Apa yang Skype Ketahui Mengenai Saya? | Tinjauan VPNO

Skype adalah salah satu nama terbesar dalam komunikasi dalam talian – terutamanya jika anda ingin membuat panggilan video. Perkhidmatan ini popular di kalangan rakan dan orang tersayang yang terpisah jauh tetapi juga merupakan alat penting bagi banyak perniagaan. Dianggap sebagai perkhidmatan terdesentralisasi yang menyimpan maklumat peribadi, Microsoft kini memiliki Skype. Selama bertahun-tahun, banyak masalah privasi dengan Skype muncul. Pengguna harus mengetahui maklumat yang dikumpulkan oleh perkhidmatan mengenai penggunanya. Di bawah ini anda dapat membaca mengenai maklumat yang dikumpulkan oleh Skype mengenai anda dan apa yang mereka lakukan dengan pengetahuan ini.


Apa yang Terjadi dengan Privasi Skype?

logo skypeSkype dicipta sebagai sistem peer-to-peer. Ini bermaksud panggilan suara dapat dilakukan melalui sistem desentralisasi. Panggilan dienkripsi dan kerana tidak disalurkan melalui pelayan terpusat, privasi semuanya terjamin. Malangnya, itu tidak berlaku hari ini.

Sehingga 2017 terdapat lebih daripada 1.3 bilion pengguna Skype yang berdaftar. Jumlah ini bertambah setiap tahun sejak 2009 dan diperkirakan meningkat menjadi lebih dari 2 miliar pada tahun 2023. Sebahagian dari yang mendorong pertumbuhan Skype adalah sektor perniagaan. Pada tahun 2011, Microsoft membeli Skype. Microsoft menggantikan platform komunikasi perniagaannya dengan platform yang berpusat di sekitar Skype. Perniagaan kini mempunyai platform panggilan suara dan video yang disatukan dalam program komunikasi semasa mereka. Hasilnya adalah lonjakan penggunaan Skype oleh perniagaan.

Dengan pembelian Skype datang perubahan bagaimana Skype berfungsi di belakang tabir. Pengalaman pengguna tidak banyak berubah sejak penjualannya. Tetapi cara program menghubungkan pengguna berubah secara radikal. Jauh dari sistem peribadi dan terdesentralisasi, Skype kini melalui pelayan milik Microsoft. Ini telah mengubah keselamatan dan privasi Skype dengan cara yang tidak disedari oleh kebanyakan pengguna.

Isu Privasi Skype Apa Yang Perlu Dibimbangkan Saya?

Logo MicrosoftSemua sembang Skype, suara, dan panggilan video kini disalurkan melalui pelayan yang dikendalikan oleh Microsoft. Ini bermaksud mereka dapat mengumpulkan dan memantau semua maklumat yang anda hantar dan terima melalui Skype. Dasar Privasi Microsoft tidak memberikan banyak perincian mengenai jumlah data yang dikumpulkan. Tetapi sekarang kita tahu bahawa syarikat itu mengumpulkan banyak data Skype.

Lambakan data keselamatan yang diberikan Edward Snowden merangkumi banyak maklumat mengenai bagaimana Skype bekerjasama dengan pemerintah. Kami tahu bahawa Skype memberi NSA akses kepada mesej yang disulitkan. Ini menunjukkan bahawa Skype mengumpulkan dan menyimpan panggilan Skype. Skype juga akan memberikan data tersebut kepada agensi kerajaan berdasarkan permintaan. Walaupun memberikan keselamatan daripada pengganas dan penjenayah lain adalah baik bagi masyarakat, kehilangan privasi adalah kos yang serius untuk faedah ini.

Isu Privasi Baru

Perjanjian perkhidmatan terbaru dari Microsoft berkuat kuasa pada 1 Mei 2018. Di dalamnya, syarikat itu menambahkan bahasa untuk melarang penggunaan perkhidmatan tersebut untuk “memaparkan atau berkongsi kandungan atau bahan yang tidak sesuai secara terbuka.” Terdapat banyak masalah dengan polisi ini yang mempunyai keprihatinan ahli polisi. Masalah pertama ialah Microsoft kelihatan bersedia untuk memeriksa jenis bahan ini. Untuk melakukan ini, Microsoft mesti dapat memantau kandungan yang melalui pelayan mereka. Ia mesti dapat menentukan sama ada ia tidak sesuai atau menyinggung perasaan. Ini menunjukkan kemampuan mengumpulkan dan menyimpan maklumat anda. Microsoft juga mesti dapat menganalisis kandungan.

Kebimbangan utama kedua adalah mengenai bahasa penyataan yang tidak jelas. Siapa yang memutuskan kandungan apa yang tidak sesuai? Terdapat pelbagai pendapat mengenai kandungan apa yang menyinggung perasaan. Oleh kerana polisi ini tidak jelas, kemungkinan akan dilaksanakan secara tidak konsisten. Sekiranya anda bergantung pada perkhidmatan untuk berhubung dengan rakan atau rakan sekerja yang jauh, ini adalah keadaan yang mengganggu.

Masalah dengan Cortana dan Skype

Logo CortanaMicrosoft mengintegrasikan pembantu digital Cortana di semua produknya. Cortana sudah terintegrasi dengan Windows 10. Microsoft juga mempunyai rancangan untuk mengintegrasikan Cortana dengan Skype tidak lama lagi. Malangnya, Cortana sudah membuat masalah privasi dengan Skype.

Cortana cuba menolong anda dengan maklumat kontekstual dalam perbualan Skype. Untuk melakukan ini, ia terus memantau Skype. Sekiranya anda menyebut rancangan untuk hujung minggu dalam perbualan di Skype, Cortana mungkin muncul dengan ramalan cuaca. Ini menunjukkan bahawa Cortana mempunyai akses penuh ke perbualan Skype anda.

Bagaimana Skype Menggunakan Maklumat Anda

Dasar privasi Microsoft memperincikan bagaimana Skype akan menggunakan data peribadi anda. Skype menggunakan maklumat anda untuk meningkatkan produk mereka dan memperibadikan produk mereka untuk anda. Skype juga menggunakan data anda untuk memberi anda iklan yang relevan. Ini adalah bahagian terakhir yang mengganggu dari sudut privasi. Satu-satunya cara untuk menggunakan data anda untuk meningkatkan pengiklanan adalah dengan membuat profil terperinci mengenai minat dan aktiviti anda. Pengiklan kemudian menggunakan maklumat ini untuk menargetkan iklan tertentu kepada anda.

Microsoft juga berkongsi maklumat ini mengenai anda di pelbagai produk Microsoft. Maklumat dari perbualan Skype anda dihubungkan dengan maklumat dari sumber lain. Sumber-sumber ini termasuk Outlook, Internet Explorer, dan produk Microsoft lainnya. Dengan berkongsi dan menggabungkan maklumat anda, Microsoft dapat membuat profil yang sangat terperinci mengenai siapa anda. Data ini berharga untuk tujuan pengiklanan yang disasarkan.

Bagaimana Saya Boleh Melindungi Privasi Saya Semasa Menggunakan Skype?

Skype mungkin bukan pelaku terbesar [masukkan pautan untuk mengepos mengenai Apa yang Facebook Tahu Tentang Saya] dalam mengumpulkan maklumat peribadi untuk iklan. Masih merisaukan bahawa mungkin memantau perbualan anda. Terdapat cara mudah untuk membantu meningkatkan privasi anda dalam talian. Di bawah ini anda boleh membaca mengenai dua pilihan terbaik anda secara privasi.

Menukar Tetapan Privasi Skype Anda

Salah satu cara termudah untuk mulai mengambil kembali privasi anda di Skype adalah meluangkan waktu beberapa minit untuk memperbarui tetapan privasi anda. Dengan menyesuaikan tetapan privasi anda, anda dapat mengendalikan beberapa iklan yang disasarkan. Anda juga boleh menghadkan maklumat peribadi yang tersedia mengenai anda di Skype.

Menggunakan VPN

Sambungan VPNWalaupun anda menyesuaikan tetapan privasi anda, Skype masih dapat memperoleh banyak maklumat tentang anda. Salah satu cara mudah untuk menjadikan pengalaman dalam talian anda lebih tanpa nama adalah menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang baik. VPN mengubah arah data anda melalui pelayan mereka, dan bukannya menghantarnya terus ke Skype dan perkhidmatan dalam talian yang lain. Ini dapat meningkatkan privasi anda dalam talian tanpa melarang Skype dari kehidupan anda sepenuhnya.

Menyiapkan VPN berkualiti mudah dan boleh dilakukan dalam beberapa saat. Setelah disediakan, penyambungan melalui VPN adalah mudah. Anda mungkin tidak menyedari perbezaan dalam aktiviti dalam talian biasa anda. Anda mungkin menyedari bahawa iklan yang anda lihat tidak lagi kelihatan seperti menyesuaikan diri dengan minat anda.

VPN juga akan membolehkan anda mengelakkan sekatan geografi untuk streaming kandungan dalam talian. Anda juga mungkin dapat mengelakkan sekatan tempat kerja di akses internet. Lihat panduan VPN kami untuk mencari perkhidmatan berkualiti yang akan memenuhi keperluan anda.

Kesimpulannya

Sekiranya anda tidak melakukan apa-apa untuk melindungi privasi anda, Skype mungkin mengumpulkan banyak maklumat mengenai anda. Namun, dengan menyesuaikan tetapan privasi di Skype dan menggunakan VPN, Anda dapat memperoleh kembali sebagian privasi Anda. Juga, ingat bahawa Skype bukanlah satu-satunya syarikat yang mengikuti maklumat peribadi anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me