Is Tor nog steeds veilig te gebruiken? | VPNoverzicht

Tor The Onion Router LogoVoor velen is Tor een begrip geworden. Het is een gegarandeerde, veilige manier om anoniem te blijven op internet. In theorie kan niemand zien wat je online doet als je de Tor-browser gebruikt. Bovendien is het een van de gemakkelijkste manieren om toegang te krijgen tot het dark web. In de afgelopen jaren is het echter bij meerdere gelegenheden duidelijk geworden dat de beveiliging van Tor lijdt aan een aantal ernstige problemen. De FBI, CIA en NSA hebben allemaal de beveiliging van Tor kunnen kraken. Dus hoe veilig is Tor eigenlijk? Is het nog steeds een goede manier om anoniem op internet te surfen?


Het korte antwoord is ja. U kunt de Tor-browser gebruiken om anoniem te surfen. We raden u echter sterk af om alleen Tor te gebruiken voor online bescherming. Meerdere incidenten hebben aangetoond dat onveilig gebruik van Tor kan leiden tot een ernstig privacylek of zelfs problemen met uw online veiligheid. Denk aan virussen, criminelen en hacks. Dit artikel zal wat meer licht werpen op deze problemen met Tor.

Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen, kun je het beste de Tor-browser gebruiken in combinatie met een degelijke VPN en een of andere vorm van antivirus. Een betrouwbare VPN die u zou kunnen overwegen, is NordVPN. Deze service heeft een uitstekende codering, is zeer gebruiksvriendelijk en heeft duizenden servers waaruit u kunt kiezen.

Hoe Tor werkt

De Tor-browser is een speciale browser die uw internetverkeer anonimiseert. Uw gegevens worden verzonden langs meerdere Tor-computers. Met dit proces zorgt de browser ervoor dat buitenstaanders niet kunnen zien waar die gegevens vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Met andere woorden: de Tor-browser maakt het voor websites en zelfs overheden veel moeilijker om uw online surfgedrag aan u terug te koppelen. Bij elke stop (of knooppunt) die Tor gebruikt om uw gegevens te camoufleren, wordt een extra coderingslaag toegevoegd of verwijderd, afhankelijk van hoe het verkeer gaat. Daarom moet het gebruik van de Tor-browser resulteren in een veilige en anonieme internetervaring.

Meisje haalt een internetbestand op via Tor Nodes

Tor gebruiken is niet illegaal. De browser wordt gebruikt door veel verschillende mensen, waaronder diegenen die anoniem willen blijven omdat ze het platform gebruiken om kritiek te leveren op de dictatuur van het land waarin ze leven. In deze gevallen zorgt Tor voor vrijheid van meningsuiting. Mensen die Tor gebruiken, hebben nog steeds de mogelijkheid om vrijuit over politieke kwesties te praten, zonder bang te hoeven zijn dat ze worden vervolgd. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die uit principe de Tor-browser gebruiken. Ze willen gewoon niet gevolgd worden door bedrijven en marketeers. Het is echter aan het licht gekomen dat Tor niet zo veilig is als we allemaal dachten.

Tor’s veiligheid is geschonden

Verschillende rechtszaken hebben aangetoond dat illegale activiteiten op het darkweb soms met de Tor-browser terug te voeren zijn op specifieke personen. Daarom lijkt het mogelijk te zijn om de gegevens van een gebruiker te ontdekken en te verzamelen, inclusief hun IP-adres, zelfs wanneer ze worden beschermd door Tor. In het verleden zijn Tor-gebruikers ontdekt omdat de NSA een groot deel van de Tor-knooppunten bezat. Op deze manier kon de NSA duidelijk zien wie die knooppunten gebruikte. Dit was problematisch voor gebruikers die zich met illegale praktijken bezighouden. Op het moment dat die gebruikers identificeerbaar zijn, kan de politie ze opsporen en arresteren.

Tor is niet meer zo veilig als het ooit was. Hackers proberen constant de beveiliging van Tor te schenden. Veel groepen, organisaties en individuen willen toegang tot de informatie die de Tor-browser verbergt en proberen dat keer op keer te achterhalen. In 2014 is één groep onderzoekers geslaagd. Gefinancierd door de overheid namen ze de Tor-browser onder de loep en konden maandenlang informatie uit de browser verzamelen. Zwakke punten in de Tor-software kunnen ook op minder compromitterende manieren naar boven komen: in 2017 vonden gebruikers een lek dat IP-adressen van Linux- en MacOS-gebruikers gemakkelijk zichtbaar kon maken. Tor bleef niet zitten om dit allemaal te zien gebeuren: wanneer een mogelijk lek in het systeem werd ontdekt, repareerden ze het zo snel mogelijk.

Met welke risico’s loop ik wanneer ik Tor gebruik?

Oog op laptopDe praktijk leert dat Tor niet 100% veilig is. Zoals elk ander systeem heeft het zijn zwakke punten. Ook al worden lekken constant gepatcht, je weet nooit zeker of dat op tijd gebeurt. Afgezien hiervan zijn er meer redenen om zich zorgen te maken over de veiligheid die Tor biedt. Hier zijn een paar.

Allereerst worden Tor-gebruikers regelmatig gehackt. Dit is meestal niet de schuld van Tor. In plaats daarvan zijn deze hacks mogelijk omdat het apparaat van de gebruiker onvoldoende is beschermd. Dit kan iedereen overkomen, wat betekent dat elke gebruiker hiervan op de hoogte moet zijn. Criminelen, virussen en andere kwaadaardige inhoud kunnen zich verbergen op de webpagina’s die u bezoekt, vooral wanneer u op het darkweb surft. Daarom is het altijd belangrijk om elke klik zorgvuldig te overwegen.

Een tweede gevaar is dat je nog steeds online gevolgd kunt worden, zelfs als je Tor gebruikt. Slechte exit-knooppunten zijn een voorbeeld van hoe dit zou kunnen gebeuren. Zoals geïllustreerd in de afbeelding bovenaan deze pagina, is een exitknooppunt de laatste stop voordat u wordt verbonden met een website of pagina. Als de persoon die dit knooppunt bestuurt, dit wil, kunnen ze al het verkeer zien dat er doorheen gaat. Als dit gebeurt, zoals bij de NSA, zijn uw internetgegevens niet langer privé. Er is iemand anders die direct kan zien welke pagina’s u bezoekt. Een ding dat het vermelden waard is, is dat je in een dergelijke situatie meestal anoniem blijft. Zelfs de eigenaar van het exitknooppunt kan de bron van de gegevens niet achterhalen, omdat hij daarvoor minstens twee andere knooppunten heeft doorlopen.

Kan ik de Tor-browser gebruiken voor anoniem browsen?

U hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over mensen die u online proberen te volgen als u Tor alleen gebruikt om op het gewone internet te surfen. Voor de meeste regeringen en andere partijen is dat soort verkeer niet relevant genoeg om te traceren. In plaats daarvan richten ze zich op het aan het licht brengen van illegale activiteiten, sommige even gruwelijk als het verspreiden van kinderporno op het dark web.

Bovendien hoeft u ook niet op uw hoede te zijn voor het oorspronkelijke beoogde publiek van Tor. Tor was oorspronkelijk gebouwd om anonieme communicatie binnen de Amerikaanse marine mogelijk te maken. Sommige mensen zijn bang dat de Amerikaanse marine nog steeds geheime toegang heeft tot het verkeer dat door de browser gaat. Dit is echter helemaal niet het geval. Omdat Tor open source is, kunnen officiële organisaties zoals de marine geen geheime ingangen binnen de code verbergen. Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot de code van Tor. Een eigenaardigheid zou daarom binnen enkele ogenblikken worden ontdekt en geëlimineerd.

Kortom, als u internet gebruikt voor algemeen browsen, hoeft u niet te veel te vrezen. Elk online toezicht zal hoogstwaarschijnlijk niet op u zijn gericht. Dit betekent echter niet dat u Tor zonder zorgen ter wereld moet gebruiken. Voordat u met deze browser het internet op gaat, moet u zich bewust zijn van de gevaren van het dark web.

Pas op: Tor en het donkere web

Computervirus-laptopEen laatste beveiligingsprobleem dat we moeten bespreken, heeft te maken met het dark web. Tor geeft je toegang tot dit verborgen deel van het internet. Andere populaire browsers, zoals Google Chrome, Microsoft Edge en Firefox, kunnen dit niet. Het dark web maakt deel uit van het veel grotere deep web. Het dark web is ongereguleerd en daarom behoorlijk fascinerend. Soms is het zelfs angstaanjagend. Het bevat bizarre websites die je nooit op het ‘normale’ internet tegenkomt. U kunt onder meer marktplaatsen tegenkomen voor drugs, wapens en illegale creditcards.

Niet elke website op dit donkere deel van internet is zo onbetrouwbaar als deze. Op sommige pagina’s kunnen mensen vrijuit hun mening spreken zonder bang te hoeven zijn voor vervolging door een dictatoriaal regime. De ongereguleerde aard van het darknet resulteert in een ruimte die zowel de beste als de slechtste van de mensheid bevat.

Tor geeft je toegang tot het volledige dark web: het is internetvrijheid in een browser. Deze vrijheid is echter niet altijd veilig. Wees altijd voorzichtig wanneer je Tor gebruikt om het dark web te bezoeken. Dit deel van internet wordt niet gecontroleerd, wat betekent dat het erg gevaarlijk kan zijn voor jou en je computer. Probeer niet verstrikt te raken in websites die uw computer infecteren met malware. Blijf uit de buurt van websites die zich bezighouden met illegale activiteiten. En ten slotte, pas op voor hackers – ze verstoppen zich overal.

Hoe kan ik Tor veilig gebruiken?

Er zijn tal van gevaren die op u wachten wanneer u overweegt uw browser naar Tor te veranderen. Deze gevaren variëren van privacyrisico’s tot ernstigere aanvallen op uw veiligheid, zoals virussen en andere vormen van malware. In beide gevallen is het belangrijk om jezelf zo goed mogelijk te bewapenen. Hier zijn een paar tips die u daarbij kunnen helpen:

  • Gebruik de veiligheidsschuif in de browser. Zet deze optie in je instellingen helemaal op ‘Hoog’. Dit zorgt ervoor dat je ongeschonden blijft als Tor wordt gehackt door middel van JavaScript. Het helpt ook om online tracking te minimaliseren. Sommige websites werken niet zo goed als u maximale beveiliging heeft ingeschakeld, maar dat is een relatief lage prijs om voor bescherming te betalen.
  • Installeer goede antivirussoftware. Zelfs met de veiligheidsinstellingen van de Tor-browser geoptimaliseerd, kunnen er rare dingen gebeuren. Dit is vooral gevaarlijk op het dark web. Als u een betrouwbaar antivirusprogramma gebruikt, kunnen veel van deze problemen worden voorkomen. Als je goede antivirussoftware hebt geïnstalleerd, zorg er dan altijd voor dat deze up-to-date is, zodat je de beste en meest recente bescherming krijgt.
  • Gebruik Tor naast een goede VPN. Het combineren van twee privacyoplossingen zorgt voor maximale bescherming. Een VPN (Virtual Private Network) versleutelt en anonimiseert uw online dataverkeer. Dit betekent dat geen van uw informatie zichtbaar is en dat deze ook niet naar u kan worden herleid. Een VPN, gecombineerd met de opties die de Tor-browser biedt, biedt dubbele bescherming, waardoor surfen een stuk veiliger wordt.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me