Wat weet Skype over mij? | VPNOverzicht

Skype is een van de grootste namen in online communicatie, vooral als u een videogesprek wilt voeren. De service is populair bij vrienden en geliefden, verdeeld over grote afstanden, maar is ook een essentieel hulpmiddel voor veel bedrijven. Opgevat als een gedecentraliseerde dienst die informatie privé hield, bezit Microsoft nu Skype. In de loop der jaren zijn er veel privacyproblemen met Skype opgedoken. Gebruikers moeten op de hoogte zijn van de informatie die de service over zijn gebruikers verzamelt. Hieronder leest u welke informatie Skype over u verzamelt en wat zij met deze kennis doen.


Wat is er gebeurd met de privacy van Skype?

skype logoSkype is uitgevonden als een peer-to-peer-systeem. Dit betekende dat spraakoproepen konden worden gedaan via een gedecentraliseerd systeem. Oproepen waren versleuteld en aangezien ze niet via een gecentraliseerde server werden geleid, was privacy vrijwel gegarandeerd. Helaas is dat vandaag niet het geval.

Met ingang van 2017 zijn er meer dan 1,3 miljard geregistreerde Skype-gebruikers. Dit aantal is sinds 2009 elk jaar gegroeid en zal naar schatting groeien tot meer dan 2 miljard in 2023. Een deel van wat de groei van Skype heeft aangewakkerd, is het bedrijfsleven. In 2011 kocht Microsoft Skype. Microsoft heeft zijn zakelijke communicatieplatform vervangen door een platform rond Skype. Bedrijven hadden nu een spraak- en videobellenplatform ingebouwd in hun huidige communicatieprogramma. Het resultaat was een golf van zakelijk gebruik door Skype.

Met de aankoop van Skype kwamen er veranderingen in de manier waarop Skype achter de schermen werkte. De gebruikerservaring is sinds de verkoop niet veel veranderd. Maar de manier waarop het programma gebruikers verbond, veranderde radicaal. Verre van het particuliere, gedecentraliseerde systeem, gaat Skype nu via servers die eigendom zijn van Microsoft. Dit heeft de beveiliging en privacy van Skype veranderd op een manier die de meeste gebruikers niet weten.

Welke problemen met Skype-privacy moeten mij bezighouden?

Microsoft-logoAlle Skype-chats, spraak- en videogesprekken worden nu geleid door door Microsoft bestuurde servers. Dit betekent dat ze alle informatie die u verzendt en ontvangt via Skype kunnen verzamelen en controleren. Het privacybeleid van Microsoft geeft niet veel details over hoeveel gegevens worden verzameld. Maar we weten nu dat het bedrijf veel Skype-gegevens verzamelt.

De beveiligingsgegevensdump die Edward Snowden verstrekte, bevatte veel informatie over hoe Skype met de overheid werkt. We weten dat Skype de NSA toegang heeft verleend tot gecodeerde berichten. Dit toont aan dat Skype Skype-oproepen verzamelt en opslaat. Skype zal die gegevens op verzoek ook aan overheidsinstanties verstrekken. Hoewel het bieden van veiligheid aan terroristen en andere criminelen goed is voor de samenleving, is het verlies van privacy een serieuze kost voor dit voordeel.

Nieuwe privacykwesties

De nieuwste serviceovereenkomst van Microsoft is in werking getreden op 1 mei 2018. Daarin heeft het bedrijf taal toegevoegd om het gebruik van de service te verbieden om “ongepaste inhoud of materiaal openbaar weer te geven of te delen”. Er zijn veel problemen met dit beleid waar beleidsdeskundigen bij betrokken zijn. Het eerste probleem is dat Microsoft klaar lijkt te zijn om dit soort materiaal te controleren. Om dit te doen, moet Microsoft in staat zijn om inhoud die door hun servers gaat te controleren. Het moet kunnen bepalen of het ongepast of aanstootgevend is. Dit houdt in dat u uw informatie kunt verzamelen en opslaan. Microsoft moet ook in staat zijn om de inhoud te analyseren.

De tweede grote zorg is de vage taal van de verklaring. Wie bepaalt welke inhoud ongepast is? Er is een breed scala aan meningen over welke inhoud aanstootgevend is. Omdat het beleid zo vaag is, wordt het waarschijnlijk inconsistent gehandhaafd. Als u afhankelijk bent van de dienst om contact te houden met verre vrienden of collega’s, is dit een verontrustende situatie.

Problemen met Cortana en Skype

Cortana-logoMicrosoft integreert zijn Cortana digitale assistent in al zijn producten. Cortana is al geïntegreerd met Windows 10. Microsoft heeft ook plannen om Cortana binnenkort met Skype te integreren. Helaas creëert Cortana al privacykwesties met Skype.

Cortana probeert u te helpen met contextuele informatie in Skype-gesprekken. Om dit te doen, houdt het Skype continu in de gaten. Als je plannen voor het weekend noemt in een gesprek op Skype, kan Cortana een weersvoorspelling weergeven. Hieruit blijkt dat Cortana volledige toegang heeft tot uw Skype-gesprekken.

Hoe Skype uw informatie gebruikt

Het privacybeleid van Microsoft beschrijft hoe Skype uw persoonlijke gegevens zal gebruiken. Skype gebruikt uw gegevens om hun producten te verbeteren en hun producten voor u te personaliseren. Skype gebruikt uw gegevens ook om u relevante advertenties te presenteren. Het is dit laatste deel dat vanuit privacyoogpunt verontrustend is. De enige manier om uw gegevens te gebruiken om advertenties te verbeteren, is door een gedetailleerd profiel te maken van uw interesses en activiteiten. Adverteerders gebruiken deze informatie vervolgens om bepaalde advertenties op u te targeten.

Microsoft deelt deze informatie over u ook tussen verschillende Microsoft-producten. Informatie uit uw Skype-gesprekken is gekoppeld aan informatie uit andere bronnen. Deze bronnen zijn onder meer Outlook, Internet Explorer en andere Microsoft-producten. Door uw informatie te delen en te combineren, kan Microsoft een zeer gedetailleerd profiel maken van wie u bent. Deze gegevens zijn waardevol voor gerichte reclamedoeleinden.

Hoe kan ik mijn privacy beschermen tijdens het gebruik van Skype?

Skype is misschien niet de grootste overtreder [voeg een link in om te posten over wat Facebook over mij weet] bij het verzamelen van privé-informatie voor advertenties. Het is nog steeds behoorlijk verontrustend dat het uw gesprekken mogelijk in de gaten houdt. Er zijn eenvoudige manieren om uw privacy online te verbeteren. Hieronder leest u over uw twee beste opties op het gebied van privacy.

Uw Skype-privacyinstellingen wijzigen

Een van de gemakkelijkste manieren om uw privacy op Skype terug te nemen, is door een paar minuten de tijd te nemen om uw privacyinstellingen bij te werken. Door uw privacyinstellingen aan te passen, kunt u enige controle uitoefenen over gerichte advertenties. U kunt ook de privégegevens die over u beschikbaar zijn op Skype beperken.

Een VPN gebruiken

VPN-verbindingZelfs als u uw privacyinstellingen aanpast, kan Skype nog steeds veel informatie over u verzamelen. Een eenvoudige manier om uw online ervaring anoniemer te maken, is door een goed Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Een VPN stuurt uw gegevens om via hun server in plaats van deze rechtstreeks naar Skype en andere online services te sturen. Dit kan uw privacy online verbeteren zonder Skype volledig uit uw leven te bannen.

Het opzetten van een kwaliteits-VPN is eenvoudig en kan in een mum van tijd worden gedaan. Eenmaal ingesteld, is verbinding maken via een VPN eenvoudig. U merkt misschien niet eens een verschil in uw normale online activiteiten. U merkt misschien dat de advertenties die u ziet, niet meer zo spookachtig lijken aan te passen aan uw interesses.

Met een VPN kunt u ook geografische beperkingen voor het online streamen van inhoud vermijden. Mogelijk kunt u ook beperkingen op de werkplek met betrekking tot internettoegang vermijden. Bekijk onze VPN-gids voor het vinden van een kwaliteitsservice die aan uw behoeften voldoet.

Conclusie

Als u niets doet om uw privacy te beschermen, verzamelt Skype waarschijnlijk veel informatie over u. Door de privacyinstellingen in Skype aan te passen en een VPN te gebruiken, kunt u echter een deel van uw privacy terugkrijgen. Onthoud ook dat Skype niet het enige bedrijf is dat op zoek is naar uw persoonlijke gegevens.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me