Wat zijn WebRTC- en WebGL-lekken? | VPNoverzicht

Een VPN (Virtual Private Network) beschermt uw gegevens tegen hackers, adverteerders en vele andere ongewenste online trackers en houdt uw privacy intact door uw internetverkeer te versleutelen. Helaas veranderen online bewakingstechnieken voortdurend en worden ze steeds geavanceerder. Zelfs met de veiligheid van een VPN kan uw identiteit nog steeds worden opgespoord met behulp van nieuwe technieken zoals browser-vingerafdrukken, die gebruik maken van WebRTC en WebGL-lekken.


In dit artikel leggen we uit wat WebRTC- en WebGL-lekken precies zijn en waarom je ze misschien beu wilt worden als je online volledig anoniem wilt zijn.

Browser vingerafdrukken

Browser VingerafdrukcomputerBrowser-vingerafdrukken zijn een goed voorbeeld van een nieuw soort online tracking. Als u uw online privacy echt wilt beschermen, moet u nog meer moeite doen om deze vorm van tracking te stoppen. Browser-vingerafdrukken is een techniek die probeert u een uniek profiel toe te wijzen op basis van uw browser- en computerinstellingen. WebRTC (Web Real-Time Communication) en WebGL (Web Graphics Library) vormen een belangrijk onderdeel van deze vingerafdruk en kunnen uw IP-adres en veel andere persoonlijke informatie onthullen – zelfs wanneer u een VPN gebruikt. Dus, wat zijn WebRTC en WebGL precies? Hier zijn de feiten.

WebRTC- en WebGL-vingerafdrukken

WebRTC en WebGL zijn twee plug-ins die een standaardfunctie zijn geworden in de meeste browsers, zoals Chrome en Firefox. Met WebRTC kunt u rechtstreeks vanuit uw browser videochatten, zodat u geen apart stuk software, zoals Skype, hoeft te installeren en te openen. Aan de andere kant verbetert en maakt WebGL de weergave van 3D-afbeeldingen in uw browser mogelijk, waardoor hardwareversnelling mogelijk is als uw computer een grafische kaart heeft.

Deze twee plug-ins zijn geïntroduceerd om uw algehele browse-ervaring te verbeteren. Helaas verminderen ze ook uw online anonimiteit. Hoewel WebGL over het algemeen een sterke indicator is van de vingerafdruk van uw browser, lekt WebRTC soms per ongeluk uw echte IP-adres, zelfs als u een VPN gebruikt.

Hoe lekt WebRTC mijn echte IP-adres?

Veel mensen gebruiken een VPN om hun echte IP-adres te verbergen. Dit helpt hen anoniemer en veiliger te blijven. Soms moet de peer-to-peer-functionaliteit van WebRTC echter uw echte IP-adres verzenden om te kunnen werken. Zodra uw browser toestemming vraagt ​​om verbinding te maken met uw webcam, moet uw IP-adres worden verzonden om de verbinding tot stand te brengen. Met deze directe verbinding kun je gemakkelijk videochatten in de browser, maar verraadt ook je echte locatie.

Uw IP-adres kan zelfs zonder uw toestemming worden gelekt. Door slim gebruik te maken van JavaScript kan een website veel persoonlijke informatie over uw computer en identiteit verzamelen. Dit type lek wordt vaak ‘een hardnekkig vanille-lek’ genoemd. De meeste populaire VPN’s beweren u te beschermen tegen deze inbreuk op uw privacy, maar niet allemaal.

Welke VPN’s beschermen je tegen WebRTC-lekken?

Vanaf december 2019 slagen slechts twee populaire VPN-providers consequent voor de WebRTC-lektest: ExpressVPN en NordVPN. Andere VPN-providers zijn in staat om het WebRTC-lek af en toe te neutraliseren, maar zijn niet consistent genoeg om het probleem helemaal te negeren. De meeste budget- of gratis VPN-providers proberen niet eens het WebRTC-lek op te lossen. Dit probleem benadrukt het belang van het kiezen van een betrouwbare, gevestigde VPN-provider in plaats van te kiezen voor een goedkope of gratis.

ExpressVPN

ExpressVPN is misschien wel een van de allerbeste VPN-providers van dit moment. Hoewel het niet de goedkoopste optie is, is het een service waarop u kunt vertrouwen. Behalve dat het u beschermt tegen WebRTC-lekken, heeft ExpressVPN ook duizenden servers over de hele wereld. Het werkt met enkele van de sterkste coderingsprotocollen die er zijn en stelt u in staat om tegelijkertijd verbinding te maken met maximaal vijf verschillende apparaten op één account. Het is een allround geweldige VPN als het gaat om snelheid en veiligheid.

NordVPN

Net als Express behoort NordVPN tot onze favoriete VPN-services. Het is betaalbaar, biedt meer dan 5000 servers op locaties over de hele wereld en werkt op bijna alle systemen. Ze hebben een strikt logboekregistratiebeleid en voorkomen ook WebRTC-lekken, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens veilig zijn en anoniem blijven. Daarnaast is NordVPN eenvoudig te installeren en heeft het een duidelijke gebruikersinterface, waardoor het prettige software is om dagelijks te gebruiken.

Hoe controleer ik of mijn browser privé-informatie lekt??

Er zijn meerdere websites die u kunt gebruiken om te controleren of uw browser uw persoonlijke informatie lekt. Enkele van de beste zijn:

 • Browserleaks (biedt ook tests voor WebRTC- en WebGL-lekken)
 • Apparaat info
 • Amunique
 • Brax

Deze websites zullen u vertellen of uw browser ongewenste gegevens lekt. Als u op WebRTC-lekken controleert, is het vooral belangrijk om te kijken of er een verschil is tussen uw publiek en uw lokale IP-adres. Uw openbare IP-adres is het adres dat u naar andere online entiteiten stuurt (websites, cookies, trackers enz.). Uw lokale IP-adres is gekoppeld aan uw router. Beide IP-adressen kunnen worden vervalst. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat geen van deze IP-adressen uw echte is.

Hoewel WebGL uw IP-adres niet weggeeft, zoals WebRTC de neiging heeft om te doen, draagt ​​het wel bij aan het creëren van een unieke browservingerafdruk. Deze vingerafdruk is een andere manier om u te identificeren, ongeacht uw IP-adres. In de onderstaande tabel ziet u een aantal WebGL-functies uit de Microsoft Edge-browser en Firefox.

Ondersteunde WebGL-extensies (Edge)
Ondersteunde WebGL-extensies (Firefox)
WEBGL gecomprimeerde textuur s3tcEXT kleurenbuffer zweven
OES textuur drijvenEXT float blend
OES-textuur zweeft lineairEXT textuurcompressie bptc
EXT textuurfilter anisotroopEXT textuurfilter anisotroop
OES-standaardderivatenOES-textuur zweeft lineair
ANGLE installeerde arraysWEBGL gecomprimeerde textuur s3tc
OES-elementindex uintWEBGL gecomprimeerde textuur s3tc srgb
WEBGL-dieptetextuurWEBGL verliest context
EXT frag diepte
OES textuur half drijven
OES textuur half zwevend lineair
WEBGL verliest context
OES vertex array-object
WEBGL tekent buffers
EXT blend minmax
EXT shader texture lod
EXT kleurbuffer half zwevend
WEBGL-kleurenbuffer drijven
WEB GL debug renderer info

Merk op dat er minder functies worden weergegeven in de Firefox-browser dan in Edge, wat betekent dat er minder identificatiepunten zijn voor Firefox. Met andere woorden, Firefox is de veiligste en privé van de twee, omdat het minder WebGL-functies heeft die in de browser mogen worden uitgevoerd.

Hoe voorkom ik WebRTC- en WebGL-lekken?

Als u een eersteklas VPN-service zoals ExpressVPN of NordVPN gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Deze VPN-providers hebben ingebouwde bescherming tegen dergelijke lekken. Als u echter een van de vele andere VPN-providers of helemaal geen VPN gebruikt, moet u een speciale extensie downloaden en installeren.

uBlock Origin

Om mogelijke WebRTC-lekken te voorkomen, kunt u uBlock Origin gebruiken. Dit is een betrouwbare en vertrouwde adblocker die vaak wordt beschouwd als een van de beste gratis adblockers op de markt. Het is volledig gratis te gebruiken en werkt op Safari, Opera, Edge, Chrome, Firefox en Brave. Download de extensie gewoon naar uw browser en u bent klaar om te gaan. U bent beschermd tegen de meeste vormen van online tracking en krijgt niet zoveel irritante advertenties te zien als gewoonlijk. uBlock Origin schakelt ook gemakkelijk de WebRTC-functionaliteit uit. Het enige dat u hoeft te doen om ervoor te zorgen dat u beschermd bent, is een instelling wijzigen. Zo doe je dat:

 1. Klik op de extensie in de rechterbovenhoek van uw browser
 2. Klik op het instellingenpictogram uiterst rechts, net onder de grote aan / uit-schakelaar
 3. Vink het vakje aan “Voorkom dat WebRTC een lokaal IP-adres lekt“, Wat het derde item is onder de”Privacy”Tabblad

Zodra u dit hebt gedaan, kunt u er zeker van zijn dat uw browser uw lokale IP-adres niet zal lekken door middel van WebRTC.

WebRTC- en WebGL-beveiliging voor elke browser

Zoals eerder vermeld, kan uw browser echt een verschil maken als het gaat om de hoeveelheid WebGL-informatie die wordt verzonden. Daarom verschillen de stappen die u moet nemen om uw online verkeer te beschermen tegen WebRTC- en WebGL-lekken, afhankelijk van welke browser u heeft. Hieronder vertellen we u hoe u uw privacy in de meeste populaire browsers kunt verbeteren.

Chrome

Google Chrome-logoHelaas is de Chrome-browser niet de veiligste optie als het gaat om jezelf beschermen tegen WebRTC- en WebGL-lekken. De standaardinstellingen doen niet veel om je anoniem te houden. Er zijn echter veel opties om de beveiliging van Chrome te verbeteren. De eenvoudigste manier is om een ​​aantal extensies toe te voegen waarmee u uw WebRTC- en WebGL-instellingen kunt vervalsen.

Er zijn meerdere opties beschikbaar voor WebRTC-spoofing. Kies gewoon een van de onderstaande extensies en voeg ze toe aan uw browser.

 • WebRTC Protect
 • WebRTC-netwerkbegrenzer
 • WebRTC-besturing
 • WebRTC-lekkage voorkomen

Op het moment van schrijven is er maar één extensie die u effectief helpt het WebGL-probleem aan te pakken, en dat is WebGL Fingerprint-verdediger. Er is ook een extensie beschikbaar die u beschermt tegen elke vorm van vingerafdrukken van browsers. Deze extensie, genaamd Browser Plugs Fingerprint Privacy Firewall, duurt even om in te stellen, maar biedt een breder beschermingsbereik.

Dapper

Dapper browserlogo

De Brave-browser draait op Chromium, een open-sourceproject van Google. Dit betekent dat alle Google Chrome-extensies ook voor Brave werken. Als u deze browser veiliger wilt maken door extensies toe te voegen, kunt u alle bovengenoemde programma’s gebruiken. Bovendien kun je spelen met de instellingen in Brave om jezelf beter te beschermen tegen cookies, trackers en WebRTC-lekken. Hier zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen:

 • Gebruik een anonieme zoekmachine zoals DuckDuckGo, Qwant en Startpage. Zorg ervoor dat u het instelt als uw standaard zoekmachine. Gebruik Google niet, aangezien Google een van de grootste gegevensverzamelaars ter wereld is.
 • Ga naar “Instellingen”Door op de drie strepen in de rechterbovenhoek van uw browser te klikken. Scrol omlaag naar de sectie ‘Schilden“En schakel” inUpgrade verbindingen naar HTTPS‘. Een HTTPS-verbinding is veiliger dan HTTP, dus deze optie helpt je om je online privacy te beschermen tijdens het browsen.
 • Bij de “Cookies“Sectie van uw instellingen, selecteer”Blokkeer alleen cross-site cookies‘. Dit zorgt ervoor dat websites u niet volgen op verschillende delen van internet.
 • Scroll naar beneden en ga naar “Aanvullende instellingen‘. Vink de optie “Veilig surfen‘.
 • Minimaliseer de kans op WebRTC-lekken door “Schakel niet-proxy UDP uit” onder “IPRTC-beleid voor IP-verwerking‘. U kunt er ook voor kiezen om een ​​van de minder veilige opties te selecteren, zoals ‘Alleen standaard openbare interface‘Of’Standaard openbare en privé-interfaces‘. Met deze opties kan de browser bepaalde WebRTC-functies laden als een website daarom vraagt. Ze vergroten echter ook het risico op het lekken van privé-informatie. Daarom raden we aan om voor de veiligste optie te gaan en de functie helemaal uit te schakelen.

Rand

Microsoft Edge is ongetwijfeld de beste en veiligste browser die Microsoft heeft uitgebrachtMicrosoft Edge-logo dusver. Helaas is Edge minder bestand tegen mogelijke WebRTC- en WebGL-lekken dan sommige andere browsers. Edge gebruikt deze protocollen standaard en u kunt ze niet uitschakelen. Het geeft u echter wel de mogelijkheid om uw lokale IP-adres te verbergen wanneer u gebruik maakt van de WebRTC-functionaliteit. Houd er rekening mee dat dit lang niet zo veilig is als het simpelweg uitschakelen van deze functies. Als je Edge wilt blijven gebruiken, kun je jezelf het beste beschermen met andere extensies zoals uBlock Origin of de ExpressVPN-browserextensie.

Safari

Apple Safari-logo

De standaardinstellingen van Safari zijn ingesteld om websiteverzoeken te blokkeren die toegang zoeken tot uw camera of microfoon. Daarom hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken dat WebRTC uw echte IP-adres lekt. Toch kunt u de WebRTC-functionaliteit in de instellingen volledig uitschakelen als u ervoor wilt zorgen dat uw informatie veilig blijft. Het is ook mogelijk om uBlock Origin te installeren. Als u echter op zoek bent naar bescherming tegen mogelijke WebGL-vingerafdrukken, kunt u beter een andere browser gebruiken.

Opera

Naast het toevoegen van uBlock Origin aan uw Opera-browser, is het ook mogelijk om de instellingen in Opera te wijzigen om uw online veiligheid te vergroten. Hiertoe typt u “WebRTC‘In de zoekbalk in het menu Instellingen. U krijgt vier opties te zien, die overeenkomen met vier verschillende veiligheidsniveaus tegen WebRTC-lekken. Stel de WebRTC-functie in op “Schakel proxy-UDB uit‘. Net als bij de Brave-browser, kunt u ook een van de andere drie opties kiezen. Dit betekent echter wel dat uw browserervaring iets minder veilig zal zijn.

Firefox

Firefox-logo

Het mooie van Firefox is dat je deze browser zoveel kunt aanpassen als je wilt. Met andere woorden, het veiligheidsniveau van Firefox hangt af van de manier waarop u het configureert. Door een paar instellingen te veranderen, kun je er de meest private browser van maken (behalve de Tor-browser dus). Wilt u precies weten welke instellingen u moet wijzigen om uw Firefox-browser bestand te maken tegen WebRTC- en WebGL-lekken en vingerafdrukken van browsers? Hier zijn vier belangrijke.

Instelling 1: inhoud en trackers blokkeren

Deze instelling helpt u te voorkomen dat trackers en cookies u volgen op internet. Klik op het informatiesymbool (de cirkel met de i in het midden) aan de linkerkant van de adresbalk. Je krijgt dit menu te zien:

Firefox-instellingen

Klik op het wiel aan de rechterkant van “Content blokkeren“, direct naast “Op maat‘. Selecteer de optie “Op maat“En vink de vakjes aan vóór”Trackers“,”Cryptominers“, En”Vingerafdrukken”Zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Blokkering van Firefox-inhoud

U kunt ook het selectievakje voor ‘Cookies“En kies”Cookies van onbezochte websites‘In het vervolgkeuzemenu. Dit voorkomt dat cookies van websites die u niet heeft bezocht, u volgen op internet. Het is zelfs mogelijk om alle cookies van trackers van derden te blokkeren, maar dit zal de mogelijkheid van de browser om een ​​groot aantal websites te laden ernstig beperken.

Instelling 2: Schakel WebRTC-functionaliteit uit

Om WebRTC-lekken te voorkomen, typt u “over: config“In de adresbalk van de browser en druk op Enter. U krijgt een waarschuwing te zien waarin staat dat wijzigingen die u aanbrengt de browser kunnen doen ontsporen. Zolang u de hier beschreven stappen volgt en geen aanvullende instellingen wijzigt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Klik voorbij de waarschuwing en typ “media.peerconnection.enabled”In de zoekbalk, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Deze instelling is standaard ingesteld op ‘Klopt‘. Klik met de rechtermuisknop op deze instelling en klik op “Toggle“Om de waarde te wijzigen in”Niet waar‘.

Firefox-schakelopties

Instelling 3: Schakel WebGL uit

Net als bij het uitschakelen van WebRTC, kunt u WebGL uitschakelen door ‘over: config‘In de adresbalk en zoek naar’enableWebGL‘. Zet deze instelling op ‘Niet waar”Door met de rechtermuisknop te klikken.

Instelling 4: gebruik de extensie Trace

Trace is een browserextensie waarmee u verschillende instellingen die de vingerafdruk van uw browser vormen, kunt vervalsen. Hoewel het toevoegen van een extensie aan uw browser iets verder gaat dan het wijzigen van de basisinstellingen, kan het erg handig zijn en we raden het ten zeerste aan als u zich zorgen maakt over vingerafdrukken van de browser. De Trace-extensie biedt u veel verschillende opties om uw vingerafdruk aan te passen. U kunt uw “Canvas”, “Audio”, “Schermresolutie”, “Hardware” en vele andere functies aanpassen. De onderstaande afbeelding geeft een idee van hoe deze extensie eruit ziet.

Trace extensie instellingen

Nadat u Trace aan uw browser heeft toegevoegd, kunt u de instellingen vinden door op de extensie in de rechterbovenhoek te klikken. Dit opent een nieuw tabblad, waar je opnieuw op Instellingen moet klikken. Vervolgens kunt u ‘Traceerfuncties“,”WebRTC-beveiliging ““, En”WebGL Fingerprining Protection‘. De vingerafdruk van uw browser is nu niet meer zo uniek als voorheen, wat uw online privacy verhoogt.

Tor

Tor The Onion Router LogoTor is waarschijnlijk de meest persoonlijke browser die er is. Met de Tor-browser kunnen gebruikers vrijwel anoniem op internet surfen, aangezien het netwerk dat Tor gebruikt bestaat uit verschillende knooppunten die uw online verkeer omleiden en versleutelen. Met deze browser kun je ook het dark web bezoeken, al kan dat heel gevaarlijk zijn zonder de juiste veiligheidsmaatregelen.

Gelukkig is de Tor-browser niet vatbaar voor de meeste WebRTC- en WebGL-lekken. De basisinstellingen van Tor zijn zo streng dat de gemiddelde gebruiker geen extra extensies hoeft te installeren. Zodra u JavaScript heeft uitgeschakeld, bent u veilig voor de meeste vormen van online volgen. Dit betekent niet dat Tor onkwetsbaar is voor lekken of andere kwetsbaarheden. Als je meer wilt weten over deze kwetsbaarheden, kun je ons artikel over de veiligheid van de Tor-browser lezen.

Conclusie

Het internet zorgt ervoor dat een enorme hoeveelheid informatie over zijn gebruikers kan worden opgeslagen en verzameld. Dit gebeurt via website-trackers, cookies, vingerafdrukken en meer. Als frequente internetgebruiker is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten online identificatie die er zijn en de beschikbare opties om jezelf hiertegen te beschermen.

WebRTC en WebGL zijn twee zeer persistente trackingmethoden die online worden gebruikt. Het feit dat de WebRTC-plug-in uw echte IP-adres kan lekken, zelfs met een actieve VPN, is bijzonder problematisch. Daarom is het altijd een goed idee om te weten hoe uw browser deze plug-in implementeert en wat u kunt doen om dat te veranderen. Elke browser heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Toch is ons advies om Firefox als uw standaardbrowser te gebruiken. Firefox heeft veel aanpasbare functies waarmee u er een zeer persoonlijke en anonieme browser van kunt maken. Met Firefox en een beetje tijd besteed in de instellingen, bent u goed beschermd tegen WebRTC- en WebGL-lekken.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me