5G dan Privasi: Sekiranya Kita Bimbang? | Tinjauan VPNO

Telefon pintar dengan 5GSelepas kejayaan 3G dan 4G, tiba masanya untuk langkah seterusnya dalam rangkaian mudah alih: 5G. Istilah ini sering digunakan, baik dalam arti positif dan negatif. Rangkaian 5G akan memberi kita internet yang lebih pantas dan lebih baik, yang dilengkapi dengan pelbagai kemungkinan dan peluang baru. Namun, secara bersamaan, beberapa orang bimbang tentang privasi mereka di dunia di mana berkongsi maklumat melalui internet lebih mudah dan lebih normal daripada sebelumnya. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua mengenai 5G, jenis perubahan yang akan dilakukannya, dan privasi yang berkaitan dengan orang.


Apa itu 5G?

5G bermaksud generasi kelima (oleh itu G) rangkaian mudah alih. Seperti yang anda jangkakan, ada empat generasi sebelumnya. Dua daripadanya mungkin terdengar biasa: 3G dan 4G. Sekiranya anda menggunakan telefon tanpa menggunakan rangkaian Wi-Fi, anda mungkin membaca artikel ini melalui salah satu sambungan tersebut. 5G adalah versi terbaru rangkaian mudah alih seperti itu. Ia masih dalam pembangunan dan hanya terdapat di lokasi tertentu. Namun, selama beberapa tahun akan datang, ia akan tersedia di seluruh dunia.

Generasi terdahulu: 1G, 2G, 3G dan 4G

Berbagai generasi rangkaian mudah alih kami menunjukkan sejauh mana teknologi telah maju selama ini. Pertama, terdapat 1G, yang membolehkan telefon bimbit berkomunikasi dengan menara radio. Ini membolehkan kami saling menghubungi tanpa talian darat. Dengan 2G, komunikasi digital menjadi mungkin juga: inilah ketika kita semua mula saling menghantar teks. Pengenalan 3G bermaksud telefon bimbit dapat menyambung ke internet. Akhirnya, sekitar tahun 2013 dan seterusnya, 4G menjadi popular. Telefon pintar tiba-tiba dapat menghantar dan menerima lebih banyak data internet pada kelajuan yang lebih tinggi. Apakah maksud ini? Contohnya, menonton Netflix di telefon anda sudah biasa, seperti sebelumnya. Sekarang masanya untuk langkah seterusnya: 5G.

Internet lebih pantas dengan 5G

Meter kelajuan 5GKelebihan besar 5G adalah bahawa ia mencapai kelajuan yang jauh lebih tinggi daripada 4G. Ia akan dapat menghantar lebih banyak data dalam jangka masa yang sama. Peningkatan itu tidak kecil, sama ada: 5G menjadikan sambungan internet anda kira-kira seratus kali lebih pantas daripada 4G. Sebarang kelewatan yang dianggap normal dengan 4G, tidak akan berlaku dengan 5G. Rangkaian generasi kelima akan menghantar data dalam masa kurang dari satu milisaat, sementara ini memerlukan rata-rata 50 milisaat dengan rangkaian sebelumnya. Dengan kata lain, 5G akan membawa kita dari rangkaian mudah alih yang agak pantas ke rangkaian yang sangat pantas.

Kemungkinan Rangkaian 5G

Anda mungkin tertanya-tanya adakah rangkaian yang pantas benar-benar diperlukan. Internet telefon anda berfungsi dengan baik, dan anda hampir tidak dapat menonton episod The Witcher lebih cepat daripada yang anda miliki. Namun, rangkaian yang lebih pantas dan stabil mempunyai lebih banyak kelebihan daripada yang anda fikirkan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Sambungan yang lebih stabil untuk sekumpulan besar orang

Rangkaian 4G boleh dibebankan dengan mudah. Setiap kali terdapat sekumpulan besar orang di satu lokasi (memikirkan festival, universiti dan lapangan terbang), pengguna mungkin mengalami kelewatan. 5G memastikan ini tidak akan menjadi masalah lagi, tidak kira berapa banyak telefon pintar yang terdapat dalam batu persegi yang sama.

Lebih-lebih lagi, permintaan untuk data mudah alih terus meningkat. Ini bukan hanya kerana lebih banyak orang mendapat akses ke rangkaian mudah alih, tetapi juga kerana bilangan peranti yang berfungsi dengan rangkaian ini terus bertambah. Dari telefon pintar kami hingga peti sejuk dan jam tangan pintar kami hingga monitor bayi pintar: mereka semua menggunakan internet untuk menghantar dan menerima data hari ini. Trafik data ini juga harus dikirim melalui jaringan mudah alih. Rangkaian 5G yang berkesan dapat memenuhi permintaan yang semakin meningkat ini. 5G membolehkan isi rumah, syarikat, dan tempat awam menggunakan lebih banyak peranti pintar tanpa menjejaskan kualiti dan kelajuan rangkaian.

Kurang penggunaan bateri

Anda memerlukan tenaga untuk dapat menghantar dan menerima data mudah alih. Itulah sebabnya bateri telefon anda bertahan lebih lama apabila anda mematikan 4G atau menghidupkan mod kapal terbang. Dengan 5G, tenaga anda akan lebih sedikit untuk menghantar jumlah data yang sama. Oleh itu, bateri anda akan habis dengan lebih perlahan semasa menggunakan 5G dan bukannya 4G. Anda tidak perlu mengecas telefon anda lebih kerap, yang sedikit lebih mudah. Sementara itu, kelajuan internet anda hanya akan meningkat.

Teknik baru dan ‘Internet of Things’

Surat pos droneTeknologi 5G boleh digunakan untuk membuat produk dan perkhidmatan baru. Internet of Things (IoT), yang merujuk kepada semua peranti moden yang dapat berkomunikasi melalui internet, akan berkembang dengan kadar yang stabil. Selain itu, 5G membolehkan penstriman video berkualiti tinggi. Ini tidak hanya bermaksud siri Netflix anda akan kelihatan hebat di skrin telefon pintar anda, tetapi juga bahawa operasi jarak jauh boleh berlaku dengan cara yang lebih selamat dan lebih baik. Terdapat lebih banyak kemungkinan: fikirkan sistem pengairan automatik atau drone yang menghantar surat anda, misalnya. Mesin dapat menjadi lebih automatik dan melakukan tugas yang ditetapkan dengan lebih efisien, semuanya disebabkan oleh komunikasi pantas dan tanpa henti yang ditawarkan oleh 5G.

Adakah 5G membahayakan Privasi Kami?

Rangkaian 5G yang akan datang dapat menyumbang kepada revolusi teknologi sejati yang akan menghubungkan semua jenis peranti pintar antara satu sama lain. Kehidupan dalam talian kami hanya akan menjadi lebih besar dan merangkumi lebih banyak aspek dalam kehidupan sebenar kami. Ini mempunyai kelebihan, tetapi juga mempunyai beberapa risiko serius, terutama dari segi privasi. Apa yang berlaku dengan semua data yang disimpan dan dikongsi dalam talian? Sekiranya internet mengetahui lebih banyak tentang kita daripada yang kita tahu mengenai diri kita sendiri, apakah maksudnya? Ini adalah persoalan yang muncul berulang kali. Bukan hanya terdapat implikasi teknikal untuk ini, tetapi juga mempengaruhi dunia sosial dan politik di sekitar kita.

Adakah maklumat peribadi kita selamat?

Rangkaian 5G yang berfungsi dapat menangani banyak data. Ini bermakna akan lebih mudah mencatat semua jenis maklumat mengenai penggunanya. Laman web yang anda lawati, lokasi anda, gambar kamera di bilik tidur anak perempuan anda, dan bahkan maklumat kesihatan yang diukur oleh Fitbit anda semua akan dihantar melalui rangkaian 5G. Selalunya, maklumat ini akan digunakan dengan tepat seperti yang anda harapkan: anda dapat memeriksa anak perempuan anda, walaupun anda tidak berada di rumah, dan aplikasi kegemaran anda menggunakan data anda untuk meningkatkan perkhidmatan mereka.

Walau bagaimanapun, maklumat anda juga dapat digunakan untuk menentang anda. Ini sudah banyak berlaku: terdapat banyak pihak yang dapat menonton apa yang anda lakukan dalam talian. Malah syarikat pemasaran dan, dalam beberapa kes, penjenayah siber boleh memiliki akses ke data peribadi anda. Syarikat mungkin menggunakannya untuk memperibadikan iklan yang mereka tunjukkan kepada anda, sehingga mereka dapat meningkatkan peluang anda membelanjakan wang anda untuk mereka. Ketika datang ke penggodam topi hitam, bahayanya lebih jelas: mereka akan menyalahgunakan data anda untuk membahayakan anda dengan apa cara sekalipun. Semakin banyak data mengenai kita dihantar melalui udara, semakin besar kemungkinan data ini jatuh ke tangan yang salah. Itulah sebabnya banyak orang bimbang tentang kesan negatif 5G. Siapa tahu pihak mana yang mungkin melihat data dalam talian anda?

Huawei dan 5G

China dengan KunciHuawei adalah salah satu syarikat yang mungkin dapat melihat data yang dikirim melalui jaringan 5G. Syarikat China ini menghasilkan peranti telekomunikasi dan kini juga menumpukan perhatian pada peralatan 5G. Anda mungkin tahu telefon pintar mereka yang murah, yang telah menjadi sangat popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kini Huawei juga mengembangkan teknologi 5G terbaik di dunia. Antena 5G mereka lebih kuat daripada pesaing, yang membolehkan mereka merangkumi kawasan yang lebih luas dan menyediakan rangkaian berkualiti. Ini tidak berlaku secara tidak sengaja: Huawei telah melabur dalam 5G selama bertahun-tahun. Kerana kualiti yang tinggi, membeli produk Huawei mungkin kelihatan seperti tidak perlu dipertimbangkan, tetapi semuanya tidak semudah itu.

Oleh kerana pemisahan negara dan perniagaan tidak begitu jelas di China seperti di kebanyakan bahagian lain di dunia, banyak orang bimbang akan niat Huawei. Sekiranya teknologi 5G kami dihasilkan oleh syarikat yang mempunyai hubungan dengan pemerintah China, kerajaan itu mungkin dapat mengakses data kami. Fakta bahawa Huawei tidak menjelaskan bagaimana perniagaan mereka dijalankan, hanya menimbulkan rasa tidak percaya. Syarikat itu menolak sebarang hubungan dengan pemerintah negara mereka, tetapi kecurigaan terus meningkat.

Perang perdagangan AS-China

Hubungan antara China dan Amerika Syarikat adalah rumit, terutama sejak tahun 2016. Ini sangat mempengaruhi Huawei. Presiden Trump memperkenalkan cukai import 25% ke atas semua produk China, yang mengakibatkan perang perdagangan antara negara-negara tersebut. Ini menimbulkan masalah serius bagi Huawei: telefon pintar baru mereka tidak dibenarkan menggunakan teknologi Amerika. Walaupun Huawei dapat mengimport alat ganti dari negara lain, syarikat itu masih menghadapi masalah lain. Contoh penting dari ini adalah mereka tidak lagi dibenarkan menggunakan pelbagai perkhidmatan Google, termasuk Android, pada peranti baru.

Reputasi Huawei juga menderita. Seperti disebutkan sebelumnya, banyak yang mengesyaki bahawa Huawei mungkin mengintip penggunanya untuk pemerintah China. Selain itu, AS secara aktif berusaha meyakinkan negara lain untuk tidak bekerjasama dengan perniagaan China, termasuk Huawei. Beberapa negara Eropah ragu-ragu membiarkan teknologi China masuk ke rangkaian 5G mereka. Jadual di bawah menunjukkan bagaimana negara tertentu pada masa ini memikirkan kemungkinan kerjasama 5G dengan Huawei.

Negara
Pendapat mengenai kerjasama 5G dengan Huawei
AustriaKerajaan Austria belum mengecualikan Huawei, tetapi ingin menunggu negara-negara EU yang lain membuat keputusan sehingga mereka dapat mengambil keputusan bersama yang terkoordinasi.
BelgiumPada bulan Januari 2020, pemerintah Belgia mengumumkan mereka akan mengikuti keputusan Majlis Telekomunikasi Eropah. Ini bermaksud mereka akan melarang penggunaan peralatan 5G yang disediakan oleh pembekal yang tidak boleh dipercayai. Peranti 5G Huawei kemungkinan besar termasuk dalam kategori ini juga.
Republik CzechPerkhidmatan keselamatan Czech menasihatkan untuk tidak menggunakan produk Huawei, tetapi presiden dan perdana menteri tidak akan keberatan untuk bekerjasama.
PerancisOrang Perancis menggunakan apa yang disebut “undang-undang Huawei”: sebarang kerjasama dalam projek 5G dibenarkan untuk diputus sekiranya ia berlaku atas nama keselamatan negara. Pemerintah memang mengumumkan bahawa mereka tidak ingin melarang pengeluar tertentu. Mereka akan menilai setiap kes itu sendiri.
JermanKerajaan Jerman tidak akan mengikuti AS. Mereka tidak mahu mendiskriminasi pihak tertentu. Menteri Luar Negeri Jerman mendakwa kerjasama dengan Huawei diperlukan untuk mewujudkan rangkaian 5G dalam jangka pendek.
HungaryRancangannya adalah untuk memasukkan Huawei dalam pembinaan rangkaian 5G Hungary.
ItaliSetelah siasatan menyeluruh, pemerintah Itali diminta mempertimbangkan secara serius untuk menjauhkan diri dari sebarang kerjasama 5G dengan Huawei dan pengeluar China yang lain. Namun, para menteri mengatakan bahawa Huawei harus berperanan dalam pembangunan.
BelandaBelanda memutuskan untuk tidak membenarkan sebarang peralatan memasuki inti rangkaian 5G mereka apabila dihasilkan oleh sebuah negara, entiti atau orang yang mungkin mempunyai niat untuk menyalahgunakan atau memotong rangkaian komunikasi Belanda, atau pihak-pihak yang berkait rapat dengan negara tersebut, entiti atau orang. Kerana banyak tuduhan, Huawei juga dapat dimasukkan dalam hal ini.
NorwayOrang Norway bekerjasama erat dengan syarikat Ericsson untuk menyiapkan dan menjalankan rangkaian 5G mereka. Hubungan dengan Huawei perlahan-lahan terputus.
PolandPada bulan September 2019, Poland menandatangani perjanjian dengan AS untuk bekerjasama dalam teknologi 5G. Walaupun begitu, penyedia telekomunikasi Poland tidak mahu mengecualikan Huawei sepenuhnya.
PortugalKerajaan mengatakan tidak akan mengecualikan pengeluar China ketika membuat rangkaian 5G mereka.
SepanyolPihak Sepanyol telah bekerjasama dengan Huawei dan mula menyiapkan 5G di lima belas bandar besar.
SwedenSebuah undang-undang telah diusulkan yang akan menjauhkan Huawei dan penjual China lain dari rangkaian 5G Sweden. Perkongsian dan izin sudah diizinkan untuk ditolak jika pihak tersebut menimbulkan risiko keselamatan nasional Sweden.
SwitzerlandSwitzerland mempunyai kontrak rangkaian 5G dengan Huawei untuk membina pusat penyelidikan bersama.
InggerisPresiden Johnson ingin memastikan keselamatan negara tidak terganggu. Huawei akan mendapat bahagian terhad untuk dimainkan, di mana mereka tidak akan mendapat akses ke bahagian yang paling sensitif dari rangkaian 5G.

Jelas, Eropah sangat berpecah belah mengenai isu ini. Terutama di EU, ini menyusahkan. Beberapa menteri meminta agar Kesatuan Eropah membuat keputusan sepihak. EU bertindak balas dengan pedoman berikut: pengeluar yang mungkin menimbulkan risiko, boleh ditolak bahagian dalam rangkaian 5G. Walau apa pun, keadaan menunjukkan bahawa menubuhkan generasi baru rangkaian mudah alih tidak hanya dipengaruhi oleh kemajuan teknologi. Sentimen politik juga boleh memainkan peranan besar.

5G dan kesihatan

Ikon Penjagaan Kesihatan Telefon PintarSelain daripada risiko privasi yang mungkin timbul dengan 5G, beberapa orang juga bimbang rangkaian baru ini akan mempengaruhi kesihatan mereka. Mereka percaya, sebagai contoh, bahawa radiasi akan membuat kita sakit. Sejauh ini, belum ada penyelidikan yang membuktikan rangkaian 5G benar-benar mempengaruhi badan kita. Oleh itu, mengapa orang masih mendakwa bahawa sinaran 5G tidak baik? Ketakutan itu tidak sepenuhnya tidak berasas, walaupun sama sekali tidak betul. Kemungkinan besar timbul kerana konotasi negatif dari perkataan ‘radiasi’. Beberapa jenis radiasi berbahaya bagi manusia, kerana mereka mengubah molekul dalam tubuh kita, yang boleh menyebabkan barah. Inilah sebabnya mengapa doktor di hospital berdiri di belakang dinding ketika mereka melakukan x-ray anda. Sebilangan kecil sinaran ini tidak begitu buruk, tetapi kerap mendedahkan diri kepada anda adalah berbahaya.

Sinaran yang disertakan dengan 1G, 2G, 3G, 4G dan 5G tidak mengubah molekul anda. Ini adalah jenis radiasi yang berbeza yang disebut radiasi bukan pengion. Terdapat ujian yang menunjukkan bahawa sinaran rangkaian mudah alih berbahaya, walaupun tidak ada hasil yang pasti. Sebagai contoh, satu kajian mendapati tumor kecil pada tikus jantan setelah mendedahkannya kepada radiasi 3G yang berat. Namun, hasil ini sangat minimum sehingga boleh menjadi kebetulan. Selain itu, tahap radiasi yang digunakan dalam eksperimen ini jauh lebih tinggi daripada tahap radiasi yang kita hadapi, walaupun kita menggunakan telefon pintar kita setiap jam setiap hari.

Kembali pada tahun 2011, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengklasifikasikan radiasi RF yang dikeluarkan oleh 4G dan 5G sebagai kemungkinan karsinogen, yang bermaksud ia boleh menyebabkan barah. Namun, jangan risau. Produk biasa yang lain, seperti kopi, terdapat dalam senarai yang sama. Sama ada terdapat hubungan antara radiasi dan barah, masih belum dapat dibahaskan. Penyelidikan mengenai radiasi 5G masih berlangsung, tetapi kemungkinan sesuatu yang mengejutkan terungkap sangat minimum.

Bilakah 5G akan tersedia?

Satu-satunya soalan yang tinggal ialah bila kita dapat menggunakan 5G. Berbagai pihak telah berusaha mengembangkan menara transmisi, menghasilkan telefon pintar baru, dan menguji semua peralatan dalam skala besar. Oleh itu, tidak akan lama sehingga kita semua dapat menikmati rangkaian pantas ini.

Kapal terbang di atas planet BumiDi seluruh dunia, pasukan berusaha menguji dan melaksanakan rangkaian 5G. Di Amerika Syarikat, misalnya, terdapat banyak bandar di mana, dengan syarat anda mempunyai telefon pintar yang tepat, anda sudah boleh menggunakan rangkaian 5G yang lebih pantas. Di United Kingdom, 5G juga terdapat di kawasan tertentu. Korea Selatan telah menyediakan 5G untuk umum: sejak akhir tahun 2018, perniagaan dapat menggunakannya dan sekarang semua orang dengan peranti yang tepat dapat.

Pendek kata, terdapat banyak tempat di dunia di mana rangkaian 5G sudah siap dan beroperasi. Langkah seterusnya untuk kerajaan, penyedia telekomunikasi, dan pihak lain adalah menyediakan 5G untuk semua orang, sama ada anda tinggal di bandar besar atau tidak. Di dalam Kesatuan Eropah, tujuannya adalah untuk mewujudkan ini sebelum akhir tahun 2020. Amerika Utara dan sebahagian Asia juga membuat kemajuan besar dalam waktu singkat di sini. Di tempat lain mungkin memerlukan beberapa tahun lagi.

Kesimpulannya

5G adalah langkah seterusnya untuk rangkaian mudah alih. Ini akan membuat sambungan yang lebih pantas dan mencipta pelbagai kemungkinan teknologi baru. Kelewatan semasa permainan dan streaming pada telefon pintar anda akan menjadi perkara masa lalu. Lebih-lebih lagi, kita akan dapat menggunakan peranti pintar di sektor kesihatan, pertanian, dan pelbagai sektor lain dengan lebih berkesan. Kemungkinannya tidak berkesudahan. Namun, pada masa yang sama, kita harus berhati-hati dengan kemungkinan akibat yang akan berlaku terhadap privasi kita. Hanya masa yang akan memberitahu, tetapi tidak ada salahnya berhati-hati!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me