Hoe veilig is een Bluetooth-verbinding? | VPNoverview.com

Bluetooth is een draadloze methode om informatie van het ene apparaat naar het andere over te brengen. In de meeste gevallen is Bluetooth veiliger dan wifi. Zoals bij elk draadloos systeem, kunnen uw gegevens echter worden overgedragen aan anderen waarvan u niet de bedoeling had dat ze toegang zouden hebben tot uw informatie. En het is niet alleen de muziek die naar uw Bluetooth-hoofdtelefoon wordt gestreamd, kan worden aangetast. Bluetooth kan veel gegevens van uw mobiele telefoon, laptop of computer vrijgeven. Het wordt tijd dat u zich bewust bent van de veiligheids- en privacyrisico’s van het gebruik van Bluetooth.

Hoe Bluetooth werkt

BluetoothIn de tiende eeuw werd Harald Denmark de koning van Denemarken en verenigde het koninkrijk met Noorwegen. Als erkenning voor het belang van Scandinavische landen in de wereld van mobiele telefoontechnologieën, werd de technologie voor het draadloos verbinden van mobiele telefoon-headsets naar hem vernoemd. Bluetooth-technologie is een protocol voor het opzetten van een lokaal netwerk. In dit netwerk kunnen headsets en andere randapparatuur communiceren met uw mobiele telefoon en andere apparaten.

Wanneer u uw Bluetooth-apparaat verbindt, wordt informatie uitgewisseld met uw computer of telefoon. Eerst moet worden vastgesteld dat dit een apparaat is dat eerder verbinding heeft gemaakt of om een ​​nieuwe verbinding tot stand te brengen. Bij normaal gebruik maakt uw telefoon of computer niet automatisch verbinding met een nieuw apparaat. Omdat u nieuwe verbindingen moet goedkeuren, is een Bluetooth-verbinding normaal gesproken beveiligd tegen hacking van externe apparaten die nog geen deel uitmaken van uw netwerk.

Maar zoals gewoonlijk vinden hackers manieren om deze beveiligingen te omzeilen om toegang te krijgen tot je telefoon of computer. Bluetooth is een van de veiligste protocollen voor draadloze communicatie. Maar er zijn kwetsbaarheden die hackers kunnen misbruiken.

Hoe hackers toegang krijgen via Bluetooth

Geen enkel beveiligingssysteem is perfect en Bluetooth is geen uitzondering. De gegevens tussen uw apparaat en met Bluetooth verbonden randapparaat zijn gecodeerd. Maar hackers werken voortdurend aan het doorbreken van die codering. Hackers decoderen eerder gegevens van apparaten met oudere Bluetooth-versies. Zodra de codering is verbroken, kunnen hackers alle gegevens die van en naar uw apparaat worden verzonden, afluisteren. Tik op uw bankwachtwoord op een ouder Bluetooth-horloge en een hacker kan uw gegevens mogelijk ophalen.


Een van de beste functies van Bluetooth is het bereik waarmee u verbinding kunt maken met uw apparaat. U kunt op uw bureau weglopen van uw telefoon en toch berichten ophalen op uw smartwatch. Maar dat bereik geeft hackers ook voldoende ruimte om te proberen het signaal te onderscheppen. Of het nu in de sportschool is of bij uw plaatselijke coffeeshop, het is mogelijk dat een hacker op uw Bluetooth-signaal kan snuffelen.

hoofdtelefoon bluetoothSommige headsets hebben beveiligingsproblemen waardoor ze gemakkelijker te hacken zijn. Zodra een hacker uw headset heeft gekraakt, kunnen ze eenvoudig meeluisteren of uw gesprekken opnemen. Een hacker kan dan persoonlijke informatie verkrijgen om tegen u te gebruiken. De meeste bedrijven hebben persoonlijke informatie nodig om uw identiteit te verifiëren wanneer u belt. Een hacker die meeluistert met uw telefoontje, kan zich vervolgens voordoen als u om uw identiteit te stelen. Hij of zij kan ook uw adres leren en u horen praten over aanstaande vakantieplannen. Dit zou een gemakkelijke gelegenheid kunnen zijn om bij u in te breken als ze weten dat u weg bent.

Een andere populaire hack zorgt ervoor dat uw telefoon verbinding maakt met een nieuw apparaat. Hackers gaan voorbij aan de vereiste voor uw autorisatie van nieuwe apparaten. Deze aanval vereist meer vaardigheid dan veel andere Bluetooth-hacks. Maar dit kan ook veel meer informatie opleveren. Zodra uw apparaat een dergelijke verbinding tot stand heeft gebracht, verzendt en ontvangt het alle gevraagde gegevens via de verbinding.

Je Bluetooth beschermen tegen hacken

Hoewel u uzelf mogelijk niet kunt beschermen tegen alle mogelijke beveiligingsbedreigingen, kunnen enkele eenvoudige stappen uw Bluetooth-beveiliging aanzienlijk verbeteren. Stel eerst in uw Bluetooth-instellingen uw apparaat in om alleen verbinding te maken met vertrouwde apparaten. Dit zal vaak pogingen om verbindingen met nieuwe apparaten tot stand te brengen, verhinderen. Ten tweede kunt u uw apparaat zo instellen dat er een pincode nodig is om een ​​nieuwe verbinding tot stand te brengen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor iemand om je telefoon te misleiden om een ​​nieuwe verbinding te maken.

Een van de beste dingen die u kunt doen om uw Bluetooth-apparaat te beschermen tegen afluisteren of anderszins door uw headset te laten hacken, is door uw Bluetooth uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is. Door de mogelijkheid voor aanvallers om toegang te krijgen tot uw Bluetooth te beperken, vergroot u uw kansen om de veiligheid te behouden. Veel automatiserings-apps zoals If This Then That of Tasker kunnen worden ingesteld om uw Bluetooth automatisch uit te schakelen wanneer u een locatie verlaat of de verbinding met een apparaat verbreekt. Dit kan niet alleen uw veiligheid verbeteren, maar het geeft u ook een kleine boost voor de batterijduur van uw apparaat.

Het zijn niet alleen hackers waarmee u zich zorgen moet maken

Je zou kunnen denken dat hackers de enige bedreiging zijn die je moet maken als je probeert je Bluetooth te gebruiken op manieren die je niet goedkeurde. Helaas is dit gewoon niet het geval. Veel apps, waaronder populaire apps van Facebook, Google en anderen, kunnen de Bluetooth van uw apparaat gebruiken om uw locatie constant in de gaten te houden.

Smartphone-locatiemarkeringWanneer u Bluetooth uitschakelt vanaf uw apparaat, stopt het met verzenden, maar herkent het nog steeds Bluetooth-signalen in de buurt van uw apparaat. App-makers kunnen informatie gebruiken over welke Bluetooth-signalen uw telefoon bereiken om uw locatie te bepalen. Veel app-makers geven in hun privacyverklaring aan dat ze Bluetooth zullen gebruiken om uw locatie te volgen. Dit betekent dat deze bedrijven uw thuis- en werkadressen kunnen volgen, wanneer u een nieuwe dokter bezoekt, uw favoriete plekken om te winkelen en nog veel meer over uw leven. Bluetooth is een zeer nauwkeurig volgsignaal.

U kunt uw privacy beschermen tegen deze Bluetooth-invasie door app-makers. Lees aandachtig de privacyverklaring om te zien of de apps die u gebruikt gebruik maken van Bluetooth bij het volgen van hun locatie. Omdat locatietracking uw toestemming nodig heeft, kunt u de toestemming op uw apparaat voor die apps uitschakelen. Het is belangrijk op te merken dat app-makers, zelfs als locatieservices en Bluetooth op uw apparaat zijn uitgeschakeld, uw locatie via Bluetooth kunnen volgen zolang u de rechten voor de app niet uitschakelt.

Bescherm uw privacy en veiligheid door enkele eenvoudige regels met Bluetooth te volgen. Schakel Bluetooth uit wanneer u het niet gebruikt, maak alleen verbinding met vertrouwde apparaten en controleer de rechten die u apps geeft wanneer u ze installeert. Hoewel geen enkel beveiligingssysteem perfect is, kunt u door deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen Bluetooth zo veilig mogelijk maken.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me