10 Sebab untuk Menyembunyikan Alamat IP Anda | Gambaran keseluruhan VPN

Tukar Grafik Alamat IP


Hampir semua orang yang kerap melayari internet akan mendengar istilah “alamat IP”. Alamat IP adalah cap jari dari semua tindakan dalam talian anda. Nombor itu unik untuk sambungan internet anda dan dapat dikesan kembali kepada anda. Sekiranya seseorang mengetahui alamat IP anda, mereka juga mengetahui ISP anda dan juga lokasi anda. Ini boleh membahayakan: keselamatan dan privasi dalam talian anda dipertaruhkan. Itulah sebabnya banyak orang lebih suka menyembunyikan alamat IP mereka.

Anda boleh menyembunyikan alamat IP anda dengan mengambil alamat IP lain yang tidak dapat dikesan kembali kepada anda. Di bawah ini, kami akan memberi anda sepuluh sebab mengapa banyak orang menyembunyikan atau menukar alamat IP mereka. Lebih penting lagi, kami akan memberitahu anda bagaimana anda dapat menyembunyikan alamat IP anda sendiri. Nasib baik, tidak sukar. Dengan alamat IP tersembunyi, anda dapat menyemak imbas tanpa nama, selamat dan bebas.

Apa itu alamat IP?

IP dalam alamat IP bermaksud Internet Protocol. Ini adalah nombor pengenalan dari sebarang sambungan internet. Apabila anda mendapat akses ke internet melalui penyedia perkhidmatan internet anda, mereka memberikan alamat IP ke sambungan internet anda. IP ini disambungkan ke lokasi anda. Ini bermaksud alamat IP anda berbeza ketika anda menggunakan Wi-Fi rumah anda berbanding ketika anda menggunakan sambungan internet di tempat kerja.

Terdapat dua jenis alamat IP: IPv4 dan IPv6. Semasa IPv4 dibuat, idea umum adalah bahawa sistem 32 bit per alamat akan cukup untuk membuat alamat unik untuk semua sambungan internet di dunia. Namun, internet terbukti menjadi hit yang lebih besar daripada yang dijangkakan. Atas sebab ini, IPv6 dibuat. Dengan lebih banyak pilihan untuk memberikan alamat yang unik, IPv6 harus menyediakan alamat IP yang mencukupi untuk seluruh dunia.

Di mana saya boleh mendapatkan alamat IP saya?

Mengetahui alamat IP anda tidak terlalu sukar. Cukup pergi ke tetapan peranti anda. Biasanya, anda akan menemui nombor di bawah sifat rangkaian anda atau dengan mengklik logo sambungan internet anda dan memilih hartanah di sana. Nombor di belakang “alamat IPv4” atau “alamat IPv6” adalah alamat IP anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari alamat IP anda di komputer, anda selalu boleh pergi ke internet. Terdapat banyak laman web yang akan menunjukkan alamat IP anda. Cukup google “Apa alamat IP saya” atau yang serupa. Malah penyedia VPN sering mempunyai bahagian di bahagian atas halaman mereka yang menunjukkan alamat IP anda. Mereka melakukan ini untuk memberi gambaran bahawa ada orang yang dapat mengaksesnya, jadi mungkin idea yang baik adalah untuk menutupnya.

Sebab untuk menyembunyikan alamat IP anda

Sekiranya alamat IP anda dapat dilihat oleh hampir semua orang, privasi dan keselamatan anda berisiko. Ini mungkin terdengar seperti pernyataan besar, tetapi itu pasti tidak berasas. Berikut adalah sepuluh sebab mengapa anda mungkin mahu menyembunyikan alamat IP anda:

Sebab 1: Lawati laman web tanpa mendedahkan identiti anda

Telefon Pintar Tanpa NamaLaman web mengumpulkan banyak maklumat mengenai anda semasa anda mengunjunginya. Mereka membina profil mengenai tingkah laku anda di laman web mereka dan kadang-kadang bahkan mempunyai akses ke maklumat yang anda sampaikan di laman web lain. Mereka mengumpulkan maklumat ini dengan menghubungkan tindakan dalam talian anda ke alamat IP anda. Ini adalah bagaimana IP anda menjadi cap jari digital anda.

Dengan semua maklumat yang diperoleh laman web mengenai anda, mereka dapat menunjukkan kepada anda kandungan dan bahkan iklan yang secara khusus disesuaikan dengan anda. Laman web yang cuba menjual kasut suede baru setelah anda mencari barang kasut mewah bukanlah suatu kebetulan. Lokasi anda boleh digunakan dengan cara yang serupa. Munculan seperti “Klik di sini untuk mencari iPhone termurah di Itali!” boleh digunakan untuk menarik perhatian anda sekiranya anda melayari internet semasa percutian anda di Rome. Mesej-mesej ini palsu, tetapi menggambarkan bagaimana laman web secara aktif “mengintip” anda.

Sekiranya anda menyembunyikan alamat IP anda, laman web akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk membuat profil pada anda. Anda tidak pernah tahu apa yang boleh dilakukan laman web dengan maklumat yang mereka kumpulkan pada anda, yang menjadikan melindungi diri anda daripada penonton menjadi lebih penting. Dengan VPN, laman web hanya akan melihat alamat IP rawak yang terus berubah. Selain itu, tidak ada cara untuk laman web melacak tindakan dalam talian anda. Anda dapat menyemak imbas tanpa nama. Kami akan memberitahu anda lebih banyak mengenai VPN dan penyelesaian lain di kemudian hari dalam artikel ini.

Sebab 2: Akses Netflix dan perkhidmatan penstriman lain di mana sahaja anda berada

Pernah mencuba mengakses Netflix di negara lain? Anda akan dapati bahawa kandungan yang tersedia akan berbeza dengan yang biasa anda gunakan. Perkhidmatan penstriman, seperti Netflix, sering meletakkan sekatan geografi pada perkhidmatan mereka. Ini bermaksud bahawa sebahagian (atau semua) kandungannya hanya dapat dilihat di negara-negara terpilih. Sebagai contoh, perkhidmatan streaming kebanyakan saluran televisyen nasional hanya tersedia untuk orang di negara tertentu. Ini sering kali bermaksud anda tidak dapat menonton rancangan atau perlawanan bola sepak kegemaran anda ketika anda berada di luar negara. Perkhidmatan penstriman mengetahui di mana anda berada dengan memeriksa lokasi sambungan internet anda melalui alamat IP anda. Dengan menyembunyikan dan mengubah IP anda, anda dapat mengatasi sekatan geografi, memberi anda akses ke Netflix dan perkhidmatan streaming lain seolah-olah anda berada di negara lain.

Sebab 3: Lindungi diri anda daripada pengintip dan penggodam

PenggodamPengintip dan peretas (topi hitam) ingin mendapatkan alamat IP anda. Dengan IP anda, penggodam dapat mengetahui lokasi dan identiti anda dengan mudah. Seperti laman web, penggodam dapat mengesan tindakan anda. Sekiranya penggodam itu mempunyai niat buruk, mereka boleh menggunakan maklumat ini terhadap anda. Terdapat banyak kemungkinan kerosakan yang perlu dilakukan di sini: fikirkan jenayah seperti pencurian identiti. Apabila anda menyembunyikan alamat IP anda, anda mengambil kawalan semula. Penggodam tidak akan melihat IP anda, tetapi hanya IP palsu yang tidak dapat dikesan kembali kepada anda. Mereka tidak akan tahu siapa atau di mana anda berada, yang menjadikannya lebih sukar untuk melakukan sebarang bahaya. Sekiranya anda menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP anda, anda bahkan dapat mencegah penggodam dari melihat tindakan dalam talian anda sama sekali.

Sebab 4: Gunakan hotspot Wi-Fi awam dengan selamat

Penggodam dengan niat buruk sama seperti masalah di persekitaran langsung kita. Rangkaian Wi-Fi awam sering menjadi sasaran penggodam, kerana pada umumnya tidak begitu selamat. Dengan memasuki rangkaian Wi-Fi awam, penggodam dapat memperoleh akses ke banyak peranti sekaligus. Dan penggodam ada di sekitar kita: penjenayah topi hitam boleh duduk dua meja dari anda di Starbucks, cuba masuk ke dalam peranti anda semasa anda menghirup Chai Latte anda. Itulah sebabnya penting untuk menyembunyikan lokasi dan identiti anda semasa anda menggunakan hotspot Wi-Fi awam. Dengan cara ini, anda akan mendapat alamat IP yang berbeza dari Wi-Fi, menjadikan anda selamat. Cara terbaik untuk melindungi diri anda adalah dengan menggunakan VPN. Perisian VPN akan menyembunyikan alamat IP anda dan semua tindakan dalam talian anda dengan menyulitkannya.

Sebab 5: Akses laman web dan kandungan yang disekat secara geografi

Walaupun web kadangkala kelihatan seperti maklumat yang tidak beralasan, ada sekatan untuk mengaksesnya. Di beberapa negara, pemerintah menyekat akses ke laman web tertentu. Jenis penapisan ini mengawal laman web mana dan maklumat seperti apa yang dapat dilihat oleh penduduk sebuah negara dalam talian. Dalam banyak cara sekatan ini serupa dengan sekatan geografi yang digunakan oleh perkhidmatan penstriman. Dengan menukar alamat IP anda, anda boleh berpura-pura melayari web dari lokasi yang berbeza di negara lain. Sekiranya negara ini tidak menyekat kandungan yang ingin anda jangkau, anda akan mendapat akses percuma sekali lagi. Ringkasnya: menukar alamat IP anda meningkatkan kebebasan internet anda.

Sebab 6: Abaikan sekatan dalam talian yang ditetapkan oleh sekolah atau tempat kerja anda

Sekolah dan tempat kerja kadangkala menyekat akses internet pengguna rangkaian mereka. Sebagai contoh, sekolah sering menyekat platform media sosial seperti Facebook dan Twitter untuk mengelakkan pelajar terganggu. Proksi membolehkan sekolah memilih dan memilih laman web mana yang pelajar dan tidak mempunyai akses. Namun, ini hanya berlaku apabila pelajar tersebut menggunakan rangkaian sekolah dengan alamat IP sekolah. Sekiranya anda menukar alamat IP anda semasa menggunakan rangkaian terhad, anda dapat mengatasi sekatan dengan mudah.

Sebab 7: Mengabaikan penyadaran dan penapisan dari pemerintah

Mata pada LaptopSeperti disebutkan sebelumnya, beberapa pemerintah menyensor internet untuk warganya (contohnya adalah China dan Iran). Namun, selain daripada menyekat kandungan dalam talian, pemerintah juga dapat mengesan semua yang anda lakukan dalam talian – dan menggunakan apa yang mereka dapati terhadap anda. “Pengintipan” warga oleh pemerintah ini berlaku lebih kerap. Perikatan antara negara, seperti 5 Mata, 9 Mata dan 14 Mata, malah memudahkan pemerintah untuk saling berkongsi maklumat mengenai warganya. Dengan kata lain, aktiviti melayari dalam talian seorang warganegara Jerman dengan mudah berada di tangan pemerintah Amerika.

Untuk menggunakan internet dengan selamat di negara-negara di mana data koleksi semacam ini adalah fakta sehari-hari, lebih baik menukar alamat IP anda. Apabila anda mengakses internet dengan IP yang tampaknya berada di negara lain, kerajaan anda sendiri tidak akan dapat menghubungkan aktiviti dalam talian anda ke lokasi atau identiti anda. Sekiranya anda menggunakan VPN di atasnya, data anda juga akan dienkripsi.

Sebab 8: Sembunyikan aktiviti internet anda dari ISP anda

Penyedia perkhidmatan internet, atau ISP, mempunyai akses ke sejumlah besar maklumat mengenai anda dan aktiviti melayari anda. Semua data dalam talian anda melaluinya – setelah itu mereka memiliki sambungan yang anda gunakan – dan mereka dapat log dan menyimpan semua yang mereka ada pada anda. ISP sering diperlukan untuk menyimpan catatan penggunaan internet anda untuk jangka waktu tertentu. Rekod ini merangkumi semua yang anda lakukan, bahkan laman web yang anda lawati dalam mod penyamaran. Pasukan rasmi seperti polis tempatan boleh meminta ISP menunjukkan sejarah pelayaran anda. Walaupun setelah jangka waktu yang berlalu, ISP anda masih dapat menyimpan data anda. Dengan menukar alamat IP anda, ISP anda tidak akan dapat menghubungkan aktiviti dalam talian anda dengan anda.

Sebab 9: Cegah enjin carian mencatat carian anda

Seperti laman web, mesin pencari seperti Google dan Bing memantau permintaan carian anda dan laman web yang anda lawati. Mereka menggunakan maklumat ini untuk membuat profil pengguna yang sering kali tepat dan menakutkan. Dari sana, mereka dapat menyesuaikan hasil carian mereka dengan tingkah laku penyemakan imbas anda dan bahkan menunjukkan kepada anda iklan yang disasarkan. Sekali lagi, mereka dapat melakukan ini kerana kebanyakan kita mengakses enjin carian ini dari satu alamat IP. Dengan menukar IP anda, anda dapat menjauhkan enjin carian dari arah belakang anda. Jangan lupa untuk memadamkan kuki anda juga. Laman web dan mesin carian menggunakan kuki untuk mengesan tingkah laku dalam talian anda. Anda hanya akan menjadi tanpa nama jika anda berdua memadam kuki dan menukar IP anda, jika tidak, mereka masih dapat mengikuti anda di internet.

Sebab 10: Kebebasan internet yang lengkap

Internet harus menjadi platform terbuka untuk semua orang. Kreativiti, inovasi, pendidikan, komunikasi dan pertukaran idea tidak dapat dipisahkan dari kebebasan yang ditawarkan oleh internet. Sekiranya anda ingin menikmati kebebasan ini sepenuhnya, tanpa kesan negatif pelacak dalam talian, anda lebih baik menyembunyikan alamat IP anda. Ini melindungi privasi dan kebebasan bersuara dalam talian anda. Dengan kata lain: menukar alamat IP anda adalah kunci kebebasan internet yang sebenar.

Cara menyembunyikan alamat IP anda

Terbukti, terdapat banyak sebab untuk menyembunyikan alamat IP anda. Sekiranya anda mahu melakukannya, atau kami yakinkan anda, anda mungkin tertanya-tanya: Bagaimana cara menyembunyikan IP saya? Kami akan menunjukkan kepada anda.

Terdapat beberapa cara untuk menyembunyikan alamat IP anda, tetapi kaedah yang paling lengkap dan berkesan adalah melindungi sambungan anda dengan VPN. Di bawah ini anda akan mendapat penjelasan lebih lanjut mengenai perkhidmatan VPN dan apa yang mereka lakukan. Kami akan mencadangkan beberapa penyedia yang mungkin anda ingin beri peluang. Selain itu, kami akan menunjukkan kepada anda dua kaedah lain untuk menyembunyikan alamat IP anda: proksi dan penyemak imbas Tor.

Sembunyikan alamat IP anda dengan VPN

Perisai VPNVPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, menyulitkan semua lalu lintas internet anda dan menyembunyikan alamat IP anda. Ini memastikan anda kekal tanpa nama dan selamat dalam talian. Setelah melanggan perkhidmatan VPN, anda dapat mengakses internet melalui pelayan mereka. Anda mengambil alamat IP pelayan VPN yang anda pilih, dan ini adalah satu-satunya IP yang dapat dilihat oleh orang lain. IP peribadi anda yang sebenar tetap tersembunyi.

Kelebihan besar VPN adalah bahawa, selain menyembunyikan IP sebenar anda, ia akan menyulitkan semua data anda. Ini bermakna tiada siapa yang dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Oleh itu, VPN adalah kaedah terbaik untuk menyembunyikan alamat IP anda. Ia malah memberikan kelambatan paling sedikit pada kelajuan internet anda. VPN adalah perlindungan terlengkap yang anda dapat di internet, tetapi bagaimana anda tahu VPN mana yang harus dipilih? Terdapat banyak penyedia VPN di luar sana, tetapi tidak semuanya baik dan boleh dipercayai. Itulah sebabnya kami sentiasa menguji dan menilai VPN, menunjukkan kepada anda mana yang terbaik. Untuk menjadikan semuanya lebih mudah, kami telah memilih dua penyedia hebat yang mungkin anda ingin mencuba dan segera meringkaskannya untuk anda. Di sini mereka:

ExpressVPN

ExpressVPN adalah salah satu penyedia VPN terbaik di pasaran. VPN ini menawarkan penyulitan yang kuat dan perkhidmatan pelanggan yang hebat, yang menjadikannya mudah – walaupun untuk pengguna baru. Aplikasi ExpressVPN mesra pengguna dan menyenangkan secara estetik. Anda boleh menggunakan satu langganan ExpressVPN pada hingga lima peranti pada masa yang sama dan mereka menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari, jadi anda boleh mencuba perkhidmatan mereka sebelum anda melakukan.

NordVPN

NordVPN adalah VPN kukuh lain yang sangat menghargai privasi dalam talian kami. Penyedia ini terkenal dengan tahap enkripsi yang tinggi dan langkah keselamatan tambahan. Anda boleh menggunakan satu langganan hingga enam peranti pada masa yang sama. NordVPN sangat berpatutan, mudah digunakan, dan dilengkapi dengan sokongan pelanggan yang hebat. Baca semua mengenai penyedia ini dalam ulasan kami mengenai NordVPN.

Sembunyikan alamat IP anda dengan proksi

Selain VPN, ada pilihan lain untuk menutup alamat IP anda. Apabila anda menggunakan pelayan proksi, anda mengambil alamat IP proksi. Ini bermaksud alamat IP sebenar anda tetap tersembunyi – selalunya. Walaupun ini adalah cara yang sangat mudah (dan sering percuma) untuk menyembunyikan alamat IP anda, ia mempunyai beberapa kelemahan. Pertama sekali, ia tidak melindungi data anda. Proksi tidak menyulitkan lalu lintas dalam talian anda, jadi laman web masih dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian, walaupun mereka tidak dapat mengetahui siapa anda sebenarnya. Kedua, banyak proksi tidak menutup sepenuhnya alamat IP anda. Sekiranya anda mahukan perlindungan lengkap dan tanpa nama dalam talian, lebih baik menggunakan VPN sebagai gantinya.

Sembunyikan alamat IP anda dengan Tor

Logo Tor The Onion RouterCara ketiga untuk menutup tingkah laku dalam talian anda dan menukar alamat IP anda adalah dengan melayari dengan Tor. Penyemak imbas Tor menggunakan sistem penghalaan yang menyulitkan lalu lintas dalam talian anda. Semua maklumat disulitkan di komputer anda dan kemudian melalui nod yang disebut sehingga ke tujuan akhir. Di setiap nod atau stesen, satu lapisan penyulitan dikupas. Tidak ada stesen individu yang mengetahui keseluruhan laluan maklumat. Dengan cara ini, data tidak dapat dikesan kepada anda dan anda boleh menyemak imbas tanpa nama. IP anda disembunyikan, kerana anda mengambil IP dari ‘exit node’, simpul terakhir yang dilalui oleh data anda sebelum tiba di tempat yang sepatutnya dilaluinya. Penyemak imbas Tor adalah penyelesaian yang baik untuk melayari, tetapi tidak melindungi lalu lintas internet di luar penyemak imbas. Untuk perlindungan yang lebih lengkap dari semua aktiviti dalam talian anda, lebih baik menggunakan VPN.

Pemikiran terakhir

Alamat IP anda adalah nombor pengenalan sambungan internet anda. Dengan nombor ini, laman web, pemerintah, penggodam, dan lain-lain dapat menghubungkan aktiviti dalam talian anda ke lokasi dan identiti anda. Terdapat banyak sebab untuk menyembunyikan alamat IP anda. Yang paling penting, ia meningkatkan nama anda secara dalam talian, menjadikan melayari internet jauh lebih selamat, dan memastikan kebebasan internet anda.

Terdapat beberapa cara untuk menyembunyikan IP anda. Penggunaan proksi atau penyemak imbas Tor boleh berguna, tetapi perlindungan yang ditawarkan oleh pilihan ini tidak lengkap seperti VPN. Dengan VPN, anda boleh mengakses internet secara bebas, selamat, dan tanpa nama. Anda juga boleh menggabungkan pelbagai penyelesaian untuk membuat jaring keselamatan yang lebih selamat untuk diri anda sendiri. Contohnya ialah memasang penyemak imbas Tor dan menggunakan VPN pada masa yang sama. Dalam kes ini, mungkin ada faktor lain yang perlu anda pertimbangkan, seperti keserasian penyelesaian yang berbeza dan kesan jaring pengaman pada kelajuan internet anda. Mungkin terbaik untuk bereksperimen sedikit dengan VPN, penyemak imbas Tor dan gabungan keduanya untuk mengetahui perkara yang paling sesuai untuk anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map