Hoe u uw YouTube-privacyinstellingen kunt beheren | VPNoverview.com

Wanneer je je favoriete video’s op YouTube bekijkt, komt het waarschijnlijk nooit bij je op dat YouTube je terug kijkt. De videoservice bewaakt de video’s die u bekijkt om gerichter te adverteren. Informatie over u wordt verzameld en geanalyseerd om beter te bepalen wie u bent en wat uw interesses zijn. Als je een paar instellingen in YouTube wijzigt, kun je je privacy beschermen zonder dat dit een van de functies van de service kost.


Hoe Google miljarden verdient van YouTube

Je zou YouTube kunnen zien als je favoriete hotspot voor grappige kattenvideo’s en filmtrailers. Maar video is een van de meest gewilde onderdelen van marketing. Onderzoek toont aan dat gebruikers meer tijd besteden aan het bekijken van een video dan het lezen van een advertentie. Als gevolg hiervan geven adverteerders miljarden dollars uit om een ​​van hun video’s in de gaten te houden. Een van de belangrijkste bedrijven die hiervan kan profiteren, is YouTube.

YouTube heeft elke maand meer dan 149 miljoen kijkers. Die kijkers consumeren dagelijks gemiddeld 1 miljard uur aan video. Met zoveel mensen die de service gebruiken, is het geen wonder dat YouTube in 2015 naar schatting $ 8 miljard heeft binnengehaald. Maar waar komt al dat geld vandaan??

Hoe reclame u beïnvloedt

Wanneer u denkt aan advertenties die op u van invloed zijn, denkt u waarschijnlijk aan een advertentie waardoor u een product koopt of een nieuw tv-programma bekijkt. En hoewel advertenties hun producten effectief verkopen, beïnvloeden ze u ook op veel andere manieren.

De manier waarop Google miljarden dollars aan YouTube kan verdienen, is door middel van gerichte advertenties. Die advertenties worden niet zomaar naar elke YouTube-gebruiker gestuurd, maar zijn zorgvuldig gericht op gebruikers met een bepaald profiel. Elke video die je op de site bekijkt, elke zoekopdracht naar een video, helpt YouTube om een ​​meer gericht profiel van je interesses te maken. Zelfs gegevens over hoe lang je een video bekijkt, op welk punt je op de volgende video klikt en met welke advertenties je interactie hebt, worden verzameld door YouTube.

Na verloop van tijd heeft je profiel invloed op de advertenties die je ziet, de video’s die je kunt bekijken en je ervaring op YouTube. Privégegevens waarvan u denkt dat ze geheim worden gehouden, worden door het bedrijf verzameld om uw profiel te verfijnen. Uw privacy wordt aangetast, zelfs zonder dat u het beseft.

Neem de controle over de privacyinstellingen van YouTube

Hoewel je niet alle advertenties van YouTube kunt blokkeren, zelfs niet met adblockers, kun je de informatie die op je profiel is verzameld, beperken. Door de privacyinstellingen in je YouTube-account aan te passen, kun je de toegang tot je gegevens beperken.

De privacyinstellingen vinden

Privacyinstellingen van YouTubeNavigeer op de website naar het startscherm van YouTube. Bovenaan in de meest rechtse hoek ziet u uw profielpictogram. Klik erop om de instellingen te openen.

In de YouTube-app vind je een vergelijkbaar instellingenscherm. Tik in het startscherm op je profielpictogram in de rechterbovenhoek.

Klik op ‘Instellingen’ op de app of webpagina.

Hier vindt u het tabblad ‘Privacy’. Klik hierop om privacy-instellingen te openen. De schermen zijn heel verschillend, afhankelijk van of u zich in de app of op de website bevindt. Hieronder beschrijven we wat je kunt aanpassen in de instellingen van de app en op de website.

Pas uw privacyinstellingen aan in de YouTube-app

Er zijn twee hoofdgedeelten die u vanaf hier kunt behandelen: uw zoekgeschiedenis en uw kijkgeschiedenis.

Elke keer dat je een video bekijkt, zelfs voor een paar momenten, wordt deze toegevoegd aan je kijkgeschiedenis. Dit is onderdeel van de gegevens die YouTube gebruikt om je profiel te maken. Klik op de schuifregelaar naast ‘Kijkgeschiedenis onderbreken’ om te voorkomen dat YouTube deze informatie verzamelt.

Als je de informatie die Google over je kijkgeschiedenis heeft opgeslagen, volledig wilt wissen, klik je bovenaan het scherm op ‘Kijkgeschiedenis wissen’. Hiermee worden alle video’s die tot nu toe in je geschiedenis zijn opgeslagen, verwijderd.

De zoekgeschiedenis is het record dat YouTube bijhoudt van de zoekopdrachten die u op YouTube zelf uitvoert. Dit staat los van alle zoekopdrachten die u doet in de Google-zoekmachine of de adresbalk van Chrome. Als je wilt voorkomen dat YouTube je zoekgeschiedenis opslaat, klik je op de schuifregelaar naast ‘Zoekgeschiedenis onderbreken’. Je kunt je zoekgeschiedenis ook van YouTube verwijderen door bovenaan het scherm op ‘Zoekgeschiedenis wissen’ te klikken.

Als je liever het gemak wilt behouden dat YouTube je zoek- en kijkgeschiedenis laat zien, maar een bepaalde video wilt uitsluiten, is de incognitomodus het antwoord.

Klik in het scherm ‘Account’ op ‘Incognito inschakelen’. Video’s waarnaar wordt gezocht en bekeken in de ‘Incognitomodus’, worden niet toegevoegd aan je zoek- of kijkgeschiedenis. Momenteel is de incognitomodus alleen beschikbaar in de YouTube-app.

Pas uw privacyinstellingen aan op de YouTube-website

Hier krijgt u andere opties te zien dan in de app. Je hebt de mogelijkheid om je gelikete video’s privé te houden. Als je dit selecteert, kunnen anderen die je profiel bezoeken, de video’s niet zien waarop je hebt geklikt op ‘Vind ik leuk’. Op dezelfde manier kunt u uw opgeslagen afspeellijsten privé houden, of abonnementen op andermans videokanalen privé.

Als u wilt bepalen hoe YouTube advertenties weergeeft op basis van uw profiel, kijkt u verderop op de pagina in het gedeelte met de titel: ‘Advertenties op basis van mijn interesse’. U vindt een link naar uw ‘Google Ads-instellingen’ die u naar de advertentie-instellingen voor heel Google brengt, niet alleen voor YouTube.

Als u wilt voorkomen dat Google u gericht adverteren op basis van uw profiel, klikt u op de schuifregelaar naast ‘Advertentiepersonalisatie is AAN’. Als u deze functie uitschakelt, wordt u er niet van weerhouden advertenties op YouTube en andere Google-producten te zien, maar worden ze er alleen van weerhouden om gerichte advertenties te presenteren op basis van uw profiel.

Een eenvoudige stap om uw privacy te beschermen

YouTube verzamelt een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie over u om gerichte advertenties te maken. Door uw privacyinstellingen aan te passen, vermindert de hoeveelheid informatie die YouTube en Google over u hebben. Het feit blijft echter dat deze bedrijven nog steeds meer van u weten dan u misschien wilt.

Een eenvoudige stap die u kunt nemen om uw privacy drastisch te verbeteren, is door een VPN-service te gebruiken. Een VPN houdt uw informatie anoniem door op te treden als tussenpersoon tussen u en de websites die u online bezoekt. Informatie van uw computer wordt versleuteld en naar de VPN-server gestuurd. Daar wordt het naar de site gestuurd en de site retourneert de gevraagde gegevens naar de VPN-server. De server stuurt de informatie naar u terug en versleutelt de gegevens van en naar uw computer.

Omdat de websites die u bezoekt alleen met een VPN-server te maken hebben en niet rechtstreeks met u, blijft u anoniem. Uw privacy blijft beschermd terwijl u volledige toegang heeft tot de sites en services die u bent gaan waarderen. Een VPN biedt ook andere voordelen, zoals het vermijden van geografische beperkingen voor het streamen van video of firewalls op het werk. Bekijk ons ​​bericht over het kiezen van de beste VPN voor uw behoeften om meer te weten te komen over de voordelen van een VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me