Apa yang Twitter Tahu Mengenai Saya? | Tinjauan VPNO

Twitter adalah salah satu laman media sosial terbesar di dunia. Di seluruh dunia, orang menggunakan platform untuk menyokong sebab dan terus mengetahui. Twitter menyediakan perkhidmatan ini secara percuma kepada pengguna dengan menjual iklan yang disasarkan, menghasilkan pendapatan berbilion dolar. Twitter mengumpulkan sejumlah maklumat peribadi yang mengagumkan kepada anda walaupun anda tidak pernah log masuk.


Apa Nilai Privasi Anda untuk Anda?

Bayangkan jika seseorang mengikuti anda, membaca di atas bahu anda setiap kali anda menghantar tweet, melawat laman web baru, atau mengklik iklan. Perasaan pencerobohan yang akan anda alami akan menyebabkan anda mengambil langkah-langkah untuk kehilangan penguntit kasar anda. Walaupun begitu, berjuta-juta orang menelusuri akaun Twitter mereka tanpa menyedari bahawa Twitter mencatat semua yang anda lakukan. Anda boleh mengubah tetapan privasi Twitter anda untuk mengambil banyak kawalan terhadap data anda. Walau bagaimanapun, Twitter akan tetap dapat mengumpulkan banyak maklumat mengenai anda.

Megaphone ke Dunia

Maklumat yang disiarkan di Twitter adalah umum. Kecuali anda melindungi siaran, pos itu tersedia untuk sesiapa sahaja di dunia. Catatan anda boleh dicari dalam talian, dan apa yang anda hantar menunjukkan banyak tentang siapa anda kepada pengiklan. Tweet mengenai peristiwa semasa dalam berita dan Twitter dan pengiklan dapat mulai membuat pendapat mengenai kecenderungan politik anda. Hantarkan pemerhatian lucu mengenai pekerjaan anda dan Twitter memperhatikan jenis pekerjaan yang anda lakukan. Iklan mungkin muncul untuk mendapatkan bantuan mencari pekerjaan baru, atau disasarkan kepada orang yang berpendapatan tahunan anda.

Dengan membandingkan tweet anda dengan yang lain, dan memperhatikan orang yang anda ikuti, Twitter dapat mengetahui jantina anda dan juga usia anda. Twitter mengumpulkan maklumat itu walaupun anda tidak memberikan maklumat tersebut sebagai sebahagian daripada maklumat profil anda. Sekiranya anda tidak mematikan pilihan penandaan foto, Twitter dapat mengenali gambar anda dan membandingkannya dengan gambar lain yang terdapat dalam talian. Mereka kemudian belajar lebih banyak mengenai siapa anda untuk menyesuaikan profil mereka.

Semua yang anda hantar ke Twitter tersedia untuk pihak ketiga melalui antara muka pengaturcaraan mengikut dasar privasi mereka. Ini membolehkan perniagaan menyekat Twitter dan menganalisis data anda. Pengiklan mencari pengguna yang mempunyai pendapat atau minat untuk menyasarkan iklan mereka dengan lebih baik. Mereka juga menggunakan maklumat untuk melakukan penyelidikan mengenai bagaimana anda mungkin bertindak balas terhadap iklan. Untuk tweet tertanam skala kecil, ini percuma. Tetapi Twitter mengenakan bayaran untuk akses besar-besaran ke data anda.

Maklumat Tersembunyi Di Sebalik Tweet Anda

Semasa anda menggunakan Twitter, walaupun anda hanya menatal tweet orang lain, Twitter memperoleh maklumat dari anda. Jenis peranti yang anda gunakan untuk bersambung sangat penting bagi pengiklan, dan begitu juga untuk Twitter. Adakah anda menggunakan Twitter pada telefon bimbit dua tahun? Anda boleh yakin pengiklan ingin mengetahui dan menjual yang baru kepada anda.

Adakah anda menaikkan Twitter di perhentian bas? Seberapa berguna bagi pengiklan untuk mengetahui laluan anda sehingga mereka dapat meletakkan iklan yang disasarkan pada pandangan anda dalam perjalanan? Twitter mengakses maklumat lokasi dari peranti anda untuk meningkatkan pengiklanan. Walaupun anda menyesuaikan tetapan privasi anda agar lokasi anda tersembunyi di tweet anda, itu tersedia untuk aplikasi.

Alamat IP peranti yang anda sambungkan dengan tepat di mana Twitter juga menghantar data. Ini memberi maklumat Twitter mengenai kawasan tempat tinggal anda dan tempat anda bekerja. Twitter mengesan berapa banyak masa yang anda habiskan menggunakan Twitter di tempat kerja, menyimpan anda kerap dan banyak lagi.

Twitter menjejaki jenis penyemak imbas yang anda gunakan, sistem operasi peranti anda, dan pembawa mudah alih anda. Maklumat anda sangat berharga untuk Twitter. Ini membantu pengiklan memahami siapa anda dan bagaimana menayangkan iklan yang lebih sesuai dengan minat anda. Semakin baik Twitter mengenali anda, semakin tinggi platform iklan mereka yang berharga. Berdasarkan pendapatan tahunan berbilion dolar Twitter, mereka sangat mengenali anda.

Anda Tidak Perlu Menjadi Pengguna Twitter

Anda mungkin menganggap pengintipan berterusan Twitter tidak berlaku untuk anda kerana anda tidak melayari Twitter. Tetapi Twitter mengumpulkan maklumat mengenai banyak orang yang bukan sebahagian daripada platform mereka. Syarikat ini mempunyai perjanjian dengan laman web lain yang menyematkan tweet dan menggunakan Twitter dengan cara lain. Melalui perjanjian ini, Twitter dapat mengesan aktiviti, bahkan mereka yang tidak menggunakan perkhidmatan mereka.

Apabila anda memasuki laman web yang mempunyai perjanjian dengan Twitter, mereka akan menerima banyak maklumat mengenai anda. Dari alamat IP anda, Twitter akan memperoleh idea yang tepat mengenai lokasi anda berada. Ini mungkin memberitahu mereka di mana anda tinggal atau bekerja bergantung pada lokasi anda sekarang. Twitter juga akan mengetahui laman web dari mana anda berasal sebelum mendarat di laman web yang merujuk. Apabila anda meninggalkan laman web ini, Twitter akan mengetahui ke mana anda pergi. Sekiranya anda membenarkan kuki di penyemak imbas anda, aktiviti web anda mungkin dapat dijejaki lebih jauh dari laman web seterusnya.

Perkongsian Iklan

Sudah tentu, adalah kepentingan Twitter dan pengiklan untuk bekerja sama untuk meningkatkan profil mereka tentang anda. Untuk itu, pengiklan di Twitter akan sering berkongsi data yang telah anda berikan kepada syarikat mereka, atau mereka telah mengetahui tentang anda dengan cara lain. Ini mungkin merangkumi maklumat demografi seperti umur, bangsa, jantina dan etnik anda. Pengiklan sering berkongsi alamat e-mel yang dicincang, yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda. Rakan kongsi juga berkongsi maklumat yang mereka miliki mengenai minat dan aktiviti anda dalam talian.

Apabila anda membenarkan pihak ketiga mengakses maklumat anda di Twitter, maklumat peribadi anda mungkin akan dikongsi kepada syarikat-syarikat tersebut. Dasar privasi mereka mungkin membolehkan mereka berkongsi maklumat tersebut dengan pihak ketiga yang lain. Dalam beberapa kes, ini dapat dilakukan tanpa persetujuan aktif anda. Menyetujui “terma dan syarat” mereka memberi mereka persetujuan tersirat untuk berkongsi maklumat.

Apa yang Boleh Saya Lakukan untuk Melindungi Privasi Saya di Twitter?

Kajian semula tetapan privasi anda di Twitter dapat membantu menjaga keselamatan maklumat anda. Dengan mengambil masa beberapa minit untuk melihat tetapan anda, anda boleh menyekat maklumat yang anda berikan di Twitter. Anda juga boleh menyekat bagaimana data tersebut digunakan dan memastikan anda mempunyai lebih banyak pendapat dalam apa yang dikongsi mengenai anda.

Seperti yang telah kita lihat, Twitter mengumpulkan maklumat walaupun dari orang yang bukan pengguna Twitter. Kaedah yang baik untuk mengelakkan platform memperoleh begitu banyak maklumat yang boleh anda lakukan untuk menganonimkan tindakan dalam talian anda.

Salah satu langkah terbaik yang dapat anda lakukan untuk mencegah pencerobohan privasi anda oleh Twitter dan platform lain adalah dengan melanggan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang berkualiti. VPN akan membantu menjaga privasi anda dengan menjadikan anda lebih tidak dikenali dalam talian. Luangkan beberapa minit untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN meningkatkan privasi anda, dan penyedia mana yang mungkin ingin anda pertimbangkan. Penyedia yang berbeza berfungsi lebih baik untuk keperluan yang berbeza. Cari yang paling sesuai dengan keperluan anda dan lindungi privasi anda.

Mungkin yang lebih penting daripada kemungkinan perlindungan terhadap pengumpulan data adalah kesedaran. Penting untuk anda mengetahui maklumat apa yang anda berikan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me