Honing en privacy: is deze gratis extensie veilig? | VPNoverzicht

Honing logoOnline winkelen wordt steeds populairder. Dat is niet zo verwonderlijk. Het is zo gemakkelijk om op ‘kopen’ te klikken en de volgende dag een pakket bij je thuis te laten bezorgen. Er zijn ook tal van online kortingen te vinden. Een korting van $ 20 op de nieuwste Nintendo, 10% korting op je favoriete shirts – elke bespaarde dollar is een gewonnen dollar. Dit is waar extensies zoals Honey in actie komen. Deze programma’s controleren het internet op actieve couponcodes en kortingen op de producten die u gaat kopen, zodat u nooit teveel uitgeeft. Klinkt handig, maar is Honey echt zo geweldig als het klinkt?


In dit artikel vertellen we je meer over Honey, hoe het werkt tijdens online winkelen, hoe ze hun geld verdienen en hoe deze gratis geldbesparende app je persoonlijke gegevens en privacy behandelt.

Wat is honing?

Honey is een app- en browserextensie waarmee u geld kunt besparen terwijl u online winkelt. Het is opgericht in 2012 in de Verenigde Staten. Honey zoekt op internet naar bestaande couponcodes die de producten die u wilt kopen goedkoper maakt. Er zijn veel apps die op een vergelijkbare manier werken, zoals PriceScout en InvisibleHand. Honing is momenteel echter de meest bekende.

Geldbesparende apps zoeken op internet naar de beste deals. Hun doel is om online winkelen zo goedkoop en snel mogelijk te maken. Honey heeft namelijk zowel een app voor je telefoon en tablet als een browserextensie voor je computer. De extensie draait op de achtergrond van je browser, dus je ziet hem alleen wanneer je hem nodig hebt. Wanneer u online winkelt, kunt u op de Honey-extensie bovenaan uw browser klikken om te zien welke kortingen beschikbaar zijn.

Hoe honing werkt

Honinggeld bespaardHoney brengt verschillende wijzigingen aan in uw internetervaring. Ten eerste voegt het knoppen toe aan de webpagina’s die u bezoekt, met name die in webwinkels. Met deze knoppen kun je een bepaald product opslaan in je ‘droplist’. Dit betekent dat Honey de prijs van dat product blijft controleren en u op de hoogte stelt als het onder een bepaald punt zakt, zodat u het kunt kopen als het goedkoper is.

Een andere optie is te vinden op Amazon, de enorme online marktplaats die nauw samenwerkt met Honey. Daarop controleert Honey of de prijs die u voor een bepaald product betaalt de goedkoopste is op Amazon. Soms wordt hetzelfde product meerdere keren naar Amazon geüpload, elk item met een andere prijs. Met Honey vind je altijd de goedkoopste optie zonder dat je zelf op zoek hoeft te gaan.

Zelfs buiten Amazon kan Honey je helpen. Zodra u uw winkelwagentje in een webshop heeft gevuld en u bent aan het uitchecken, klikt u eenvoudig op het Honey-logo in uw browser. Honey vindt de beste couponcodes. Een simpele en handige app, zo lijkt het. Maar de vraag is: wat is de vangst? Honey heeft nu meer dan 17 miljoen leden. Hoe zijn ze hierin geslaagd? En waar hebben ze het geld vandaan gehaald om een ​​bedrijf te runnen als hun diensten echt gratis zijn?

Honey’s reclame: YouTube

Als je al eerder van de Honey-extensie hebt gehoord, is de kans groot dat ze hebben gewerkt met een van je favoriete online influencers. Honey sponsort talloze beroemde YouTubers, die dan in hun video’s over de extensie zullen praten. Ze zouden de ongelooflijke kortingen kunnen noemen die ze bij Honey konden vinden, en de kijkers aanspoorden om de extensie te downloaden, die ‘slechts twee klikken kost’. Hier is een voorbeeld van zo’n gesponsorde video, in dit geval door MrBeast, een beroemde YouTuber met bijna 30 miljoen abonnees.

Afgezien van rechtstreeks contact opnemen met influencers, brengt Honey hun diensten ook op de markt door advertenties op YouTube te kopen. Je hebt deze advertenties mogelijk aan het begin (of precies in het midden) van een video gezien. Vanwege hun advertenties en sponsoring op platforms zoals YouTube, heeft Honey hun merk kunnen laten groeien en duizenden (zo niet miljoenen) nieuwe gebruikers kunnen krijgen.

Honing en geld

Honing is misschien een gratis extensie, maar dat betekent niet dat het helemaal niet met geld te maken heeft. Sommige door Honey gesponsorde video’s zijn voor tienduizenden dollars gesponsord. Eind 2019 onthulde PayPal dat ze Honey voor $ 4 miljard kochten – hun grootste acquisitie tot nu toe. Hoe kan vrije software zo waardevol worden??

Hoe honing geld verdient

Elk succesvol bedrijf heeft een financiële strategie: een manier waarop ze hun geld verdienen en kunnen blijven bestaan. De strategie van Honey heeft te maken met commissies en partners. Hun partners, de verkopers wiens kortingscodes u gebruikt, geven hen een commissie wanneer een Honey-lid iets koopt met behulp van een promotiecode. Met andere woorden, als je iets koopt van webshop X met de code van Honey, ontvangt Honey geld van webshop X. Op deze manier, zo beweren ze, kunnen ze Honey gratis houden zonder de gegevens van hun gebruikers te verkopen.

Honing is duidelijk meer dan een simpele database voor couponcodes. Veel websites, winkels en andere bedrijven hebben deals gesloten met Honey. Deze deals, resulterend in commissies voor Honey, creëren de grootste vorm van inkomen van de extensie. Met andere woorden, de codes die door Honey worden gebruikt, zijn niet alleen algemene codes die u van internet kiest. Het zijn actieve promoties waarmee de mensen die bij Honey werken de kost kunnen verdienen.

Honing goud

Moneybag met dollarteken op computerIn plaats van je alleen kortingscodes te geven, gaat Honey nog een stap verder. Ze hebben een speciaal loyaliteitsprogramma waarmee u punten kunt verdienen. Hoe vaker u de extensie gebruikt, hoe sneller u ‘punten’ krijgt in dit systeem, dat Honey Gold wordt genoemd. Zodra je genoeg punten (1000 Honey Gold) hebt, kun je ze inwisselen voor cadeaubonnen bij allerlei online winkels, waaronder Amazon en eBay.

Dit eenvoudige beloningssysteem creëert een gevoel van loyaliteit bij gebruikers. Ze willen die Honey Gold krijgen, zodat ze een cadeaubon kunnen krijgen – en dus blijven ze Honey gebruiken.

Waarom PayPal Honey heeft gekocht

PayPal kocht eind 2019 Honey terug. De overname gebeurde voor maar liefst $ 4 miljard. Honey heeft een verklaring vrijgegeven over hoe dit de leden zou beïnvloeden. Ze kunnen met name samenwerken met meer verkopers en meer betalingsopties aanbieden. Gebruikers kunnen nu ook lid worden van Honey via hun PayPal-accounts. Bovendien zei Honey expliciet dat er geen veranderingen zullen zijn in de manier waarop ze omgaan met de privacy van hun gebruikers. In de volgende sectie gaan we hier nader op in.

Voor Honey zal het duidelijk worden dat hij deel gaat uitmaken van de PayPal-familie verschillende voordelen heeft. Dus wat krijgt PayPal terug voor deze deal? Honing is misschien gratis, maar dat betekent niet dat het geen geld oplevert. Zoals eerder vermeld, verdient Honey commissies wanneer een lid iets koopt met een van hun kortingscodes. Afgezien van die mogelijke inkomsten, wilde PayPal echter vooral de technologie van Honey in handen krijgen. Volgens het bedrijf zal deze technologie PayPal helpen klanten te bereiken en winkelervaringen te personaliseren. De vraag is: hoe gaan gepersonaliseerde winkelervaringen en privacy hand in hand?

Wat weet Honey over jou?

In een wereld waar niets ooit ‘gratis’ is, klinkt het hebben van een gratis extensie zoals Honey die op geen enkele manier van u profiteert onmogelijk. Wat is hier aan de hand? We hebben het onderzocht.

Gebruikersgegevens verzamelen

Om hun servicefunctie te laten functioneren, moet Honey gebruikersgegevens verzamelen. Het moet immers weten waar u zich op internet bevindt om u de juiste kortingen te kunnen bieden. Omdat Honey echter is uitgegroeid tot veel meer dan een simpele kortingszoeker, verzamelen ze veel meer gebruikersgegevens, bijvoorbeeld via cookies. Wanneer u de extensie installeert, ziet u het volgende scherm waarin u wordt aangemoedigd om een ​​account aan te maken.

Een account aanmaken bij Honey

Als u ervoor kiest om een ​​Honey-account aan te maken, kan de app meer informatie over u verzamelen. Wat weten ze precies? In hun privacybeleid vermelden ze het verzamelen van:

Persoonlijke informatie:

 • Uw login, als u ervoor kiest om deze te gebruiken (inclusief uw e-mailadres, gebruikersnaam, wachtwoord)
 • Alle gegevens die u op uw profiel deelt, zoals uw naam, links naar sociale media en profielen (als u zich aanmeldt met uw Google- of Facebook-account, kunnen ze deze accounts bekijken, maar alleen als ze openbaar zijn) beschikbaar)
 • Elke communicatie met Honey via e-mail of via andere middelen
 • Bank- of creditcardgegevens als u deze heeft verstrekt via de Honey Mobile-app of Honey Pay
 • Items die u aan uw droplist toevoegt
 • Coupons, promotiecodes en deals die u met Honey heeft gedeeld
 • Vrienden die je verwijst naar Honey
 • Winkels die u wilt volgen met de Honey-tracker

Technische informatie:

 • Het type apparaat
 • De unieke ID van uw apparaat
 • Het besturingssysteem
 • Uw browsertype
 • IP adres
 • Event stempels
 • Foutlogboeken

Zoals u kunt zien, hangt veel van de persoonlijke informatie die ze verzamelen af ​​van het feit of u deze met hen deelt of niet. Hoe meer je deelt, hoe effectiever de app zal zijn en hoe minder privacy je zult hebben. Soms worden de gegevens die ze verzamelen geanonimiseerd en geaggregeerd om hen te helpen hun diensten te analyseren.

Aan de andere kant belooft Honey dat hij nooit uw zoekmachinegeschiedenis, e-mails of browsen zal volgen op een site die geen winkelwebsite is.

Op vooraf goedgekeurde winkelsites verzamelt Honey informatie over die site (de naam van de verkoper, paginaweergaven), evenals de prijzen en beschikbaarheid van artikelen. Ze kunnen deze informatie en de informatie die ze over u hebben verzameld gebruiken om u gepersonaliseerde aanbevelingen te geven, zoals het tonen van gesponsorde productaanbiedingen. Met andere woorden, ze volgen uw winkelgewoonten en passen uw online winkelervaring daarop aan.

Gebruikersgegevens delen

Zakenlieden handen schuddenHoney belooft nooit je persoonlijke gegevens te verkopen. Je zou kunnen stellen dat ‘persoonlijke gegevens’ niet alle gegevens omvatten die ze verzamelen: is informatie over de producten die je koopt of zoekt eigenlijk persoonlijk? Deze informatie, ook wel metadata genoemd, kan erg waardevol zijn. Het feit dat Honey het gebruikt om u gepersonaliseerde aanbiedingen en een ervaring op maat te laten zien, getuigt hier al van. Toch verkoopt Honey volgens hun privacybeleid deze informatie niet. Ze zullen het echter delen met verschillende partijen, waaronder:

 • Hun dienstverleners, die hen helpen bij het onderhouden van hun producten, marketing, juridische kwesties, beveiliging, betalingsverwerking, enzovoort
 • De winkels u koopt bij, die uw verzendgegevens nodig heeft om u uw gekochte product te kunnen sturen (maar alleen wanneer u de Honey Mobile-app gebruikt)
 • Hun moederbedrijf, PayPal, en haar filialen en dochterondernemingen

Afgezien van deze, kan Honey ook informatie delen met andere partijen, bijvoorbeeld wanneer dit wettelijk verplicht is. Ze kunnen ook geanonimiseerde gegevens met anderen delen. Een laatste vermelding die ze over dit onderwerp maken, is dat ze informatie kunnen delen “wanneer [ze] te goeder trouw geloven dat het noodzakelijk is [hun] rechten te beschermen, uw veiligheid of die van anderen te beschermen of fraude te onderzoeken”. Hoewel deze verklaring waarschijnlijk opzettelijk vaag is om onverwachte situaties te dekken, geeft het Honey ook voldoende ruimte om gebruikersgegevens te delen, voor het geval ze dat willen.

Al deze informatie is te vinden in het privacybeleid van het bedrijf, dat openlijk beschikbaar is op hun website. Honey verzamelt en deelt vrij veel van uw informatie, wat een probleem zou kunnen zijn als u uw online privacy waardeert. Honey is echter in ieder geval open over hun beleid.

Honing volgt je elke beweging?

Met de aangepaste aanbevelingen van Honey voor gebruikers, vraagt ​​u zich misschien af ​​in hoeverre zij uw online gedrag bestuderen. Welke informatie gebruiken ze om u gepersonaliseerde aanbiedingen te doen? Sommige mensen vragen zich af of Honey eigenlijk een vorm van spyware is die alles wat je online doet bijhoudt, om er gewoon van te kunnen profiteren. Het bedrijf hoorde deze zorgen en antwoordde met een speciale YouTube-video. In deze video voeren ze een leugendetectortest uit bij hun medewerkers.

De werknemers vertellen hoe ze uw persoonlijke gegevens, zoals uw e-mailadres, niet verkopen. Ze herhalen dat Honey geld verdient door commissies en toegeven dat ze de service zelf hebben gebruikt. Deze video was een slimme marketingbeweging, omdat het de recente populariteit van leugendetector-testvideo’s online speelt. Of het echt nuttig is om erachter te komen hoe waarheidsgetrouw honing is, staat ter discussie. De beelden konden immers worden bewerkt. Hoewel de extensie uw gegevens mogelijk niet verkoopt, betekent dit niet dat deze uw gegevens niet zelf kan zien – wat wel het geval is.

Is Honey-spyware?

Oog op laptopOm dit tot op de bodem uit te zoeken, hebben we de zaak zelf onderzocht. Sommige mensen zijn bang dat Honey mogelijk spyware is. Spyware is een vorm van malware die uw computer, smartphone of ander apparaat infecteert en informatie over u verzamelt. Het bespioneert u letterlijk terwijl u uw apparaat gebruikt, uw browsergeschiedenis, downloadgeschiedenis, persoonlijke informatie zoals inloggegevens en bankgegevens en uw e-mails bijhoudt.

Meestal zal spyware uw apparaat aanzienlijk vertragen. Omdat de malware constant alles registreert wat u doet, zal het veel werkgeheugen in beslag nemen. Browsen, streamen en rondklikken duurt allemaal aanzienlijk langer. Toen we Honey installeerden, was dit niet het geval.

Om er zeker van te zijn, hebben we de actieve processen op onze computer onderzocht om erachter te komen of Honey’s software actief was op de achtergrond van het apparaat. Dit was niet het geval. Kortom, Honey is geen vorm van spyware, hoewel het wel uw gegevens verzamelt, zoals hierboven vermeld en in hun privacybeleid.

Honey’s activiteit in je browser

We kunnen concluderen dat Honey niet elke beweging volgt die u op uw apparaat maakt. Op deze manier heeft dit geen invloed op uw algemene veiligheid en privacy. Aangezien het echter een browserextensie is, zou het interessant zijn om te zien hoe het werkt in de browser. We installeerden Honey in de Firefox-browser en probeerden te zien hoeveel het programma bijhoudt. Door te kijken naar de taakbeheerder van onze browser, konden we zien hoe actief Honey was tijdens het browsen.

Honey is een browserextensie die altijd actief lijkt te zijn, hoewel deze vaak maar heel weinig activiteit vertoont. Bij het bezoeken van retailwebsites, zoals amazon, schiet de energie-impact van Honey omhoog. Dit betekent dat het op zoek is naar de juiste kortingen, in het besef dat u een partnerwebshop heeft bereikt. Niets bijzonders tot nu toe: dit is precies wat Honey moet doen.

Bij het bezoeken van niet-retailwebsites, bijvoorbeeld onze eigen website of andere informatieve pagina’s die zijn gevonden via een Google-zoekopdracht op het web, blijft de energie-impact van Honey laag. Hoewel de app heeft gecontroleerd of de website een verkoper is, doet hij niets anders wanneer wordt besloten dat dit niet het geval is. Er gebeurt niets opmerkelijks als u ook sociale media zoals Twitter en YouTube gebruikt. Honing lijkt je bewegingen hier niet te volgen.

Website bezocht
De energie-impact van honing
Retail website (Amazon)Gemiddeld hoog
Nonretail website (VPNoverzicht)Laag / nul
Platform voor sociale media (YouTube, Twitter)Laag / nul

Wanneer honing erg actief is, zal zijn geheugen groeien. Dit betekent dat de app, zoals bekend, informatie over uw online winkelgedrag opslaat. Hoewel deze praktijk zeker van invloed is op uw privacy, is dit niet noodzakelijkerwijs verkeerd. Door Honey te gebruiken, gaat u er tenslotte mee akkoord dat het uw online bewegingen bijhoudt en elke webshop controleert die u gebruikt. De extensie bouwt een profiel op van uw gegevens, die ze gebruiken om uw ervaring te personaliseren. Daarom groeit de hoeveelheid geheugen van de extensie.

Laatste gedachten

De geldbesparende app van Honey is een van de meest populaire in zijn soort. De dienst is gericht op het vinden van de beste, meest relevante kortingen voor haar gebruikers. Het heeft ook een cashback-systeem, waarmee gebruikers een deel van het geld dat aan nieuwe producten wordt uitgegeven, kunnen terugverdienen met Honey. Om Honey te laten functioneren, moet het bepaalde persoonlijke gegevens verzamelen. U kunt ervoor kiezen om de meeste van deze gegevens niet te delen, zoals uw e-mail, sociale media en andere gevoelige informatie. Voor een gewone gebruiker gebruikt Honey echter gegevens om uw winkelervaring aan te passen en te personaliseren.

Als het op privacy aankomt, is Honey niet de beste extensie om te gebruiken. Als u online anoniem wilt blijven of gewoon uw winkelgewoonten niet met anderen wilt delen, raden we u aan om uit de buurt van Honey te blijven. Voor het doel waarvoor de extensie is ontworpen, doet het echter goed werk. Het lijkt geen spyware te bevatten en gaat pas actief aan de slag zodra u zich op een winkelwebsite of webshop bevindt. Deze extensie verkoopt uw ​​gegevens niet aan marketeers (of wie dan ook), maar vervult wel de taken van een marketeer zelf. Door u een persoonlijke ervaring te bieden, probeert het u ertoe aan te zetten meer online te kopen, zodat zij en hun partnerwinkels hiervan kunnen profiteren. Voel je vrij om Honey te gebruiken, zolang je maar weet dat dit bedrijf veel over je zal weten en hoe je online winkelt!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map