgiumDenda sehingga € 65.000
JermanDenda antara € 900 hingga € 1000
FinlandSeorang lelaki menerima denda sebanyak € 2.200
PerancisHingga 300,000 € dan tiga tahun penjara
IndiaHingga tiga tahun penjara
JepunHingga dua tahun penjara atau denda maksimum $ 25,700
MalaysiaRata-rata kira-kira € 430 (ditukar) setiap lagu yang dimuat turun
New ZealandDenda sehingga $ 15.000
Emiriah Arab Bersatu$ 1.200 setiap “tindakan cetak rompak”
Amerika SyarikatSeorang wanita terpaksa membayar $ 80.000 setiap lagu muat turun (jumlah keseluruhan $ 1,9 juta)
InggerisHingga tiga tahun penjara dan denda £ 150.000

Nasihat Akhir

Undang-undang dan denda kerana memuat turun secara haram boleh membingungkan. Fakta bahawa pengguna berpotensi bertanggung jawab atas kesalahan yang nampaknya tidak bersalah boleh membuat banyak orang tidak selesa dengan muat turun dalam bentuk apa pun. Oleh kerana usia maklumat masih agak muda, undang-undang yang mengaturnya masih ditulis dan mungkin bukan merupakan representasi keadilan yang baik dalam setiap hal. Sebaiknya baca syarat perkhidmatan untuk laman web dan perisian. Dan berhati-hati untuk mengelakkan muat turun kesahan yang dipersoalkan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me