10 laman web di Dark Web patut dikunjungi | Tinjauan VPNO

Web gelap adalah bahagian misteri web yang hanya dapat dicapai oleh kebanyakan orang dengan penyemak imbas Tor. Laman web dengan akhiran ‘.onion’ menghoskan perkhidmatan tersembunyi yang tidak dapat diakses melalui penyemak imbas biasa (melainkan anda melakukan banyak penyesuaian). Penyemak imbas Tor, bagaimanapun, membolehkan anda mengunjungi perkhidmatan ini dan juga memberi anda lapisan tanpa nama. Ketika laman web gelap dalam berita, sering kali dikaitkan dengan amalan haram. Terdapat banyak kisah tentang “pasar gelap” di mana anda boleh membeli sesuatu yang haram seperti dadah, senjata atau pasport palsu. Ada unsur kebenaran untuk ini, tetapi sering kali, kisah-kisah ini terlalu disengaja, tidak benar, dan dibesar-besarkan. Biasanya, perkara yang lebih positif dan kadang-kadang mengejutkan yang anda dapati di laman web gelap tidak pernah disebut. Artikel ini dikhaskan untuk menunjukkan bahawa ada sisi lain ke laman web gelap. Kami juga menyediakan pautan paling terkini sehingga anda dapat mengetahui sendiri. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh melayari halaman kami mengenai laman web gelap atau melihat kamus web gelap kami.


Tidak tahu bagaimana untuk masuk ke laman web gelap? Lihat panduan kami mengenai cara mengakses laman web gelap!

Kami merangkumi senarai laman web yang boleh anda lawati jika anda ingin tahu tentang laman web gelap, tetapi ingin mengunjunginya dengan cara yang selamat. Beberapa laman web dalam senarai agak serius, sementara yang lain sangat bodoh. Selamat meneroka!

Awas: Keselamatan terlebih dahulu semasa mengakses laman web gelap

Sekiranya anda menjelajah lebih jauh di laman web gelap, adalah bijak untuk mengambil beberapa langkah keselamatan. Oleh kerana web gelap tidak diatur, terdapat peningkatan risiko jangkitan malware dan / atau penjenayah siber yang mengejar data anda. Pastikan anda memasang perisian antivirus dan menggunakan VPN. VPN menyulitkan dan mengamankan semua lalu lintas internet anda, melindungi privasi anda dalam talian dan melindungi anda daripada bentuk jenayah siber tertentu. Untuk memulakan, cuba NordVPN. Kurang dari $ 5 sebulan, NordVPN melindungi semua data internet anda dengan penyulitan yang berat. Selain itu, anda menjadi tidak dikenali semasa menggunakan NordVPN, kerana alamat IP anda akan disembunyikan. Ini menghalang orang lain melacak langkah dalam talian anda. NordVPN menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari, jadi anda boleh mencubanya tanpa risiko.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahagian internet ini dan bagaimana menuju ke sana, anda boleh melayari halaman kami mengenai laman web gelap.

Bahagian 1: Cari

Walaupun laman web gelap tidak menampung mesin pencari seperti Google, masih mungkin untuk menavigasi landskap laman web gelap melalui mesin carian dan direktori, jika anda tahu di mana mencarinya. Sebilangan laman web berikut mungkin membantu anda sepanjang perjalanan anda.

1. Wiki Tersembunyi

The Hidden Wiki adalah Wikipedia web gelap di mana anda boleh mencari pautan ke laman web yang berbeza di web gelap. Seperti yang anda perhatikan dalam artikel ini, URL laman web gelap sering tidak masuk akal. Ini menyukarkan pencarian laman web yang anda cari. Di Wiki Tersembunyi mereka banyak mencari anda. Lebih-lebih lagi, mereka menyediakan halaman maklumat mengenai pelbagai topik yang boleh menjadi bacaan menarik.

Berhati-hatilah bahawa anda tidak mengklik pautan ke sesuatu yang anda tidak mahu lihat, kerana Wiki Tersembunyi tidak hanya mengindeks laman web sah. Sebenarnya, terdapat banyak laman “Wiki Tersembunyi” di luar sana. The Hidden Wiki dulu terkenal dengan hosting, atau sekurang-kurangnya, mengindeks sejumlah laman web pedofil dan oleh itu menjadi subjek serangan siber oleh FBI dan Anonymous. Banyak copycats dan spin-off dari Hiki Wiki juga telah dibuat. Jangan terkejut jika anda menjumpai “Wiki Tersembunyi Rasmi” atau “Wiki Tersembunyi yang Tidak Disensor”. Namun, yang terbaik adalah menjauhkan diri dari laman web spin-off ini. Sebilangan besar laman web Wiki Tersembunyi hingga kini menyediakan pautan ke beberapa bahagian laman web gelap yang tidak mahu anda lawati. Cara terbaik untuk mengatasi ini adalah dengan mematuhi kategori yang agak bebas risiko.

Pautan ke Wiki Tersembunyi: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page

2. DuckDuckGo

DuckDuckGoDuckDuckGo adalah mesin carian yang juga terdapat di permukaan web. Berbanding dengan enjin carian lain, DuckDuckGo tidak mengumpulkan atau berkongsi maklumat peribadi anda. Enjin carian sangat sesuai jika anda mahu menjadi tanpa nama sepenuhnya di web. Di laman web gelap digunakan kerana ia juga menunjukkan laman web .onion. Sebilangan besar mesin carian permukaan biasa tidak mengindeks laman web .onion. Oleh itu, mesin carian biasa tidak akan membawa anda ke mana-mana sahaja di laman web gelap, tetapi DuckDuckGo akan melakukannya.

Pautan ke DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

3. Lilin

Laman web dengan nama yang tepat ini ada untuk membantu anda melihat jalan melalui laman web gelap, secara kiasan. Candle adalah mesin pencari hanya untuk laman web gelap dan berfungsi seperti Google, kecuali ia tidak berguna. Web gelap tidak dirancang untuk disusun dan diindeks dengan kemas. Keseluruhan tujuan kebanyakan perkhidmatan di laman web gelap adalah untuk tetap tersembunyi, kecuali untuk sekelompok orang terpilih yang “sedang mengetahui”. Inilah sebabnya mengapa Lilin harus dilihat sebagai alat kecil, lilin kecil di lorong gelap yang panjang. Mesin pencari akan membolehkan anda melihat sedikit lebih jelas dalam gelap, tetapi tidak banyak. Juga berhati-hati dengan mengklik pautan yang ditawarkan oleh mesin pencari Lilin, kerana mereka tidak disaring kerana kandungan jahat atau haram. Seperti biasa semasa melayari laman web gelap, gunakan akal sehat dan tetap waspada.

Pautan ke Lilin: http://gjobqjj7wyczbqie.onion/

4. Tidak Jahat

Ini adalah satu lagi enjin carian di laman web gelap. Laman web ini menarik kerana nampaknya secara langsung bertentangan dengan pernyataan misinya sendiri, yang menjadi “sumbangan terhadap apa yang diharapkan seseorang adalah perisai yang semakin meningkat terhadap kezaliman majoriti yang tidak toleran.” Mereka tidak menerima sumbangan dan mereka melarang sama sekali kandungan haram seperti pornografi kanak-kanak, senjata, narkotik atau kandungan haram lain.

Ini tidak menghalang laman web untuk mengehoskan pautan ke perkhidmatan tersembunyi haram. Sekiranya anda mencari “kokain”, contohnya, mesin pencari Not Evil akan menemui beberapa pautan ke pasaran dalam talian, panduan, atau laman web rujukan yang berkaitan dengan bahan haram. Not Evil juga menjadi tuan rumah perkhidmatan sembang di mana mana-mana ahli boleh membuat topik baru. Topik-topik ini berkisar dari terganggu hingga yang buruk. Sebahagian besar kandungannya adalah spam.

Adalah wajar untuk menganggap bahawa penggodam, penipu, dan bahkan pegawai penguatkuasa undang-undang boleh didapati di perkhidmatan sembang seperti itu. Pegawai penguatkuasa undang-undang kadang-kadang menjelajah ke laman web gelap dalam usaha menangkap pelaku kesalahan dan bahkan mungkin berusaha memperdaya anda ke dalam kegiatan haram sebagai sebahagian dari “operasi pot madu”.

Pautan ke Tidak Jahat: http://hss3uro2hsxfogfq.onion/

5. SearX

Searx adalah satu lagi mesin carian yang boleh anda gunakan di laman web biasa dan gelap. Kelebihan SearX ialah anda dapat membuat pertanyaan carian anda sangat terperinci. Anda boleh mencari fail, gambar, peta, muzik, berita, sains, siaran media sosial, video, dan banyak lagi. Oleh itu, jika anda mencari sesuatu yang sangat terperinci, SearX adalah mesin carian yang akan digunakan.

Pautan ke SearX: http://ulrn6sryqaifefld.onion/

Bahagian 2: Dwell

Laman web gelap penuh dengan laman web yang mengejutkan. Salah satunya ialah Facebook. Walaupun kami tidak mengesyorkan anda melog masuk ke Facebook untuk sebarang jenis perlindungan dalam talian, namun laman web sosial ini menunjukkan kehadirannya yang sangat besar di laman web gelap.

6. Facebook

Ini adalah laman web cermin Facebook sebenar. Dengan membuat akaun Facebook melalui laman web gelap, anda boleh melakukannya tanpa nama. Namun, ini memerlukan banyak kerja, kerana, seperti yang kita tahu, Facebook suka mengumpulkan semua data yang mereka dapat.

Lebih penting lagi, versi cermin rangkaian sosial ini adalah cara penapisan pemerintah. Beberapa rejim menapis media sosial atau menjadikannya tidak dapat diakses oleh rakyatnya. Mereka melakukan ini untuk menghilangkan sebarang bentuk penentangan. Dengan menggunakan Facebook versi web gelap, orang boleh berusaha untuk tidak dikenali.

Pautan ke cermin Facebook: https://www.facebookcorewwwi.onion/

7. BlockChain

Walaupun Bitcoin kini menjadi popular di kalangan masyarakat umum, ia telah menjadi mata wang web gelap selama bertahun-tahun. Tidak akan mengejutkan bahawa terdapat banyak laman web cryptocurrency di web gelap. Di laman web BlockChain, anda boleh menguruskan cryptocurrency anda juga, membeli dan menjualnya.

Lebih-lebih lagi, anda boleh memeriksa bagaimana prestasi saham anda untuk melihat apakah ini adalah masa yang tepat untuk membeli atau menjual. Oleh kerana bitcoin digunakan untuk membeli produk di darkweb, tidak hairanlah ada juga dompet maya.

Pautan ke BlockChain: https://blockchainbdgpzk.onion/

8. Bibliomania

Antara lain, web gelap adalah tempat di mana idea mengenai pelbagai masalah dikongsi. Lebih-lebih lagi, perbincangan intelektual digalakkan. Terdapat banyak laman web di laman web gelap yang menawarkan buku atau kelab buku dalam talian dan Bibliomaniac adalah salah satu daripadanya. Lihatlah kekayaan pengetahuan yang besar sekiranya anda berada di laman web gelap suatu hari nanti.

Anda benar-benar dapat mencari buku di laman web ini. Awas bahawa anda tidak memuat turun bahan berhak cipta, kerana itu adalah haram.

Pautan ke Bibliomaniac: http://mx7rwxcountermqh.onion/ Kemas kini: Laman web ini telah dibawa ke luar talian. Sekiranya ia dihidupkan semula, atau laman web yang sama baiknya muncul, ia akan disiarkan di halaman ini.

9. Sukatan Tor

Logo Tor The Onion RouterPada Metrik Tor anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai Projek Tor. Sekiranya anda berminat dengan privasi dan bagaimana projek Tor berfungsi, laman web ini dapat memberi anda gambaran. Lebih-lebih lagi, jika anda meneliti Tor dan web gelap untuk projek sekolah, laman web ini dapat membantu anda dengan statistik. Antara lain, anda dapat melihat berapa banyak orang yang menggunakan penyemak imbas Tor dan berapa banyak laman web .onion di sana. Statistik pengguna Tor juga dapat memberi anda petunjuk yang baik tentang berapa banyak aktiviti yang ada di web gelap, berapa banyak perkhidmatan tersembunyi yang ada, dan dari mana kebanyakan pengguna di laman web gelap berasal dari.

Beberapa fakta yang menyeronokkan:

  • Hanya sekitar 6% pengguna Tor menggunakan penyemak imbas untuk mengakses laman web gelap.
  • Beberapa pengguna Tor yang paling produktif adalah dari negara-negara dengan populasi yang agak kecil, seperti Jerman atau Belanda.
  • Penyemak imbas Tor telah dimuat turun sekitar setengah juta kali pada tahun 2019 sahaja.

Pautan ke Metrik Tor: http://rougmnvswfsmd4dq.onion/

10. Jawapan Tersembunyi

Jawapan Tersembunyi boleh digambarkan sebagai versi web gelap Reddit atau Quora. Anda boleh mengemukakan soalan yang anda suka, tanpa penapisan. Orang lain dalam komuniti akan cuba menjawab pertanyaan anda. Ia juga boleh menyenangkan hanya untuk melihat-lihat. Ingatlah, bahawa ini adalah bahagian internet yang tidak difilter dan anda mungkin menghadapi perbualan yang tidak mahu anda lihat.

Ini juga merupakan tempat yang bagus untuk mengemukakan soalan mengenai laman web gelap, jika anda baru menggunakan bahagian internet ini. Lebih selamat untuk memilih untuk mengunjungi beberapa subredd web gelap untuk soalan tertentu di web gelap, bagaimanapun.

Pautan ke Jawapan Tersembunyi: http://answerstedhctbek.onion/

11. Penurunan yang selamat

Penurunan selamatSecure Drop adalah tempat di mana pemberi maklumat dan wartawan dapat bertemu. Laman web gelap adalah satu-satunya cara pemberi maklumat berpeluang untuk berkongsi maklumat tanpa memastikan bahawa maklumat tersebut akan dijejaki. Pemberi maklumat mempunyai maklumat yang merosakkan mengenai syarikat atau kerajaan dan cuba membagikannya kepada wartawan. Sekiranya mereka melakukannya di permukaan web, kemungkinan mereka akan dikesan dan, dalam beberapa kes, akan dihukum. Secure Drop adalah laman web .onion yang melindungi privasi pemberi maklumat dan wartawan di seluruh dunia. Banyak penerbitan penting telah menyedari kehebatan pemberi maklumat tanpa nama di laman web gelap dan menyediakan URL SecureDrop mereka sendiri. Beberapa contoh terkenal termasuk: Forbes: http://t5pv5o4t6jyjilp6.onion/, The Financial Times: http://xdm7flvwt3uvsrrd.onion/ dan Reuters: http://smb7p276iht3i2fj.onion/.

Pautan ke Drop Selamat: http://secrdrop5wyphb5x.onion/

Bahagian 3: E-mel

Terdapat banyak penyedia e-mel di luar sana selain Outlook dan Gmail. Lihatlah beberapa perkhidmatan luar biasa yang disediakan secara percuma.

12. ProtonMail

ProtonMail adalah perkhidmatan e-mel yang dienkripsi Swiss yang merupakan antara pelanggan e-mel terbaik di luar sana. Mereka menggunakan enkripsi end-to-end dan tidak menyimpan log. Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu memberikan maklumat peribadi kepada mereka sekiranya anda ingin membuat akaun.

Pautan ke ProtonMail: https://protonirockerxow.onion/

13. SecMail

SecMail telah menjadi salah satu penyedia e-mel web gelap yang paling banyak digunakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun mereka hanya menyediakan 25 mb per pengguna, ini cenderung lebih dari cukup untuk pesan yang disulitkan PGP. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak mencukupi jika anda ingin menggunakannya sebagai perkhidmatan mel standard anda.

Pautan ke SecMail: http://secmailw453j7piv.onion/

14. Peti surat

Mailpile adalah pelanggan e-mel lain yang bertujuan untuk menjauhkan e-mel anda dari tangan orang lain. Ini menyulitkan e-mel anda dan anda boleh menyimpan e-mel anda sendiri tanpa perlu membagikannya di awan. Kelebihan lain ialah perisian sumber terbuka percuma.

Pautan ke: http://clgs64523yi2bkhz.onion/

Bahagian 4: Pelbagai

15. Catur

Di laman web ini, anda boleh bermain catur tanpa bahaya dengan orang asing, tidak lebih, tidak kurang, hanya catur. Mereka memberi anda peraturan permainan yang luas dan dengan membuat akaun mudah anda boleh mula bermain. Laman web ini bertujuan untuk mewujudkan tempat yang tenang di mana pencinta catur dapat bertemu.

Pautan ke The Chess: http://theches3nacocgsc.onion/

16. Tor Kittenz

Jaring gelap mempunyai hubungan yang menarik dengan kucing. Laman web kucing gelap yang terkenal adalah Anonymous Cat Fact, namun nampaknya ia tidak lagi wujud. Nasib baik, web gelap penuh dengan laman web rawak dengan kucing. Di Tor Kittenz anda dapat melihat gambar kucing secara rawak. Anda boleh menemui banyak jenis laman web bodoh ini di laman web gelap.

Pautan ke Tor Kittenz: https://mqqrfjmfu2i73bjq.onion.link/

Amaran

Rasa ingin tahu adalah perkara yang indah, tetapi ingat juga membunuh kucing! Mungkin menarik untuk melihat di laman web gelap, tetapi juga agak berbahaya. Sebelum anda mengetahuinya, anda mungkin telah mengklik pautan yang rosak dan komputer anda mungkin dijangkiti perisian hasad. Atas sebab ini, kami menasihatkan anda untuk tidak pergi ke sana jika anda tidak mempunyai alasan yang baik untuk melakukannya.

Sekiranya anda ingin melihat-lihat, pastikan anda mempunyai beberapa langkah keselamatan untuk melindungi diri anda daripada sebarang serangan dalam talian.

Langkah Keselamatan

Perisai VPN

Mengunjungi laman web gelap bukan tanpa risiko, sebab itulah kami mengesyorkan agar anda mengambil langkah-langkah berikut untuk melindungi anda dan peranti anda.

Pertama sekali, anda memerlukan perisian anti-malware yang baik. Untuk mengelakkan peranti anda dijangkiti virus atau perisian intip, anda perlu memasang anti-malware yang baik. Jenis perisian ini penting, walaupun anda hanya melayari web permukaan.

Kedua, anda perlu mencari VPN yang bagus. VPN (Virtual Private Network) adalah perisian yang menyulitkan semua lalu lintas internet anda dan menyembunyikan alamat IP sebenar anda. Untuk selamat, lebih baik menggunakan VPN sehingga tidak ada yang dapat melihat bahawa anda mengunjungi laman web gelap. Lebih-lebih lagi, penggodam di laman web gelap tidak dapat mengesan tindakan anda kembali ke alamat IP peribadi anda. Beberapa penyedia VPN yang baik adalah, ExpressVPN, NordVPN, dan IPVanish.

Akhirnya, anda harus menggunakan akal anda. Jangan klik pautan yang tidak anda percayai dan jangan isi maklumat peribadi di laman web gelap.

Pemikiran Akhir

Web gelap terdengar misteri dan mungkin menakutkan, tetapi beberapa laman web .onion sangat biasa. Bagi pengguna internet biasa tidak ada alasan yang baik untuk pergi ke sana. Tetapi jika anda melakukannya, anda mungkin ingin mengunjungi salah satu daripada 10 laman web ini. Ingatlah bahawa terdapat banyak perniagaan yang tidak memuaskan di laman web gelap, jadi jangan klik pada perkara yang tidak anda percayai.

Gunakan akal anda dan seronok meneroka!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me