Apa Yang WhatsApp Tahu Mengenai Saya? | Tinjauan VPNO

WhatsApp dibuat dengan idea menyediakan platform peribadi dan selamat untuk pemesejan. Pengguna boleh menghantar mesej antara satu sama lain dengan pilihan dan faedah di luar apa yang dapat diberikan oleh pesanan teks sahaja. Sebilangan besar pengguna WhatsApp menilai privasi mesej mereka. Mereka menghargai keyakinan yang mereka rasakan dalam mengetahui hanya penerima yang akan mengetahui isi perbualan mereka. Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa WhatsApp mengumpulkan banyak maklumat mengenai penggunanya.


Sambungan WhatsApp ke Facebook

Logo WhatsAppWhatsApp dibuat dengan mempertimbangkan privasi dan melayani penggunanya dengan baik selama bertahun-tahun. Tetapi, dalam beberapa tahun kebelakangan ini WhatsApp dijual ke Facebook. Banyak orang telah menyatakan keprihatinan yang semakin meningkat mengenai bagaimana Facebook mengumpulkan dan menggunakan maklumat. Ini mempengaruhi semua perkhidmatannya, termasuk WhatsApp.

Dalam temu ramah yang diterbitkan pada tahun 2014, pengasas WhatsApp Jan Koum berkata, “” Dan kami tidak perlu banyak mengetahui tentang pengguna kami. Untuk menyasarkan iklan dengan baik, syarikat perlu mengetahui di mana anda berada, apa yang mungkin anda lakukan, siapa anda mungkin, apa yang mungkin anda suka atau tidak. Itu jumlah data yang tidak waras. “

Berdasarkan falsafah ini, WhatsApp berkembang dengan pesat. Ini menarik perhatian platform media sosial terbesar di dunia. Pengasas WhatsApp melihat aplikasinya sebagai alat untuk membantu rakan berkomunikasi. Facebook melihat kemungkinan adanya maklumat periklanan tambang emas.

Pada tahun 2014, Facebook memperoleh WhatsApp dengan harga $ 19 bilion. Walaupun Facebook menghasilkan pendapatan berbilion dolar setiap suku tahun, ini masih merupakan pengeluaran modal yang besar untuk membeli pesaing. Data yang diperoleh dari WhatsApp menjadikan harga yang sangat mahal ini sebagai pelaburan yang setimpal.

Data Asas Dikumpulkan oleh WhatsApp

WhatsApp perlu mengumpulkan beberapa maklumat asas untuk memberikan perkhidmatan kepada anda. Ini adalah kebiasaan dan diharapkan. WhatsApp mempunyai nombor telefon anda kerana cara anda masuk ke perkhidmatan dan berhubung dengan orang lain. Aplikasi ini juga mengumpulkan maklumat mengenai siapa penyedia perkhidmatan mudah alih anda. Maklumat ini mungkin penting dalam menghantar dan menerima maklumat ke peranti anda. WhatsApp juga mengumpulkan maklumat mengenai jenis telefon yang anda gunakan dan sistem operasi yang digunakannya. Aplikasi ini mengumpulkan maklumat lain yang relevan mengenai sambungan dan kekuatan isyarat anda. Semua ini mungkin dapat difahami jika dikumpulkan dan digunakan dengan cara yang bertanggungjawab.

Maklumat Tidak Biasa Dikumpulkan oleh WhatsApp

Di atas anda telah dapat membaca mengenai maklumat umum yang dikumpulkan WhatsApp kepada anda. Di sini anda akan menemui senarai beberapa perkara tambahan yang dijejaki oleh aplikasi.

Tabiat dan Keutamaan

WhatsApp mengumpulkan maklumat mengenai kapan anda menggunakan aplikasi dan berapa kerap. Tambahan pula, syarikat itu menyimpan catatan berapa lama masa yang anda habiskan untuk berhubung dengan pengguna tertentu, dan bagaimana anda berinteraksi dengan mereka. Ini mula kelihatan sedikit mengganggu. Ini bermaksud syarikat mengesan sama ada anda lebih cenderung untuk menghantar gambar atau teks, dan sama ada anda lebih suka rakan yang menghantar gambar berbanding teks. Jelas sekali, aplikasi ini perlu mengetahui kapan anda menggunakan peranti tersebut tetapi menyimpan catatan penggunaannya mungkin mulai terasa seperti pencerobohan privasi bagi banyak pengguna.

Lokasi

WhatsApp juga mengesan lokasi anda. Lokasi ditentukan dengan menganalisis menara sel mana yang digunakan telefon anda untuk disambungkan. WhatsApp juga mengesan anda melalui titik akses Wi-Fi dan isyarat Bluetooth yang berdekatan. Menyelaraskan tetapan privasi anda menyimpan rahsia lokasi anda hanya dari kenalan. Tetapi aplikasinya dapat terus menunjukkan lokasi anda dengan cara lain. Ini bukan teori konspirasi paranoid. Ini dijelaskan dengan jelas dalam Dasar Privasi WhatsApp.

Kenalan

WhatsApp juga mengumpulkan maklumat hubungan untuk rakan dan kenalan anda melalui aplikasi. Walaupun anda boleh memilih untuk menambah kenalan satu demi satu, kebanyakan orang memilih untuk membenarkan WhatsApp menambahkan keseluruhan senarai kenalan mereka dengan menekan satu butang. Walaupun anda tidak menggunakan WhatsApp, salah seorang rakan anda mungkin menggunakannya. WhatsApp boleh mendapatkan maklumat hubungan anda melalui senarai kenalan mereka. Walaupun anda tidak pernah menggunakan aplikasinya, aplikasi itu mungkin sudah mempunyai maklumat anda. Ini termasuk nombor telefon, e-mel, dan maklumat hubungan anda yang lain melalui salah satu senarai kenalan rakan anda.

Apa yang WhatsApp lakukan dengan Maklumat ini

Sekiranya WhatsApp menggunakan maklumat yang dikumpulkan untuk meningkatkan pengalaman pengguna, anda mungkin tidak begitu peduli dengan pencerobohan privasi. Walaupun begitu, perkara itu tidak berlaku. Walaupun Facebook tidak menguraikan pendapatannya mengikut produk, Forbes menganggarkan WhatsApp akan menjana $ 5 bilion setahun pada tahun 2020. Pada ketika ini, WhatsApp tidak mempunyai iklan dalam aplikasinya. Facebook menggunakan maklumat yang dihasilkan dalam aplikasi untuk meningkatkan profil penyasaran iklannya. Dengan kata lain, Facebook menggunakan maklumat yang dipelajari mengenai anda dalam aplikasi untuk menjual iklan yang lebih baik dalam produknya yang lain.

Facebook mengambil maklumat mengenai kenalan WhatsApp anda dan membandingkannya dengan maklumat hubungan dalam produk Facebook yang lain. Ini membolehkan syarikat mengetahui banyak perkara mengenai kenalan anda. Sekiranya syarikat mendapati kenalan WhatsApp anda belum ada di Instagram (aplikasi lain yang dimiliki oleh Facebook), mereka mungkin mula melihat iklan dalam talian, atau di salah satu perkhidmatan Facebook yang lain.

Sejarah lokasi mungkin merupakan salah satu sumber maklumat yang paling berharga mengenai kehidupan anda. Dengan mengesan lokasi anda, WhatsApp dapat menemui banyak maklumat mengenai anda. Ini termasuk tempat tinggal, tempat bekerja, tempat membeli-belah dan banyak lagi. Sekiranya anda membuang anak-anak anda di sekolah secara berkala, WhatsApp akan mengetahui perkara ini. Ia kemudian menganalisis data tersebut untuk menentukan bahawa anda mempunyai anak, dan berapa umur mereka.

Sekiranya anda mula mengunjungi pakar bedah plastik secara berkala, WhatsApp dapat berkongsi maklumat tersebut dengan pengiklan. Anda mungkin menjadi sasaran iklan untuk pembedahan kosmetik atau kosmetik. Lawati pakar pembiakan dan pengiklan akan membayar banyak wang untuk data tersebut. Mereka kemudian tahu bahawa anda mungkin memerlukan ubat-ubatan untuk disfungsi ereksi, alat kawalan kelahiran, atau ujian kehamilan. Walaupun WhatsApp tidak mengiklankan secara langsung kepada anda, data anda menjadikan pengiklanan lebih berharga di perkhidmatan lain.

Anda Tidak Perlu Paranoid untuk menjaga Privasi Anda

Tidak mementingkan privasi anda dalam talian. Memandangkan jumlah data yang dikumpulkan oleh WhatsApp dan syarikat lain kepada anda, sukar untuk tidak memprihatinkan. Data yang dikumpulkan mengenai anda banyak mendedahkan tentang siapa anda. Kebimbangan mengenai bagaimana data anda digunakan dan dikumpulkan dibenarkan. Adalah mungkin untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang wajar untuk melindungi privasi anda tanpa menjadi paranoid.

Terdapat langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk melindungi privasi anda. Salah satu kaedah mudah adalah dengan menyekat akses WhatsApp ke data anda. Dengan mengambil masa beberapa minit untuk mengemas kini tetapan privasi anda, anda dapat membantu menjaga maklumat anda dengan lebih selamat. WhatsApp memang menyediakan beberapa alat untuk membantu anda menjaga privasi anda semasa menggunakan perkhidmatan tersebut. Mengapa tidak memanfaatkannya?

Langkah sederhana lain adalah menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN). Penyelesaian ini mewujudkan penghalang antara anda dan perkhidmatan maklumat yang anda gunakan dalam talian. Dengan menyambung ke pelayan jauh, anda dapat memastikan aktiviti anda tidak dikenali dalam talian. Luangkan beberapa minit untuk mengetahui bagaimana VPN dapat membantu melindungi privasi anda serta memberikan faedah tambahan seperti mengelakkan sekatan geografi untuk streaming kandungan dalam talian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me