Apakah alamat MAC? Di mana saya dapati milik saya? | Gambaran keseluruhan VPN

Setiap peranti mempunyai alamat MAC, tetapi tidak semua orang tahu apa ini. MAC ini tidak ada kaitan dengan Apple. Dalam kes ini MAC bermaksud Media Access Control. Ini adalah alamat unik yang diberikan kepada peranti oleh pengeluar. Alamat MAC kadangkala juga disebut alamat perkakasan atau alamat fizikal peranti. Ia mengenal pasti penyesuai rangkaian pada PC, komputer riba, tablet atau peranti mudah alih anda. Penyesuai rangkaian atau kad rangkaian memastikan komputer anda dapat menyambung ke rangkaian. Alamat MAC diperlukan untuk peranti dalam rangkaian untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Ini juga memastikan penghala anda dapat mengirim informasi ke perangkat yang betul dalam rangkaian.


Apakah Fungsi Alamat MAC

Alamat MACAlamat MAC adalah kod 48-bit, yang bermaksud ia terdiri daripada serangkaian dua belas digit dan huruf. Setiap alamat MAC mempunyai kombinasi yang unik. Ini memungkinkan untuk mengenal pasti peranti. Kad internet atau penyesuai peranti anda menyiarkan alamat MAC ini untuk membuat dirinya dikenali oleh peranti di persekitarannya. Dengan cara ini, penghala mengetahui tempat untuk menghantar maklumat.

Untuk memberi gambaran: jika anda menyambungkan banyak peranti ke penghala di rumah, semua peranti mempunyai alamat IP yang sama, tetapi setiap peranti mempunyai alamat MAC sendiri. Oleh kerana itu, maklumat dapat dikirim ke perangkat yang betul dalam rangkaian. Ini sangat berguna dan sangat penting: memastikan hasil carian anda tidak berakhir di komputer riba rakan sebilik anda.

Berbilang Alamat MAC pada Satu Peranti

Satu peranti boleh mempunyai banyak alamat MAC. Ini kerana alamat MAC tidak hanya unik untuk setiap peranti, tetapi juga untuk setiap sambungan internet. Oleh itu, anda mempunyai alamat MAC yang berbeza untuk sambungan ethernet anda daripada sambungan Wi-Fi anda. Walaupun anda menggunakan VPN, anda akan mendapat alamat MAC baru untuk sambungan internet tersebut. Kesimpulannya, walaupun anda mungkin hanya menggunakan satu alamat MAC di kebanyakan peranti anda, terdapat banyak lagi.

Di bawah ini anda dapat melihat seperti apa apabila peranti anda mempunyai banyak alamat MAC. Pertama, terdapat alamat MAC sambungan Ethernet, diikuti oleh data sambungan Wi-Fi yang sedang digunakan. Dua blok terakhir menunjukkan maklumat mengenai sambungan VPN dengan NordVPN dan Surfshark yang digunakan pada PC ini. Dalam semua kes ini, alamat MAC dapat dijumpai setelah “Alamat Fisik”.

Alamat MAC

Di mana saya boleh mencari alamat MAC saya?

Mencari alamat MAC anda tidak terlalu rumit, walaupun kelihatan seperti itu. Pertama, anda sering dapat mencari alamat MAC pada pelekat fizikal pada peranti anda. Biasanya, hanya ada satu nombor di sana. Ini mungkin bermasalah, kerana anda sekarang tahu ada kemungkinan mempunyai banyak alamat MAC (kerana anda juga boleh mempunyai banyak sambungan). Untuk mengetahui dengan tepat alamat MAC sambungan semasa anda, anda perlu pergi ke tetapan peranti anda. Berikut adalah rancangan langkah demi langkah untuk mencari alamat MAC anda di Windows, Android dan iOS.

Alamat MAC anda di Windows

Ikuti langkah di bawah untuk mencari alamat MAC anda pada peranti Windows. Penjelasan pertama berlaku khusus untuk Windows 10 dan kaedah kedua juga berfungsi untuk versi sistem operasi yang lebih awal. Ia akan berfungsi sama untuk sistem lain.

Di Windows 10, anda dapat mencari alamat MAC dengan cara berikut:

 1. Klik pada logo sambungan di bar tugas anda.Alamat MAC Windows 10
 2. Klik pada “Rangkaian & Tetapan Internet“.
 3. Tetingkap baru akan muncul. Klik “Tukar sifat sambungan“.Alamat MAC Windows 10
 4. Anda akan menemui alamat MAC anda tepat di belakang “Alamat fizikal (MAC)“Di bawah”Hartanah“.Alamat MAC Windows 10

Nota: Sekiranya anda ingin melihat semua alamat MAC yang berbeza pada peranti anda, anda dapat mengklik “Lihat sifat rangkaian anda” dan bukannya “” ubah sifat sambungan “di bawah status pada langkah 3.

Untuk semua sistem Window anda juga dapat mencari alamat MAC anda dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Tekan anda Kekunci Windows dan “r” pada masa yang sama. Tetingkap berikut akan muncul:Windows alamat MAC
 2. Isi “cmdDan tekan okey.
 3. Taip “senarai getmac / v / fo“Di tetingkap yang muncul. Pastikan untuk memasukkan ruang, kerana ia tidak akan berfungsi tanpa ruang tersebut. Setelah anda memasukkannya, tekan enter.Windows alamat MAC
 4. Anda akan melihat gambaran keseluruhan semua sambungan internet anda. Nombor dan huruf yang tertera di belakang Alamat Fizikal buat alamat MAC anda.Windows alamat MAC

Alamat MAC anda di Android

Sekiranya anda ingin mencari alamat MAC anda di Android, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan ” dan tekan “Mengenai peranti“.Android alamat MAC
 2. Ketik “Status“.Android alamat MAC
 3. Anda akan menemui alamat MAC anda di bawah “Alamat MAC Wi-Fi“.Android alamat MAC

Alamat MAC anda di iOS

Anda dapat mengetahui alamat MAC anda di iPhone dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1.  Pergi ke tetapan anda dan klik “Am“.IPhone alamat MAC
 2.  Sekarang klik “Mengenai“.IPhone alamat MAC
 3. Di sini anda dapat mencari alamat MAC anda selepas “Alamat Wi-Fi“.IPhone alamat MAC

Menipu Alamat Mac Anda

PenggodamAda kemungkinan untuk menukar alamat MAC anda menjadi sesuatu yang kurang dikenali. Ini disebut “spoofing.” Menipu diri sendiri tidak haram. Namun, ada orang yang menukar alamat MAC mereka untuk mengambil bahagian dalam aktiviti haram tanpa nama. Peretas melakukan ini, misalnya, supaya perkara yang mereka lakukan dalam talian tidak dapat dikesan oleh mereka. Pengguna internet biasa mungkin ingin menukar alamat MAC mereka untuk menggunakan lesen dengan beberapa orang pada masa yang sama atau dapat melayari tanpa nama.

Berkongsi Lesen

Beberapa penyedia internet dan syarikat perisian mengesan jumlah peranti yang menggunakan perkhidmatan mereka dengan melihat alamat MAC mereka. Ini membolehkan mereka mengehadkan jumlah orang yang dapat menggunakan satu langganan. Sebilangan orang sengaja menukar alamat MAC mereka untuk mengakses perkhidmatan tanpa mencapai had ini. Walau bagaimanapun, ini bertentangan dengan peraturan perkhidmatan. Pada hakikatnya, ia adalah penipuan dan oleh itu tidak sah. Kami tidak mengesyorkan untuk memalsukan alamat MAC anda untuk berkongsi lesen dengan kumpulan orang yang ramai.

Hentikan penjejak

Salah satu sebab utama kebanyakan orang menyembunyikan alamat MAC mereka adalah privasi. Dalam dunia digital ini, banyak syarikat ingin mendapatkan data dalam talian anda. Semakin banyak mereka mengetahui tentang pengguna, lebih banyak wang yang dapat mereka bayar untuk iklan yang disasarkan, misalnya. Walaupun identiti anda mungkin tidak dihubungkan terus ke alamat MAC anda, semua tingkah laku penyemakan imbas anda dapat dihubungkan antara satu sama lain. Laman web dan pihak lain boleh menggunakan maklumat ini untuk membina profil terperinci mengenai anda. Sekiranya anda mahu mengelakkan ini, anda mungkin perlu mengecam alamat MAC anda. Dengan cara ini, anda boleh kekal tanpa nama semasa menyemak imbas. Nasib baik, selalunya alamat MAC anda biasanya tidak disampaikan ke laman web. Sebilangan besar laman web hanya dapat melihat alamat IP anda. Banyak orang menukar alamat IP mereka, misalnya dengan menggunakan VPN.

Apakah Perbezaan Antara Alamat IP dan Alamat MAC?

Ramai orang sering tertanya-tanya apa perbezaan antara alamat IP dan alamat MAC. Kedua-duanya mungkin kelihatan serupa, tetapi tidak. Alamat IP diberikan oleh penghala dan digunakan setiap kali anda meminta sesuatu dari laman web. Oleh kerana IP anda, laman web tahu di mana untuk menghantar maklumat mereka. Alamat IP dapat dilihat sebagai alamat jaringan router. Semua peranti yang mengakses internet melalui penghala tersebut memiliki alamat IP yang sama.

Alamat MAC anda berbeza bagi setiap peranti. Oleh kerana MAC anda, penghala mengetahui peranti yang hendak dihantar maklumatnya. Dengan cara ini anda dapat menggunakan sambungan internet yang sama, tetapi tidak saling mencari carian. Itu juga perkara baik: tanpa MAC, menggunakan sambungan internet yang sama seperti keluarga, rakan serumah, atau orang asing di Starbucks boleh menyebabkan situasi yang memalukan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me