Veilig webcamgebruik: wie houdt u in de gaten? | VPNOverzicht

Misschien waren het de Jetsons die ons voor het eerst introduceerden met het idee om telefoongesprekken te voeren vergezeld van live video. Het zou echter tientallen jaren duren voordat de realiteit tot stand komt. De webcam die op uw computer is aangesloten, kan live videogesprekken streamen, zodat u live video’s op Facebook kunt uitzenden of gewoon video’s van uzelf op YouTube en andere verkooppunten kunt plaatsen. Als u echter uw privacy op prijs stelt, maakt u zich misschien zorgen of uw webcam echt veilig is. Bescherm uzelf in enkele eenvoudige stappen tegen webcamhacken.


Webcamspionage – Reality of Paranoia?

Het lijkt misschien dat zorgen maken over iemand die je bespioneert via je webcam een ​​beetje paranoïde is en misschien te ver gaat met privacykwesties. Maar waarschuwde Instagram-gebruikers in 2016 tape op de webcam van een computer op de achtergrond van een foto van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in 2016. Bovendien heeft FBI-directeur James Comey publiekelijk verteld dat het nemen van dergelijke maatregelen gewoon verstandig is. Dus misschien is de gedachte niet zo gek.

In veel gevallen is het voor een hacker belachelijk eenvoudig om controle over uw webcam te krijgen. In feite doen veel hackers dit alleen ter vermaak. Geheime opnames van mensen in compromitterende posities kunnen ook winstgevend zijn op pornosites of op het dark web. Hoewel velen er misschien liever niet over nadenken, kunnen degenen die zich met privacy bezighouden eenvoudige manieren vinden om het gebruik van de webcam veilig te maken.

Wie kan toegang krijgen tot uw webcam?

Toegang krijgen tot uw webcam kan zo simpel zijn als een klein stukje code. Het enige dat een malafide agent nodig heeft om toegang tot uw apparaat te krijgen, is slechts een kleine scheur in uw beveiliging. Eenmaal binnen kunnen ze de kloof vergroten om meer toegang te krijgen. Met al de verschillende soorten malware om je heen kom je er misschien nooit achter waar een virus vandaan komt. Cybercriminaliteit evolueert voortdurend en we moeten het tempo blijven volgen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop een hacker toegang tot uw webcam kan krijgen.

Externe pc-technicus

Iedereen die op afstand toegang heeft gehad tot uw computer, kan mogelijk later terugkomen om toegang te krijgen tot uw webcam. Computerreparaties op afstand komen vaak voor. Technici loggen in op uw computer en pakken problemen met uw software aan zonder dat u ooit bij u thuis hoeft te komen. Hoewel deze serviceproviders hun werknemers proberen te screenen, zullen zelfs de beste screeningmethoden niet elke slechte appel vangen. Een eenvoudig stukje code dat op uw computer is achtergelaten, kan de technicus later weer toegang tot uw computer geven.

Geïnfecteerde e-mail

spamE-mails kunnen gemakkelijk bijlagen bevatten met ingebouwde infectieuze code. De afzender hoeft geen zeer complexe code te hebben om minimale toegang tot uw computer te krijgen. Zodra hun voet tussen de deur is, kan zelfs een mild bekwame hacker mogelijk toegang krijgen tot uw webcam en andere informatie op uw computer.

Kwaadwillige websites

Hackers investeren vaak onbeduidende bedragen in het kopen van een webdomein dat heel dicht bij de domeinnaam van een populaire website staat. Alleen hun website heeft een kleine spelfout. Keer twee letters om en u bevindt zich plotseling op een website die net genoeg code kan leveren om toegang tot uw computer mogelijk te maken.

Links die via e-mail of via sociale media worden verzonden, kunnen er ook voor zorgen dat nietsvermoedende gebruikers op een kwaadaardige website terechtkomen. Het enige dat de hacker nodig heeft, is dat u slechts één keer op hun site terechtkomt. Dit is voldoende om de code te leveren die de achterdeur zal openen, zodat ze later toegang kunnen krijgen.

Welke apparaten lopen risico?

Elk apparaat dat u gebruikt dat een camera heeft, kan mogelijk worden gehackt voor kwaadaardig gebruik. Alle hierboven genoemde trucs werken met bijna elk apparaat. Hoewel sommige moeilijker te kraken zijn, is de realiteit dat elk apparaat uiteindelijk kan worden gehackt. Hackers werken onvermoeibaar om nieuwe methoden te ontwikkelen om toegang te krijgen tot uw apparaten. Of u nu een desktopcomputer, een laptop, een tablet of een smartphone gebruikt, iemand kan mogelijk via uw webcam naar u kijken. Door de juiste stappen te nemen om uw apparaten te beschermen, kunt u de meeste hackers echter afschrikken.

Hoe kan ik mezelf beschermen?

Er is al een onfeilbare manier genoemd om onbevoegd gebruik van uw webcam te voorkomen. Een simpel stukje tape over de lens zal zeker werken. Het nadeel is natuurlijk dat je het ook niet kunt gebruiken. Als u regelmatig geniet van het gebruik van Skype, foto’s of video’s maakt met uw camera of livevideo’s streamt op sociale media, zult u misschien teleurgesteld zijn dat u uw webcam volledig moet opgeven.

Het up-to-date houden van uw antivirusprogramma’s is altijd een goed advies en kan u helpen beschermen tegen bekende bedreigingen voor de beveiliging van uw computer. Bovendien helpt het up-to-date houden van het besturingssysteem van uw apparaat met de nieuwste patches om uw apparaat te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.

Wees altijd op uw hoede voor links in e-mails van gebruikers die u niet kent, want het kan phishing zijn. Onthoud dat als een e-mail er raar uitziet, het beter is om deze ongeopend te laten dan om infectie te riskeren. Als u denkt dat een bedrijf u mogelijk een e-mail heeft gestuurd, neemt u rechtstreeks contact met hen op om het probleem aan te pakken in plaats van het risico te lopen een mogelijk schadelijke e-mail te openen.

Hoe een VPN de beste bewaker kan zijn voor uw webcam

Om een ​​hacker toegang te geven tot uw computer en uw webcam, hebben ze vaak één cruciaal stuk informatie nodig: uw IP-adres. Uw IP-adres is de unieke code die de locatie van uw apparaat in cyberspace identificeert. Voor elk programma dat informatie naar uw computer online wil sturen, moeten ze dit adres hebben.

VPN-verbinding-internetEen VPN beschermt je webcam door je IP-adres verborgen te houden. Wanneer u een hoogwaardige VPN-service gebruikt, wordt uw verzoek om informatie versleuteld naar de VPN-server. De VPN stuurt het verzoek om informatie door dat wordt teruggestuurd naar het IP-adres van de VPN-server – niet rechtstreeks naar u. De VPN versleutelt vervolgens de informatie en stuurt deze naar u. Elke kwaadaardige code die probeert toegang te krijgen tot uw webcam, heeft alleen het IP-adres van uw VPN-server. Deze informatie is voor hackers bijna nutteloos, aangezien een VPN op elk moment honderden andere clients via zijn servers zal afhandelen. De hacker kan uw apparaat niet lokaliseren en kan daarom geen toegang krijgen tot uw webcam.

Een VPN biedt veel extra voordelen bij het beschermen van uw privacy en geeft u toegang tot videostreamingservices die beperkt zijn tot beperkte geografische gebieden. Raadpleeg ons artikel over de ins en outs van VPN’s voor meer informatie over hoe een VPN uw privacy kan beschermen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me