Hoe u alle gevoelige gegevens van uw smartphone of tablet verwijdert

Smartphones en tablets hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we met de wereld omgaan. De oude telefoongids van de gele gids is nergens te vinden. Je adresboek staat nu in je telefoon. Zelfs de manier waarop we winkelen en bankieren is veranderd. Die kleine computer in je zak bevat nu bijna alle belangrijke informatie over je leven. Dit betekent dat, tenzij u die informatie volledig wist voordat u een upgrade naar het nieuwste model uitvoert, iemand toegang zou kunnen krijgen tot uiterst gevoelige informatie over u. Het verrassende nieuws is dat een fabrieksreset mogelijk niet voldoende is om uw gegevens te wissen.


Waarom gewist is niet veilig

Verwijder gegevens iPad iPhoneNeem een ​​stuk schoon, wit papier en schrijf je adres erop met potlood. Wis nu uw adres. Dit is in wezen wat er gebeurt als u de fabrieksinstellingen van uw smartphone of tablet herstelt. We hebben allemaal mysteries gezien waarbij de rechercheur een stuk papier neemt dat is gewist en door er met een potlood over te wrijven, kunnen ze lezen wat er eerder op is geschreven. Als je dat stuk papier tegen het licht houdt, kun je waarschijnlijk zelfs het adres lezen. Iemand heeft gemakkelijk toegang tot bepaalde software die bestanden en gegevens kan herstellen die zijn gewist met een fabrieksreset. Het goede nieuws is dat er enkele eenvoudige stappen zijn die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw gegevens echt van uw oude apparaat zijn verdwenen.

Versleuteling is de ultieme gum

Voordat u een fabrieksreset probeert, codeert u de gegevens op uw apparaat. Zonder de sleutels van de encryptie is het vrijwel onmogelijk om uw informatie te reconstrueren. De informatie is er nog steeds, zoals bij elke fabrieksreset, maar het enige dat kan worden opgehaald, zijn de gecodeerde gegevens. Dit voorkomt dat uw gevoelige informatie wordt opgehaald door iemand die uw apparaat na u heeft.

Op de meeste apparaten is versleuteling eenvoudig. Als u een Apple-apparaat met iOS 8.0 of hoger bezit, wordt uw apparaat automatisch gecodeerd en beschikt Apple niet over een coderingssleutel om het te openen. Als u een fabrieksreset uitvoert op een Apple-apparaat, kan niemand die niet over uw toegangscode beschikt, de gegevens herstellen. Voor Android-apparaten met Marshmallow of hoger moet uw informatie standaard worden versleuteld.

verwijder info android

Als u een iets ouder Android-apparaat bezit, kunt u controleren of uw telefoon is versleuteld of uw informatie versleutelt. U kunt dit doen door naar het instellingenmenu te gaan en op het beveiligingsscherm te klikken. Dit kan onder verschillende tabbladen zijn, afhankelijk van uw apparaat. Het kan ook worden aangeduid als ‘Vergrendelscherm en beveiliging’.

vergrendelscherm en beveiliging

Zodra u het rechterscherm heeft gevonden, klikt u op beveiliging en zoekt u de optie ‘Apparaat versleutelen’. Nogmaals, afhankelijk van je apparaat kan dit het label ‘Versleutelen’, ‘Versleutelen’ of iets dergelijks hebben.

apparaat versleutelen

Het versleutelingsscherm waarschuwt u dat versleuteling een lang proces is. U wilt minstens een uur wachten op een tijd dat u de telefoon niet nodig heeft en u wilt waarschijnlijk dat uw apparaat is aangesloten terwijl de codering plaatsvindt. Eenmaal versleuteld, is de informatie op uw apparaat beveiligd.

Afmelden bij alle accounts

Of u nu een Apple- of Android-apparaat gebruikt, uitloggen bij uw accounts is een goed idee. Dit bereidt de smartphone of tablet voor op een fabrieksreset en overdracht aan een nieuwe eigenaar.

iOS-apparaten

Log voor iOS-apparaten uit bij de App Store, iMessage en iCloud. Volg deze stappen:

  1. Voordat u zich afmeldt, moet u alle apparaten die u hebt aangesloten, zoals uw Apple Watch, ontkoppelen
  2. Zoek in ‘Instellingen’ naar ‘Berichten’ en schakel de iMessage-optie uit
  3. Zoek de ‘iTunes & App Store ’instelling, klik op uw Apple ID e-mail en klik vervolgens op‘ Afmelden ’
  4. Tik ten slotte in Instellingen op ‘iCloud’ onder aan het scherm, zoek ‘Afmelden’ of zoek je naam en tik vervolgens op ‘Afmelden. Uw apparaat is nu klaar om te wissen en opnieuw in te stellen.

Apple afmelden

Android-apparaten

Voor Android-apparaten, als u een ouder apparaat heeft, kunt u op dit moment mogelijk direct overslaan naar een fabrieksreset. Op nieuwere apparaten heeft Android de fabrieksresetbeveiliging standaard ingeschakeld, waardoor een nieuwe eigenaar niet kan inloggen op een apparaat als u uw accounts niet eerst correct deactiveert.

Schakel eerst uw schermvergrendeling uit. In uw instellingen moet u de instellingen van het vergrendelscherm vinden. Dit kan een aantal verschillende labels hebben, afhankelijk van uw apparaat, maar het wordt over het algemeen gelabeld als ‘Lock Screen Security’, ‘Lock Screen’, ‘Lock screen and security’ of iets dergelijks.

type schermvergrendeling

Kies ‘Geen’ om uw vergrendelingsscherm te deactiveren.

instellingen persoonlijk

Meld u vervolgens af bij uw Google-account op het apparaat. Via het menu Instellingen, ‘Gebruikers en accounts’ of ‘Accounts’.

rekeningen

Tik op ‘Accounts’ om de verschillende accounts te openen die u op het apparaat hebt aangemeld. Mogelijk wilt u zich bij elk afzonderlijk afmelden, maar over het algemeen is afmelden bij Google voldoende om uw bescherming te garanderen.

Zoek ‘Google’ en klik vervolgens op elk Gmail-account waarmee je op dit apparaat bent ingelogd om het te verwijderen. Klik op ‘Meer’ in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer ‘Account verwijderen’ om uit te loggen.

Klaar voor reset

Nadat u deze stappen heeft uitgevoerd, kunt u nu een fabrieksreset uitvoeren met de zekerheid dat uw gegevens veilig zijn.

iOS

Klik op je iOS-apparaat in het instellingenmenu op ‘Algemeen’, selecteer ‘Reset’ en selecteer vervolgens ‘Alle inhoud en instellingen wissen’.

wis alle inhoud appel reset

U heeft de mogelijkheid om een ​​back-up van uw gegevens naar iCloud te maken voordat u ze wist. Kies of u een back-up van uw gegevens wilt maken of ‘Nu wissen’. Uw gegevens worden nu van uw apparaat gewist.

Android

Zoek op een Android-apparaat in uw instellingenmenu naar ‘Back-up & Reset ”. Dit is vaak, maar niet altijd, te vinden in het systeemmenu van uw instellingen.

Selecteer ‘Back-up en reset’ om naar het resetscherm te gaan en selecteer de optie om uw apparaat te resetten.

maak een back-up en reset
Zorg er eerst voor dat u de optie ‘Automatisch herstellen’ uitschakelt. Deze optie brengt uw opgeslagen instellingen en gegevens terug wanneer u het apparaat reset. Klik op de schuifregelaar om dit uit te schakelen.

Selecteer ten slotte ‘Fabrieksinstellingen herstellen’ om uw apparaat opnieuw in te stellen. Android geeft een lijst weer met accounts waarop u nog bent ingelogd op uw apparaat, indien aanwezig. Kies ‘Apparaat resetten’ onder aan het scherm om uw keuze om te resetten te bevestigen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw informatie veilig blijft, zelfs wanneer u uw apparaat aan een nieuwe eigenaar doorgeeft.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map