Wat weet Instagram over mij? | VPNOverzicht

Instagram werd snel populair na de eerste release op iOS in 2010. Met maar liefst 500 miljoen dagelijks actieve gebruikers blijft de site groeien als dé site voor het bewerken en delen van foto’s. Met zoveel actieve gebruikers is de aantrekkingskracht op adverteerders duidelijk. Het platform wordt een aandachtspunt voor marketeers die online merken bouwen. Om betere advertenties weer te geven, verzamelt Instagram persoonlijke gegevens van gebruikers. De hoeveelheid gegevens die Instagram over je heeft, zal je misschien verrassen. 


Voelt het alsof iemand naar je kijkt?

Krijg je ooit het gevoel bij een menigte mensen dat iemand naar je kijkt? Elke keer dat je om je heen kijkt, vang je iemand net zoals ze wegkijken. Dat kan natuurlijk toeval zijn. En ze denken misschien dat je naar ze kijkt op basis van hoe vaak je kijkt om te zien of ze naar je kijken. Maar als het toeval te vaak gebeurt, heb je misschien gelijk wantrouwen.

Dit gebeurt zo regelmatig op apps zoals Instagram, dat je het misschien niet eens meer merkt. Je gaat online op zoek naar een nieuwe koptelefoon. Later wanneer je Instagram opent, is er een advertentie voor de koptelefoon waar je eerder naar keek. Of u klikt op een advertentie op Instagram, alleen om later een advertentie van hetzelfde bedrijf of voor een vergelijkbaar product op Facebook te laten verschijnen. Het is alsof iemand naar je kijkt, maar je kunt hem niet zien.

In feite doet Instagram precies dit. Instagram verdient geld door gerichte advertenties te verkopen. En het is niet zomaar een beetje geld. Volgens Statista zal Instagram in 2018 meer dan $ 6 miljard aan advertentie-inkomsten genereren. Adverteerders betalen dat soort geld alleen uit als ze resultaten zien. Instagram kan zoveel inkomsten genereren op basis van hoeveel ze van je weten. Dus, wat weet Instagram over jou? Het antwoord zal je misschien choqueren.

Instagram vergelijkt notities over jou

Weet je nog dat de nieuwe jongen op school kwam opdagen? Jij en je vrienden kwamen bij elkaar om aantekeningen te maken over wat elkaar over hen wisten. Instagram doet hetzelfde. Facebook, Instagram en Messenger delen allemaal informatie over jou met elkaar. Elke hashtag op Instagram wordt vergeleken met likes op Facebook. Deze worden vergeleken met berichten die je via Messenger verstuurt. Samen bouwen ze een gedetailleerd profiel op van wie je bent. 

Instagram verzamelt ook informatie van hun advertentiepartners en andere app-ontwikkelaars. Facebook biedt de mogelijkheid om via hun app in te loggen op andere sites. Dit is een handige manier om te voorkomen dat u een nieuw wachtwoord bedenkt om te onthouden. Het geeft ook Facebook en Instagram toegang tot informatie over jou via die site. Dus wanneer je die site bezoekt, houdt Instagram je in de gaten. Klik op een link en Instagram weet het. Gebruik dit voor apps en Instagram merkt op hoe vaak je de app gebruikt en hoe lang je blijft.

Elke beweging die je maakt

Net als de stalker die altijd lijkt te weten waar je bent, kent Instagram je locatie. Zelfs als je je privacy-opties aanpast om je locatiegegevens te beperken, let Instagram op waar je bent. Instagram kan uw locatie bepalen via Bluetooth-zenders in de buurt, Wi-Fi-toegangspunten of GPS-locatie. De app kan zelfs gebruiken wat zichtbaar is via je camera of op de achtergrond van foto’s. Dit is niet het paranoïde gedoe van een vent met een hoed van aluminiumfolie. Het gegevensbeleid van Instagram is duidelijk en beschikbaar voor iedereen die de moeite wil nemen om het daadwerkelijk te lezen.

 Instagram kent uw mobiele provider, uw telefoonnummer en uw IP-adres. Deze informatie kan worden gebruikt om uw locatie redelijk nauwkeurig te kennen. Instagram houdt die informatie bij en vergelijkt deze met een kaartprogramma. Door dit te doen, kan Instagram weten waar u woont, waar u werkt, uw favoriete plekken om te winkelen, waar uw kinderen naar school gaan en meer. 

Bezoek een winkel voor buitenbenodigdheden en Instagram weet dat je binnenkort een kampeertrip wilt maken. U kunt binnenkort een relevante advertentie verwachten. Bezoek een nieuwe medisch specialist en adverteerders worden op de hoogte gebracht van uw medische toestand. Breng uw hond naar de dierenarts en Instagram kan advertenties weergeven voor producten die interessant zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Elk woord dat je zegt

Om eerlijk te zijn, ontkent Facebook met kracht dat je de microfoon van je apparaat gebruikt om naar je gesprekken te luisteren. Maar er zijn veel geloofwaardige rapporten, goed gedocumenteerde rapporten, van mensen die iets anders suggereren. Velen melden dat ze een gesprek hebben over een product en dat ze kort daarna een advertentie voor het product zien verschijnen. Ja, deze meldingen kunnen toeval zijn. Misschien hebben ze eerder online naar het product gezocht en zijn ze het vergeten. Als deze meldingen niet kloppen, kan de conclusie nog verontrustender zijn. Het zou betekenen dat Instagram alleen uit je profiel wist wanneer je geïnteresseerd zou zijn in een product.

Wat Instagram kan samenstellen uit uw gegevens

Een bezoek aan een winkel, online of persoonlijk, kan Instagram waardevol inzicht bieden. De soorten producten die u mogelijk wilt kopen en wanneer helpt om advertenties beter te targeten. Instagram brengt al hun aanzienlijke informatie over u samen en creëert een compleet beeld van wie u bent. Het is dit complete plaatje waarmee Instagram miljarden advertentiedollars kan verdienen.

Door bij te houden welke websites u bezoekt, bouwt Instagram voort op uw profiel. Ze krijgen deze informatie door op een link op Instagram te klikken of door een website te bezoeken die samenwerkt met Facebook en Instagram. Bezoek FoxNews.com en Instagram voegt toe aan hun profiel van uw politieke voorkeuren. Bezoek een site over meditatie en Instagram voegt nog een stukje van de puzzel toe aan je religieuze overtuigingen. Zoek naar sportscores voor een team en uw interesses worden bijgewerkt.

Instagram baseert uw profiel op de informatie die voor hen beschikbaar is terwijl u hun service gebruikt. Ze kennen uw kledingvoorkeuren, uw geslacht, leeftijd, smaak in voedsel en waarschijnlijk uw seksuele voorkeuren. Instagram weet waarschijnlijk dingen over jou die je beste vrienden zouden verbazen als ze zouden leren.

Bekende YouTuber Safiya Nygaard probeerde items te kopen die Instagram haar had aangeraden om erachter te komen hoe de algoritmen werken. Het is interessant om te zien hoe Instagram haar activiteit op hun platform interpreteert.

Delen is zorgzaam

Instagram houdt niet al je informatie voor zichzelf. Ze voegen uw informatie samen met miljoenen andere gebruikers en verkopen deze aan derden. Dit kunnen adverteerders, onderzoekers, verkopers, wetshandhavers en meer zijn. Deze informatie identificeert u standaard niet persoonlijk. Maar gebruikers kunnen Instagram toestemming geven om persoonlijke informatie met derden te delen. Als je ooit op ‘akkoord’ hebt geklikt op iets dat je niet zo goed hebt gelezen, sta je mogelijk toe dat Instagram je persoonlijke gegevens deelt met derden. Zelfs als u die toestemming later intrekt, zijn uw gegevens al beschikbaar.

Veel van degenen die gedeelde informatie van Instagram ontvangen, hebben een redelijk privacybeleid, maar velen niet. Ze kunnen op hun beurt uw informatie met anderen delen. Derden die uw informatie bevatten, hebben mogelijk niet altijd de hoogste beveiliging. Hoewel Instagram strikte gegevensbeveiliging moet handhaven of een publieke terugslag riskeert, loopt een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord veel minder risico als hun beveiliging je informatie onthult.

Uw privacy is het bewaken waard

Er is niets slechts aan Instagram dat de informatie die ze over u verzamelen, gebruikt om ervoor te zorgen dat de advertenties die u ziet voor producten zijn die u wilt kopen. Veel mensen waarderen het gemak van gerichte advertenties. De meeste mensen zijn echter behoorlijk gestoord om te leren hoeveel informatie-apps zoals Instagram over gebruikers kunnen verzamelen. 

Hoewel het aanpassen van uw privacy-instellingen de gegevens die Instagram over u verzamelt, kan beperken, hebben ze nog steeds meer dan genoeg om een ​​uitgebreid profiel op te bouwen. Een eenvoudige manier om uw online ervaring met Instagram en andere apps anoniemer te maken, is door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Een VPN zorgt voor afstand tussen u en de websites en apps die u gebruikt, zodat bedrijven niet zoveel persoonlijke gegevens kunnen verzamelen. Dit helpt uw ​​privacy te beschermen en kan andere nuttige voordelen bieden, zoals het deblokkeren van beperkte inhoud online.

Een VPN kan u ook helpen beperkingen op internettoegang op het werk te voorkomen. Er zijn veel geweldige VPN-services die ongelooflijk eenvoudig in te stellen en regelmatig te gebruiken zijn. Als privacy belangrijk voor je is, kijk dan eens naar je mogelijkheden om je informatie online te beschermen? 

Wat u ook doet, het is belangrijk om uzelf te informeren over de manieren van deze platforms die u gebruikt. Op deze manier zul je niet verbaasd zijn als je gepersonaliseerde advertenties krijgt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me