Apa yang Facebook Tahu Mengenai Saya? | Tinjauan VPNO

logo facebookDengan lebih dari 2 bilion pengguna aktif, Facebook adalah kekuatan utama perubahan sosial di dunia sekarang. Daya tarikan laman web ini meliputi semua demografi dan hampir setiap negara di seluruh dunia. Pakar privasi telah lama bimbang tentang bagaimana Facebook mengumpulkan dan menggunakan maklumat. Dengan skandal terbaru dalam berita, semakin banyak orang mula risau akan privasi mereka di Facebook. Sebilangan besar orang mempunyai sedikit idea mengenai profil pengguna terperinci yang dibuat oleh Facebook. Berdasarkan aktiviti di dalam dan di luar laman web, Facebook mengetahui lebih banyak tentang anda daripada banyak rakan terdekat anda.


Turunkan Lubang Arnab

Sebilangan besar orang menyedari bahawa Facebook mengetahui beberapa perkara tentang kami dan menggunakan maklumat tersebut untuk menyampaikan iklan yang kami lebih berminat untuk melihatnya. Ini mungkin kelihatan seperti sedikit atau dua pasang surut yang digunakan untuk tujuan yang tidak berbahaya. Contohnya, anda mencari produk di Amazon, dan kemudian anda melihat iklan untuk produk tersebut di Facebook. Ini nampaknya tidak berbahaya, dan mungkin bermanfaat. Oleh kerana kita hanya melihat sedikit kesan pada iklan kita, kita sering tidak dapat melihat profil rumit yang dimiliki oleh Facebook pada setiap kita.

Realiti keadaannya ialah Facebook mengetahui lebih banyak tentang anda daripada yang anda mungkin disyaki. Facebook melaporkan pendapatan untuk suku pertama 2018 sebanyak $ 11.97 bilion. Menjangkau hampir dua bilion orang di seluruh dunia, pendapatan yang mengejutkan ini hampir sepenuhnya dari hasil pemasaran dan iklan. Di Amerika Syarikat, Facebook membawa masuk lebih dari $ 26 setiap pengguna untuk suku ke-4 2017. Rata-rata Facebook di seluruh dunia adalah lebih dari $ 6 setiap pengguna. Facebook boleh mendapatkan pendapatan seperti itu kerana iklan yang disasarkan. Hasilnya, pengiklan mempunyai kemampuan untuk menyampaikan iklan khusus yang sangat berkesan.

Facebook Mengetahui Apa yang Anda Fikirkan

Perbincangan mengenai agama dan politik sering menjadi kontroversi. Mereka berpotensi menimbulkan perasaan sakit hati dan kesalahan yang tidak disengajakan. Atas sebab itu, banyak orang sering mengelakkan perbincangan mengenai perkara ini. Bukan perkara biasa walaupun rakan karib tidak menyedari banyak pendapat kita yang lebih kontroversial. Perkara ini sering muncul dalam pilihan raya besar di mana kebanyakan orang yang anda kenali mungkin sangat menentang calon yang akhirnya menang. Kami tidak selalu menyatakan pendapat sebenar kami mengenai perkara ini kepada rakan kami.

Tidak begitu dengan Facebook. Kesatuan Eropah menggubal undang-undang untuk melindungi privasi pada topik-topik ini yang tidak dilindungi oleh undang-undang AS. Facebook mengumpulkan maklumat mengenai anda walaupun dalam topik sensitif ini. Tersembunyi di bawah menu tetapan di Facebook adalah menu yang membolehkan anda melihat beberapa maklumat yang dikumpulkan oleh Facebook mengenai anda. Bahagian politik AS anda mendedahkan apa yang diketahui oleh Facebook mengenai pendapat politik anda. Walaupun rakan anda mungkin percaya bahawa anda adalah orang yang paling tengah jalan raya, Facebook tahu sama ada anda sangat konservatif atau sangat liberal.

Mengetahui kecenderungan politik anda membantu Facebook menentukan iklan mana yang akan lebih berkesan. Malah iklan untuk produk yang sama mungkin disesuaikan untuk menarik lebih banyak kumpulan atau kumpulan lain. Iklan politik disesuaikan khusus untuk mencapai sasaran tertentu.

Facebook Tahu Di Mana Anda

Lebih daripada 75 peratus pengguna Facebook mengakses platform pada peranti mudah alih. Kemudahan untuk memunculkan aplikasi Facebook semasa keluar dan terlalu banyak untuk dilewatkan oleh kebanyakan orang. Kebanyakan orang tidak memikirkan implikasi privasi kerana mempunyai aplikasi di telefon mereka. Facebook menggunakan data lokasi dari telefon anda untuk mengesan lokasi anda setiap saat. Berapa banyak yang boleh dipelajari oleh Facebook dari lokasi anda?

Sejarah Lokasi

Facebook kini memungkinkan untuk mengakses sejarah lokasi anda secara dalam talian. Log masuk dan anda dapat melihat di mana sahaja anda berada dengan aplikasi Facebook di telefon anda. Dari log terperinci ini, Facebook dapat dengan mudah menentukan tempat tinggal anda. Walaupun banyak yang berusaha melindungi privasi mereka dengan menghilangkan maklumat ini dari profil mereka. Walaupun anda dapat menyembunyikan maklumat daripada orang ramai, Facebook tetap akan melihatnya. Dengan melihat arah aliran dalam laluan harian anda, Facebook dapat menentukan tempat anda bekerja. Lokasi anda menunjukkan tempat anda menurunkan anak-anak anda ke sekolah. Dengan mengetahui jenis sekolah yang anda tinggalkan, Facebook dapat mengetahui anggaran usia anak-anak anda. Facebook dapat mengetahui tempat kegemaran anda untuk berbelanja, berapa lama anda ingin bersantai di kedai-kedai tersebut, dan hari mana dalam seminggu anda kemungkinan besar akan berbelanja.

Facebook boleh menggunakan data lokasi untuk mengetahui kapan anda mengunjungi sebuah dealer kereta. Pengiklan menerima makluman bahawa sekarang mungkin masa yang tepat untuk beberapa iklan kereta di Suapan anda. Lawati pakar sakit puan beberapa kali dalam beberapa minggu dan anda mungkin mula melihat iklan produk bayi dalam makanan anda.

Bagaimana mereka melakukannya?

Facebook memperoleh maklumat lokasi terperinci ini melalui banyak sumber. Titik akses Wi-Fi yang berdekatan, isyarat Bluetooth, dan menara mudah alih menunjukkan di mana anda berada. Walaupun GPS dimatikan, kaedah ini akan memberikan ramalan tepat mengenai lokasi anda sekarang. Facebook bahkan dapat menentukan lokasi dari apa yang dilihat oleh kamera anda, atau dari apa yang ada di latar belakang foto anda. Ini bukan spekulasi, ini dijelaskan dalam dasar data Facebook yang tersedia untuk umum.

Facebook Mengetahui Segalanya

Facebook menjejaki setiap catatan yang anda klik “suka” pada. Ia mengesan setiap video yang anda tonton dan berapa lama anda menonton video itu. Lebih-lebih lagi, setiap rakan meminta anda menyetujui atau menolak, dan setiap iklan yang anda klik memberi makan data datanya. Menggabungkan semua saluran data yang dimiliki Facebook membolehkan syarikat membuat profil terperinci mengenai siapa anda. Facebook mempunyai lebih dari 1,300 kategori untuk pengiklan untuk menyempitkan maklumat penyasaran mereka.

Kewangan Anda

Facebook mengkategorikan anda dengan jumlah kad kredit yang anda miliki. Ini mempunyai kategori untuk sama ada anda pembeli yang berminat cenderung mengklik pautan yang menarik. Facebook tahu berapa lama anda menggunakan peranti mudah alih dan siapa pembawa anda. Platform media sosial mengesan sama ada anda memiliki kediaman atau sewa, berapa banyak tanah tempat anda berada dan banyak lagi.

Facebook tidak hanya peduli dengan apa yang dilakukan pengguna dalam talian, ia juga membeli maklumat mengenai tabiat perbelanjaan luar talian anda. Dengan mengumpulkan maklumat mengenai penggunaan kad kredit atau debit anda dari internet, data anda dapat disasarkan dengan lebih baik. Ini membolehkan syarikat memberikan profil yang lebih baik kepada pengiklan.

Bekerjasama dengan Pengiklan

Facebook juga mengumpulkan data dari pengiklan. Data yang diberikan kepada syarikat yang bekerjasama dengan Facebook akan dikongsi ke profil anda. Pengiklan lain mengumpulkan maklumat mengenai bagaimana anda berinteraksi dengan laman web mereka. Perkara ini juga boleh dikongsi ke Facebook. Dengan mengumpulkan maklumat ini dari pengiklan, Facebook memperoleh gambaran lebih lanjut mengenai tingkah laku dan aktiviti anda dalam talian. Ini menjadikan profil Facebook anda lebih menarik bagi pengiklan. Semakin baik profil anda, semakin menguntungkan syarikat anda.

Penyelidikan Data Besar

Facebook juga mengumpulkan maklumat untuk kumpulan pengguna. Syarikat kemudian boleh menghidupkan dan menjual maklumat ini kepada syarikat yang melakukan analisis dan penyelidikan untuk Facebook. Mereka juga menjual maklumat keseluruhan kepada vendor dan penyedia perkhidmatan. Mereka menjual maklumat ini kepada ahli akademik dan yang lain melakukan penyelidikan ilmiah. Facebook juga memberikan maklumat kepada penegak undang-undang atau sebagai respons terhadap permintaan undang-undang.

Bagaimana Saya Lebih Baik Melindungi Privasi Saya?

Facebook adalah perkhidmatan percuma. Ini membantu menarik pengguna yang sebaliknya tidak dapat menggunakan perkhidmatan ini. Banyak orang bersedia menyerahkan privasi mereka sebagai pertukaran untuk pengiklanan dan akses yang lebih relevan ke Facebook. Tetapi jika anda lebih suka menyekat sebahagian data anda, ada beberapa langkah yang boleh anda ambil.

Pertama, tetapan privasi Facebook membolehkan anda mengendalikan beberapa cara maklumat anda dikumpulkan dan digunakan. Ini akan membolehkan anda mengubah tetapan pengecaman wajah Facebook, aplikasi mana yang mempunyai akses ke maklumat akaun anda, jenis iklan yang diketahui oleh Facebook bahawa anda berminat, dan banyak lagi.

Untuk menjadikan data dan aktiviti anda dalam talian lebih tanpa nama, pertimbangkan untuk menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN). Lihat panduan kami untuk memilih VPN yang tepat untuk keperluan anda. VPN berfungsi sebagai jalan menjauhkan anda dari maklumat yang anda hantar dan terima dalam talian. Perkhidmatan VPN yang baik mudah disediakan dan digunakan dan akan membantu melindungi privasi anda sambil masih dapat mengakses Facebook dan perkhidmatan lain yang anda bergantung.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me