Wat weet Facebook over mij? | VPNOverzicht

Facebook-logoMet meer dan 2 miljard actieve gebruikers is Facebook tegenwoordig een belangrijke motor voor sociale verandering in de wereld. De aantrekkingskracht van de site strekt zich uit over alle demografische groepen en tot vrijwel elk land over de hele wereld. Privacy-experts maken zich al lange tijd zorgen over hoe Facebook informatie verzamelt en gebruikt. Met de laatste schandalen in het nieuws beginnen meer mensen zich zorgen te maken over hun privacy op Facebook. De meeste mensen hebben weinig idee van de gedetailleerde gebruikersprofielen die Facebook maakt. Op basis van activiteiten op en buiten de site weet Facebook meer over u dan veel van uw beste vrienden.


Het konijnenhol in

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat Facebook iets van ons weet en die informatie gebruikt om advertenties weer te geven waar we meer interesse in zouden hebben. Dit lijkt misschien een kleine versnapering of twee die worden gebruikt voor onschadelijke doeleinden. Je zoekt bijvoorbeeld naar een product op Amazon en later zie je een advertentie voor dat product op Facebook. Dit lijkt onschadelijk en mogelijk zelfs nuttig. Omdat we slechts een klein effect op onze advertenties zien, kunnen we vaak niet het ingewikkelde profiel zien dat Facebook op elk van ons heeft.

De realiteit is dat Facebook meer van je weet dan je vermoedt. Facebook rapporteerde een winst voor het eerste kwartaal van 2018 van $ 11,97 miljard. Het bereiken van bijna twee miljard mensen over de hele wereld, dit enorme inkomen is bijna volledig afkomstig van marketing en reclame-inkomsten. In de Verenigde Staten bracht Facebook voor het 4e kwartaal van 2017 meer dan $ 26 per gebruiker binnen. Het wereldwijde gemiddelde van Facebook was meer dan $ 6 per gebruiker. Facebook kan dat soort inkomsten afdwingen dankzij gerichte advertenties. Als gevolg hiervan hebben adverteerders de mogelijkheid griezelig specifieke advertenties weer te geven die zeer effectief zijn.

Facebook weet wat je denkt

Discussies over religie en politiek zijn vaak controversieel. Ze dragen het potentieel voor gekwetste gevoelens en onbedoelde overtredingen. Om die reden vermijden veel mensen deze onderwerpen vaak te bespreken. Het is niet ongebruikelijk dat zelfs goede vrienden niet op de hoogte zijn van veel van onze meer controversiële meningen. Dit komt vaak naar voren bij grote verkiezingen waarbij de meeste mensen die u kent mogelijk sterk gekant zijn tegen een kandidaat die uiteindelijk wint. We vertellen onze vrienden niet altijd onze ware mening over deze dingen.

Niet zo met Facebook. De Europese Unie stelt wetten vast om de privacy te beschermen over deze onderwerpen die niet onder de Amerikaanse wetgeving vallen. Facebook verzamelt informatie over u over zelfs deze gevoelige onderwerpen. Verborgen onder het instellingenmenu in Facebook is een menu waarmee je een deel van de informatie kunt zien die Facebook over jou verzamelt. Uw Amerikaanse politieke sectie onthult wat Facebook weet over uw politieke opvattingen. Hoewel je vrienden misschien denken dat je een middenweg bent, weet Facebook of je erg conservatief of heel liberaal bent.

Als u uw politieke voorkeuren kent, kan Facebook bepalen welke advertenties effectiever zijn. Zelfs advertenties voor hetzelfde product kunnen worden aangepast om meer aantrekkingskracht te hebben op de ene of de andere groep. Politieke advertenties zijn speciaal afgestemd op specifieke doelen.

Facebook weet waar je bent

Meer dan 75 procent van de Facebook-gebruikers heeft toegang tot het platform op een mobiel apparaat. Het gemak van het kunnen verschijnen van de Facebook-app terwijl je onderweg bent, is te goed voor de meeste mensen om te laten liggen. De meeste mensen staan ​​niet stil bij de privacygevolgen van het hebben van de app op hun telefoon. Facebook gebruikt locatiegegevens van je telefoon om op elk moment van de dag bij te houden waar je bent. Hoeveel kan Facebook leren van uw locatie?

Locatiegeschiedenis

Facebook maakt het nu mogelijk om online toegang te krijgen tot uw locatiegeschiedenis. Log in en je ziet overal waar je bent geweest met de Facebook-app op je telefoon. Vanuit dit gedetailleerde logboek kan Facebook eenvoudig bepalen waar je woont. Terwijl velen proberen hun privacy te beschermen door deze informatie uit hun profiel weg te laten. Hoewel je informatie voor het publiek kunt verbergen, ziet Facebook het nog steeds. Door trends op uw dagelijkse route te ontdekken, kan Facebook bepalen waar u werkt. Uw locatie laat zien waar u uw kinderen naar school brengt. Door te weten op welk type school je ze afzet, kan Facebook de geschatte leeftijd van je kinderen leren. Facebook kan uw favoriete plaatsen om te winkelen leren, hoe lang u graag in die winkels blijft hangen en op welke dag van de week u waarschijnlijk winkelt.

Facebook kan locatiegegevens gebruiken om te weten wanneer u een autodealer bezoekt. Adverteerders ontvangen een melding dat dit wellicht een goed moment is voor sommige auto-advertenties in uw feed. Bezoek een gynaecoloog een paar keer in enkele weken en het kan zijn dat u advertenties voor babyproducten in uw voeding ziet.

Hoe doen ze dat?

Facebook verkrijgt deze gedetailleerde locatiegegevens via vele bronnen. Wi-Fi-toegangspunten in de buurt, Bluetooth-signalen en mobiele torens laten zien waar je bent. Zelfs als GPS is uitgeschakeld, bieden deze methoden een nauwkeurige voorspeller van uw huidige locatie. Facebook kan zelfs de locatie bepalen op basis van wat uw camera ziet of op de achtergrond van uw foto’s. Dit is geen speculatie, dit wordt uiteengezet in het gegevensbeleid van Facebook dat beschikbaar is voor het publiek.

Facebook weet alles

Facebook houdt elk bericht bij waarop je op “liken” klikt. Het houdt elke video bij die u bekijkt en hoe lang u die video bekijkt. Bovendien voedt elk vriendschapsverzoek dat u goedkeurt of weigert, en elke advertentie waarop u klikt zijn datamijn. Door alle datakanalen van Facebook te combineren, kan het bedrijf een gedetailleerd profiel maken van wie u bent. Facebook heeft meer dan 1.300 categorieën voor adverteerders om hun targetinginformatie te verfijnen.

Uw financiën

Facebook categoriseert u op basis van het aantal creditcards dat u bezit. Het heeft een categorie voor of u een geëngageerde shopper bent die waarschijnlijk op een interessante link klikt. Facebook weet hoelang je een mobiel apparaat gebruikt en wie je provider is. Het sociale mediaplatform houdt bij of u een woning bezit of huurt, op hoeveel land uw woning zich bevindt en nog veel meer.

Facebook houdt zich niet alleen bezig met wat gebruikers online doen, het koopt ook informatie over uw offline bestedingsgewoonten. Door informatie over uw creditcard- of bankpasgebruik van internet te verzamelen, kan het uw gegevens beter targeten. Hierdoor kan het bedrijf adverteerders een beter profiel presenteren.

Samenwerken met adverteerders

Facebook verzamelt ook gegevens van adverteerders. Gegevens die worden verstrekt aan een bedrijf dat samenwerkt met Facebook, worden gedeeld met uw profiel. Andere adverteerders verzamelen informatie over hoe u met hun websites omgaat. Dit kan ook worden gedeeld met Facebook. Door deze informatie van adverteerders samen te voegen, krijgt Facebook meer inzicht in uw online gedrag en activiteit. Dit maakt het profiel van Facebook van jou aantrekkelijker voor adverteerders. Hoe beter je profiel, hoe winstgevender je bent voor het bedrijf.

Big Data-onderzoek

Facebook verzamelt ook informatie voor groepen gebruikers. Het bedrijf kan deze informatie vervolgens omdraaien en verkopen aan bedrijven die analyse en onderzoek voor Facebook uitvoeren. Ze verkopen de verzamelde informatie ook aan leveranciers en serviceproviders. Ze verkopen deze informatie aan academici en anderen die wetenschappelijk onderzoek doen. Facebook verstrekt ook informatie aan wetshandhavers of als reactie op juridische verzoeken.

Hoe kan ik mijn privacy beter beschermen?

Facebook is een gratis dienst. Dit helpt bij het aantrekken van gebruikers die anders de service niet zouden kunnen gebruiken. Veel mensen zijn bereid hun privacy op te geven in ruil voor relevantere advertenties en toegang tot Facebook. Maar als u sommige van uw gegevens liever beperkt, zijn er enkele stappen die u kunt nemen.

Ten eerste kunt u met de privacy-instellingen van Facebook bepaalde manieren waarop uw informatie wordt verzameld en gebruikt, beperken. Hiermee kunt u de gezichtsherkenningsinstellingen van Facebook wijzigen, welke apps toegang hebben tot uw accountinformatie, de soorten advertenties waarvan Facebook weet dat u hierin geïnteresseerd bent, en meer.

Overweeg om een ​​Virtual Private Network (VPN) te gebruiken om uw gegevens en activiteiten online anoniemer te maken. Bekijk onze gids voor het kiezen van de juiste VPN voor uw behoeften. Een VPN fungeert als een tussenpersoon die u distantieert van de informatie die u online verzendt en ontvangt. Een goede VPN-service is eenvoudig in te stellen en te gebruiken en helpt je privacy te beschermen terwijl je nog steeds toegang hebt tot Facebook en andere services waarvan je afhankelijk bent.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map