Adakah anda telah mengemas kini tetapan privasi Skype anda? | Tinjauan VPNO

Tidak lama dahulu idea untuk membuat panggilan telefon video seperti mimpi futuristik yang disediakan untuk Star Trek atau Jetsons. Namun pada tahun 2011, Kamus Bahasa Inggeris Oxford mengiktiraf “Skype” sebagai kata kerja yang bermaksud untuk melakukan perbualan melalui internet dengan seseorang, biasanya termasuk melihat melalui kamera web. Sekarang mudah untuk menggunakan teknologi yang luar biasa ini. Namun, hanya memerlukan beberapa minit untuk mengemas kini tetapan privasi anda di Skype dapat membantu melindungi maklumat anda dalam talian.


Masalah Privasi dengan Skype

Microsoft baru-baru ini mengemas kini perjanjian perkhidmatannya dengan bahasa yang mempunyai keprihatinan pakar privasi. Kemas kini yang berkuat kuasa pada 1 Mei, berlaku untuk pemain Skype dan Xbox Live. Microsoft memasukkan bahasa yang melarang pengguna “menampilkan [ing] secara terbuka atau berkongsi kandungan atau bahan yang tidak sesuai.” Microsoft juga menambahkan peraturan yang memberi hak kepada syarikat untuk meninjau kandungan anda dalam proses menyiasat sebarang keluhan.

logo skypeBagi pengguna Skype, ini jelas menunjukkan bahawa Microsoft menyimpan panggilan anda dan dapat menontonnya nanti jika mereka memilih untuk menyiasat bagaimana anda menggunakan perkhidmatan mereka. Ini menyangkut banyak pengguna yang merasakan panggilan mereka tidak lagi bersifat peribadi dan tertakluk kepada tinjauan dan pemeriksaan panggilan yang mungkin lebih disukai oleh mereka sendiri..

Walaupun ada beberapa pilihan lain untuk membuat panggilan melalui internet, syarikat-syarikat tersebut juga sering menunjukkan masalah privasi. Anda juga mungkin prihatin dengan maklumat yang anda ada di Skype tersedia untuk umum kepada orang lain. Ulasan ringkas tetapan privasi Skype anda dapat membantu memastikan anda hanya berkongsi maklumat yang ingin anda kongsi.

Mencari Tetapan Privasi Skype

Terdapat banyak platform yang berbeza Skype tersedia di. Ini menyukarkan anda mencari tetapan yang anda perlukan pada peranti tepat anda. Mencari tetapan privasi di Skype pada tablet atau telefon anda akan berbeza antara satu sama lain dan berbeza dari tempat tetapannya berada di komputer desktop. Ini juga akan berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan Windows atau Mac.

Secara umum lihat di bar menu untuk tetapan. Dari sana Anda mungkin melihat pilihan menu berlabel “Privasi …”, atau Anda mungkin perlu mengklik “Preferences” dan pilih tab “Privacy” dari sana. Dalam beberapa aplikasi, tetapan privasi hanya dalam tetapan anda dan tidak berada di bawah tajuk privasi dengan cara apa pun. Sekiranya anda menghadapi kesukaran dan tidak dapat menemui tetapan yang anda cari, anda boleh pergi ke Skype Help untuk maklumat lebih lanjut.

Menukar Tetapan Privasi Skype anda

Di bawah ini anda dapat mencari maklumat mengenai tetapan privasi di Skype yang boleh anda ubah. Dengan melalui pelbagai pilihan, anda boleh memilih di mana anda ingin meningkatkan privasi anda.

Tukar Siapa Yang Boleh Memanggil Anda

Skype menawarkan pilihan untuk membenarkan panggilan dari sesiapa sahaja, atau hanya membenarkan panggilan dari orang yang sudah ada dalam senarai kenalan anda. Secara lalai, pilihan ini ditetapkan untuk membenarkan panggilan dari sesiapa sahaja. Dengan mengehadkan siapa yang boleh menghubungi anda, anda dapat mencegah pemanggil yang tidak diingini atau mengganggu untuk menghubungi anda melalui Skype. Cukup klik pada slaid untuk mematikan pilihan dan melindungi privasi anda.

Urus Pemesejan Segera

Dengan cara yang sama seperti Skype secara lalai untuk membiarkan sesiapa sahaja menghubungi anda melalui Skype, aplikasi ini membolehkan sesiapa sahaja menghantar mesej segera kepada anda secara lalai. Di bawah “Tetapan Pemberitahuan”, Anda dapat mematikan pesan dan SMS segera jika anda memilih untuk tidak menerima pesan ini di Skype.

Sekiranya anda lebih suka menerima mesej segera tetapi lebih suka menyekat kemampuan itu hanya pada kenalan anda, anda juga boleh mengubahnya di sini. Centang kotak di sebelah “Kenalan Sahaja” untuk mengelakkan mereka yang tidak anda kenali mengirimi anda pesanan segera.

Hadkan Penyenaraian Awam Anda

Untuk berhubung dengan anda di Skype, orang lain dapat mencari anda di bar carian. Mereka boleh melakukannya sama ada dengan nama pengguna, alamat e-mel anda, atau nombor telefon anda. Skype membolehkan anda menyekat maklumat apa yang tersedia secara terbuka kepada orang lain yang mencari anda di Skype.

Untuk melihat dan mengubah tetapan anda, klik “Urus bagaimana orang mencari saya di Skype.” Dari sini anda boleh mematikan pilihan untuk muncul dalam hasil carian dalam cadangan. Ini adalah persekitaran yang paling peribadi.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menambahkan alamat e-mel atau nombor telefon bimbit anda untuk membolehkan orang mencari anda mengikut mana yang paling anda selesa. Apa sahaja yang anda pilih, maklumat tersebut akan tersedia untuk umum kepada sesiapa sahaja yang melakukan carian di Skype.

Urus Maklumat Perhubungan Anda

Skype menawarkan keupayaan untuk mencari rakan secara automatik yang sudah ada dalam senarai kenalan anda. Dengan cara ini mereka dapat menambahkan maklumat hubungan mereka ke senarai Skype anda. Untuk melakukan ini, Skype mengimbas buku alamat anda untuk mendapatkan nombor telefon dan alamat e-mel rakan anda. Skype kemudian mencari mereka secara automatik dan menambahkan apa yang dijumpainya ke senarai Skype anda. Sekiranya kenalan anda telah menyekat penyenaraian awam mereka, mereka mungkin tidak muncul dalam senarai Skype anda, walaupun mereka mempunyai akaun Skype.

Sebaliknya, jika anda tidak selesa memberikan isi buku alamat anda ke Skype, anda boleh mematikan pilihan ini. Ini bermaksud bahawa untuk menambahkan rakan anda ke senarai Skype anda, anda harus mencarinya secara manual. Ini jelas memerlukan lebih banyak masa. Walau bagaimanapun, banyak orang lebih suka menempuh laluan ini daripada memberikan buku alamat mereka ke Skype.

Iklan Sasaran Microsoft

Sebahagian besarnya, Skype menyediakan perkhidmatannya secara percuma kepada pengguna yang membuat panggilan dan panggilan video di kebanyakan negara. Tetapi kita semua tahu, tidak ada yang benar-benar percuma dalam hidup. Untuk mengewangkan Skype, Microsoft menjual iklan kepada perniagaan. Oleh kerana mereka mempunyai profil di semua pengguna mereka, mereka dapat menargetkan penambahan dengan tepat. Profil ini boleh merangkumi maklumat peribadi seperti umur dan jantina anda.

Secara lalai, Skype mencentang kotak yang membolehkan Microsoft memberikan iklan yang disasarkan kepada anda. Sekiranya anda lebih suka tidak menerima iklan yang disasarkan, hapus centang kotak di sebelah “Benarkan Iklan yang Disasarkan Microsoft”.

Kemas kini Profil Anda

Skype menawarkan anda halaman profil dengan ruang kosong untuk memasukkan maklumat peribadi anda. Semakin banyak yang anda tambahkan ke profil anda, semakin besar kemungkinan rakan atau keluarga mencari anda ketika ingin berhubung dengan anda melalui Skype. Walau bagaimanapun, anda mungkin memilih untuk kekal lebih dalam talian dalam talian. Anda boleh mengambil sebahagian besar maklumat yang diminta untuk membina profil anda.

Contohnya, anda tidak perlu memasukkan nama belakang anda yang sebenar dalam profil anda. Bandar dan negeri juga bukan bidang yang diperlukan. Anda juga boleh memilih untuk menahan tarikh lahir dan jantina anda. Skype tidak memerlukan anda untuk mendedahkan nombor telefon anda dalam maklumat profil anda.

Sekali lagi, anda mungkin baik-baik saja dengan memasukkannya ke dalam profil anda dan kadangkala ia berguna. Pilihan untuk mendedahkan maklumat itu adalah milik anda. Walau bagaimanapun, anda hanya perlu mengisi seberapa banyak maklumat yang anda selesa.

Mulailah mengintai tetapan privasi anda dan anda akan mengetahui berapa banyak maklumat syarikat yang anda ada. Itu berlaku untuk WhatsApp, Twitter, Snapchat, Facebook, Instagram, Google, serta Skype dan semua platform perkhidmatan sosial dan media lain. Nasib baik, anda dapat mengoptimumkan tetapan dengan cara yang anda boleh terus kekal dalam talian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me