WhatsApp-alternatieven: de veiligste opties | VPNOverzicht

Whatsapp-logoWe kunnen ons bijna geen wereld meer voorstellen zonder chat-apps. Chatdiensten bieden ons een manier om met elkaar te communiceren zonder te hoeven betalen voor elk bericht of elke minuut bellen. WhatsApp is een extreem populair voorbeeld van zo’n chatservice. Het is een van de populairste chat-apps in Europa, Rusland, Afrika en Zuid-Amerika. Wereldwijd heeft WhatsApp meer dan 1,5 miljard gebruikers. Omdat de app zo populair is, is het vaak de beste optie om met al je vrienden te communiceren. Omdat WhatsApp nu eigendom is van Facebook, is het misschien tijd om naar veiligere alternatieven te kijken. Wat zijn deze alternatieven? Lees er hieronder alles over!


Waarom hebben we een alternatief voor WhatsApp nodig??

Hoewel WhatsApp een uiterst nuttige app is, heeft het ook enkele problemen gehad met het beschermen van de privacy van zijn gebruikers. Om deze reden is het misschien slim om naar enkele alternatieven te kijken. In 2014 werd WhatsApp gekocht door Facebook. Dit veroorzaakte nogal wat ophef omdat WhatsApp-gebruikers bang waren dat Facebook al hun gegevens zou verzamelen.

In 2016 zijn de privacyvoorwaarden van WhatsApp gewijzigd. Door deze gewijzigde privacyvoorwaarden te accepteren, geef je WhatsApp toestemming om informatie met derden te delen. Onder deze informatie bevonden zich uw telefoonnummer, uw contactenlijst en uw gebruikersgegevens (wanneer u de app gebruikte). Bovendien slaat WhatsApp je berichten op je telefoon op zonder ze te versleutelen. Dus hoewel ze end-to-end-codering hebben, die de gegevens beschermt terwijl ze van het ene apparaat naar het andere reizen, beschermen ze deze niet op uw telefoon zelf. Dit is een zwakke plek in de bescherming van uw privacy.

WhatsApp kan uw gegevens ook buiten uw telefoon opslaan. U kunt een back-up maken met een cloudservice. Voordat de chatgeschiedenis niet versleuteld was, konden zowel de cloudserviceprovider als hackers je gesprekken gemakkelijk lezen. Tegenwoordig versleutelt WhatsApp de back-ups. Hackers hebben echter laten weten dat het niet moeilijk zal zijn om deze codering te kraken, met de simkaart van de apparaten waarmee de back-up is gemaakt.

WhatsApp heeft duidelijk enkele veiligheids- en privacyproblemen, zowel op je telefoon als bij externe services. Het wijzigen van uw WhatsApp-privacyinstellingen helpt alleen maar uw privacy. Deze problemen hebben voldoende reden gecreëerd om enkele alternatieven voor WhatsApp te bekijken. Hieronder leest u ongeveer 5 veiliger alternatieven. Je kunt ook lezen over 3 extreem populaire alternatieven, maar deze zijn aanzienlijk minder veilig dan de eerste 5 opties.

Veilige alternatieven voor WhatsApp

Een groot deel van ons leven speelt zich nu af op onze telefoons en communicatie maakt daar een groot deel van uit. Het is niet verwonderlijk dat er veel chat-apps zijn om uit te kiezen. Als u echter anoniem wilt communiceren, zijn de meeste van deze apps niet geschikt. Het is vrij moeilijk gebleken om de veiligheid en anonimiteit van de gebruikers van een chat-app te garanderen.

Wanneer je op zoek bent naar een veilige communicatie app is het belangrijk om te checken of de dienst jouw informatie deelt met derden. Bovendien moet de dienst uw berichten versleutelen, anders zijn ze gemakkelijk te verkrijgen. Man in the Middle (MITM) -aanvallen zijn een veelgebruikte methode om informatie te onderscheppen. Daarover leest u later meer. Ten slotte zou een goede app je opgeslagen berichten goed moeten beschermen. Hieronder lees je over de volgende apps die veilige alternatieven zijn voor WhatsApp:

  • Surespot
  • Signaal
  • Draad
  • Threema
  • Telegram

Surespot

Surespot-logoHet eerste alternatief is Surespot. Dit is het veiligste alternatief van allemaal. Het is een koeriersdienst, net als WhatsApp, behalve dat Surespot zich richt op veiligheid en privacy. Ze gebruiken de sterke 256-bit AES-GCM-codering en end-to-end-codering. Bovendien maakt Surespot gebruik van SSL / TLS-protocollen. Deze combinatie zorgt ervoor dat alle communicatie tussen uw apparaat en de server versleuteld is.

U kunt Surespot volledig anoniem gebruiken. U hoeft uw telefoonnummer en contactenlijst niet eens met de app te delen. Bovendien gebruikt Surespot een versleutelde opslag voor uw chatgeschiedenis, op uw eigen apparaat. Ten slotte delen ze geen informatie met derden.

Helaas zijn er enkele nadelen aan Surespot. De app werkt niet met alle apparaten. Het is alleen beschikbaar voor Android en iOS. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de service niet op uw laptop of pc kunt gebruiken. Bovendien is het gebruik van Surespot niet wijdverbreid, wat betekent dat u mogelijk niet kunt communiceren met de mensen die u kent. Alleen als je ze overtuigt om Surespot ook te gaan gebruiken.

Voordelen
Nadelen
End-to-end encryptieBeperkte compatibiliteit
Sterke encryptieWeinig gebruikers
Anoniem gebruiken
Veilige opslag van berichten

Signaal

SignaallogoHet tweede alternatief voor WhatsApp is Signal. Deze applicatie is erg veilig en betrouwbaar. Bovendien is het erg gebruiksvriendelijk. Al het verkeer wordt end-to-end gecodeerd met Signal. Ze bieden ook uitgebreide bescherming tegen MITM-aanvallen, waarbij hackers uw verkeer proberen te onderscheppen.

Signal gebruikt ook SSL / TLS-protocollen en houdt geen gebruikerslogboeken bij. U kunt kiezen of u de app al dan niet toegang geeft tot uw contactenlijst. Bovendien wordt uw chatgeschiedenis versleuteld en opgeslagen op uw apparaat. Zo voorkom je dat er informatie lekt bij verlies of diefstal van je telefoon.

Helaas kunt u Signal niet anoniem gebruiken omdat ze uw telefoonnummer willen weten. Wat u wel kunt doen, is een extra telefoonnummer gebruiken, zoals een prepaid nummer. Op deze manier zien de mensen met wie je chat alleen dat tweede telefoonnummer. Op de Signal website leggen ze uit hoe dit precies werkt. Signaal is beschikbaar voor Android en iOS.

Voordelen
Nadelen
End-to-end encryptieBeperkte compatibiliteit
GebruikersvriendelijkWeinig gebruikers
Bescherming tegen MITM-aanvallenGeen anoniem gebruik
Veilige opslag van berichten

Draad

Wire messenger-logoHet derde alternatief voor WhatsApp is Wire. Dit is een goed beveiligde chatservice. Op hun website beweren ze de veiligste chat-app op de markt te zijn. Met deze app worden uw berichten verzonden met (HMAC-SHA 256-bit) end-to-end-codering. En alle videogesprekken worden beschermd met SRTP-codering. Dit wordt algemeen beschouwd als een sterke bescherming van gegevens. Wire versleutelt al uw berichten en slaat ze op uw telefoon op.

De app biedt deze solide bescherming op verschillende besturingssystemen. Je kunt de app gebruiken op Android, iOS en Windows. Bovendien kun je het gebruiken in een webbrowser, wat betekent dat iedereen het kan gebruiken, ongeacht hun besturingssysteem. Je kunt ook op meerdere apparaten tegelijk inloggen.

Draad heeft ook een aantal geweldige functies. U kunt bestanden chatten, bellen en delen. Bovendien kun je videogesprekken voeren met maximaal 10 personen tegelijkertijd. Wire respecteert de privacy van hun gebruikers en u kunt de app gebruiken zonder hen uw contactenlijst te geven.

Draad heeft enkele nadelen. U moet ze een telefoonnummer of e-mailadres geven. Bovendien bieden ze niet de beste bescherming tegen MITM-aanvallen. Helaas houdt Wire gedragslogboeken bij waarin staat met wie je hebt gecommuniceerd. Ze zeggen dat ze dit alleen doen om hun dienstverlening te verbeteren.

Voordelen
Nadelen
End-to-end encryptieMinder effectieve bescherming tegen MITM-aanvallen
Veel functiesWeinig gebruikers
Beschikbaar voor veel besturingssystemenHoudt gedragslogboeken bij
Veilige opslag van berichten

Threema

Threema-logoEen ander alternatief voor WhatsApp is Threema. Threema is een chatdienst die zich richt op veiligheid en anonimiteit. Threema is gevestigd in Zwitserland, wat betekent dat het zich moet houden aan strikte Europese veiligheidsregels voor koeriersdiensten. Op hun website presenteren ze 6 garanties waarop hun gebruikers kunnen vertrouwen. Hiertoe behoren een garantie voor volledige anonimiteit en uitstekende codering.

Threema gebruikt 256-bit encryptie en alle berichten worden end-to-end versleuteld. Bovendien bieden ze sterke bescherming tegen MITM-aanvallen. Zo voorkomen ze dat derden uw chatverkeer onderscheppen. Je chatgeschiedenis wordt veilig bewaard op je eigen apparaten. Dit betekent dat geen van uw persoonlijke gegevens wordt opgeslagen op de Threema-servers.

Naast dit hoge beschermingsniveau is Theema ook zeer functioneel. U kunt niet alleen chatten en bellen, u kunt ook bestanden, locaties en enquêtes delen. Bovendien kunt u de opmaak van de tekst in uw berichten wijzigen.

Threems scoort goed op het respecteren van de privacy van hun gebruikers. De chatservice houdt geen gedragslogs bij en u kunt hun service gebruiken zonder hen uw lijst met contacten te geven. Bovendien hoeft u ze niet uw telefoonnummer of e-mailadres te geven. Helaas is Threema niet voor alle besturingssystemen beschikbaar. Je kunt Threema alleen gebruiken op Android- of iOS-apparaten.

Voordelen
Nadelen
End-to-end encryptieBeperkte compatibiliteit
Veel functiesWeinig gebruikers
Volledige anonimiteit
Veilige opslag van berichten
Sterke bescherming tegen MITM-aanvallen

Telegram

Telegram-logoHet laatste alternatief voor WhatsApp is Telegram. Dit is waarschijnlijk het bekendste alternatief en het heeft al 200 miljoen actieve gebruikers over de hele wereld. Telegram was de eerste chatservice die end-to-end-codering gebruikte. Ze gebruiken de veilige 256-bit symmetrische AES-codering. Bovendien is Telegram een ​​zeer snelle messenger-service omdat ze servers over de hele wereld hebben.

Telegram heeft veel platformopties; u kunt de service op bijna alle apparaten en besturingssystemen gebruiken. Telegram heeft ook enkele andere interessante functies. Ze bieden de mogelijkheid om een ​​groepschat te maken waaraan maximaal 100.000 mensen kunnen deelnemen. Bovendien is er geen limiet aan het aantal foto’s of bestanden dat u kunt delen.

Telegram is ook de veiligste chatservice van allemaal. Ze zijn zo zeker van zichzelf dat ze een beloning van $ 300.000 bieden aan de persoon die hun codering kraakt. Er is echter enige kritiek op hun beveiligingssysteem. Blijkbaar heeft de dienst wat zwakke plekken als het gaat om het opslaan van berichten. Alle berichten worden opgeslagen op de Telegram-servers, terwijl experts zeggen dat het veiliger is om deze informatie op het apparaat van de gebruiker op te slaan.

Telegram kreeg ook wat terugslag omdat de end-to-end-codering niet automatisch wordt ingeschakeld. Dit wordt alleen ingeschakeld wanneer een privéchatgesprek wordt gestart. Wanneer u de gewone chat gebruikt, is end-to-end-codering uitgeschakeld en worden gedragslogboeken bijgehouden. Dit betekent dat ze kunnen bijhouden met wie je chat en wanneer. U kunt Telegram niet anoniem gebruiken, omdat ze uw telefoonnummer en toegang tot uw contactenlijst willen.

Voordelen
Nadelen
End-to-end encryptie (in privéchat)Enkele zwakke plekken in de beveiliging
Unieke functiesHoudt gedragslogboeken bij
Snelle chatserviceGeen anoniem gebruik
200 miljoen gebruikers

Populaire alternatieven voor WhatsApp

Hieronder vindt u informatie over enkele veelgebruikte alternatieven voor WhatsApp. Onthoud dat deze services niet noodzakelijkerwijs veiliger zijn dan WhatsApp. We hebben ze opgenomen omdat ze populair zijn, niet omdat ze beter zijn. Veel gebruikers hebben is een essentieel kenmerk van een chatservice. Helaas zijn de veiligste opties niet per se de meest populaire. Als u niet om uw privacy of anonimiteit geeft, is een van de volgende opties wellicht geschikt voor u.

Facebook Messenger (1,2 miljard gebruikers)

Messenger-logoFacebook Messenger is een sterke concurrent van WhatsApp met meer dan 1,2 miljard gebruikers wereldwijd. De app is gekoppeld aan Facebook en bijzonder populair in Noord-Amerika, Australië en een deel van Europa. Messenger heeft alle functies die je gewend bent van WhatsApp en meer. U kunt berichten verzenden, foto’s delen, videogesprekken voeren en deelnemen aan groepschats. Bovendien biedt Messenger een extra functie waarmee je foto’s kunt delen met vrienden die na een dag verdwijnen. Deze functie klinkt misschien bekend als je Snapchat gebruikt.

Facebook Messenger heeft ook een geheime gespreksfunctie. Dit zorgt ervoor dat de berichten end-to-end versleuteld zijn. Ze doen dit echter op een iets andere manier dan de meeste andere chat-apps. Berichten in Messenger worden op een bepaald moment gedecodeerd. Ze worden weer versleuteld zodra ze op de Facebook-server terechtkomen. Hierdoor kan Facebook toegang krijgen tot al uw gegevens, inclusief de inhoud van uw gesprekken in Messenger. Houd hier rekening mee bij het gebruik van deze service.

Voordelen
Nadelen
Veel gebruikersZwakke plekken in de beveiliging
Veel functiesVerzamelt veel gegevens
Geen anoniem gebruik
Geen standaard end-to-end-encryptie
Facebook heeft toegang tot de chats

Viber (980 miljoen gebruikers)

Viber-logoViber is een relatief onbekende dienst in West-Europa en de Verenigde Staten. Het is echter beter bekend in delen van Azië en Rusland, waar de meeste gebruikers zijn. In sommige landen heeft deze dienst een behoorlijk groot marktaandeel. Viber biedt alle functies die de meeste andere apps ook doen.

Met Viber kun je chatten, een videogesprek voeren, groepschats maken en bestanden delen. Je kunt ook GIF’s verzenden in Viber. Bovendien heeft Viber de unieke functie waarmee u kunt schakelen tussen apparaten wanneer u een videogesprek voert. Dit betekent dat u kunt overschakelen van uw laptop naar uw mobiele telefoon zonder de persoon aan de andere kant op te hangen.

Met Viber kunt u ook bellen naar contacten die de Viber-app niet op hun telefoon hebben geïnstalleerd. U kunt dit doen door uw PayPal of creditcard aan uw Viber-account te koppelen. Hiermee kunt u mensen over de hele wereld bellen, zonder dat u daarvoor een hoge dollar hoeft te betalen. Viber heeft duidelijk een aantal leuke extra functies. Je kunt Viber gebruiken op alle grote besturingssystemen, zoals Android, iOS, Windows en Mac OS X.

Viber heeft behoorlijke bescherming. Ze gebruiken 256-bits end-to-end-codering en slaan geen informatie op hun servers op. Dit wordt algemeen beschouwd als een solide bescherming van dataverkeer. Het helpt ook dat, in tegenstelling tot WhatsApp en Facebook Messenger, Viber geen deel uitmaakt van Facebook. Viber zegt dat ze geen informatie delen met andere bedrijven. Er zijn echter enkele zwakke plekken in de bescherming. Viber houdt logboeken bij en kan zien met wie je hebt gechat en wanneer. U kunt deze app op geen enkele manier volledig anoniem gebruiken.

Een nadeel van Viber is dat de menu’s niet zo duidelijk zijn als het WhatsApp-menu. De app is minder gebruiksvriendelijk dan veel van de hierboven genoemde apps.

Voordelen
Nadelen
Veel gebruikersZwakke plekken in de beveiliging
Veel functiesHeeft uw contactenlijst nodig
End-to-end encryptieGeen anoniem gebruik
Crasht veel
Houdt verbindingslogboeken bij

WeChat (963 miljoen gebruikers)

WeChat-logoWeChat heeft meer dan 963 miljoen gebruikers, voornamelijk in China, waardoor het de meest gebruikte app in het land is. Buiten China kennen maar weinig mensen de app. We nemen het op in onze lijst omdat het erg groot is en misschien handig is voor diegenen die willen communiceren met mensen in die regio. Omdat het echter zwaar wordt gecensureerd door de Chinese overheid, raden we deze app niet aan voor anonieme communicatie.

WeChat is erg populair omdat het meer is dan alleen een chat-app. Het biedt meer functies dan alle bovengenoemde apps. Je kunt WeChat gebruiken om eten te bestellen, je fiets te ontgrendelen en dingen te betalen. Bovendien biedt het een functie die functioneert als Snapchat, genaamd “Moments”. Hier kunt u foto’s en video’s van uw dagelijks leven laten zien. WeChat biedt ook de mogelijkheid om een ​​groepschat te creëren met 500 mensen. Dit alles is slechts het topje van de ijsberg.

Dit klinkt misschien alsof het te mooi is om waar te zijn en dat is het ook. Omdat de chat wordt gecensureerd door de Chinese regering, heb je niet de vrijheid om te zeggen wat je wilt. Bovendien kunnen ze op elk gewenst moment meeluisteren met uw gesprekken. De app biedt geen end-to-end-codering, dus we kunnen hem op geen enkele manier veilig noemen.

Voordelen
Nadelen
Veel gebruikersZware censuur
Veel functiesHeeft uw contactenlijst nodig
Blokkeert inhoud
Veel zwakke plekken in de beveiliging
Geen versleutelde opslag

Maak uw eigen keuze met een VPN

Er zijn veel redenen waarom u alternatieven voor WhatsApp zou willen bekijken. Mogelijk doet u dit omdat u wilt dat uw gegevens beter worden beschermd. Als dit het geval is, raden we aan om naar de eerste 5 veiligere alternatieven te kijken die we hebben aangeboden.

Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een alternatief omdat WhatsApp in jouw land is geblokkeerd. Je kunt ervoor kiezen om naar alternatieven te kijken, maar er zijn ook manieren om WhatsApp te deblokkeren. U kunt dit doen met een VPN die uw echte IP-adres verbergt. Op deze manier kun je WhatsApp gebruiken door verbinding te maken met internet via een server in een ander land. Als je meer wilt weten over een VPN, kun je ons speciale artikel lezen waarin alles over VPN’s in detail wordt uitgelegd.

Laatste gedachten

Chat-apps zijn een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Elke dag worden via WhatsApp meer dan 55 miljard berichten verzonden. Onder deze berichten is veel meer dan privé-informatie die we niet zomaar door iedereen willen laten lezen. Omdat WhatsApp enkele beveiligingsrisico’s heeft, is het misschien verstandig om naar enkele alternatieven te kijken.

Hierboven vindt u de 5 veiligste alternatieven voor WhatsApp: Surespot, Signal, Wire, Threema en Telegram.

Met een van deze alternatieven zijn uw gegevens veiliger en kunt u chatten over wat u maar wilt. Als u WhatsApp of een van de andere chat-apps niet kunt gebruiken omdat ze in uw land zijn geblokkeerd, kunt u een VPN gebruiken.

We willen allemaal met onze vrienden chatten, maar het zou vooral fijn zijn als we dat in volledige privacy zouden kunnen doen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me