Apa Yang Instagram Tahu Mengenai Saya? | Tinjauan VPNO

Instagram dengan cepat menjadi popular sejurus selepas dilancarkan awal pada iOS pada tahun 2010. Dengan sebanyak 500 juta pengguna aktif setiap hari, laman web ini terus berkembang sebagai laman web untuk penyuntingan dan perkongsian foto. Dengan begitu banyak pengguna aktif, daya tarikan kepada pengiklan jelas. Platform ini menjadi titik tumpuan bagi pemasar membina jenama dalam talian. Untuk menayangkan iklan yang lebih baik, Instagram mengumpulkan data peribadi pengguna. Jumlah data yang dimiliki Instagram mengenai anda mungkin akan mengejutkan anda. 


Adakah Rasanya Seseorang Mengawasi Anda?

Adakah anda pernah merasakan bahawa ada orang yang memerhatikan anda? Setiap kali anda melihat sekeliling anda menangkap seseorang sama seperti mereka berpaling. Sudah tentu, itu boleh menjadi kebetulan. Dan mereka mungkin menganggap anda memerhatikan mereka berdasarkan kekerapan anda melihat untuk melihat apakah mereka memerhatikan anda. Tetapi apabila kebetulan berlaku terlalu kerap, anda mungkin merasa curiga.

Ini berlaku dengan kerap di aplikasi seperti Instagram, anda mungkin tidak menyedarinya lagi. Anda dalam talian mencari sepasang fon kepala baru. Kemudian apabila anda membuka Instagram, terdapat iklan untuk fon kepala yang anda lihat sebelumnya. Atau anda mengklik iklan di Instagram, hanya untuk mempunyai iklan dari syarikat yang sama atau untuk produk serupa muncul di Facebook kemudian. Seperti seseorang memerhatikan anda, tetapi anda tidak dapat melihatnya.

Sebenarnya, Instagram melakukan ini sahaja. Instagram menjana wang dengan menjual iklan yang disasarkan. Dan itu bukan hanya sedikit wang. Menurut Statista, Instagram akan menghasilkan lebih dari $ 6 bilion pendapatan iklan pada tahun 2018. Pengiklan hanya akan mengeluarkan wang sebanyak itu jika mereka melihat hasilnya. Instagram boleh menjana pendapatan sebanyak itu berdasarkan seberapa banyak yang mereka tahu tentang anda. Jadi, apa yang Instagram tahu tentang anda? Jawapannya mungkin mengejutkan anda.

Instagram Membandingkan Nota Mengenai Anda

Ingat ketika anak baru di sekolah muncul? Anda dan rakan anda akan berkumpul untuk membandingkan nota mengenai apa yang mereka tahu mengenai mereka. Instagram melakukan perkara yang sama. Facebook, Instagram, dan Messenger saling berkongsi maklumat mengenai anda antara satu sama lain. Setiap hashtag di Instagram dibandingkan dengan suka di Facebook. Ini dibandingkan dengan mesej yang anda hantar melalui Messenger. Bersama-sama mereka membina profil terperinci tentang siapa anda. 

Instagram juga mengumpulkan maklumat dari rakan pengiklanan mereka dan pembangun aplikasi lain. Facebook menawarkan pilihan untuk log masuk ke laman web lain melalui aplikasinya. Ini adalah kaedah mudah untuk mengelakkan kata laluan baru untuk diingat. Ini juga memberi Facebook dan Instagram akses ke maklumat mengenai anda melalui laman web tersebut. Oleh itu, semasa anda melayari laman web tersebut, Instagram memerhatikan anda. Klik pada pautan, dan Instagram tahu. Gunakan ini untuk aplikasi dan pemberitahuan Instagram berapa kerap anda menggunakan aplikasi tersebut, dan berapa lama anda terus menggunakannya.

Setiap Langkah Yang Anda Buat

Seperti penguntit yang selalu tahu di mana anda berada, Instagram mengetahui lokasi anda. Walaupun anda menyesuaikan pilihan privasi anda untuk membatasi data lokasi anda, Instagram memperhatikan tempat anda berada. Instagram dapat menentukan lokasi anda melalui pemancar Bluetooth berdekatan, titik akses Wi-Fi, atau lokasi GPS. Aplikasi ini bahkan dapat menggunakan apa yang dapat dilihat melalui kamera anda atau di latar belakang foto. Ini bukan omelan paranoid dari beberapa lelaki dengan topi timah. Dasar data Instagram jelas dan tersedia untuk sesiapa sahaja yang ingin menghadapi masalah untuk membacanya.

 Instagram mengetahui pembawa mudah alih anda, nombor telefon anda, dan alamat IP anda. Maklumat ini dapat digunakan untuk mengetahui lokasi anda dengan ketepatan yang wajar. Instagram menjejaki maklumat tersebut dan membandingkannya dengan program peta. Dengan berbuat demikian, Instagram dapat mengetahui di mana anda tinggal, tempat anda bekerja, tempat kegemaran anda untuk membeli-belah, tempat anak-anak anda pergi ke sekolah, dan banyak lagi. 

Lawati kedai peralatan di luar rumah dan Instagram tahu anda mungkin akan berkhemah tidak lama lagi. Anda boleh menjangkakan iklan yang berkaitan tidak lama lagi. Lawati pakar perubatan baru dan pengiklan dimaklumkan mengenai keadaan perubatan anda. Bawa anjing anda ke doktor haiwan, dan Instagram mungkin memaparkan iklan untuk produk menarik kepada pemilik haiwan kesayangan.

Setiap Perkataan yang Anda Ucapkan

Untuk bersikap adil, Facebook dengan tegas menolak penggunaan mikrofon peranti anda untuk mendengar perbualan anda. Tetapi ada banyak laporan yang boleh dipercayai, laporan yang didokumentasikan dengan baik, dari orang yang mencadangkan sebaliknya. Banyak yang melaporkan perbualan mengenai produk, dan kemudian melihat iklan muncul untuk produk itu tidak lama kemudian. Ya, laporan ini mungkin kebetulan. Mungkin mereka melakukan pencarian produk dalam talian lebih awal dan terlupa. Sekiranya laporan ini tidak tepat, kesimpulannya mungkin lebih membimbangkan. Ini menunjukkan bahawa Instagram hanya mengetahui dari profil anda sahaja kapan anda berminat dengan sesuatu produk.

Apa Yang Instagram Boleh Disatukan Dari Data Anda

Mengunjungi kedai, sama ada dalam talian atau secara peribadi, dapat memberikan gambaran berharga kepada Instagram. Jenis produk yang mungkin anda minati beli, dan apabila membantu menargetkan iklan dengan lebih baik. Instagram mengumpulkan semua maklumat penting mereka tentang anda dan membuat gambaran lengkap tentang siapa anda. Gambaran lengkap inilah yang membolehkan Instagram menghasilkan berbilion dolar iklan.

Dengan mengikuti laman web yang anda lawati, Instagram membina profil anda. Mereka mendapat maklumat ini sama ada dengan mengklik pautan di Instagram atau dengan mengunjungi laman web yang bekerjasama dengan Facebook dan Instagram. Lawati FoxNews.com dan Instagram menambah profil mereka mengenai kecenderungan politik anda. Lawati laman web bertafakur dan Instagram menambah satu lagi teka-teki untuk kepercayaan agama anda. Cari skor sukan untuk pasukan dan minat anda dikemas kini.

Instagram mendasarkan profil anda pada maklumat yang ada pada mereka semasa anda menggunakan perkhidmatan mereka. Mereka tahu pilihan pakaian anda, jantina, usia, rasa makanan, dan kemungkinan pilihan seksual anda. Instagram mungkin mengetahui perkara tentang anda yang mungkin akan dikejutkan oleh rakan terdekat anda.

YouTuber terkenal Safiya Nygaard mencuba membeli barang yang disyorkan oleh Instagram kepadanya untuk mengetahui bagaimana algoritma berfungsi. Sangat menarik untuk melihat bagaimana Instagram menafsirkan aktivitinya di platform mereka.

Perkongsian bermakna

Instagram tidak menyimpan semua maklumat anda sendiri. Mereka mengumpulkan maklumat anda dengan berjuta-juta pengguna lain, dan menjualnya kepada pihak ketiga. Ini boleh menjadi pengiklan, penyelidik, vendor, penguatkuasaan undang-undang, dan banyak lagi. Maklumat ini tidak mengenal pasti anda secara lalai. Tetapi pengguna boleh memberi kebenaran Instagram untuk berkongsi maklumat peribadi dengan pihak ketiga. Sekiranya anda pernah mengklik “setuju” pada sesuatu yang tidak anda baca dengan baik, anda mungkin membenarkan Instagram berkongsi maklumat peribadi anda dengan pihak ketiga. Walaupun anda membatalkan kebenaran itu kemudian, data anda sudah ada di luar sana.

Walaupun banyak dari mereka yang menerima maklumat yang dikongsi dari Instagram mempunyai dasar privasi yang wajar, banyak yang tidak. Mereka seterusnya boleh berkongsi maklumat anda dengan orang lain. Pihak ketiga yang menyimpan maklumat anda mungkin juga tidak mempunyai keselamatan tertinggi. Walaupun Instagram mesti menjaga keselamatan data yang ketat atau berisiko mendapat reaksi masyarakat, syarikat yang tidak pernah anda dengar menghadapi risiko lebih sedikit jika keselamatan mereka mendedahkan maklumat anda.

Privasi anda wajar dijaga

Tidak ada yang jahat tentang Instagram menggunakan maklumat yang mereka kumpulkan untuk anda untuk memastikan iklan yang anda lihat adalah untuk produk yang anda ingin beli. Sebenarnya, banyak orang menghargai kemudahan iklan yang disasarkan. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang agak terganggu untuk mengetahui seberapa banyak aplikasi maklumat seperti Instagram dapat mengumpulkan pengguna. 

Walaupun menyesuaikan tetapan privasi anda dapat mengehadkan data yang dikumpulkan Instagram pada anda, mereka masih mempunyai lebih dari cukup untuk membina profil yang komprehensif. Salah satu cara mudah untuk menjadikan pengalaman dalam talian anda dengan Instagram dan aplikasi lain menjadi lebih tidak dikenali adalah dengan menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN). VPN meletakkan jarak antara anda dan laman web dan aplikasi yang anda gunakan sehingga syarikat tidak dapat mengumpulkan sebanyak mungkin data peribadi. Ini membantu melindungi privasi anda dan dapat memberikan faedah berguna lain seperti menyekat sekatan kandungan terhad dalam talian.

VPN juga dapat membantu anda mengelakkan sekatan akses internet di tempat kerja. Terdapat banyak perkhidmatan VPN hebat di luar sana yang sangat mudah disiapkan dan digunakan secara berkala. Sekiranya privasi penting bagi anda, mengapa tidak melihat pilihan anda untuk melindungi maklumat anda dalam talian? 

Apa sahaja yang akhirnya anda lakukan, penting untuk mendidik diri anda mengenai cara platform yang anda gunakan. Dengan cara ini anda tidak akan terkejut jika mendapat iklan yang diperibadikan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me