Apakah kebocoran WebRTC dan WebGL? | Gambaran keseluruhan VPN

VPN (Rangkaian Peribadi Maya) melindungi data anda daripada penggodam, pengiklan, dan banyak pelacak dalam talian yang tidak diingini dan menjaga privasi anda tetap utuh dengan menyulitkan lalu lintas internet anda. Malangnya, teknik pengawasan dalam talian sentiasa berubah dan menjadi lebih canggih. Walaupun dengan keselamatan VPN, identiti anda masih dapat dilacak menggunakan teknik baru seperti cap jari penyemak imbas, yang menggunakan kebocoran WebRTC dan WebGL.


Dalam artikel ini, kami akan menerangkan dengan tepat apa kebocoran WebRTC dan WebGL dan mengapa anda mungkin ingin bosan dengan mereka sekiranya anda mahu menjadi tanpa nama sepenuhnya dalam talian.

Cap Jari Penyemak Imbas

Komputer Cap Jari Penyemak ImbasCap jari penyemak imbas adalah contoh utama penjejakan dalam talian jenis baru. Sekiranya anda benar-benar ingin melindungi privasi dalam talian anda, anda harus berusaha lebih keras untuk menghentikan bentuk penjejakan ini. Cap jari penyemak imbas adalah teknik yang cuba memberikan profil unik kepada anda berdasarkan tetapan penyemak imbas dan komputer anda. WebRTC (Web Real-Time Communication) dan WebGL (Perpustakaan Grafik Web) membentuk bahagian penting dari cap jari ini dan dapat mendedahkan alamat IP anda serta banyak maklumat peribadi lain – walaupun anda menggunakan VPN. Jadi, apa sebenarnya WebRTC dan WebGL? Inilah fakta-fakta.

Cap jari WebRTC dan WebGL

WebRTC dan WebGL adalah dua pemalam yang telah menjadi ciri standard bagi kebanyakan penyemak imbas, seperti Chrome dan Firefox. WebRTC membolehkan anda melakukan sembang video secara langsung dari penyemak imbas anda, jadi anda tidak perlu memasang dan membuka perisian yang terpisah, seperti Skype. Sebaliknya, WebGL meningkatkan dan memungkinkan rendering grafik 3D dalam penyemak imbas anda, yang memungkinkan untuk mempercepat perkakasan jika komputer anda mempunyai kad grafik.

Kedua-dua pemalam ini diperkenalkan untuk meningkatkan pengalaman melayari keseluruhan anda. Malangnya, mereka juga mengurangkan penyamaran dalam talian anda. Walaupun WebGL pada umumnya merupakan petunjuk kuat cap jari penyemak imbas anda, WebRTC kadangkala tidak sengaja membocorkan alamat IP sebenar anda, walaupun anda menggunakan VPN.

Bagaimana WebRTC membocorkan alamat IP sebenar saya?

Ramai orang menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP sebenar mereka. Ini membantu mereka kekal tanpa nama dan selamat. Kadang-kadang, bagaimanapun, fungsi peer-to-peer WebRTC harus menghantar alamat IP sebenar anda untuk berfungsi. Setelah penyemak imbas anda meminta izin untuk menyambung ke kamera web anda, alamat IP anda harus dihantar untuk membuat sambungan. Sambungan langsung ini membolehkan anda melakukan perbincangan video dengan mudah di dalam penyemak imbas, tetapi juga mengkhianati lokasi sebenar anda.

Alamat IP anda bahkan boleh dibocorkan tanpa persetujuan anda. Melalui penggunaan JavaScript yang bijak, laman web dapat mengumpulkan banyak maklumat peribadi mengenai komputer dan identiti anda. Jenis kebocoran ini sering disebut sebagai ‘kebocoran vanila yang berterusan’. VPN yang paling popular mendakwa melindungi anda daripada pencerobohan privasi ini, tetapi tidak semuanya benar-benar berlaku.

VPN mana yang melindungi anda daripada kebocoran WebRTC?

Sehingga Disember 2019, hanya dua penyedia VPN popular yang secara konsisten lulus ujian kebocoran WebRTC: ExpressVPN dan NordVPN. Penyedia VPN lain mampu meneutralkan kebocoran WebRTC sekali-sekala, tetapi tidak cukup konsisten untuk mengabaikan masalah sama sekali. Sebilangan besar penyedia VPN bajet atau percuma bahkan tidak berusaha menyelesaikan kebocoran WebRTC. Masalah ini menekankan pentingnya memilih penyedia VPN yang boleh dipercayai, dan bukannya menggunakan yang murah atau percuma.

ExpressVPN

ExpressVPN boleh dikatakan salah satu penyedia VPN terbaik ketika ini. Walaupun bukan pilihan termurah di luar sana, ia adalah perkhidmatan yang boleh anda percayai. Selain memastikan anda selamat dari kebocoran WebRTC, ExpressVPN juga mempunyai ribuan pelayan di seluruh dunia. Ia berfungsi dengan beberapa protokol penyulitan terkuat di luar sana dan membolehkan anda berhubung dengan sehingga lima peranti berbeza pada satu akaun pada masa yang sama. Ini adalah VPN terbaik sepanjang masa dalam hal kelajuan dan keselamatan.

NordVPN

Sama seperti Express, NordVPN adalah antara perkhidmatan VPN kegemaran kami. Ia berpatutan, menawarkan lebih daripada 5000 pelayan di lokasi di seluruh dunia dan berfungsi pada hampir semua sistem. Mereka mempunyai kebijakan pembalakan yang ketat, dan juga mencegah kebocoran WebRTC, jadi anda dapat memastikan data anda selamat dan tetap tanpa nama. Selain itu, NordVPN mudah dipasang dan mempunyai antara muka pengguna yang jelas, menjadikannya perisian yang menyenangkan untuk digunakan setiap hari.

Bagaimana saya menyemak sama ada penyemak imbas saya membocorkan maklumat peribadi?

Terdapat beberapa laman web yang boleh anda gunakan untuk memeriksa sama ada penyemak imbas anda membocorkan maklumat peribadi anda. Beberapa yang terbaik adalah:

 • Kebocoran Browser (juga menawarkan ujian untuk kebocoran WebRTC dan WebGL)
 • Maklumat Peranti
 • AmIunique
 • Brax

Laman web ini akan memberitahu anda sama ada penyemak imbas anda membocorkan data yang tidak diingini. Sekiranya anda memeriksa kebocoran WebRTC, sangat penting untuk melihat sama ada terdapat perbezaan antara alamat IP awam dan tempatan anda. Alamat IP awam anda adalah alamat yang anda hantar ke entiti dalam talian lain (laman web, kuki, pelacak dll.). Alamat IP tempatan anda dikaitkan dengan penghala anda. Kedua-dua alamat IP ini boleh dipalsukan. Yang penting adalah memastikan kedua-dua alamat IP ini bukan alamat sebenar anda.

Walaupun WebGL tidak memberikan alamat IP anda seperti WebRTC mempunyai kecenderungan untuk melakukannya, ia menyumbang untuk membuat cap jari penyemak imbas yang unik. Cap jari ini adalah cara lain untuk mengenal pasti anda, tanpa mengira alamat IP anda. Dalam jadual di bawah, anda dapat melihat sejumlah fungsi WebGL yang diambil dari penyemak imbas Microsoft Edge dan juga Firefox.

Sambungan WebGL yang Disokong (Edge)
Sambungan WebGL yang Disokong (Firefox)
WEBGL tekstur termampat s3tcLambang penyangga warna EXT
Float tekstur OESCampuran apungan EXT
Tekstur OES lurus linearMampatan tekstur EXT bptc
Anisotropik penapis tekstur EXTAnisotropik penapis tekstur EXT
Derivatif standard OESTekstur OES lurus linear
ANGLE memasang tatasusunanWEBGL tekstur termampat s3tc
Indeks elemen OES uintWEBGL mampatan tekstur s3tc srgb
Tekstur kedalaman WEBGLWEBGL kehilangan konteks
Kedalaman pecahan EXT
Tekstur OES separuh terapung
Tekstur OES separuh terapung linear
WEBGL kehilangan konteks
Objek susunan bucu OES
WEBGL menarik penampan
Minimum perpaduan EXT
EXT shader tekstur penginapan
EXT penampan warna EXT
Lambang penyangga warna WEBGL
Maklumat penyaji debug WEB GL

Perhatikan bahawa terdapat lebih sedikit fungsi yang ditunjukkan dalam penyemak imbas Firefox daripada di Edge, yang bermaksud terdapat sedikit titik pengenalan untuk Firefox. Dengan kata lain, Firefox lebih selamat dan peribadi dari keduanya, kerana ia mempunyai fungsi WebGL yang lebih sedikit yang dibenarkan untuk berjalan di penyemak imbas.

Bagaimana cara mengelakkan kebocoran WebRTC dan WebGL?

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan VPN tingkat atas seperti ExpressVPN atau NordVPN, anda tidak perlu risau. Penyedia VPN ini mempunyai perlindungan terpasang terhadap kebocoran tersebut. Namun, jika anda menggunakan salah satu dari banyak penyedia VPN lain atau tidak ada VPN sama sekali, anda perlu memuat turun dan memasang pelanjutan khas.

uBlock Origin

Untuk mengelakkan kebocoran WebRTC yang berpotensi, anda boleh menggunakan Origin uBlock. Ini adalah penyekat iklan yang dipercayai dan dipercayai yang sering dianggap sebagai salah satu penyekat iklan percuma terbaik di pasaran. Percuma untuk digunakan dan berfungsi di Safari, Opera, Edge, Chrome, Firefox, dan Brave. Cukup muat turun pelanjutan ke penyemak imbas anda, dan anda sudah bersedia. Anda akan dilindungi daripada kebanyakan bentuk penjejakan dalam talian dan tidak akan dapat melihat seberapa banyak iklan yang menjengkelkan seperti biasa. uBlock Origin juga dengan mudah melumpuhkan fungsi WebRTC. Yang harus anda lakukan untuk memastikan anda dilindungi, adalah mengubah tetapan. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Klik pada pelanjutan di sudut kanan atas penyemak imbas anda
 2. Klik pada ikon tetapan di paling kanan, tepat di bawah suis hidup / mati yang besar
 3. Tandakan kotak “Cegah WebRTC daripada membocorkan alamat IP tempatan“, Yang merupakan item ketiga di bawah”PrivasiTab

Setelah melakukannya, anda boleh yakin penyemak imbas anda tidak akan membocorkan alamat IP tempatan anda melalui WebRTC.

Perlindungan WebRTC dan WebGL untuk setiap penyemak imbas

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penyemak imbas anda dapat membuat perbezaan yang nyata dalam hal jumlah maklumat WebGL yang dikirimkan. Oleh kerana itu, langkah yang harus anda lakukan untuk melindungi lalu lintas dalam talian anda dari kebocoran WebRTC dan WebGL berbeza bergantung pada penyemak imbas yang anda miliki. Di bawah ini, kami akan memberitahu anda cara meningkatkan privasi anda di penyemak imbas yang paling popular.

Chrome

Logo Google ChromeMalangnya, penyemak imbas Chrome bukan pilihan paling selamat untuk melindungi diri anda daripada kebocoran WebRTC dan WebGL. Tetapan standardnya tidak banyak membuat anda tidak dikenali. Namun, terdapat banyak pilihan untuk meningkatkan keselamatan Chrome. Cara termudah adalah dengan menambahkan sejumlah peluasan yang membolehkan anda menipu tetapan WebRTC dan WebGL anda.

Terdapat banyak pilihan yang tersedia untuk penipuan WebRTC. Cukup pilih salah satu pelanjutan yang disenaraikan di bawah dan tambahkan pada penyemak imbas anda.

 • Lindungi WebRTC
 • Batasan Rangkaian WebRTC
 • Kawalan WebRTC
 • Cegah Kebocoran WebRTC

Pada masa penulisan, hanya ada satu pelanjutan yang secara berkesan membantu anda mengatasi masalah WebGL, dan itu adalah pembela cap jari WebGL. Terdapat juga sambungan yang tersedia yang melindungi anda dari setiap bentuk cap jari penyemak imbas. Sambungan ini, yang disebut Firewall Privasi Sidik Jari Palam Penyemak Imbas, akan memerlukan sedikit masa untuk disiapkan, tetapi menawarkan perlindungan yang lebih luas.

Berani

Logo penyemak imbas yang berani

Penyemak imbas Brave berjalan di Chromium, projek sumber terbuka oleh Google. Ini bermaksud bahawa semua sambungan Google Chrome juga berfungsi untuk Brave. Sekiranya anda ingin menjadikan penyemak imbas ini lebih selamat dengan menambahkan peluasan, anda boleh menggunakan semua program yang disebutkan di atas. Selain itu, anda boleh bermain-main dengan tetapan di Brave untuk melindungi diri anda lebih baik daripada cookie, pelacak dan kebocoran WebRTC. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

 • Gunakan mesin carian tanpa nama seperti DuckDuckGo, Qwant dan Startpage. Pastikan untuk menetapkannya sebagai milik anda enjin carian lalai. Jangan gunakan Google, kerana Google adalah salah satu penuai data terbesar di dunia.
 • Pergi ke “Tetapan“Dengan mengklik pada tiga jalur di sudut kanan atas penyemak imbas anda. Tatal ke bahagian bawah “Perisai“Dan aktifkan”Tingkatkan sambungan ke HTTPS“. Sambungan HTTPS lebih selamat daripada HTTP, jadi pilihan ini akan membantu anda melindungi privasi dalam talian anda semasa menyemak imbas.
 • Dekat “Kuki“Bahagian tetapan anda, pilih”Sekat kuki merentas laman web“. Ini akan menghalang laman web untuk mengikuti anda di pelbagai bahagian internet.
 • Tatal ke bawah dan pergi ke “Tetapan Tambahan“. Periksa pilihan “Melayari dengan selamat“.
 • Minimumkan peluang kebocoran WebRTC dengan memilih “Lumpuhkan UDP yang tidak diproksi“Di bawah”Dasar Pengendalian IP WebRTC“. Anda juga dapat memilih untuk memilih salah satu pilihan yang kurang selamat, seperti “Antara muka awam lalai sahaja“Atau”Antara muka awam dan peribadi lalai“. Pilihan ini membolehkan penyemak imbas memuat fungsi WebRTC tertentu jika laman web memintanya. Namun, mereka juga akan meningkatkan risiko membocorkan maklumat peribadi. Itulah sebabnya kami mengesyorkan memilih pilihan paling selamat dan mematikan fungsi sama sekali.

Hujung

Microsoft Edge tidak diragukan lagi adalah penyemak imbas terbaik dan paling selamat yang dilancarkan oleh MicrosoftLogo Microsoft Edge setakat ini. Malangnya, Edge kurang tahan terhadap kebocoran WebRTC dan WebGL yang berpotensi daripada beberapa penyemak imbas lain. Edge menggunakan protokol ini secara lalai dan tidak membenarkan anda melumpuhkannya. Namun, ini memberi anda pilihan untuk menyembunyikan alamat IP tempatan anda ketika memanfaatkan fungsi WebRTC. Perlu diingat bahawa ini tidak semudah melumpuhkan ciri-ciri ini sama sekali. Sekiranya anda ingin terus menggunakan Edge, lebih baik melindungi diri anda dengan sambungan lain seperti uBlock Origin atau pelanjutan penyemak imbas ExpressVPN.

Safari

Logo Apple Safari

Tetapan standard Safari ditetapkan untuk menyekat permintaan laman web yang mencari akses ke kamera atau mikrofon anda. Kerana itu, anda tidak perlu terlalu bimbang tentang WebRTC yang membocorkan alamat IP sebenar anda. Walaupun begitu, anda boleh mematikan fungsi WebRTC sepenuhnya dalam tetapannya, jika anda ingin memastikan maklumat anda tetap selamat. Anda juga boleh memasang uBlock Origin. Jika anda secara spontan mencari perlindungan terhadap cap jari WebGL yang berpotensi, bagaimanapun, anda lebih baik menggunakan penyemak imbas yang lain.

Opera

Selain menambahkan uBlock Origin ke penyemak imbas Opera anda, anda juga boleh mengubah tetapan di Opera untuk meningkatkan keselamatan dalam talian anda. Untuk melakukannya, taip “WebRTC“Ke dalam bar carian di menu Tetapan. Anda akan ditunjukkan empat pilihan, yang sesuai dengan empat tahap keselamatan yang berbeza terhadap kebocoran WebRTC. Tetapkan fungsi WebRTC ke “Matikan UDB yang diproksi“. Seperti halnya penyemak imbas Brave, anda juga boleh memilih salah satu daripada tiga pilihan lain. Namun, ini bermaksud bahawa pengalaman penyemak imbas anda akan sedikit kurang selamat.

Firefox

Logo Firefox

Perkara hebat mengenai Firefox ialah anda dapat menyesuaikan penyemak imbas ini seberapa banyak yang anda mahukan. Dengan kata lain, tahap keselamatan Firefox bergantung pada cara anda mengkonfigurasinya. Dengan mengubah beberapa tetapan, anda boleh mengubahnya menjadi penyemak imbas paling peribadi yang tersedia (selain dari penyemak imbas Tor, iaitu). Ingin tahu dengan tepat tetapan mana yang harus diubah untuk membuat penyemak imbas Firefox anda menahan kebocoran WebRTC dan WebGL serta cap jari penyemak imbas? Berikut adalah empat perkara penting.

Menetapkan 1: Sekat kandungan dan penjejak

Tetapan ini akan membantu anda menghentikan pelacak dan kuki mengikuti anda di seluruh web. Klik pada simbol maklumat (bulatan dengan i di tengah) di sebelah kiri bar alamat. Anda akan ditunjukkan menu ini:

Tetapan Firefox

Klik pada roda di sebelah kanan “Penyekatan Kandungan“, Tepat di sebelah”Adat“. Pilih pilihan “Adat“Dan tandakan kotak sebelum”Penjejak“,”Cryptominers“, Dan”Pencetak jari“Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Penyekatan kandungan Firefox

Anda juga boleh mencentang kotak di hadapan “Kuki“Dan pilih”Kuki dari laman web yang tidak dilawati”Dari menu lungsur. Ini menghentikan kuki dari laman web yang belum anda lawati daripada menjejaki anda di seluruh web. Bahkan mungkin untuk menyekat semua kuki dari pelacak pihak ketiga, tetapi ini akan menghadkan kemampuan penyemak imbas untuk memuatkan sebilangan besar laman web dengan serius.

Menetapkan 2: Matikan fungsi WebRTC

Untuk mengelakkan kebocoran WebRTC, ketik “mengenai: config”Di bar alamat penyemak imbas dan tekan enter. Anda akan diberi amaran, yang menyatakan bahawa perubahan yang anda buat mungkin akan menggagalkan penyemak imbas. Selagi anda mengikuti langkah-langkah yang digariskan di sini dan tidak mengubah tetapan tambahan, anda tidak perlu risau. Klik melepasi amaran dan taip “media.peerconnection.enabled“Di bar carian, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Tetapan ini secara lalai ditetapkan ke “Betul“. Klik kanan tetapan ini dan klik “Togol“Untuk menukar nilai ke”Salah“.

Pilihan togol Firefox

Tetapan 3: Matikan WebGL

Begitu juga dengan mematikan WebRTC, anda boleh mematikan WebGL dengan menaip “mengenai: config“Di bar alamat dan mencari”aktifkanWebGL“. Alihkan tetapan ini ke “SalahDengan mengklik kanan.

Tetapan 4: Gunakan pelanjutan Jejak

Trace adalah pelanjutan penyemak imbas yang membolehkan anda mengetahui pelbagai tetapan yang membentuk cap jari penyemak imbas anda. Walaupun menambahkan pelanjutan ke penyemak imbas anda adalah sesuatu yang sedikit melebihi perubahan tetapan asas, ia sangat berguna dan kami sangat mengesyorkannya jika anda bimbang tentang cap jari penyemak imbas. Sambungan Jejak memberi anda banyak pilihan untuk menyesuaikan cap jari anda. Anda dapat menyesuaikan “Canvas”, “Audio”, “Screen resolution”, “Hardware”, dan banyak fungsi lainnya. Gambar di bawah memberikan idea bagaimana rupa pelanjutan ini.

Tetapan pelanjutan jejak

Setelah anda menambahkan Jejak ke penyemak imbas anda, anda dapat mencari tetapan dengan mengklik pelanjutan di sudut kanan atas. Ini akan membuka tab baru, di mana anda perlu mengklik Tetapan sekali lagi. Seterusnya, anda boleh menghidupkan “Ciri Jejak“,”Perlindungan WebRTC ““, Dan”Perlindungan Pencetakan Jari WebGL“. Cap jari penyemak imbas anda sekarang tidak lagi unik seperti sebelumnya, yang meningkatkan privasi dalam talian anda.

Tor

Logo Tor The Onion RouterTor mungkin adalah penyemak imbas paling peribadi di luar sana. Dengan penyemak imbas Tor, pengguna dapat melayari laman web dengan banyak nama tanpa nama, kerana rangkaian yang digunakan Tor terdiri daripada nod yang berbeza yang mengubah dan menyekat lalu lintas dalam talian anda. Penyemak imbas ini juga membolehkan anda mengunjungi laman web gelap, walaupun itu sangat berbahaya tanpa langkah keselamatan yang betul.

Syukurlah, penyemak imbas Tor tidak terdedah kepada kebocoran WebRTC dan WebGL. Tetapan asas Tor sangat ketat sehingga rata-rata pengguna tidak perlu memasang pelanjutan tambahan. Setelah mematikan JavaScript, anda akan selamat dari kebanyakan bentuk penjejakan dalam talian. Ini tidak bermaksud Tor kebal terhadap kebocoran atau kelemahan lain. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelemahan ini, anda boleh membaca artikel kami mengenai keselamatan penyemak imbas Tor.

Kesimpulannya

Internet membolehkan sejumlah besar maklumat mengenai penggunanya disimpan dan dikumpulkan. Ini dilakukan melalui pelacak laman web, kuki, cap jari dan banyak lagi. Sebagai pengguna internet yang kerap, ada baiknya mengetahui pelbagai jenis pengenalan dalam talian yang ada dan pilihan yang ada untuk melindungi diri daripada perkara ini.

WebRTC dan WebGL adalah dua kaedah penjejakan yang sangat berterusan yang digunakan dalam talian. Fakta bahawa pemalam WebRTC mungkin membocorkan alamat IP sebenar anda walaupun dengan VPN aktif sangat bermasalah. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mengetahui bagaimana penyemak imbas anda melaksanakan pemalam ini dan apa yang anda boleh lakukan untuk mengubahnya. Setiap penyemak imbas mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Walaupun begitu, nasihat kami adalah menggunakan Firefox sebagai penyemak imbas standard anda. Firefox mempunyai banyak ciri yang boleh disesuaikan yang membolehkan anda mengubahnya menjadi penyemak imbas yang sangat peribadi dan tanpa nama. Dengan Firefox dan sedikit masa yang dihabiskan dalam tetapannya, anda akan dilindungi dengan baik dari kebocoran WebRTC dan WebGL.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map