6 Tetapan privasi Windows 10 yang harus anda sesuaikan hari ini

Perubahan dramatik pada Windows 8 menimbulkan banyak kontroversi. Windows 10, bagaimanapun, adalah sistem operasi yang semakin popular. Versi terbaru kini menggunakan hampir 35% daripada semua PC dan jumlahnya bertambah setiap tahun. Pengguna komputer semakin peka tentang masalah privasi dan Microsoft telah memperhatikan. Microsoft berusaha untuk lebih telus mengenai perubahan yang dapat anda lakukan untuk melindungi privasi anda dalam sistem operasi.

Mengapa Windows Bencana Privasi

Privasi Komputer Riba Windows 10Sejak awal, Windows 10 menimbulkan kebimbangan di kalangan pakar privasi. Secara lalai, Windows merakam setiap penekanan tombol dan tanda yang anda buat pada peranti yang menjalankan Windows 10. Sekiranya rakan sekerja meletakkan perisian seperti itu di komputer anda, anda mungkin akan merasa dilanggar dan marah. Hanya dengan kemas kini baru-baru ini, Windows bahkan memungkinkan anda mematikan tetapan ini.

Windows juga melacak lokasi anda di semua peranti yang anda gunakan pada Windows 10 secara lalai, seperti penyiasat peribadi yang mengekor anda setiap masa. Sekiranya anda mempunyai tablet, telefon, atau peranti mudah alih Windows yang lain, Windows akan mengetahui di mana anda berada. Dari pejabat doktor ke kedai runcit, ke tempat kerja dan di rumah, Windows tahu di mana anda berada dan terus mengesan. Ini adalah lombong emas maklumat untuk pengiklan. Data lokasi memberi pengiklan akses ke kedai yang anda gemar berbelanja, kawasan kejiranan tempat anda tinggal, dan banyak lagi.

Cortana Sedang Mendengar

Salah satu penambahan besar pada Windows dalam beberapa tahun terakhir adalah pembantu maya Cortana. Sistem ini dapat menjawab soalan mengenai cuaca, lalu lintas, atau apa definisi “mengganggu”. Untuk menggunakan Cortana, anda mesti bersetuju untuk membenarkan Windows 10 “mengenal anda.” Ini membolehkan Cortana membaca setiap penekanan tombol dan setiap nota tulisan tangan yang dibuat pada peranti anda. Cortana juga dapat mendengar suara anda dan menganalisis ucapan anda. Mematikan ciri ini akan mematikan Cortana tetapi mengembalikan privasi yang besar untuk penggunaan Windows anda. Mari lihat bagaimana kita boleh mematikan Cortana.

Dari menu mula, klik ikon ‘gear’ untuk Tetapan.


tetapan privasi windows10

Dari sini, cari ikon berbentuk gembok untuk ‘Privasi’ dan klik itu.

tetapan privasi windows10

Ini adalah skrin Privasi Windows 10. Kami akan melihat beberapa tetapan yang mungkin anda pertimbangkan untuk diubah di sini. Sementara itu, lihat pada lajur sebelah kiri di bawah ‘Kebenaran Windows’ dan klik pada ‘Ucapan, dakwat, & menaip ”.

tetapan privasi windows10

Ini adalah skrin ‘Mengenal anda’ yang menerangkan bagaimana Cortana menggunakan dan mengumpulkan maklumat ini. Pernyataan yang tidak jelas itu memberi jaminan bahawa kamus tempatan membantu “memberi cadangan yang lebih baik untuk anda.” Jaminan yang lemah ini tidak cukup untuk meyakinkan banyak pihak untuk menyerahkan privasi mereka. Klik pada kotak berlabel, “Matikan perkhidmatan ucapan dan cadangan menaip.” Munculan akan memberi amaran kepada anda bahawa tindakan itu akan mematikan Cortana. Klik ‘OK’ untuk menerima dan Cortana tidak lagi dapat menjejaki semua yang anda lakukan di Windows.

Hentikan Windows daripada Mengikuti Setiap Langkah Anda

Tetapan lokasi adalah beberapa pencerobohan privasi anda yang paling mengganggu. Pencerobohan privasi lain menjejaki aktiviti anda dalam talian, data lokasi bahkan menjejaki anda di luar talian. Perkhidmatan lokasi memberi Windows 10 akses ke maklumat mengenai apa yang anda lakukan semasa anda tidak menggunakan komputer. Lawati pakar sakit puan dengan corak biasa dan baru dan Microsoft dapat menganalisis maklumat untuk meramalkan anda hamil. Microsoft mungkin mengetahui mengenai kehamilan anda sebelum anda memberitahu mereka yang terdekat dengan anda. Mengamankan tetapan lokasi anda boleh menjadi salah satu langkah privasi terpenting yang dapat anda lakukan. Mari kita lihat bagaimana kita dapat menyesuaikan tetapan lokasi kita di Windows.

Kembali ke skrin Tetapan, lihat di bawah kebenaran aplikasi untuk ‘Lokasi’ seperti yang disorot di atas.

tetapan privasi windows10
Matikan tetapan lokasi di sini. Di bawah ‘Perkhidmatan lokasi’ klik slaid untuk mematikan tetapan lokasi. Anda harus perhatikan bahawa di bahagian atas layar terdapat peringatan bahawa setiap orang yang menggunakan peranti ini dapat memiliki tetapan lokasi mereka sendiri. Sekiranya anda membenarkan orang lain mengakses peranti anda, Windows mungkin terus menjejaki pengguna tersebut.

Di bawah skrin, anda dapat melihat ‘Sejarah lokasi’. Dengan mengklik butang ‘Clear’, anda dapat membersihkan sejarah lokasi anda dari peranti ini. Ciri ini hanya akan menghapus data dari peranti anda, bukan dari pelayan Microsoft.

Lebih jauh lagi, anda boleh memilih aplikasi individu yang menggunakan perkhidmatan lokasi. Anda boleh memilih untuk melumpuhkan aplikasi individu yang anda ingin hadkan akses ke lokasi anda. Untuk menyekat aplikasi individu, anda perlu melihat senarai dan mematikan setiap aplikasi yang ingin anda hadkan. Beberapa aplikasi, termasuk Cortana, tidak akan berfungsi tanpa akses ke lokasi anda.

Menetapkan Pilihan Iklan Anda

Microsoft telah bergabung dengan kumpulan penyedia perisian yang memperluas aliran pendapatan mereka dengan menjual iklan yang disasarkan. Untuk melakukannya, Microsoft mesti membuat profil terperinci mengenai minat dan aktiviti anda. Pengiklan akan membayar lebih banyak untuk menargetkan iklan kepada sekumpulan orang yang cenderung membeli produk mereka. Microsoft menggunakan ID iklan untuk setiap pengguna. Ini membantu mengesan minat anda berdasarkan apa yang anda lakukan di komputer dan dalam talian. Microsoft menggunakan data ini untuk membina profil anda yang dapat dijual kepada pengiklan..

Pada skrin Tetapan, anda akan menemui pilihan iklan seperti yang disorot di atas. Microsoft membuatnya seolah-olah membiarkan tetapan ini dihidupkan akan memberi manfaat kepada anda. Mereka memaparkannya sebagai cara untuk anda melihat iklan yang relevan sahaja. Sekiranya anda lebih suka menjaga privasi yang lebih besar, klik slaid untuk mematikan iklan yang disasarkan. Anda masih akan melihat iklan, tetapi pengiklan tidak dapat menyasarkan profil anda.

Microsoft Masih Mengesan Tekanan Kekunci Anda

Sebelumnya, kami mengubah tetapan privasi lebih awal untuk menghentikan Cortana daripada memantau penekanan kunci anda. Anda tidak boleh disalahkan kerana mempercayai ini menghentikan Microsoft daripada mencatat setiap kekunci anda. Itu bukan masalahnya. Tetapan itu hanya menghentikan penekanan kekunci anda daripada dicatat ke Cortana. Microsoft terus memasukkan ketukan kekunci untuk semua perkhidmatan Windows 10 yang lain. Anda dapat mengetahui bahawa tetapan penekanan kunci masih diaktifkan di ‘Diagnostics & maklum balas ’.

Di skrin tetapan privasi, klik ‘Diagnostik & maklum balas ’. Ini disenaraikan di bawah ‘izin Windows’ seperti yang ditunjukkan di atas.

tetapan privasi windows10

Sekiranya anda tidak memahami bahawa ‘Diagnostik secara intuitif & maklum balas ’akan mengandungi tetapan privasi utama, anda tidak sendirian. Tetapi beberapa tetapan yang paling kritikal berada di bawah nama yang membingungkan ini. Berhampiran bahagian tengah skrin anda akan melihat ‘Tingkatkan dakwat & pengecaman menaip ’. Di sini anda akan melihat penjejakan papan kekunci atau data lukisan yang sama seperti yang dilihat sebelumnya di bawah ‘Ucapan, dakwat, & menaip ’. Adalah tidak biasa dan membingungkan jika mempunyai pengaturan yang sama di bawah dua menu berbeza yang tidak dihubungkan.

Anda akan mendapati bahawa tetapan ini tetap dihidupkan walaupun anda telah mematikan tetapan di menu lain. Klik pada slaid untuk mematikan tetapan ini untuk Windows 10. Ini akan mengelakkan Windows menjejaki input pada peranti anda sama ada dari papan kekunci atau skrin sentuh anda.

Di bawah data diagnostik, anda akan melihat bahawa secara lalai, pilihan ‘Penuh’ dipilih. Ini menghantar data diagnostik kritikal pada peranti anda dan data mengenai laman web yang anda lawati. Pilihan ‘Penuh’ dan ‘Asas’ menekankan bahawa tidak ada kesan terhadap keselamatan atau fungsi peranti anda tidak kira yang anda pilih. Satu-satunya perubahan adalah sama ada anda secara sukarela memberikan data Microsoft mengenai laman web yang anda lawati. Pilih pilihan ‘Asas’ untuk menyekat akses ini.

Cari tetapan ‘Pengalaman yang disesuaikan’ di bahagian bawah skrin ini. Ini membolehkan Microsoft menyesuaikan Windows 10 berdasarkan data diagnostik yang anda pilih untuk dikongsi dengan syarikat. Ini termasuk iklan yang disasarkan berdasarkan cara anda menggunakan peranti. Lebih khusus lagi, iklan berdasarkan laman web yang anda lawati seperti yang dipantau di bawah tetapan ‘Penuh’ untuk berkongsi data diagnostik. Iklan yang disasarkan ini tetap ada walaupun anda mematikan iklan yang disasarkan di layar privasi sebelumnya. Cukup klik slaid untuk mematikan tetapan ini di sini untuk Microsoft.

Mengambil Privasi dengan serius

Nampaknya berguna agar iklan yang anda lihat lebih relevan. Walau bagaimanapun, kos untuk privasi anda tidak begitu jelas. Mengehadkan tetapan privasi anda boleh membuat perbezaan besar dalam menjaga kerahsiaan data peribadi anda. Walaupun setelah mengambil langkah-langkah ini, anda mungkin masih mempunyai kebimbangan. Anda mungkin bimbang Windows 10 dan aplikasi lain pada peranti anda masih mengumpulkan maklumat peribadi anda. Terdapat langkah mudah yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan privasi anda secara dramatik: gunakan VPN.

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) membantu menjadikan penggunaan peranti yang disambungkan menjadi lebih tanpa nama. Daripada menyambung terus ke internet, anda menyambung melalui penghala VPN yang mungkin berjarak beberapa kilometer dari anda. Ini membolehkan anda berada dalam talian tanpa memberikan terlalu banyak maklumat mengenai diri anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me