Apa yang Snapchat Ketahui Tentang Saya? | Tinjauan VPNO

Snapchat diciptakan dengan tujuan untuk membawa segera percakapan tatap muka ke media sosial. Cerita yang berlaku di aplikasi hanya disiarkan dalam jangka masa yang singkat. Ini memudahkan anda mempercayai bahawa Snapchat mengumpulkan atau menyimpan sedikit maklumat anda. Sangat mengejutkan apabila mengetahui bahawa Snapchat mengetahui banyak perkara mengenai minat anda. Kemas kini baru-baru ini untuk perkhidmatan mengumpulkan data yang menyangkut banyak pakar privasi juga. Ketahui apa yang sebenarnya diketahui oleh Snapchat tentang anda!


Apakah Jenis Maklumat Yang Dikumpulkan oleh Snapchat?

Dalam teknologi hari ini, sebarang perkhidmatan yang anda daftarkan memerlukan beberapa maklumat peribadi untuk membuat akaun. Ini mungkin termasuk alamat e-mel anda, nombor telefon anda, dan tarikh lahir anda. Walaupun ini kelihatan tidak berbahaya, apabila digabungkan dengan maklumat dari sumber lain, ini dapat mendedahkan banyak tentang siapa anda.

Snaps yang dihantar melalui Snapchat dikumpulkan oleh syarikat juga. Snapchat juga mengumpulkan sembang dengan rakan melalui aplikasi. Walaupun ini hilang dari laman web, syarikat itu mempunyai akses kepada mereka sebelum penghapusannya. Orang yang anda hantar mesej mungkin mempunyai jalan di luar aplikasi untuk menyimpan salinannya. Dalam kes tersebut, maklumat anda mungkin atau tidak selamat dan berada di luar kawalan anda.

Maklumat Apa yang Snapchat Kumpulkan Secara Tidak Sengaja?

Snapchat juga mengumpulkan maklumat di belakang tabir. Sebagai contoh, mereka mendaftarkan seberapa kerap anda menggunakan aplikasi dan siapa anda menghantar teks. Tambahan pula, Snapchat tahu berapa kerap anda menghantar teks kepada setiap rakan. Ia tahu berapa lama anda memerlukan mesej dari setiap rakan dan banyak lagi. Snapchat juga memantau penapis mana yang anda sukai dan Cerita mana yang anda tonton di Discover.

Rangkaian sosial juga mengumpulkan maklumat mengenai peranti anda termasuk jenis telefon yang anda miliki dan sistem operasi yang digunakannya. Snapchat menjejaki pembawa mudah alih yang menyediakan perkhidmatan sel anda. Aplikasi ini mengumpulkan maklumat dari sensor telefon anda termasuk giroskop dan kompas anda. Aplikasi ini memantau mikrofon anda dan sama ada anda mempunyai fon kepala yang disambungkan.

Snapchat juga mengumpulkan maklumat mengenai lokasi anda. Ia memantau sama ada peranti anda bergerak dan ke arah mana. Ia juga menjejaki maklumat lokasi melalui peranti anda. Ini berlaku sama ada anda memberikan kebenaran untuk menggunakan tetapan lokasi anda untuk berkongsi lokasi dengan rakan. Melalui menara mudah alih dan Wi-Fi yang berdekatan, Snapchat dapat menyempitkan lokasi anda dengan ketepatan yang munasabah.

Maklumat Apa yang Snapchat Kumpulkan Mengenai Saya dari Sumber Lain?

Snapchat tidak hanya bergantung pada penggunaan aplikasi anda untuk mendapatkan maklumat mengenai anda. Syarikat ini juga mengumpulkan maklumat dari pengiklan dan pihak ketiga yang lain. Ini digunakan untuk membina profil minat anda yang lebih lengkap. Apabila anda berkongsi maklumat dengan rakan pengiklanan Snapchat, syarikat menyusun maklumat tersebut dengan apa yang sudah diketahui. Sekiranya anda memasang aplikasi atau permainan baru dari syarikat yang beriklan dengan Snapchat, syarikat akan mengumpulkan maklumat tersebut. Ini membantu mereka menentukan sama ada Snapchat menunjukkan kepada anda dan iklan untuk produk tersebut. Maklum balas ini menjadikan pengiklanan dengan Snapchat lebih berharga.

Bila-bila masa anda berinteraksi dengan pengiklan di Snapchat, syarikat diberitahu mengenai interaksi tersebut untuk menargetkan iklan mereka dengan lebih baik. Ini juga membantu Snapchat meningkatkan ukuran seberapa baik iklan melalui aplikasi mereka berfungsi. Ini memudahkan perniagaan lain untuk mengira jangkaan pulangan untuk dolar iklan mereka.

Walaupun anda tidak menggunakan Snapchat, jika rakan membenarkan Snapchat mengakses buku telefon mereka untuk mengemas kini kenalan, Snapchat akan mengumpulkan maklumat tentang anda dari kenalan rakan anda. Ini mungkin termasuk maklumat peribadi termasuk nama, alamat e-mel, dan nombor telefon anda.

Bagaimana Snapchat Menggunakan Maklumat Peribadi Saya?

Salah satu tujuan utama mengumpulkan maklumat anda adalah untuk menyediakan penyasaran yang lebih baik untuk pengiklan. Biasanya, Snapchat dan syarikat seperti mereka akan memberi ungkapan ini sebagai faedah kepada pengguna. Bahasa seperti “memperibadikan pengalaman anda” atau “menunjukkan kepada anda iklan yang lebih relevan” sering dapat dilihat. Tetapi, ia tidak mahu menyoroti kenyataan bahawa profil anda lebih diperibadikan, semakin banyak pengiklan yang bersedia membayar. Iklan lebih relevan untuk anda kerana pengiklan mendapat akses ke maklumat peribadi tentang anda.

Bila-bila masa anda berinteraksi dengan pengiklan di Snapchat, syarikat diberitahu mengenai interaksi tersebut untuk menargetkan iklan mereka dengan lebih baik. Ini juga membantu Snapchat meningkatkan ukuran seberapa baik iklan melalui aplikasi mereka berfungsi. Ini memudahkan perniagaan lain untuk mengira jangkaan pulangan untuk dolar iklan mereka.

Sekiranya Saya Bimbang Tentang Ciri Peta Snap Snapat Baru?

gambar snapmapPada tahun 2017, Snap Chat memperkenalkan fitur yang disebut Snap Map yang menyangkut banyak pakar privasi. Fungsi ini membolehkan anda berkongsi lokasi dengan rakan melalui Snapchat. Buka aplikasinya dan anda dapat melihat emoji animasi yang disebut Actionmoji rakan anda di peta. Ini membolehkan anda melihat di mana mereka berada dan apa yang mungkin mereka lakukan sekarang.

Semasa rakan menaiki kereta, anda mungkin melihat Actionmoji mereka di dalam kereta di peta. Ini mungkin tidak terlalu mengganggu, tetapi maklumat yang ada dari ini sangat luas.

Data lokasi boleh menjadi beberapa maklumat yang paling berharga bagi pengiklan. Anda mungkin tidak pernah bersetuju untuk memberikan Snapchat alamat rumah anda atau nama majikan anda. Dengan maklumat lokasi, Snapchat mendapat banyak akses ke kehidupan luar talian anda. Dengan menjejaki lokasi anda, Snapchat dapat mengenal pasti sama ada anda tinggal di kejiranan kelas atas atau menengah. Di kebanyakan syarikat, bos meletak kereta lebih dekat ke pintu daripada pekerja di peringkat kemasukan. Dengan menjejaki berapa lama anda berjalan setelah meletak kenderaan di tempat kerja, Snapchat dapat meneka kedudukan anda di sebuah syarikat. Ini dapat memberikan idea mengenai julat pendapatan anda.

Data lokasi juga dapat memberi peringatan kepada Snapchat tentang kemungkinan peluang iklan baru. Kunjungi kedai golf dan Snapchat dapat memberi tahu pengiklan bahawa Anda berada di pasar untuk mendapatkan peralatan golf baru. Kunjungi kedai basikal dan iklan untuk basikal dan aksesori boleh muncul di aplikasi. Lebih membimbangkan adalah bahawa ini dapat mendedahkan maklumat kesihatan yang sangat sensitif. Lawati pakar perubatan untuk pertama kalinya dan pengiklan mungkin menyedari masalah kesihatan anda. Ini dapat mendedahkan maklumat yang belum pernah anda kongsi dengan ahli keluarga terdekat.

Bolehkah Saya Melindungi Privasi Saya dan Masih Menggunakan Snapchat?

Anda mungkin tergoda pada saat ini untuk menghapus Snapchat, membatalkan perkhidmatan telefon anda, dan membuang peranti anda ke sungai terdekat. Anda boleh mengambil beberapa langkah mudah untuk melindungi privasi anda. Anda boleh melakukan ini sementara masih mempunyai akses ke Snapchat dan aplikasi lain yang anda gemari.

Semak Tetapan Privasi Snapchat

Pertama, luangkan masa beberapa minit untuk melalui Tetapan Privasi Snapchat. Ini membolehkan anda mengawal maklumat anda. Anda boleh menyekat data yang dikumpulkan melalui aplikasi dan bagaimana Snapchat akan menggunakannya. Memastikan Mode Hantu diaktifkan akan menghadkan data lokasi yang dapat diakses oleh Snapchat. Langkah ini sahaja akan memberi anda lebih banyak privasi. Perlu diingat bahawa walaupun anda memilih untuk tidak membagikan lokasi anda dengan pengguna Snapchat yang lain, aplikasi tetap dapat menentukan lokasi anda.

Gunakan VPN

Menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) adalah salah satu kaedah terbaik dan termudah untuk melindungi privasi anda semasa dalam talian. Semasa menggunakan VPN, anda tidak menyambung terus ke laman web atau perkhidmatan dalam talian yang lain. Sebaliknya anda menyambung ke pelayan di lokasi terpencil yang meneruskan permintaan anda secara dalam talian. Ini dapat membantu menjadikan aktiviti anda dalam talian menjadi lebih tanpa nama, dan melindungi privasi anda. Luangkan beberapa minit untuk mengetahui bagaimana VPN dapat memulihkan privasi anda.

VPN dapat memberikan faedah lain juga. Ini termasuk mengelakkan batasan geografi untuk streaming kandungan video dalam talian. Anda mungkin juga dapat mengelakkan sekatan akses internet di tempat kerja. Perkhidmatan yang berbeza memberikan faedah yang berbeza, jadi terokai pilihan anda sebelum memilih.

Kesimpulannya

Kami menggunakan Snapchat untuk berkongsi detik-detik berharga dengan rakan dan keluarga kami. Namun, yang sering kita tidak sedar ialah Snapchat sendiri juga mempunyai banyak maklumat mengenai anda. Kami telah melihat bahawa mereka tahu lebih banyak daripada yang anda mahukan. Untuk itu anda boleh menyesuaikan tetapan privasi Snapchat dan menggunakan VPN. Ingat bahawa Snapchat bukanlah satu-satunya aplikasi yang mempunyai banyak maklumat peribadi anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me