Hoe u uw privacyinstellingen op Tinder kunt beheren | VPNOverzicht

Tinder-logoTinder is op dit moment ongetwijfeld de populairste dating-app ter wereld. Sinds 2012 kunnen we profielen van gebruikers in de buurt naar rechts (‘Ik ben geïnteresseerd’) of naar links (‘Ik ben niet geïnteresseerd’) vegen. Naar schatting gebruiken ongeveer 50 miljoen mensen de app over de hele wereld. De betekenis van links en rechts vegen is voor velen zelfs algemeen bekend geworden. Online dating is meestal gewoon heel leuk. Met dating-apps kunnen gebruikers anderen ontmoeten terwijl ze op hun bank in de woonkamer zitten. Tegelijkertijd zijn er echter verschillende privacyrisico’s verbonden aan het gebruik van deze apps. Het is altijd verstandig hiervan op de hoogte te zijn.


Dit artikel is niet bedoeld om paniek te veroorzaken of te voorkomen dat mensen dating-apps gebruiken. We willen je echter wel helpen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen risico’s voor je persoonlijke privacy. Om ervoor te zorgen dat het gebruik van dating-apps zoals Tinder leuk blijft, raden we je aan een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik bijvoorbeeld nooit je Twitter- of Instagram-profielfoto op Tinder, wees voorzichtig en op je hoede wanneer je een date plant, deel niet te veel informatie over jezelf, meld verdacht gedrag en gebruik indien mogelijk een VPN.

Wat zijn de privacyrisico’s van het gebruik van Tinder?

Uw activiteit kan worden gecontroleerd

Je activiteit op Tinder is mogelijk niet zo privé als je denkt. Een rapport van het cyberbeveiligingsbedrijf Checkmark noemt twee belangrijke kwetsbaarheden in Tinder iOS- en Android-apps. Beide kwetsbaarheden hebben betrekking op het probleem van onvoldoende codering. Een probleem is dat de app geen gebruik maakt van het veilige HTTPS-protocol om profielfoto’s te versleutelen. Daarnaast worden verschillende gegevens verzonden vanaf de servers van Tinder voor links en rechts vegen.

Als gevolg hiervan, terwijl tekst zoals namen en persoonlijke informatie is gecodeerd, zijn Tinder-profielfoto’s dat niet. Dit betekent dat hackers uw activiteit kunnen volgen en kunnen zien naar welke profielfoto’s u kijkt. Ze kunnen dit doen door het verkeer tussen uw mobiele apparaat en de Tinder-servers te onderscheppen. Bovendien kunnen hackers de gegevens van de servers van Tinder gebruiken om te bepalen of je naar rechts of naar links hebt geveegd op een foto. Om hackers uw gegevens te laten onderscheppen, moeten ze zich op hetzelfde wifi-netwerk bevinden als u, en openbare netwerken zijn het meest kwetsbaar.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een hacker die uw Tinder-gegevens onderschept, zal leiden tot identiteitsdiefstal, zijn er toch gevolgen voor de gebruiker. Dit geldt vooral in landen met negatieve opvattingen over daten, homoseksuele relaties en intieme relaties buiten het huwelijk.

Andere gebruikers kunnen uw locatie vinden

Smartphone-locatiemarkeringHelaas kan uw locatie bij het gebruik van Tinder zichtbaar zijn voor andere gebruikers. De locatieverwerkingsgegevens van Tinder vinden plaats aan de kant van de klant. De locatiegegevens voor overeenkomende gebruikers binnen een straal van 40 kilometer worden naar de apparaten van de gebruikers gestuurd en zijn uiterst nauwkeurig. In juli 2014 werd een beveiligingsprobleem ontdekt met betrekking tot de manier waarop Tinder coördinaten voor lengte- en breedtegraad naar de apparaten van gebruikers stuurde. Door de kwetsbaarheid kon iedereen met basiskennis van programmeren uw locatiecoördinaten vinden. Het verhoogde ook het risico dat gebruikers worden gestalkt door roofdieren die de Tinder-app hebben gebruikt.

Tinder loste dit beveiligingslek op door de coördinaten te vervangen door afstandsmaatregelen, waardoor het voor gebruikers moeilijker maar niet onmogelijk wordt om uw locatie te achterhalen.

Tinder slaat uw persoonlijke gegevens op

In het privacybeleid van Tinder staat dat uw gegevens kunnen worden gebruikt voor reclamedoeleinden. Het zegt verder: “u mag niet verwachten dat uw persoonlijke informatie, chats en communicatie altijd veilig blijven.” In de praktijk kan dit zich vertalen naar honderden pagina’s met gegevens.

In 2017 verzocht de Franse journalist Judith Deportail Tinder om haar persoonlijke gegevens vrij te geven en was geschokt toen Tinder haar 800 pagina’s met haar persoonlijke informatie stuurde. De zaak van Deportail is niet ongebruikelijk omdat Tinder enorme hoeveelheden gegevens heeft over al zijn gebruikers. De soorten informatie die Tinder verwerft, omvatten uw locatie, Facebook-likes, links naar Instagram-foto’s (zelfs als het account is verwijderd), Tinder-gesprekken met wedstrijden en hoeveel Facebook-vrienden je hebt.

Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer je met iemand via Tinder aan het chatten bent, je je informatie aan de app vrijgeeft naast de persoon met wie je praat.

Uw Tinder-activiteit is mogelijk zichtbaar op Facebook

Als je besluit je aan te melden bij Tinder met je Facebook-account, houd er dan rekening mee dat je stappen moet ondernemen om ervoor te zorgen dat je Tinder-activiteit niet zichtbaar is op Facebook. Wanneer je je aanmeldt voor Tinder met Facebook, krijgt de app volledige toegang tot je Facebook-profiel. Vervolgens haalt het gegevens uit uw profiel om uw foto’s, locatie en interesses op te halen om u te laten matchen met mensen in uw omgeving. Het nadeel van deze integratie is dat je per ongeluk zou kunnen onthullen dat je Tinder gebruikt voor al je Facebook-vrienden. Er bestaat ook het risico dat iemand die je op Tinder hebt ontmoet je op Facebook zal vinden en daar contact met je zal opnemen. Als u zich aanmeldt bij Facebook, moet u uw privacy-instellingen aanpassen om dit te voorkomen. Een andere optie is om je aan te melden bij Tinder met je mobiele telefoonnummer.

Gevaren in het dagelijks leven

Tinder is en blijft een online datingservice. Dit betekent dat je, ongeacht hoe je de app gebruikt, in contact komt met vreemden. Je weet waarschijnlijk absoluut niets van deze vreemden, dus er is altijd een mogelijkheid dat je wordt gevist. Hoewel dit misschien eng klinkt, is het niet helemaal onverwacht. Toch willen we je informeren over de verschillende gevaren die op de loer liggen op Tinder. Dit betekent niet dat de app zelf gevaarlijk is, maar dat mensen misbruik maken van het bestaande sociale netwerk dat Tinder te bieden heeft.

De ‘Tinder Stalking Guide’

stalker in struikenOp meerdere fora en websites praten mensen over de ‘Tinder Stalking Guide’. Dit was een online gids die je precies vertelde hoe je zoveel mogelijk informatie kon vinden over je Tinder-match. Binnen enkele minuten kon men persoonlijke informatie vinden over meer dan 40% van de Tinder-profielen door bijvoorbeeld hun Twitter-, Instagram- of Facebook-accounts op te sporen.

Deze gids lijkt van het internet te zijn verdwenen, of in ieder geval van het oppervlakkige web, maar toch is het voor vreemden vaak heel gemakkelijk om informatie over jou te vinden. Het enige wat ze nodig hebben, is je Tinder-profielfoto en je naam. Via Google konden ze een omgekeerde beeldzoekopdracht gebruiken om bij je andere socialemediakanalen te komen. Noem je de stad waar je woont, je baan of je favoriete restaurant daar? Dan kan iedereen met slechte bedoelingen deze informatie gebruiken om je te stalken of te chanteren. Sommige gebruikers willen misschien wat meer over u weten voordat u gaat daten. In zo’n geval moet je je afvragen of het een goede zaak is dat ze zonder je toestemming allerlei dingen over je privéleven kunnen leren, gewoon door te googlen.

Tinder en misdaad

Grindr is vrij vaak in het nieuws verschenen omdat criminelen de app gebruikten om misdaden te plegen tegen leden van de LGBT-gemeenschap. Sommige nieuwssites hebben hele collecties met nieuwsartikelen over Tinder-datums die op de slechtste manier fout zijn gegaan. In 2017 werd de Amerikaanse Sydney Loofe op haar Tinder-date vermoord. Een jaar daarvoor werden in Mexico-Stad de botten van een vrouw gevonden. Dat was alles wat er nog over was nadat de man die ze op Tinder had ontmoet haar lichaam in zoutzuur had gedumpt.

Er zijn talloze andere voorbeelden van mensen die via Tinder het slachtoffer zijn geworden van moord of misbruik. Zowel mannen als vrouwen lopen dit risico. In bijna alle gevallen verliep een ontmoeting in het echte leven na een eerste ontmoeting op Tinder buitengewoon mis. Dergelijke misdaden zijn voor Tinder moeilijk te voorkomen, omdat geen van deze daadwerkelijk in de app zelf voorkomt. Daarom is het uiterst belangrijk voorzichtig te zijn wanneer u besluit iemand te ontmoeten.

Chanteren

Het is niet alleen fysiek geweld dat een eerste Tinder-wedstrijd in een nachtmerrie kan veranderen. Online chantage komt ook regelmatig voor. Twee jaar geleden beëindigde een 20-jarige jongen in Nederland zijn leven nadat hij was misleid en gechanteerd op Tinder. Een man daar deed zich voor als een vrouw en wisselde naaktfoto’s en -video’s uit met het slachtoffer. Na deze eerste catfishing keerde de man achter het nepprofiel zich tegen de jongen en dwong hem te betalen als hij niet wilde dat het materiaal naar al zijn vrienden en familie werd gestuurd. In paniek pleegde de jongen zelfmoord.

Helaas gebeuren gevallen van chantage zoals deze vrij vaak op Tinder. Omdat dit soort misdaad geen echte bijeenkomst nodig heeft, kunnen cybercriminelen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Een man kan een paar foto’s opzoeken op Google en een vrouwelijk Tinder-profiel bedenken om heteroseksuele mannen te targeten. Zo weet je nooit met wie je te maken hebt.

Hoe kunt u uw privacy op Tinder beschermen?

Wat kunt u doen, gezien alle mogelijke inbreuken op de privacy die met Tinder kunnen optreden, om uw privacy te beschermen? Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uw locatie en identiteit op Tinder te verbergen. Hier volgen enkele van de belangrijkste:

Wees voorzichtig met wat u online deelt

Het is belangrijk om de gevolgen te overwegen voordat je iets online plaatst of in dating-apps. Zelfs als u niet uw volledige naam of contactgegevens opgeeft, kunnen andere gebruikers u nog steeds op een andere manier identificeren. Iemand op Tinder kan bijvoorbeeld een omgekeerde afbeelding zoeken om te zien of uw foto ergens anders online verschijnt. Als je Facebook hebt gebruikt om je aan te melden voor Tinder, kan iemand gemakkelijk je Facebook-profiel vinden omdat Tinder je profielfoto van Facebook haalt. Om je privacy te beschermen, zou je een andere afbeelding voor Tinder moeten gebruiken die niet ergens anders op internet bestaat. Je moet ook voorkomen dat je de naam van je werkplek of school op Facebook zet. Plaats bovendien geen links naar Instagram of de grepen van uw sociale media in uw Tinder-profiel.

Gebruik een Burner Facebook-account voor Tinder

Een populaire manier om je Tinder- en Facebook-profielen gescheiden te houden, is door een extra Facebook-account te maken dat je alleen voor Tinder gebruikt. Op deze manier kunt u uw Facebook-account voor branders gebruiken om toegang te krijgen tot Tinder terwijl u meer controle heeft over uw privacy. Gebruik bij het aanmelden een tijdelijk e-mailadres en gebruik een bijnaam voor uw brander Facebook-account. Het is ook goed om een ​​paar foto’s van jezelf te uploaden die niet ergens anders online staan. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je het moeilijker maken voor iemand die je net op Tinder hebt ontmoet om je online te vinden.

Pas uw Facebook-privacyinstellingen aan

Of je nu kiest voor een Facebook-account met een brander, het is belangrijk om je privacy-instellingen voor Facebook aan te passen. Het doel is om je Tinder-wedstrijden in de online app te houden en te voorkomen dat ze contact met je opnemen via Facebook. De beste manier om dit te doen, is door naar uw Facebook-tabblad Privacy te gaan en uw instellingen als volgt te wijzigen:

 • Wie kan je toekomstige posts zien? > Alleen ik
 • Wie kan je vriendenlijst zien > Alleen ik
 • Wie kan u een vriendschapsverzoek sturen? > Vrienden van vrienden
 • Wie kan je opzoeken via je e-mail? > Vrienden
 • Wie kan je opzoeken met je telefoonnummer > Vrienden
 • Laat zoekmachines buiten Facebook linken naar uw profiel > Schakel het selectievakje uit

De volgende stap is om te klikken op het tabblad Tagging en tijdlijn in je Facebook-instellingen. Wijzig deze opties in het volgende:

 • Wie kan posten op uw tijdlijn? > Alleen ik
 • Wie kan getagde berichten op uw tijdlijn zien? > Alleen ik
 • Wie kan zien wat anderen op uw tijdlijn plaatsen? > Alleen ik
 • Wie wil je aan de doelgroep toevoegen wanneer je bent getagd in een bericht?? > Alleen ik
 • Tag suggesties > Niemand

Door deze stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw Facebook-profiel niet zichtbaar is voor vreemden.

Verberg uw Tinder-app voor Facebook

Omdat Facebook integraties met veel services mogelijk maakt, waaronder Tinder, moet je stappen ondernemen om je Tinder-app voor Facebook te verbergen. Als je het feit dat je op Tinder zit voor je Facebook-vrienden wilt verbergen, moet je naar de privacyinstellingen van Facebook gaan en ‘Meer instellingen bekijken’ selecteren. Vanaf hier moet je Apps kiezen, je Tinder-app lokaliseren en op de optie “Bewerken” rechts van de app drukken. Navigeer naar Zichtbaarheid van apps en berichten en selecteer de optie “Alleen ik”. Dit betekent dat alleen u uw Tinder-toegang kunt zien.

Gebruik een VPN

VPN op mobielVeel dating-apps zijn niet voorzichtig genoeg met uw gegevens. Ze gebruiken onveilige verbindingen, zoals het HTTP-protocol, om afbeeldingen te uploaden. Dit maakt ze zeer kwetsbaar voor man-in-the-middle-aanvallen. Om ervoor te zorgen dat uw datinggegevens niet in verkeerde handen komen, kunt u een VPN gebruiken. Een VPN zorgt voor een versleutelde verbinding tussen jou en de server. Op deze manier kunnen anderen uw IP-adres niet zien en weten ze niet wat u doet met apps zoals Tinder. Een VPN kan helpen om uw persoonlijke gegevens persoonlijk te houden.

Voor de LGBT-gemeenschap: gebruik Traveler Alert

Onlangs heeft Tinder een update gemaakt die kan helpen bij het beschermen van LGBT-leden die de app gebruiken. Met de functie Travellerwaarschuwing waarschuwt de app u nu wanneer u een land of gebied betreedt waar wetten zijn tegen LGBT-mensen. Wanneer je in zo’n land reist, stuurt Tinder je een melding. Als je je seksuele voorkeur in je profiel laat zien, wordt dit automatisch onzichtbaar totdat je het gebied verlaat. Afgezien van dat, kunt u de optie ‘Show me on Tinder’ uitschakelen in de instellingen van de app voor extra beveiliging. Als je dit doet, is je profiel voor niemand meer zichtbaar. Aangezien sommige regeringen LGBT-contact en relaties wettelijk strafbaar stellen en dating-apps soms worden gebruikt om LGBT-mensen te volgen, is de nieuwe update een zeer noodzakelijke en belangrijke update.

Rapporteer verdacht gedrag

Tinder probeert constant nepprofielen, ciminals en bots uit hun app te verwijderen. U kunt hen helpen door verdacht gedrag te melden. Als je een verdacht account meldt, kan het Tinder-team dat account onderzoeken en verwijderen. Dit kan jou en andere gebruikers veiliger maken. Hier zijn enkele voorbeelden van gedrag dat de voorwaarden van Tinder schendt:

 • Gebruikers die om geld of een donatie vragen
 • Gebruikers die om afbeeldingen vragen
 • Minderjarige kinderen die de app gebruiken
 • Gebruikers die anderen lastigvallen
 • Gebruikers die zich na een vergadering ongepast gedragen
 • Nepprofielen / catfishing
 • Spam, probeert producten aan gebruikers te verkopen

Als u een van de bovenstaande zaken tegenkomt, kunt u rechtstreeks contact opnemen met Tinder. U kunt ook gebruikers blokkeren die u lastigvallen. Op deze manier is het voor hen onmogelijk om via de app contact met je op te nemen.

Laatste gedachten

Hoewel Tinder en andere dating-apps enorm populair zijn, vormen deze apps ook een risico voor uw privacy. Door beveiligingslekken in de Tinder-app kunnen hackers uw activiteiten bespioneren of kunnen andere Tinder-gebruikers uw locatie achterhalen. Daarnaast verzamelt Tinder uw persoonlijke gegevens en de integratie van de app met Facebook kan ook leiden tot een inbreuk op uw privacy. Dit zijn overwegingen die elke Tinder-gebruiker moet kennen. Hoewel Tinder toegang heeft tot uw gegevens, kunt u door voorzorgsmaatregelen te nemen uw privacy tot op zekere hoogte beschermen wanneer u de dating-app gebruikt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me