Apa itu pelayan proksi dan untuk apa ia digunakan? | Tinjauan VPNO

Proksi, atau pelayan proksi, adalah komputer yang berada di antara pengguna dan internet. Pengguna menghantar semua lalu lintas dalam talian mereka ke pelayan proksi. Pelayan seterusnya menghantar data anda ke destinasinya di internet. Dengan proksi, identiti dan lokasi pengguna tetap tersembunyi (sebahagiannya). Dalam praktiknya, proksi kebanyakan digunakan oleh orang yang ingin melawat laman web yang telah disekat di wilayah tertentu. Banyak syarikat dan perniagaan juga menggunakan proksi untuk membuat rangkaian perniagaan tertutup.


Proksi mempunyai beberapa kelebihan, tetapi juga dilengkapi dengan beberapa kelemahan. Oleh itu, selalunya lebih baik menggunakan VPN. Dalam artikel ini, kami akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai cara kerja proksi, pelbagai jenis proksi, dan seberapa selamatnya.

Bagaimana proksi berfungsi?

Pelayan proksi terletak di antara komputer tempatan atau rangkaian tempatan dan rangkaian yang lebih luas (biasanya internet). Proksi selalunya pelayan luaran; ini adalah langkah tambahan dalam proses dalam talian. Tanpa pelayan proksi, data anda bergerak di sepanjang laluan berikut: apabila anda menaip laman web ke bar alamat anda dan menekan enter, maklumat tersebut akan pergi dari komputer anda melalui penghala penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda terlebih dahulu. Kemudian terus ke pelayan laman web yang anda minta. Balasan laman web dihantar kembali melalui laluan yang sama.

Sekiranya anda menggunakan pelayan proksi, jalan dari komputer anda ke laman web sedikit berbeza. Pengguna (bermaksud anda) menyambung ke pelayan proksi, misalnya dengan komputer, komputer riba atau telefon pintar. Pelayan proksi menghantar permintaan anda ke destinasinya di internet. Selebihnya web tidak dapat melihat alamat IP anda, tetapi IP proksi. Gambar di bawah menggambarkan proses ini.

Perubahan alamat IP dengan proksi

Ringkasnya, proksi menghantar data. Itu bukan satu-satunya perkara yang dapat dilakukannya. Proksi dapat memberi anda lapisan perlindungan dalam talian tambahan. Bahkan terdapat pelbagai jenis proksi yang masing-masing mempunyai fungsi khas mereka sendiri. Terdapat proksi web, yang berfungsi dalam penyemak imbas anda, tetapi anda juga dapat memasang proksi pada penghala anda, sehingga semua lalu lintas data anda secara automatik melalui proksi tersebut. Kami akan memberitahu anda lebih banyak mengenai pelbagai fungsi pelayan proksi di bahagian seterusnya artikel ini.

Sesuatu yang perlu diingat: kebanyakan pelayan proksi tidak akan melindungi data dan privasi anda dengan cukup baik agar anda tetap selamat dan tanpa nama dalam talian. Oleh itu, kami menasihatkan anda untuk mempertimbangkan sambungan VPN. VPN memastikan keselamatan dan keselamatan anda dalam talian. Penyedia VPN di bawah ini sangat murah dan berfungsi dengan sangat baik. Ia selamat, selamat, dan sangat mesra pengguna.

Pelbagai jenis proksi

Terdapat pelbagai jenis pelayan proksi. Pertama sekali, seseorang boleh membaginya menjadi proksi untuk satu pengguna atau satu kumpulan pengguna dan proksi awam yang digunakan oleh sekumpulan besar orang. Dengan yang terakhir, adalah lebih sukar bagi pihak lain untuk mengetahui data milik pengguna mana, kerana begitu banyak yang menggunakan IP yang sama.

Proksi juga boleh dibahagikan kepada kumpulan yang berbeza berdasarkan fungsi spesifiknya. Beberapa fungsi yang berbeza termasuk:

  • Melayan proksi web
  • Menapis proksi
  • Proksi CGI
  • Proksi terbalik

Selain itu, proksi boleh dikategorikan mengikut tahap privasi yang mereka tawarkan. Ini menghasilkan klasifikasi berikut:

  • Proksi telus
  • Proksi tanpa nama
  • Proksi tanpa nama yang tinggi

Proksi web caching

Senaraikan dengan kaca pembesarProksi cache digunakan dengan kerap. Proksi semacam ini menyimpan salinan laman web yang anda lawati. Dengan proksi caching, halaman dihantar kepada pengguna dengan lebih cepat dan dengan cara yang lebih selamat. Apabila seseorang meminta untuk melihat laman web melalui proksi cache, proksi terlebih dahulu akan mencari fail tempatannya (cache-nya). Sekiranya laman web telah disimpan ke cache, proksi akan menghantar data ini terus kepada pengguna. Sekiranya proksi belum menyimpan laman web, ia akan mengumpulkan maklumat dari pelayan yang betul dan menghantarnya kembali kepada pengguna. Salinan laman web kemudian akan disimpan untuk penggunaan masa depan.

Cache proksi mempunyai jangka hayat tertentu, selepas itu dikosongkan. Menghapus data cache biasanya berlaku berdasarkan berapa lama data tersebut, ukurannya, dan frekuensi yang diminta. Dua algoritma cache mudah ialah Least Latest Used (LRU) dan Least Frequently Used (LFU).

Proksi penapisan

Beberapa proksi web juga dapat menyaring kandungan halaman web. Beberapa sekatan internet dan beberapa jenis penapisan dalam talian, seperti penapisan yang dikendalikan oleh negara di China, dilaksanakan melalui proksi web. Proksi ini menghadkan bahagian internet yang boleh dijangkau oleh pengguna.

Proksi web penapisan lain mungkin menyesuaikan halaman dengan tujuan atau khalayak tertentu. Inilah yang berlaku apabila anda dihantar ke laman web versi mudah alih secara automatik semasa di telefon atau tablet anda. Lebih-lebih lagi, ISP menggunakan proksi ini untuk melindungi hubungan mereka dari virus komputer dan kandungan berbahaya yang lain. Ringkasnya: proksi web penapisan menyekat kandungan tertentu. Ini dapat membatasi kebebasan internet anda, tetapi juga meningkatkan keselamatan internet anda.

Proksi terbalik

Proksi terbalik berfungsi dengan cara yang berlawanan dengan pelayan proksi biasa. Daripada melindungi data pengguna internet yang melayari, proksi semacam ini berfungsi untuk kelebihan pelayan web. Proksi terbalik boleh digunakan sebagai firewall untuk melindungi data dalam talian pelayan. Akses ke halaman tertentu boleh diberikan atau ditolak dengan proksi. Dengan cara ini, pelanggan dari bank tidak akan mendapati diri mereka berada di persekitaran bank dalam talian orang asing. Proksi terbalik juga sering digunakan untuk menyimpan halaman statik secara cache, jadi pelayan tidak terlalu cepat memuatkannya.

Proksi CGI

Jenis proksi web khas ialah proksi CGI. Ini adalah proksi dalam talian yang berbentuk seperti laman web, di mana pelawat boleh mendapatkan akses segera ke halaman lain yang tertentu. Laman web / proksi ini biasanya menggunakan PHP atau CGI untuk berfungsi. Proksi CGI dapat memberikan akses ke laman web yang disekat oleh sekolah, perniagaan, atau bahkan pemerintah. Oleh kerana mereka juga menyembunyikan alamat IP pengguna, mereka kadang-kadang digunakan untuk mendapatkan tahap tanpa nama tertentu.

Proksi telus

Selain mengelompokkan proksi mengikut fungsinya, anda juga boleh membaginya berdasarkan seberapa banyak mereka membantu anda tetap tidak dikenali di internet. Proksi telus tidak menyembunyikan alamat IP pengguna. Mereka mengumumkan diri mereka sebagai pelayan proksi dan bahkan menunjukkan laman web alamat IP asal pengguna. Proksi ini biasanya menggunakan proksi cache, yang tidak digunakan untuk kekal tanpa nama dalam talian.

Proksi tanpa nama

Proksi jenis ini mengenal pasti dirinya sebagai pelayan proksi, tetapi tidak menunjukkan alamat IP asal pengguna. Proksi tanpa nama menawarkan sejumlah perlindungan kepada penggunanya. Tidak mungkin menggunakan proksi tanpa nama semasa menonton Netflix. Netflix akan mengetahui bahawa anda menggunakan proksi dan tidak akan memberi anda akses ke kandungannya.

Proksi tanpa nama yang tinggi

Proksi jenis ini tidak menunjukkan bahawa mereka adalah pelayan proksi. Ia juga tidak menunjukkan IP pengguna. Ini benar-benar tidak dapat dilihat untuk laman web, sementara proksi tanpa nama ‘normal’ dapat dikesan. Proksi tanpa nama yang tinggi hampir dengan VPN ketika tidak mahu disebutkan namanya. Walau bagaimanapun, ia masih kehilangan keselamatan dan keselamatan dalam talian yang disertakan dengan VPN.

Faedah menggunakan pelayan proksi

Menggunakan pelayan proksi dilengkapi dengan beberapa kelebihan. Sebagai contoh, proksi dapat mempengaruhi kelajuan internet dan keselamatan dalam talian anda. Selain itu, banyak proksi mempunyai kelebihan lain: anda boleh menggunakan satu untuk menyenarai hitam laman web atau untuk mengelakkan proksi dan blok dalam talian yang lain. Akhirnya, beberapa proksi menyembunyikan alamat IP anda. Baca lebih lanjut mengenai semua faedah ini di bawah.

Kepantasan

Pelayan proksi cache menyimpan fail laman web yang anda lawati. Ini dapat mempercepat penyemakan imbas anda dengan ketara: anda tidak perlu memuat turun semula halaman yang telah diakses, yang menjimatkan masa. Lebih-lebih lagi, ia menjimatkan lebar jalur semasa anda melayari.

Keselamatan

Pelayan proksi juga digunakan untuk mengimbas laman web untuk mendapatkan kod jahat. Bahagian laman web berbahaya ini kemudiannya dapat disekat. Dengan cara ini, proksi membuat lapisan keselamatan tambahan antara anda dan kod berbahaya di laman web yang anda lawati. Sebarang kemungkinan virus atau jangkitan digital lain menjadi lebih kecil. Walau bagaimanapun, pelayan proksi tidak melindungi anda daripada semua perisian hasad, seperti yang akan kami jelaskan lebih mendalam di kemudian hari.

Buat sekatan

Ahli perniagaan bersalamanPelayan proksi membolehkan anda menyenarai hitam laman web tertentu. Dengan cara ini, tidak ada yang menggunakan pelayan yang dapat mengakses laman web tersebut. Contohnya, sekolah atau syarikat mungkin menggunakan proksi sehingga pelajar dan pekerja tidak dapat masuk ke Facebook semasa waktu sekolah atau waktu kerja. Selain memberi sekatan, proksi juga membolehkan anda melihat sejarah penyemak imbas setiap komputer yang disambungkan ke rangkaian proksi. Semua lalu lintas melalui pelayan proksi dapat dicatat dan dianalisis oleh orang yang dikendalikan, seperti bos atau ISP anda.

Sembunyikan alamat IP anda

Ramai orang tidak mahu laman web dan syarikat mengesannya dalam talian – dan untuk alasan yang baik. Bukan urusan orang lain apa yang anda buat dalam talian. Menggunakan proksi membantu anda menyembunyikan identiti dalam talian anda, kerana menyembunyikan alamat IP anda (melainkan jika anda menggunakan proksi yang telus). Pihak lain hanya akan melihat IP proksi. Dengan menutup alamat IP anda, privasi dalam talian anda dilindungi dengan lebih baik: laman web tidak akan dapat menjejaki tingkah laku dalam talian anda dan membuat profil pada anda. Dengan proksi, anda memberikan lebih sedikit maklumat mengenai diri anda ke laman web dan pihak lain. Sekiranya anda tidak mahu iklan yang diperibadikan muncul di penyemak imbas anda, pelayan proksi dapat membantu anda mencapainya – hingga tahap tertentu.

Langkau proksi lain

Akhirnya, pelayan proksi boleh digunakan untuk memintas sekatan penyekat dalam talian atau pelayan proksi yang lain. Seperti disebutkan sebelumnya, sebuah syarikat atau pemerintah dapat menyekat kandungan tertentu di pelayan proksi mereka. Dengan menyambung ke laman web ini melalui pelayan proksi anda sendiri, anda boleh melewati sekatan tersebut dengan mudah. Ingin mengakses laman web berita yang telah disekat di lokasi anda sekarang? Gunakan proksi yang baik dan anda dalam perjalanan.

Malah perkhidmatan streaming seperti Hulu kadang-kadang dapat dicapai dengan proksi. Laman web ini sering mengubah dan membatasi kandungan yang ada bergantung pada lokasi geografi anda. Cuba tonton video di BBC iPlayer semasa anda tidak berada di UK. Anda akan mendapat ralat secara automatik yang memberitahu bahawa perkhidmatan ini tidak tersedia untuk anda. Walau bagaimanapun, apabila anda menggunakan pelayan proksi Britain tanpa nama yang baik, anda sering dapat menonton video ini. Walau bagaimanapun, untuk banyak perkhidmatan, penggunaan proksi tidak mencukupi. Sejumlah platform streaming secara aktif berusaha untuk menangkal proksi. Itulah sebabnya Netflix hampir selalu memberikan ralat semasa anda mencuba menontonnya melalui proksi.

Kekurangan pelayan proksi

Malangnya, proksi juga mempunyai beberapa kelemahan. Ini sebahagian besarnya berkaitan dengan hakikat bahawa proksi biasanya hanya setengah penyelesaian: ia tidak memberikan nama samaran atau keselamatan dalam talian yang lengkap. Kami akan menerangkan tuntutan ini dengan lebih terperinci di bahagian berikut.

Tanpa nama yang lengkap

Komputer riba tanpa namaPengguna peribadi pelayan proksi biasanya prihatin dengan menjaga kebiasaan melayari mereka dan menyimpan maklumat peribadi mereka. Walau bagaimanapun, pelayan proksi mempunyai keupayaan untuk mencatat semua maklumat yang dihantar dan diterima oleh pengguna. Bos anda, misalnya, dapat dengan mudah melihat semua yang anda lakukan menggunakan rangkaian perniagaan (yang sering disusun melalui proksi). Lebih-lebih lagi, dia dapat mengawasi berapa banyak masa yang dihabiskan oleh pekerja di laman web tertentu. Oleh itu, berhati-hatilah: bos anda tahu dengan tepat kapan anda membeli kasut baru di Amazon ketika anda seharusnya bekerja.

Ringkasnya, proksi tidak melindungi lalu lintas data anda dari semua penonton. Proksi dalam talian percuma terutamanya mempunyai risiko besar: sembilan daripada sepuluh kali, anda tidak tahu siapa yang mengawal sambungan proksi, jadi anda tidak akan pasti sama ada data anda benar-benar selamat. Semua lalu lintas dalam talian anda dihantar terus ke tangan orang asing. Adakah anda ingin mempunyai privasi dalam talian sepenuhnya? Maka proksi bukanlah pilihan yang tepat.

Tidak ada penyulitan

Begitu juga, pelayan proksi tidak dapat menjamin keselamatan dalam talian anda. Biasanya, apabila anda menggunakan proksi, tidak mungkin untuk melacak lalu lintas data anda kembali kepada anda, yang bermaksud anda tidak mempunyai banyak nama. Walau bagaimanapun, tidak ada data ini yang disulitkan. Ini bermaksud bahawa laman web masih dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian, walaupun mereka tidak dapat menghubungkan aktiviti tersebut ke alamat IP sebenar anda.

Alamat IP anda mungkin bocor

Proksi bukanlah penyelesaian kukuh untuk penjejakan dalam talian. Dengan beberapa proksi, agak mudah bagi sesiapa sahaja untuk mengetahui alamat IP sebenar anda. Sekiranya itu berlaku, anda akan kehilangan banyak kelebihan proksi. Anda akan lebih mudah terdedah di internet.

Ringkasnya: kebaikan dan keburukan pelayan proksi

Kelebihan
Keburukan
Sambungan mungkin lebih pantasTanpa nama yang lengkap
Perlindungan tertentu terhadap kod jahatTidak ada penyulitan
Kemungkinan untuk menyekat kandunganAlamat IP anda mungkin bocor
Menyembunyikan alamat IP sebenar andaTidak semua halaman yang disekat dapat dibuka
Mengelilingi proksi lain atau sekatan dalam talian

Adakah pelayan proksi selamat?

Sekiranya anda ingin menggunakan pelayan proksi untuk tetap tidak dikenali semasa melayari laman web, anda harus mengambil kira banyak faktor yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, jauh lebih selamat dan lebih praktikal untuk menggunakan pelayan VPN dan bukannya proksi.

Proksi anda harus dikonfigurasikan dengan betul

Hanya pelayan proksi yang dikonfigurasi dengan baik yang akan memberikan anda tahap privasi yang baik. Mengkonfigurasi pelayan boleh menjadi agak rumit dan tidak selalu bergantung kepada anda. Pemilik proksi harus cekap dan menggunakan pengetahuan yang betul semasa menyediakan proksi. Hanya dengan itu anda akan tahu pasti pelayan anda telah dikonfigurasi dengan cara yang betul. Selain itu, pelayan harus dijaga dengan baik. Banyak pelayan proksi (percuma) tidak menikmati kemewahan ini. Tanpa penyelenggaraan dan konfigurasi yang betul, kemungkinan alamat IP anda akan bocor, baik secara sengaja atau tidak sengaja.

Yang memiliki pelayan proksi?

Faktor penting lain adalah pemilik proksi. Sangat penting mereka mempunyai niat yang baik. Banyak pelayan proksi (selalunya percuma) dimiliki oleh pihak jahat yang mengejar data peribadi anda atau ingin menjana wang melalui iklan. Menjaga pelayan proksi berjalan mahal dan kebanyakan pemilik berusaha mendapatkan sedikit wang dengan menjual (pengguna) data pengguna, menambahkan iklan ke laman web, atau menyebarkan perisian hasad dan virus melalui pelayan mereka.

Adakah proksi membenarkan HTTPS?

Menggunakan sambungan selamat sangat penting. Pelayan proksi tidak menyulitkan sambungan internet anda. Tanpa perlindungan tambahan, sangat mudah bagi orang asing, penggodam, dan pemerintah untuk mengupas sambungan dan mencuri data peribadi anda, seperti alamat e-mel dan maklumat log masuk anda. Untuk mengelakkannya, sangat berguna untuk menggunakan versi laman web yang selamat (versi HTTPS). Sebilangan besar proksi tidak membenarkan penggunaan HTTPS dan, oleh itu, menghilangkan lapisan keselamatan dalam talian yang penting. Perhatikan kenyataan bahawa laman web dengan HTTPS tidak selalu selamat sepenuhnya. HTTPS hanya bermaksud bahawa hubungan antara anda dan laman web telah terjalin dengan cara yang selamat. Walau bagaimanapun, laman web itu sendiri masih berbahaya. Anda boleh, misalnya, menemui diri anda di laman web phishing versi HTTPS.

Proksi atau VPN

Perisai VPNUntuk meringkaskan semuanya, proksi tidak sepenuhnya dinamakan, dan juga 100% selamat. Itulah sebabnya lebih baik menggunakan VPN sebagai gantinya. Pada dasarnya, VPN mengarahkan lalu lintas data anda dengan cara yang sama seperti proksi. Selain itu, VPN mengenkripsi data anda, yang menjadikannya pilihan yang lebih selamat dari keduanya. Kemungkinan VPN membocorkan alamat IP anda sangat tipis, terutama ketika anda menggunakan suis kill VPN. Lebih-lebih lagi, sambungan VPN selalunya jauh lebih pantas daripada proksi. Terutama untuk penyemakan imbas dan muat turun tanpa nama, VPN adalah pilihan yang lebih baik. Sekiranya anda mahukan perlindungan paling selamat untuk data dalam talian anda, anda mungkin ingin menggabungkan VPN anda dengan program antivirus yang baik.

Sebilangan besar VPN tidak mencatat maklumat atau data pelanggan. Walaupun begitu, penting untuk hanya bekerja dengan perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai. Beberapa penyedia berjanji tidak akan menyimpan maklumat pengguna, tetapi tetap melakukannya. Contoh yang baik dari VPN yang baik yang tidak menarik aksi seperti ini adalah ExpressVPN. Itulah sebabnya mengapa VPN premium ini berada di kedudukan pertama dalam 5 penyedia VPN terbaik kami.

Pemikiran terakhir

Proksi mengarahkan sambungan internet anda melalui pelayan – biasanya luaran -. Proksi dapat meningkatkan kelajuan sambungan internet anda. Selain itu, ia dapat membantu anda mengatasi sekatan dan penapisan dalam talian. Akhirnya, proksi membantu anda melayari internet agak tanpa nama. Walau bagaimanapun, perlindungannya jauh dari hebat. Lebih-lebih lagi, pemilik proksi mungkin mencatat maklumat pengguna anda. Sekiranya anda menghargai privasi dan keselamatan dalam talian anda, anda lebih baik menggunakan VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me