Adakah anda memeriksa tetapan privasi WhatsApp anda? | Tinjauan VPNO

WhatsApp adalah penerus spiritual pemesejan teks yang biasa kami gunakan untuk menghabiskan banyak wang dalam rancangan telefon bulanan kami. Walaupun WhatsApp merangkumi banyak ciri berguna, aplikasi ini juga dapat menyediakan maklumat peribadi. Anda mungkin tidak tahu Facebook memiliki WhatsApp. Dengan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai bagaimana Facebook menggunakan maklumat anda, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk memeriksa tetapan privasi WhatsApp anda.


Kebimbangan Privasi mengenai WhatsApp

Facebook membeli WhatsApp dari pengasas bersama Jan Koum dan Brian Acton pada tahun 2014. Acton meninggalkan syarikat itu pada tahun 2017 dan sering mengkritik Facebook dengan keras kerana pendekatan mereka terhadap isu privasi. Pada 30 April 2018, Jan Koum mengumumkan bahawa dia juga akan meninggalkan syarikat itu. Walaupun pengumuman Koum tidak kritikal terhadap syarikat itu, orang di belakang tabir melaporkan bahawa dia juga prihatin terhadap penggunaan maklumat peribadi Facebook dari WhatsApp. Cukup jelas bahawa pencipta WhatApp telah melompat ke kapal.

WhatsApp mengumpulkan banyak maklumat pengguna secara lalai dalam aplikasi. Mengkonfigurasi tetapan privasi WhatsApp anda dapat membantu anda mengehadkan data yang dikumpulkan oleh aplikasi hanya kepada maklumat yang anda selesa berikan. Namun, perlu diingat bahawa anda tidak dapat menggunakan WhatApp tanpa menumpahkan beberapa maklumat peribadi. Terdapat beberapa alternatif untuk WhatsApp yang mungkin ingin anda perhatikan jika anda mahu terus dikenali tanpa nama.

Ubah Tetapan Privasi WhatsApp Anda

Sekiranya anda ingin menyesuaikan tetapan privasi WhatsApp anda, anda dapat melihat gambaran keseluruhan di bawah. Kami menerangkan di mana anda dapat mencari tetapan yang anda perlukan. Selain itu, anda dapat melihat perkara apa yang boleh anda ubah untuk meningkatkan privasi anda di WhatsApp.

Cari Tetapan Privasi WhatsApp Anda

Di WhatsApp ketik butang menu. Dari sana klik pada “Tetapan” dan cari “Akaun”. Di bawah “Akaun”, anda akan menemui “Privasi”. Di sinilah letaknya tetapan privasi yang anda cari. Secara lalai, WhatsApp membolehkan mana-mana pengguna melihat foto profil anda, bahagian “mengenai” anda, ketika anda terakhir aktif dalam aplikasi, dan sama ada anda telah membaca mesej yang diterima.

Menguruskan Resit Baca

Mesej WhatsAppSecara lalai, apabila anda menerima mesej di WhatsApp, setiap pengguna dapat melihat ketika anda membaca pesan tersebut. Anda boleh mematikan ciri ini untuk setiap mesej. Kadang kala, adalah idea yang baik untuk tidak memberitahu pengirim secara automatik bahawa anda telah melihat mesej mereka. Ini dapat memberi anda masa untuk memikirkan respons sebelum mengembalikan mesej. Walau bagaimanapun, resit baca sentiasa aktif untuk mesej kumpulan.

Memahami Terakhir Dilihat

Ciri “Terlihat Terakhir” menunjukkan orang lain ketika anda terakhir aktif dalam WhatsApp. Adalah berguna untuk mengetahui sama ada orang yang anda kirimkan pesanan baru-baru ini atau tidak aktif dalam beberapa hari. Anda mungkin tidak mahu maklumat itu tersedia untuk orang lain.

WhatsApp menyediakan beberapa pilihan lain untuk dipilih. Pilih “Tiada siapa” untuk memastikan maklumat terakhir anda dilihat tidak tersedia untuk sesiapa pun. Anda harus tahu jika anda memilih pilihan ini, anda juga tidak akan dapat melihat maklumat Terakhir Terlihat orang lain. Sebagai pilihan, anda boleh memilih untuk menghadkan maklumat ini hanya kepada orang lain dalam senarai kenalan anda. Bagi banyak orang, ini adalah kompromi yang wajar antara kegunaan dan perkongsian berlebihan.

Tinjauan VPNO WhatsApp dalam talian

Anda juga harus ingat bahawa tidak ada pilihan untuk disembunyikan ketika anda sedang dalam talian. Maklumat itu tetap terbuka tanpa mengira pilihan mana yang anda pilih. WhatsApp juga memberi isyarat semasa anda menaip. Sekiranya anda lebih suka memastikan aktiviti anda dalam talian lebih peribadi, WhatsApp tidak menawarkan keselamatan tersebut.

Menguruskan Lokasi Langsung

Tetapan lokasi anda berada di bahagian lain dari tetapan dari tetapan privasi anda. WhatsApp menyediakan kemampuan untuk berkongsi lokasi semasa anda dengan orang lain dalam sembang individu atau kumpulan. Apabila anda berkongsi lokasi anda, anda dapat menetapkan waktu untuk terus berkongsi lokasi anda, atau WhatsApp akan terus berkongsi sehingga anda menyuruhnya berhenti. Sekiranya anda memilih untuk berkongsi lokasi anda sebelum ini tanpa menetapkan masa tamat, anda mungkin ingin berhenti berkongsi lokasi anda.

Dari menu Tetapan, pergi ke “Aplikasi & Pemberitahuan “dan ketuk” Kebenaran Aplikasi “. Cari pilihan Lokasi dan ketuk. Dari sini anda boleh mematikan semua kebenaran lokasi dan berhenti berkongsi lokasi anda. Sekiranya anda hanya mahu berhenti berkongsi lokasi anda dengan sembang, buka sembang itu dan ketuk “Berhenti Berkongsi”.

Menguruskan Privasi Anda Dalam Talian

Facebook memiliki kedua-dua WhatsApp dan Instagram. Maklumat mengenai salah satu platform ini dapat mengalir ke pengiklan di salah satu platform ini, dan juga menghubungi anda dalam carian Google dan laman web lain dalam talian. Dalam dunia dalam talian yang saling berkaitan, walaupun tetapan privasi anda di WhatsApp ditetapkan seperti yang anda mahukan, sukar untuk melindungi privasi anda secara dalam talian.

Langkah pertama adalah melalui pengaturan privasi di semua aplikasi media sosial yang anda gunakan. Kami mempunyai panduan bertulis untuk banyak daripadanya, termasuk: Facebook, Instagram, SnapChat, dan Google.

Sambungan VPNPilihan lain yang lebih selamat adalah mendapatkan Virtual Private Network (VPN). Ini meletakkan orang tengah antara anda dan perkhidmatan yang anda gunakan dalam talian untuk melindungi privasi anda. Perkhidmatan VPN yang berkualiti akan memberikan tahap anonim yang lebih tinggi tanpa mengorbankan kelajuan atau kemudahan. Di samping itu, perkhidmatan VPN dapat memberikan faedah lain seperti dapat mengalirkan Netflix versi AS semasa melancong ke luar negara atau mengelilingi firewall yang menghalang akses ke laman web tertentu di tempat kerja. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai VPN dan bagaimana ia dapat membantu meningkatkan privasi anda dalam talian, buka artikel utama kami mengenai VPN.

Apa sahaja pilihan yang anda pilih, keselamatan dalam talian menjadi lebih penting setiap hari. Ketahui bahawa tidak semua maklumat anda selamat di tangan syarikat media sosial yang besar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me