Hoe anoniem op internet te surfen VPNOverzicht

Veel van uw online acties zijn niet zo privé als u misschien denkt. Tegenwoordig proberen talloze partijen ons online gedrag zo goed mogelijk te volgen. Onze ISP’s, de beheerders van onze netwerken, onze browser, zoekmachines, de apps die we hebben geïnstalleerd, socialemediaplatforms, overheden, hackers en zelfs de websites die we bezoeken, weten allemaal – tot op zekere hoogte – wat we online doen. Als je niet wilt dat je partner het speciale verjaardagscadeau ontdekt dat je hebt besteld, volstaat het om de incognitomodus te gebruiken. Als u echter niet wilt dat iemand weet wat u online doet, doet een eenvoudige incognitomodus dat niet.


Wilt u anoniem surfen, streamen of downloaden? Er zijn een paar manieren om je online privacy te beschermen. In dit artikel presenteren we u een aantal methoden en tips die u kunt gebruiken om online anoniem te blijven. We zullen je alles vertellen over de effectiviteit van VPN’s, proxyservers en Tor, allemaal tools om je onder de radar te houden.

Tip 1: Veilig en anoniem browsen met een VPN

VPN-schildHet gebruik van een VPN (Virtual Private Network) is een geschikte manier om anoniem op internet te surfen. Wanneer je bent verbonden met een VPN-server, is je verbinding veilig. De software zorgt ervoor dat al uw online verkeer wordt versleuteld met speciale protocollen, zodat deze gegevens niet meer door anderen kunnen worden gelezen.

Bovendien blijft uw IP-adres verborgen, omdat u automatisch het IP-adres opneemt van de VPN-server die u gebruikt. Een IP-adres is het identificatienummer van uw internetverbinding en kan uw locatie en uiteindelijk uw identiteit onthullen. Een VPN verbergt dit IP-adres achter een eigen IP-adres. Op deze manier kunnen de websites die u bezoekt uw echte IP-adres niet zien en kunnen ze u niet identificeren.

Veel VPN-providers registreren uw activiteit niet terwijl u hun services gebruikt. Dit is het product dat ze je beloven: anoniem browsen. Deze providers bieden hun gebruikers gegarandeerde anonimiteit met hun veilige en beveiligde VPN-verbindingen.

Versleutelde VPN-tunnel die u beschermt tegen verschillende groepen

Door een gemaskeerd IP-adres te combineren met een veilige verbinding, zijn VPN-gebruikers ervan verzekerd dat hun online gedrag door niemand meer te traceren is. Niet alle VPN-providers zijn echter zo streng als het gaat om het doen van deze belofte. Als u uw internetverbinding wilt anonimiseren, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare en goede VPN-provider met een nullogboekbeleid. Een nullogboekbeleid zorgt ervoor dat de VPN-provider geen van uw online activiteiten registreert. Op deze manier kan zelfs de overheid niet een aanbieder ertoe brengen deze informatie over te dragen, omdat er niets te geven is. Meestal is het slim om voor een premium VPN te gaan, omdat je privégegevens niet altijd veilig zijn in de handen van een gratis VPN-provider.

ExpressVPN: A Trustworthy Giant

Een voorbeeld van een betrouwbare VPN-provider is ExpressVPN. ExpressVPN heeft een groot aantal servers over de hele wereld en biedt sterke beveiligingsopties. Als u zich op hun services abonneert, krijgt u toegang tot software die al uw apparaten beschermt en werkt voor Windows, Mac, Android en iOS. U kunt tegelijkertijd verbinding maken met internet met maximaal vijf apparaten met slechts één abonnement. ExpressVPN is zeer geschikt voor diegenen die in volledige anonimiteit willen kunnen surfen, streamen en downloaden.

ExpressVPN is erg gebruiksvriendelijk. Nadat u een abonnement heeft afgesloten, kunt u de applicatie installeren en in slechts een paar klikken verbinding maken met een beveiligde VPN-server. De app draait op de achtergrond van uw apparaat, terwijl u zoals gewoonlijk kunt browsen en streamen, alleen veilig en anoniem. Als je meer wilt weten over deze provider, lees dan onze volledige recensie van ExpressVPN.

CyberGhost: een gebruiksvriendelijke VPN

Een tweede goed presterende VPN is CyberGhost. CyberGhost is een gebruiksvriendelijke VPN-provider waarmee u anoniem kunt browsen. Ze hebben een groot aantal servers over de hele wereld, waardoor het heel eenvoudig is om een ​​server te vinden die aan uw behoeften voldoet. Hun servers zorgen ervoor dat u zonder beperkingen op internet kunt surfen. Je kunt zelfs Netflix gebruiken en torrents gratis downloaden met CyberGhost. De CyberGhost-app is heel gemakkelijk te gebruiken en als u problemen heeft om erachter te komen, heeft CyberGhost ook een geweldig klantenserviceteam dat u zal helpen.

Als er een HTTPS-alternatief is voor de HTTP-website die u probeert te bezoeken, zorgt CyberGhost ervoor dat u automatisch wordt omgeleid naar de beveiligde versie van de site. Op deze manier kunt u te allen tijde anoniem en veilig browsen. Lees onze gedetailleerde recensie van CyberGhost voor meer informatie over deze VPN.

Tip 2: Gebruik de juiste browser

Het is verstandig om terug te gaan naar de basis en ervoor te zorgen dat deze u helpen uw anonimiteit te beschermen. Maar welke browser is in dit geval het beste te gebruiken? De verschillende populaire browsers hebben heel verschillende manieren om met de privacy van gebruikers om te gaan. Ze hebben ook verschillende veiligheidsniveaus. In dit gedeelte bespreken we verschillende bekende browseropties.

Blijf weg van Microsoft Internet Explorer en Edge

Microsoft Edge-logoBij het overwegen van online veiligheid en privacy raden we u aan de browsers van Microsoft (Internet Explorer en Edge) niet te gebruiken. Internet Explorer ontvangt geen updates meer, wat deze browser erg kwetsbaar maakt en zijn gebruikers blootstelt aan verschillende risico’s, waaronder vele vormen van cybercriminaliteit. Microsoft Edge is de officiële opvolger van Internet Explorer en krijgt wel veiligheidsupdates. Toch zijn de privacyniveaus van deze browsers niet geweldig. Het heeft geen trackingbeveiliging, wat andere browsers wel doen. Deze en andere manieren waarop Microsoft een gebrek aan privacy heeft, brengen ons ertoe om u te adviseren om weg te blijven van Internet Explorer en Edge als u zich wilt concentreren op het beschermen van uw privacy.

Google Chrome: ga niet voor privacy naar Google

Google Chrome-logoDe Chrome-browser ondersteunt verschillende pop-upblokkers en andere privacygerichte browserextensies. Toch is Chrome eigendom van Google, wat slecht nieuws is voor uw privacy. Google profiteert van zoveel mogelijk gegevens over zijn gebruikers. Deze gegevens worden gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen en om de zoekmachine van Google te verbeteren. Veel mensen bekritiseren Google over de manier waarop ze omgaan met de privacy van mensen. Er is bijvoorbeeld de vraag waarom Chrome-gebruikers vaak automatisch worden ingelogd met hun Google- of Gmail-account. Op deze manier kan Google al uw browse-activiteit traceren en deze als persoon met u verbinden. Deze informatie wordt vervolgens gesynchroniseerd op al uw apparaten. Gebruik je een Android-smartphone met apps zoals Google Maps? Dan weet Google meteen nog meer van je. Als u waarde hecht aan uw privacy, is Chrome niet de beste keuze voor een browser.

Apple’s Safari doet zijn werk goed

Apple Safari-logoDe laatste tijd doet Apple’s browser Safari het erg goed op het gebied van privacy. De browser heeft nieuwe functies geïntroduceerd die digitale vingerafdrukken stoppen, waardoor het voor andere partijen een stuk moeilijker wordt om u online te volgen. Het heeft ook Intelligent Tracking Prevention. Hiermee worden automatisch trackingcookies van eerste partijen die websites na zeven dagen in de Safari-browser plaatsen, verwijderd. Dankzij dit systeem kunnen websites bezoekers voor een veel kortere tijd volgen. Afgezien daarvan biedt Safari enkele handige extensies die uw online privacy verbeteren. We komen hier later op terug.

Mozilla Firefox: de beste en bekendste browser voor privacy

Firefox-logoAls je het ons vraagt, is Mozilla Firefox de beste ‘normale’ browser voor gebruikers die hun privacy op prijs stellen. Om te beginnen heeft Firefox verschillende beveiligingsfuncties, zoals bescherming tegen phishing en malware. Afgezien daarvan ontvangen Firefox-gebruikers automatisch een waarschuwing wanneer een website add-ons probeert te installeren. Als het op privacy aankomt, is Firefox een zeer veilige keuze, ook omdat het handige extensies biedt die gebruikers beschermen tegen allerlei soorten tracking en privacyschendingen. Deze add-ons zijn, vaker wel dan niet, specifiek voor Firefox.

In tegenstelling tot de meeste andere browsers is Firefox open source. Dit betekent dat iedereen de code kan bekijken die de software van Firefox vormt. Vanwege deze transparante manier van werken kon Mozilla niet zomaar trackingfuncties inbouwen, zelfs als dat zou willen. Iemand zou het opmerken en er een show van maken, wat vreselijk zou zijn voor de reputatie van Mozilla.

Anoniem browsen op het volgende niveau: de Tor-browser

Tor The Onion Router LogoAls je echt anoniem wilt browsen, kan de Tor-browser een interessante optie zijn. Tor (de Onion Router) is een online netwerk voor gecodeerde en anonieme communicatie. Tor werkt vrijwel hetzelfde als andere browsers zoals Firefox, Safari en Chrome. In tegenstelling tot de andere browsers, kunt u met Tor echter volledig anoniem bladeren. Het Tor-netwerk bestaat uit duizenden servers wereldwijd. Al het dataverkeer dat er doorheen gaat, wordt opgedeeld in kleine stukjes die vervolgens worden versleuteld en via verschillende servers worden verzonden voordat ze op hun bestemming terechtkomen. Dit proces kost tijd en daarom kan de Tor-browser relatief langzaam zijn. Maar hoe langzaam het ook is, het zorgt ervoor dat niemand kan zien wat u online doet.

Meisje haalt een internetbestand op via Tor Nodes

Een belangrijke kanttekening bij het gebruik van Tor is dat het slechts een deel van wat je online doet versleutelt. Alleen het internetverkeer dat door de browser gaat, is beschermd. Diensten zoals Skype en WhatsApp hebben toegang tot internet zonder het gebruik van een browser. Tor kan je hier geen bescherming bieden.

Een ander ding dat het vermelden waard is, is dat Tor gebruikers toegang geeft tot het dark web. Surfen op het dark web moet met grote zorg gebeuren. Dit ‘donkere deel’ van internet is niet gereguleerd, wat betekent dat het veel risico’s met zich meebrengt voor uw veiligheid. Daar is het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om malware tegen te komen. Daarom is voor de meesten van ons het gebruik van een VPN samen met de Firefox-browser een eenvoudiger, beter en veiliger alternatief.

Tip 3: anoniem browsen met een proxy

Het gebruik van een proxyserver zorgt ook voor enige online anonimiteit. Wanneer u een proxy gebruikt, stuurt u een verzoek om informatie naar die proxyserver, die deze vervolgens naar de juiste website stuurt. De website kan alleen het IP-adres van de proxyserver zien en niet het uwe. Een proxy heeft niet hetzelfde versleutelingsniveau als een VPN. Hoewel de websites die u bezoekt niet direct kunnen zien wie u bent, zijn uw IP-adres en online verkeer nog veel gemakkelijker te ontrafelen dan het geval zou zijn bij het gebruik van een VPN. Andere partijen kunnen nog steeds zien wat u doet. Het enige dat hen ervan weerhoudt uw identiteit te kennen, is het IP-adres van de proxy. Dit komt allemaal omdat proxy’s uw verbinding niet beschermen.

Persoon die verbinding maakt met internet via een proxyserver

Proxyservers worden meestal gezien als lichtere, gratis alternatieven voor een VPN. Ze passen misschien bij uw behoeften, maar houd er rekening mee dat ze niet dezelfde beveiligingsnormen hebben als een VPN.

Tip 4: Gebruik een anonieme zoekmachine

DuckDuckGoEr is ook de mogelijkheid om een ​​anonieme zoekmachine te gebruiken. DuckDuckGo is waarschijnlijk de bekendste anonieme zoekmachine. Anonieme zoekmachines zoals DuckDuckGo zijn alternatieven voor Google, Bing, Yahoo en andere zoekmachines die uw gegevens graag verzamelen en gebruiken. Wanneer je DuckDuckGo gebruikt, worden je zoektermen en de links waarop je hebt geklikt niet getraceerd. Bovendien kunnen de websites die u bezoekt niet zien welke zoektermen u heeft gebruikt. Ze weten echter nog steeds dat u hun pagina heeft bezocht. Deze registratie gebeurt via uw IP-adres. Via DuckDuckGo kun je op het internet zoeken met meer anonimiteit dan met een gewone zoekmachine, maar het kan je geen volledige anonimiteit of privacy bieden.

DuckDuckGo heeft niet hetzelfde budget en dezelfde mankracht als grote bedrijven zoals Google. Dit betekent dat het gepresenteerde zoekresultaat niet zo geoptimaliseerd zal zijn. Sommigen zeggen echter dat dit eigenlijk een goede zaak is voor degenen die zich richten op privacy. DuckDuckGo laat immers iedereen die dezelfde trefwoorden invoert dezelfde zoekresultaten zien. Google past daarentegen uw resultaten aan uw gebruikersprofiel aan. De onnauwkeurigheid van DuckDuckGo laat dus zien dat ze zich feitelijk houden aan hun belofte van anonimiteit. Ons advies is om DuckDuckGo uit te proberen om te zien of je het leuk vindt.

Een tweede anonieme zoekmachine is Startpage. Dit is een privacyvriendelijk zoeksysteem dat de zoekresultaten van Google haalt, maar geen tracking gebruikt. We raden je ook aan deze uit te proberen.

Tip 5: Minimaliseer tracking met de juiste browserextensies

Er zijn veel browserextensies die uw online privacy en veiligheid helpen vergroten. Deze extensies zijn vaak eenvoudig te installeren en te gebruiken. Afgezien van een adblocker, een wachtwoordbeheerder en een VPN-browserextensie, kunt u ook specifieke add-ons en extensies proberen die het volgen minimaliseren.

Privacy Badger en Ghostery

Privacy Badger en Ghostery zijn browserextensies die trackingcookies van derden detecteren en blokkeren die tijdens het browsen op uw computer worden geplaatst. Door deze cookies te blokkeren, kunnen derden u niet online volgen. Heb je Privacy Badger of Ghostery geïnstalleerd en heb je een webpagina bezocht die probeert trackingcookies van derden te installeren? Dan komen deze extensies in actie. Goed voor jou, slecht voor online marketeers en heel goed voor je privacy.

Tip 6: Wees op uw hoede voor Facebook en Google

Het is bekend dat Facebook de persoonlijke informatie van hun gebruikers deelt met adverteerders. Dit is de reden waarom vrouwen de neiging hebben om advertenties voor vrouwelijke hygiëne op hun Facebook-feed te zien, terwijl mannen dat niet doen. Facebook gaat echter een stap verder in deze praktijk: ze houden ook bij wat u doet als u niet op hun site bent. Als u op zoek bent naar een autoverzekering online, is de kans groot dat u een relevante advertentie op uw Facebook-feed ziet. Met Facebook kun je dit een beetje wijzigen in de privacy-instellingen van je account. Nadat u deze instellingen heeft gewijzigd, worden er mogelijk geen geselecteerde advertenties meer weergegeven, maar ziet u nog steeds advertenties. Bovendien blijven ze informatie over u verzamelen. Via hun eigen services is het niet mogelijk om hun tracking uit te schakelen, u kunt slechts een klein beetje aanpassen wat er in uw nieuwsfeed naar voren komt.

Google biedt u ook de mogelijkheid om personalisatie toe te voegen. Nogmaals, dit betekent niet dat alle advertenties zullen verdwijnen, noch zal Google stoppen met het volgen van uw dataverkeer. In de regel kun je zeggen dat deze grote bedrijven die zijn gebouwd op extra inkomsten, ons niet zullen blijven volgen, tenzij we het onmogelijk maken via bijvoorbeeld een VPN-verbinding.

Laatste gedachten

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uw online veiligheid en privacy beter te beschermen. Wilt u anoniem op internet surfen? Dan zijn dit de tips die we je willen geven:

  • Gebruik Mozilla Firefox of de Tor-browser
  • Gebruik een VPN
  • Gebruik een anonieme zoekmachine
  • Minimaliseer tracking met de juiste browserextensies

Als je deze tips combineert, wordt je online privacy al veel beter bewaakt. U kunt volledig anoniem op internet surfen. Het gebruik van een proxy is ook een optie, maar dit is helemaal niet nodig als je al een VPN gebruikt (wat een beter alternatief is).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me