Wat zijn de regels en boetes bij het downloaden? | VPNOverzicht

“Wrijving” tussen torrent-downloaders en producenten van muziek, films en andere media is de afgelopen jaren een controversieel onderwerp geweest. Het begin van dit probleem is echter terug te voeren tot meer dan twee decennia geleden.


Napster kwam voor het eerst online in 1999 als een peer-to-peer (P2P) -service voor het online delen van muziek. Het explodeerde in populariteit en bereikte in slechts enkele jaren 80 miljoen gebruikers. Het was zelfs zo populair dat de muziekindustrie in 2001 besloot Napster te sluiten. Sindsdien hebben het Amerikaanse congres en andere wetgevende instanties gehandeld om beperkingen op te leggen en af ​​te dwingen op wat online kan worden gedownload of gedeeld. Deze wetten specificeren welke downloads illegaal zijn en welke boetes gebruikers kunnen krijgen als ze deze wetten overtreden.

Tegenwoordig is het spreekwoordelijke touwtrekken tussen uploaders en downloaders van torrents meer gericht op torrentplatforms zoals The Pirate Bay en RARBG. Bovendien heeft de opkomst van muziek- en video-entertainmentservices zoals Netflix en Spotify ook betekend dat mensen andere betaalbare en handige manieren hebben om de nieuwste video- / muziekinhoud te consumeren. Er zijn echter nog steeds veel mensen die hun toevlucht nemen tot het downloaden van torrents.

Bovendien is er nog iets anders aan downloaden dat niet is veranderd: onwetendheid over de wet ontslaat je niet van straf, dus het is beter om te weten welke handelingen illegaal kunnen zijn bij het online downloaden van inhoud en met welke straffen je te maken kunt krijgen. Daarom vertellen we je er in dit artikel alles over.

De Digital Millennium Copyright Act

Madame JusticeIn 1998 hebben de Verenigde Staten een wijziging van titel 17 aangenomen, de wet die betrekking heeft op auteursrechten. Het doel van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) was om de copyrightwet bij te werken om met digitale technologie om te gaan. U bent waarschijnlijk het meest bekend met de DMCA als u deze ziet wanneer u merkt dat een YouTube-video is verwijderd omdat deze in strijd is met de wet. Je kunt het ook soms zien wanneer je op zoek bent naar een volledige film op Google, onderaan de pagina.

Wat zegt de DMCA over downloaden?

De DMCA bestaat in wezen uit drie hoofdelementen.

Ten eerste verbiedt het de creatie en distributie van technologie die is gemaakt met het doel om copyrightbeschermende maatregelen te omzeilen. Ten tweede worden er strengere straffen ingesteld voor mensen die iemands auteursrecht schenden. Ten slotte beperkt de DMCA de aansprakelijkheid van internetserviceproviders en website- en platformeigenaren wanneer auteursrechtelijk inbreukmakende inhoud wordt geüpload of gedownload door een gebruiker van dit platform. Voor de toepassing van dit artikel zijn vooral de laatste twee punten erg belangrijk.

Als onderdeel, of liever als voorwaarde van deze verminderde aansprakelijkheid, gaan een ISP of website ermee akkoord om de inhoud te verwijderen als een ISP of website een inbreuk op het auteursrecht detecteert. Dit gebeurt ook wanneer een bedrijf wordt geïnformeerd over inhoud die inbreuk maakt op het auteursrecht. Wanneer een houder van een auteursrecht bijvoorbeeld een video op YouTube vindt waarvan hij denkt dat deze zijn rechten schendt, kan hij de dienst verzoeken de video te verwijderen. Wanneer je die pagina gaat laden en de melding ziet dat YouTube de video heeft verwijderd wegens DMCA-schendingen, is dit meestal wat er is gebeurd. Het is in het belang van YouTube, of een ander platform, om aan deze kennisgevingen te voldoen. Als ze de inhoud verwijderen, kunnen ze immers niet aansprakelijk worden gesteld.

DMCA-boetes

De bestraffing van DMCA-overtredingen kan zowel civiele als strafrechtelijke sancties omvatten. Indien schuldig bevonden, kan het zijn dat een persoon tot $ 2.500 aan daadwerkelijke schade moet betalen voor elke overtreding. Herhaalde overtreders kunnen de schade verdrievoudigen. Strafrechtelijke sancties zijn onder meer boetes tot $ 500.000 en tot vijf jaar gevangenisstraf voor het eerste misdrijf. Herhaalde overtreders krijgen een boete van maximaal $ 1 miljoen en een gevangenisstraf van maximaal tien jaar. De rechtbank zal waarschijnlijk ook een bevel geven tegen de schuldigen om hem of haar in de toekomst te behoeden voor verdere schendingen.

De NET-wet

De NET Act is een afkorting van de No Electronic Theft Act. Deze wet is in 1997 aangenomen en is een poging om online piraterij te beheersen. Piraterij is wanneer auteursrechtelijk beschermde inhoud wordt gekopieerd en verspreid, of dit nu voor geld of gratis is. De NET Act beoogt de piraterij van muziek, videogames, films en software tegen te gaan.

De mindere en de grotere categorie

De NET Act is onderverdeeld in twee categorieën. De lagere categorie maakt inbreuk op het auteursrecht op materiaal met een waarde van ten minste $ 1.000 strafbaar. De grotere categorie omvat het profiteren van auteursrechtelijk beschermd materiaal van ten minste $ 2500 en omvat ten minste 10 kopieën van materiaal binnen 180 dagen. Merk op dat de lagere categorie niet vereist dat de overtreder winst heeft gemaakt met het materiaal. Er moet ook worden opgemerkt dat de waarde van het materiaal cumulatief is. Als een overtreder een nummer uploadt dat 100 keer is gedownload, wordt elke download opgeteld bij de waarde die op hem of haar wordt geteld.

NET Act-boetes

Straf voor de lagere categorie omvat boetes tot $ 100.000 en tot een jaar gevangenisstraf. Voor de grotere categorie voorziet de NET-wet in sancties tot $ 250.000 en tot vijf jaar gevangenisstraf. Naast deze strafrechtelijke sancties kan de houder van het auteursrecht ook civiele claims indienen voor de waarde van de auteursrechtelijk beschermde inhoud.

De computerfraude- en misbruikwet

De Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) is speciaal ontworpen om hacking aan te pakken. Hoewel de wet oorspronkelijk in 1986 is aangenomen, is de wet meerdere keren gewijzigd. De meest recente wijzigingen brachten het onder de wet ter handhaving van identiteitsdiefstal en restitutie. De wet geeft de federale overheid zeer ruime bevoegdheden om elke computeractiviteit tegen te gaan die volgens haar de overheid, het bankwezen of bedrijven kan bedreigen.

Hoewel deze wet specifiek is ontworpen om hacking aan te pakken, kan deze wet in de ruimste interpretatie worden gebruikt om illegale download van informatie te bestrijden. De handeling op heterdaad kan ook worden gebruikt om degenen te straffen die niet rechtstreeks bij dergelijke misdaden zijn betrokken. Als uw vriend bijvoorbeeld muziek of video’s illegaal downloadt en aan u doorgeeft, kan de CFAA worden gebruikt om u te straffen.

De CFAA dekt ook specifiek ongeautoriseerde toegang tot of gebruik van een computer of computerservice. Dit betekent dat als u een software of website gebruikt op een manier buiten de servicevoorwaarden die u bent overeengekomen, u mogelijk kosten in rekening worden gebracht onder de CFAA. Facebook verbiedt bijvoorbeeld het gebruik van zijn service met een valse naam. Als u een account aanmaakt die uw echte naam niet gebruikt, schendt u technisch gezien de CFAA.

CFAA-boetes

Er zijn veel verschillende straffen voor overtreding van de verschillende delen van de CFAA. Een eerste overtreding kan echter worden bestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en boetes. Sommige delen van de CFAA voorzien in levenslange gevangenisstraffen als u wordt beschouwd als recidivist. Boetes kunnen variëren van enkele duizenden dollars tot miljoenen dollars.

Welke landen downloadboetes toestaan ​​en afdwingen?

Tot dusver hebben we ons voornamelijk gericht op wetten met betrekking tot downloaden in de Verenigde Staten. Er zijn echter ook andere landen waar u bij het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal een flinke boete en straf kunt krijgen. Om u een idee te geven van de situatie in andere landen over de hele wereld, hebben we hieronder een handige tabel opgenomen die u enkele landen laat zien die het downloaden voor persoonlijk gebruik wel en niet bestraffen, sommige landen waar u een downloadboete kunt krijgen en sommige die actief zijn dwingen downloadboetes af.

Downloaden toegestaan ​​(voor persoonlijk gebruik)
Boetes downloaden (niet afgedwongen)
Boetes downloaden (afgedwongen)
PolenArgentiniëBelgië
SpanjeAustraliëFinland
ZwitserlandBraziliëFrankrijk
CanadaDuitsland
ChinaIndia
ColombiaJapan
Tsjechische RepubliekMaleisië
DenemarkenNieuw-Zeeland
EgypteVerenigde Arabische Emiraten
GriekenlandVerenigd Koningkrijk
Ik rendeVerenigde Staten
Israël
Italië
Letland
Mexico
Nederland
Filippijnen
Portugal
Roemenië
Rusland
Singapore
Slowakije
Slovenië
Zuid-Afrika
Uruguay

In de meeste delen van Europa kan illegaal downloaden leiden tot een boete of een waarschuwing van de lokale politie. In de Verenigde Staten en andere delen van de wereld is dit ook het geval. Japan, India en Maleisië hebben allemaal wetten tegen illegaal downloaden. Als je in een van deze landen woont of binnenkort komt, zorg er dan voor dat je geen hoge boete krijgt! Zoek naar legale manieren om uw films te bekijken, naar uw muziek te luisteren of uw games te spelen. U kunt meestal vertrouwen op services zoals Netflix, Spotify en Steam. We weten wel dat deze services vaak hun eigen set beperkingen afdwingen, zoals de geografische beperkingen die Netflix oplegt. Gelukkig zijn er echter enkele eenvoudige manieren om deze beperkingen te omzeilen. Zo kun je gemakkelijk overal toegang krijgen tot de Amerikaanse versie van Netflix door je IP-adres te wijzigen met een VPN.

Belangrijke mededeling: wetten kunnen veranderen. Zorg ervoor dat u, voordat u met downloaden begint, op de hoogte bent van de huidige wetten van het land waarin u zich bevindt. Zo weet u altijd precies wat wel en niet is toegestaan. Dit geldt ook voor het gebruik van manieren om geografische beperkingen te omzeilen.In dat geval moet u ook alle gebruikersovereenkomsten waaraan u gebonden bent doorlezen en in overeenstemming met deze handelen..

Welke landen downloaden-websites blokkeren?

In sommige landen zijn (torrent) downloadwebsites zoals The Pirate Bay niet toegankelijk vanwege online geoblokken. Door deze blokken in te stellen, proberen autoriteiten te voorkomen dat burgers websites vinden om illegale inhoud van te downloaden. Hieronder hebben we alle landen vermeld waarvan bekend is dat ze websites blokkeren die te maken hebben met (illegaal) downloaden.

Landen waar (torrent) downloadwebsites zijn geblokkeerd:

 • Argentinië
 • Australië
 • Oostenrijk
 • België
 • China
 • Denemarken
 • Finland
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Griekenland
 • India
 • Indonesië
 • Ik rende
 • Ierland
 • Italië
 • Letland
 • Maleisië
 • Nederland
 • Nieuw-Zeeland
 • Noorwegen
 • Portugal
 • Qatar
 • Roemenië
 • Rusland
 • Saoedi-Arabië
 • Singapore
 • Zuid-Afrika
 • Spanje
 • Zweden
 • kalkoen
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Verenigd Koningkrijk

Wat voor soort boetes kunt u verwachten?

Niet elk land dat boetes geeft voor illegaal downloaden doet dit op dezelfde manier of voor hetzelfde bedrag. De som van de boete kan sterk verschillen, afhankelijk van waar u zich bevindt. In Duitsland, bijvoorbeeld, kunnen personen die betrapt worden op het downloaden van auteursrechtelijk beschermde inhoud een boete verwachten van € 900 tot € 1000. Een vrouw in de VS moest $ 80.000 betalen per gedownload nummer, wat neerkwam op ongeveer 1,9 miljoen dollar voor 24 nummers. In sommige landen kan illegaal downloaden zelfs leiden tot gevangenisstraf, afhankelijk van de ernst van de misdaad. In Japan krijg je misschien een boete van ongeveer $ 25.700 – of loop je maximaal twee jaar in de gevangenis.

Niet alle illegale downloaders betalen uiteindelijk de prijs voor hun acties. Door slechts enkele individuen hoge boetes op te leggen, proberen de autoriteiten te laten zien hoe zwaar de straffen kunnen zijn. Op deze manier hopen ze andere daders af te schrikken. De daadwerkelijke gevolgen zullen per geval verschillen. Als je in Japan een film illegaal downloadt, word je niet meteen naar de gevangenis gestuurd, hoewel de kans bestaat dat je daar terechtkomt. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de mogelijke gevolgen van illegaal downloaden in verschillende landen.

Land
Mogelijke gevolgen
BelgiëBoetes tot € 65.000
DuitslandBoetes tussen € 900 en € 1000
FinlandEén man kreeg een boete van € 2.200
FrankrijkTot € 300.000 en drie jaar gevangenisstraf
IndiaTot drie jaar gevangenisstraf
JapanTot twee jaar gevangenisstraf of een maximale boete van $ 25.700
MaleisiëGemiddeld ongeveer € 430 (omgerekend) per gedownload nummer
Nieuw-ZeelandBoetes tot $ 15.000
Verenigde Arabische Emiraten$ 1.200 per “daad van piraterij”
Verenigde StatenEen vrouw moest $ 80.000 per downloadnummer betalen (in totaal $ 1,9 miljoen)
Verenigd KoningkrijkTot drie jaar gevangenisstraf en een boete van £ 150.000

Laatste advies

De wetten en boetes voor illegaal downloaden kunnen verwarrend zijn. Het feit dat gebruikers potentieel aansprakelijk kunnen zijn voor zelfs schijnbaar onschuldige fouten, kan veel mensen ongemakkelijk maken bij het downloaden van welke aard dan ook. Aangezien het informatietijdperk nog vrij jong is, worden de wetten om het te besturen nog steeds geschreven en is het niet altijd een goede weergave van rechtvaardigheid. Het is het beste om de servicevoorwaarden voor websites en software te lezen. En wees extra voorzichtig om downloads van twijfelachtige legaliteit te voorkomen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me