Wat is mijn IP? Controleer hier uw IP-adres! | VPNOverzicht

Uw IP-adres is uw digitale huisadres, waarmee u informatie op internet kunt uitwisselen. Telkens wanneer u een website bezoekt, stuurt u in wezen een verzoek om informatie naar die pagina. Ze sturen die informatie naar uw IP-adres, zodat u hun site kunt zien. U kunt uw IP-adres zien in de onderstaande tabel. Met dit IP-adres kunnen andere partijen uw online gedrag volgen en uw persoon identificeren. Websites kunnen zien welke internetprovider u gebruikt en waar u zich bevindt. Onder de tabel vindt u meer informatie over IP-adressen en uw internetverbinding.


IP-details
Jouw details
IP adres
ISP of organisatie
Stad (bij benadering)
Oppervlakte
Land
Tijdzone

Als de tabel geen details toont, kan het helpen om je adblocker even uit te schakelen en de pagina opnieuw te laden.

Notitie: de opgegeven locatie is een benadering van openbare databases. Internetproviders (en overheidsinstanties) kunnen uw exacte adres achterhalen.

Hoe zien websites mijn IP-adres?

Het hierboven getoonde IP-adres is het adres dat onze site kreeg toen u verbinding maakte met deze webpagina. Dit kan het adres zijn van uw thuisnetwerk, uw mobiele dataverbinding, uw schoolnetwerk of zelfs uw VPN-verbinding. IP-adressen zijn nodig omdat ze websites laten zien waar ze informatie naartoe moeten sturen. Zonder IP’s zou er helemaal geen communicatie tussen apparaten en websites mogelijk zijn. Sites kunnen daarom uw IP-adres zien omdat uw apparaat (computer, laptop, smartphone) het automatisch aan hen doorgeeft, zodat uw systeem kan functioneren.

De locatie van een IP-adres bepalen

Smartphone-locatiemarkeringGeolocatiedatabases bepalen uw locatie door uw IP-adres te koppelen aan een vooraf gedefinieerd geografisch gebied. Deze databases bevatten diverse IP-adressen en hun geassocieerde landen, districten, steden, postcodes, coördinaten, ISP’s en allerlei andere gegevens. Uw IP-adreslocatie wordt gevonden door een zoekopdracht in een dergelijke database, en zo heeft onze website kunnen zien waar u zich bevindt. Het is vermeldenswaard dat dergelijke databases niet 100% nauwkeurig zijn. Uw werkelijke locatie kan enigszins afwijken van wat in de tabel wordt vermeld. In tegenstelling tot veel andere websites maken wij geen gebruikersprofielen aan. Dit betekent dat we uw exacte locatie mogelijk niet kunnen bepalen.

Uw internetprovider kan uw IP-adres koppelen aan uw internetabonnement. Dit betekent dat uw IP-adres is gekoppeld aan uw wettelijke naam, adres en andere persoonlijke gegevens. Onder bepaalde omstandigheden hebben overheden (denk aan politie en justitie) recht op toegang tot deze informatie. Als er een ernstige online misdaad is gepleegd met een bepaald IP-adres, kan de politie dat IP-adres gebruiken om meer te weten te komen over de verdachte om ze uiteindelijk te arresteren.

Bovendien wordt uw IP-adres consequent bijgehouden door bedrijven als Google en Facebook, zodat ze gepersonaliseerde profielen kunnen aanmaken. Deze bedrijven stellen een uiterst gedetailleerde set gegevens over u samen, inclusief een exacte locatie op basis van uw IP-adres, door uw internetactiviteiten te volgen.

Wat is precies een IP-adres?

U bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen via een link op een van onze andere pagina’s of via een Google-zoekopdracht die iets leek in de trant van ‘wat is mijn IP’ of ‘wat is mijn IP-adres’. Maar weet u waar het woord IP-adres eigenlijk naar verwijst?

IP staat voor Internet Protocol. Uw IP-adres is een code die aan uw apparaat is toegewezen om identificatie mogelijk te maken, wat betekent dat het de informatie bevat waarmee uw netwerk, laptop, desktop, tablet of smartphone door andere partijen kan worden herkend. Zoals we al hebben vermeld, worden deze codes gebruikt om de twee adressen te identificeren waartussen communicatie plaatsvindt. Om het eenvoudiger te maken, kunt u IP-adressen beschouwen als postadressen of telefoonnummers, maar specifiek voor computers. Zo werkt communicatie tussen computers via IP-adressen:

IP-adres uitgelegd

In de meeste gevallen wordt uw IP-adres toegewezen aan de modem die door uw internetprovider is verstrekt. Daarom heeft iedereen die hetzelfde internetnetwerk gebruikt (familieleden, huisgenoten, collega’s op een bedrijfsnetwerk) hetzelfde IP-adres. Dit IP-adres is voldoende om uw locatie met grote nauwkeurigheid vast te stellen.

Wat is het verschil tussen IPv4 en IPv6?

Bij het spreken over IP-adressen wordt onderscheid gemaakt tussen IPv4- en IPv6-adressen. De meeste IP-adressen zijn IPv4. In feite zijn IPv6-adressen alleen gemaakt omdat IPv4-adressen opraken. Elk IP-adres moet immers uniek zijn. Een IPv4-adres bestaat uit 32 bits, wat ongeveer 4,3 miljard codecombinaties kan opleveren. Een IPv6-adres bestaat uit 128 bits, wat resulteert in 340 undecillion (dat wil zeggen 3.4 met 38 toegevoegde nullen) mogelijke codecombinaties – kortom veel.

Er zijn zoveel meer IPv6-adrescombinaties mogelijk als je het vergelijkt met IPv4. Vanwege de constante toename van internetverbindingen (die allemaal een uniek IP-adres vereisen), was de introductie van IPv6 een noodzakelijke stap. De gemiddelde internetgebruiker merkt geen verschil tussen deze twee versies. IPv6 geeft je simpelweg een groter aantal nummers.

IPv4
IPv6

Aantal bits32128
Aantal potentiële IP’s4,3 miljard3,4 x 10 ^ 38 (3,4 met 38 nullen)
Voorbeeld van IP-adres213.243.23.1742001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Waar wordt een IP-adres voor gebruikt?

IP-adressen worden gebruikt om te bepalen welke twee servers of apparaten informatie uitwisselen. Dit werkt volgens dezelfde principes als het plaatsen van een winkelbestelling. Wanneer u een product wilt bestellen en bij u thuis wilt laten bezorgen, moet u uw adresgegevens invullen om ervoor te zorgen dat het pakket op de juiste bestemming wordt afgeleverd. Hetzelfde gebeurt wanneer u op internet surft. Telkens wanneer u een website bezoekt, ‘bestelt’ u een gegevenspakket (de informatie op de webpagina die u wilt bezoeken) vanaf het (IP) adres van de site. Deze gegevens worden vervolgens naar uw adres gestuurd, wat betekent dat het IP-adres van uw apparaat.

Je IP-adres verandert zodra je verbinding maakt met internet via een andere modem. Met andere woorden, u heeft thuis een ander IP-adres dan wanneer u op het werk bent, zelfs als u dezelfde laptop gebruikt. Sites en apparaten weten met welk adres ze moeten communiceren om datapakketten aan de juiste persoon te leveren. Dit is de reden waarom uw IP-adres automatisch wordt doorgegeven wanneer u een website bezoekt of een bestand downloadt: het is essentieel voor communicatie, hoewel het u ook uw online privacy ontneemt.

Kaart met locatieIP-adressen kunnen worden gebruikt om uw locatie te bepalen. Uw IP is gekoppeld aan een internetprovider, die al een indicatie geeft van uw algemene locatie. De provider heeft een klantendatabase met de gegevens van de gebruiker (s) van een bepaald IP-adres. Deze informatie kan bijvoorbeeld voor de rechtbank worden gebruikt.

Het is echter niet zo eenvoudig om een ​​IP-adres met een specifieke gebruiker te verbinden. Een IP-adres vertelt je of een bestand is verzonden of gedownload via een specifieke verbinding, maar wanneer een computer of wifi-netwerk wordt gedeeld met mensen, is het moeilijk om precies te bepalen wie die gegevens heeft verzonden of gedownload. Een IP-adres is niet noodzakelijk persoonsgebonden. Of de eigenaar van de internetverbinding verantwoordelijk is voor enig gebruik of misbruik van bepaalde gegevens, is een onderwerp van veel discussie. Downloadboetes worden bijvoorbeeld in verschillende landen anders behandeld.

Moet u uw IP-adres verbergen of wijzigen?

Tegenwoordig zijn de meesten van ons 24/7 verbonden met internet. Daarom mogen we de enorme hoeveelheden persoonlijke informatie en gegevens die we online beschikbaar stellen niet onderschatten. Elk detail en gedragspatroon kan via hun IP-adres aan een individu worden gekoppeld. Zelfs als u niets illegaals doet, kan het gemoedsrust geven te weten dat u iets doet om te voorkomen dat anderen u overal op internet observeren en volgen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om je IP-adres te verbergen of te wijzigen. Wanneer u dat doet, is het voor anderen veel moeilijker om te zien welke sites u heeft bezocht.

Verberg uw IP-adres met een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) versleutelt al je dataverkeer en verstuurt het via een externe server voordat het verder gaat naar zijn bestemming. Zo neem je het IP-adres van de externe VPN-server over, waardoor je echte IP-adres voor de buitenwereld verborgen blijft. Daarom kunt u met een VPN anoniemer en veiliger online gaan. Evenzo kunt u een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot een vrijer internet, vooral wanneer uw land of een van de online services die u gebruikt, online geografische beperkingen heeft opgelegd. Wanneer u een VPN-server op een andere locatie gebruikt, bijvoorbeeld een in de VS in plaats van Europa, heeft u plotseling toegang tot websites die u eerder niet kon bezoeken.

Als je je IP-adres wilt verbergen om je privacy te beschermen, is Surfshark misschien een goede VPN om je op weg te helpen. Surfshark is goedkoop, maar ook erg betrouwbaar. Bovendien heeft het veel opties. Als je hun website wilt bekijken, kun je op de knop in de onderstaande banner klikken.

Zoek het IP-adres van uw router

Net als uw gewone internetverbinding heeft ook uw router een IP-adres. Het IP-adres van deze router is niet hetzelfde als dat van uw internetverbinding. Om uw lokale (thuis) netwerkinstellingen te wijzigen, moet u inloggen op de router. Bij de meeste routers kunt u instellingen zoals uw netwerknaam en wachtwoord openen en wijzigen. U hebt meestal toegang tot dit gebied door het IP-adres van de router in uw browser in te voeren. De korte stappen hieronder laten zien hoe u het IP-adres van uw router kunt vinden.

Het IP-adres van uw router vinden in Windows

U kunt het IP-adres van uw router gemakkelijk vinden op Windows met behulp van verschillende methoden. De snelste manier is om de ingebouwde opdrachtprompt te gebruiken:

 1. Druk tegelijkertijd op de Windows-toets en de letter ‘R‘. Als uw toetsenbord geen Windows-toets heeft, klikt u op het Windows-pictogram in de linkerbenedenhoek om het startmenu te openen.
 2. Type ‘cmd”In het lege veld dat verschijnt en druk op invoeren.
 3. Type ‘ipconfig”In het zwarte scherm dat volgt en druk op invoeren.
 4. Er worden verschillende gegevens weergegeven. Het IP-adres van uw router staat achter ‘Standaard gateway‘.

IP-adres opdrachtprompt Windows

Het IP-adres van uw router vinden op Mac (OSx)

Apple heeft het vinden van een router-IP-adres op een Mac of MacBook (OSx) uiterst eenvoudig gemaakt. Volg de onderstaande stappen om het IP-adres van uw router te vinden:

 1. Houd de ingedrukt optietoets.
 2. Klik op de Wi-Fi-pictogram in de Mac-menubalk.
 3. U ziet allerlei gegevens over uw netwerkverbinding, inclusief het IP-adres van uw router en het Mac-adres van uw netwerkkaart.

IP-adres Router Mac

Het IP-adres van uw router vinden op Android

Wanneer uw smartphone is verbonden met een wifi-thuisnetwerk, gaan uw gegevens via die thuisrouter. Voer de volgende stappen uit om het IP-adres van de router te vinden dat door uw Android-telefoon of -tablet wordt gebruikt:

 1. Ga naar Instellingen en klik op “Wifi”.
 2. Klik op de drie stippen in de rechterhoek van je scherm.
 3. Klik op “Geavanceerd”.
 4. Naar beneden scrollen. U vindt het IP-adres van uw router onder “IP adres”.

Het IP-adres van uw router vinden op de iPhone (iOS)

U kunt het IP-adres vinden van de router waarmee uw iPhone of iPad is verbonden door deze stappen te volgen:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Selecteer Wifi.
 3. Tik op de blauwe cirkel met een “i” erin, die u kunt vinden aan de rechterkant van de naam van het netwerk waarmee u momenteel bent verbonden.
 4. U ziet verschillende gegevens, waaronder de IP-adressen van uw netwerk en router.

Laatste gedachten

Je IP-adres zegt veel over wie en waar je bent. Websites en online services gebruiken uw IP om met u te kunnen communiceren. Zonder IP-adres is het vrijwel onmogelijk om op internet te surfen. Omdat een IP-adres uw locatie onthult, kan het behoorlijk schadelijk zijn voor uw online privacy wanneer u dit IP-adres vrij online deelt. Daarom is het vaak een goed idee om uw IP-adres handmatig te verbergen en te wijzigen. Als u bijvoorbeeld een VPN gebruikt, blijft uw lokale IP-adres verborgen, omdat u het IP-adres van de VPN gebruikt om met andere webpagina’s te communiceren. U blijft online veel anoniemer en uw locatie en uw online activiteiten zullen niet voor iedereen zichtbaar zijn.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me