De Tor-browser: wat is het en waarom zou je het gebruiken? | VPNOverview.com

Tor The Onion Router Logo


Als je geïnteresseerd bent in online privacy en anonimiteit, heb je waarschijnlijk van Tor gehoord. Voor velen is Tor de basis van echte vrijheid op internet. Maar wat is Tor precies? Hoe werkt het en waarom zou je het gebruiken? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Tor-browser en andere privacygerelateerde oplossingen, zoals een VPN of een proxyserver? Lees er alles over in dit artikel!

Veiligheid staat voorop: wees voorzichtig wanneer u Tor gaat gebruiken!

We begrijpen volledig dat u enthousiast bent om te experimenteren met alle mogelijkheden die Tor biedt. Sommige van deze mogelijkheden brengen echter grote risico’s met zich mee. Een voorbeeld is het dark web. Tor geeft je toegang tot dit donkere deel van het internet, maar je moet niet proberen er toegang toe te krijgen zonder precies te weten waar je aan begint. Daarom laten we u, voordat we u meer vertellen over Tor, enkele maatregelen zien die u kunt nemen om veilig te blijven tijdens het gebruik van de Tor-browser, vooral wanneer u het dark web bezoekt.

Controleer allereerst de beveiligingsinstellingen van Tor. Tor gebruikt een zeer effectief en betrouwbaar systeem voor gegevensversleuteling, zoals we straks zullen zien. Toch kan het gebruik van de beveiligingsinstellingen van Tor uw online-ervaring veel veiliger maken. Ten tweede, hoewel dit voor velen misschien wel duidelijk is, is het belangrijk om nooit websites te bezoeken en op links te klikken die u niet vertrouwt. Dit is natuurlijk iets waar u rekening mee moet houden, ongeacht de browser en veiligheidsmaatregelen die u gebruikt. Ten slotte raden we u aan een goede en veilige VPN of een virtueel particulier netwerk te gebruiken.

Gebruik een VPN om veilig te blijven tijdens het gebruik van Tor

Door een VPN tegelijkertijd met Tor te gebruiken, zorgt u ervoor dat uw gegevens beter worden versleuteld. Bovendien verbergt de VPN ook uw IP-adres door het IP-adres van de VPN-server die u gebruikt weer te geven in plaats van uw “echte”, statische IP-adres. Dit betekent dat je veel veiliger bent tijdens het browsen. Een VPN-provider die we aanbevelen voor extra veiligheid tijdens het gebruik van de Tor-browser is CyberGhost. Deze provider biedt een zeer betrouwbaar en veilig dubbel encryptiesysteem, is zeer betaalbaar en heeft zelfs een geld-terug-garantie van 45 dagen. Dit betekent dat u het kunt uitproberen om te zien of het goed voor u werkt zonder dat u zich hoeft te committeren aan een jaarlijks abonnement.

Wat is Tor?

Het team achter Tor (The Onion Router) biedt gratis open-source software waarmee u anoniem op internet kunt surfen. Oorspronkelijk werd het Tor-netwerk ontwikkeld met de hulp van de Amerikaanse marine. Het netwerk is ontwikkeld om de Amerikaanse marine en andere militaire organisaties in staat te stellen anoniem online te communiceren. Tegenwoordig richt Tor zijn aandacht vooral op zijn browser en de ontwikkeling van een paar andere privacyhulpmiddelen, die we later kort zullen bespreken.

Zoals we eerder vermeldden, komt de Tor-browser uw online privacy en, tot op zekere hoogte, uw veiligheid enorm ten goede. De browser maakt gebruik van het enorme wereldwijde servernetwerk waaruit het Tor-netwerk bestaat. Wanneer u de Tor-browser gebruikt, gaan uw gegevens via verschillende Tor-servers (of “knooppunten”). Het verkeer is zwaar versleuteld en langzaam één laag tegelijk gedecodeerd op de verschillende knooppunten. Dit betekent dat degene die u probeert te identificeren op basis van uw online verkeer, gewoon zal struikelen over de laatste server waar uw dataverkeer doorheen is gegaan, de ‘exit node’. Met andere woorden: de Tor-browser maakt het onmogelijk, of in ieder geval erg moeilijk, om zijn gebruikers te identificeren.

Meisje haalt een internetbestand op via Tor Nodes

Om toegang te krijgen tot het Tor-netwerk, hoeft u alleen maar de Tor-browser te downloaden. Alles wat u online doet terwijl u de Tor-browser gebruikt, wordt automatisch gecodeerd en “geanonimiseerd” in het hierboven beschreven proces.

Een nadeel dat vaak wordt opgemerkt, is dat de Tor-browser over het algemeen veel langzamer is dan je kale internetverbinding. Omdat uw online verkeer via verschillende knooppunten wordt verzonden, zal uw internetverbinding ver moeten gaan en daardoor aanzienlijk langzamer worden.

Waar gebruiken mensen Tor voor?

Hoewel Tor’s ontwikkelaars de software oorspronkelijk voor militaire doeleinden hebben gemaakt, is deze uitgegroeid tot een tool die voor iedereen nuttig kan zijn, vooral voor degenen die iets te verbergen hebben of anderszins baat zullen hebben bij online anonimiteit. Veel journalisten en politieke activisten gebruiken Tor om te voorkomen dat ze worden vervolgd. Meestal wonen deze mensen in landen waar de autoriteiten hen zouden kunnen straffen voor de gedachten en meningen die ze online willen delen.

Evenzo gebruiken journalisten Tor om hun bronnen te beschermen. Als een bron niet het risico wil lopen te worden onthuld, kunnen ze gevoelige informatie communiceren via de Tor-browser. Niet alleen informatieleveranciers, maar ook consumenten zijn te vinden op Tor. Veel mensen gebruiken de Tor-browser om toegang te krijgen tot geografisch beperkte inhoud, censuur te omzeilen en specifieke websites te bezoeken. Veel pagina’s, zoals die op het dark web, zijn immers niet zichtbaar voor u wanneer u een “normale browser” zoals Safari of Firefox gebruikt.

Een andere bekende groep mensen die Tor gebruiken, zijn klokkenluiders. Een van Tor’s meest opvallende gebruikers en supporters is bijvoorbeeld Edward Snowden, die documenten openbaarde over geheime bewakingsprogramma’s in de Verenigde Staten. Evenzo kan Tor door werknemers worden gebruikt om bedrijfs- of overheidsgeheimen te onthullen of om illegale of immorele activiteiten aan te pakken.

De donkere kant van Tor

Hoewel dit allemaal erg positief lijkt, gebruikt niet iedereen Tor voor wat men een ‘nobele zaak’ zou kunnen noemen. Veel hackers en cybercriminelen gebruiken Tor bijvoorbeeld om anoniem te blijven tijdens het uitvoeren van hun illegale activiteiten. Tor is vooral handig voor criminelen omdat het toegang biedt tot het dark web. Dit donkere deel van het internet bevat meerdere illegale netwerken zoals de voormalige illegale markt Silk Road. Vroeger was dit een enorm netwerk waar mensen allerlei illegale items kochten en verkochten, zoals illegale drugs en vuurwapens. Kortom, veel criminelen gebruiken Tor om te voorkomen dat ze gepakt worden wanneer ze bezig zijn met hun illegale activiteiten.

Tor wordt niet alleen gebruikt om als internetgebruiker anoniem te blijven. Met Tor is het ook mogelijk om websites te hosten die alleen toegankelijk zijn voor mensen die de Tor-browser gebruiken. Als zodanig wordt elke website die wordt gehost via het Tor-netwerk niet geïndexeerd en gevonden door populaire zoekmachines zoals Google en Bing. Dit maakt ze onderdeel van het dark web.

Tor is legaal?

Het gebruik van Tor zelf is volkomen legaal in de meeste rechtsgebieden, vooral in de ‘westerse wereld’. Zoals we echter al zeiden, gebruiken sommige mensen Tor voor illegale activiteiten, vanwege de anonimiteit die de software gebruikers helpt bereiken. Het gebruik van Tor maakt deze activiteiten niet minder illegaal. Daarom willen we u ten zeerste adviseren om af te zien van dergelijke praktijken. Voor meer informatie over de legaliteit van Tor verwijzen we je graag naar dit artikel over dit onderwerp.

Privacy- en veiligheidsbeperkingen van Tor

Oog op laptopTor is handig, maar heeft zeker zijn imperfecties. Browsen met Tor is niet zo anoniem als je zou hopen. Hoewel de mensen bij Tor constant bezig zijn om hun bescherming te verbeteren, is hun software in het verleden gekraakt. Tor heeft benadrukt dat niet hun netwerk en systeem waren geschonden, maar individuele browsers. Desalniettemin, hoewel dit gebruikers wat gemoedsrust kan geven, toont dit nog steeds aan dat Tor niet perfect is als een op zichzelf staande privacymaatregel.

Met de hulp van internetproviders kan wetshandhaving soms de identiteit van Tor’s gebruikers blootleggen. Ze doen dit echter alleen selectief. Als er iets raars aan de hand is, kunnen officiële organisaties deze methode proberen om een ​​website of persoon bloot te leggen. Zolang je je aan de wet houdt, komt het wel goed. U moet zich echter realiseren dat het gebruik van de Tor-browser, die velen associëren met illegale activiteiten op het dark web, de autoriteiten ertoe kan aanzetten u te traceren.

Meer privacy betekent niet meer veiligheid

Privacy betekent niet noodzakelijkerwijs beveiliging. Tor kan niet garanderen dat je tijdens het gebruik van hun browser veilig bent voor cyberaanvallen en cybercriminelen. Het Tor-netwerk is ongelooflijk moeilijk te hacken, wat wordt versterkt door het feit dat de code open source is. Hetzelfde geldt echter niet voor uw browser, die relatief eenvoudig te hacken is. Zelfs man-in-the-middle-aanvallen zijn nog steeds mogelijk op Tor met behulp van ISP’s. Gelukkig zijn de ontwikkelaars van Tor zich meer dan bewust van deze risico’s en werken ze voortdurend aan het verbeteren van de Tor-software om het voor gebruikers gemakkelijker te maken zichzelf te beschermen.

Als je Tor wilt gebruiken, download dan altijd de meest recente versie. Het is duidelijk dat Tor beperkingen heeft, maar ze werken ook voortdurend aan betere, veiligere software. U kunt hier alleen van profiteren als u uw systeem zo up-to-date mogelijk houdt.

Is Tor de browser voor jou?

Voor de gemiddelde internetgebruiker is de anonimiteit die Tor biedt niet genoeg een stimulans om de software te gaan gebruiken. Dit komt vooral omdat de codering uw verbinding aanzienlijk langzamer maakt. Bovendien, zoals we eerder vermeldden, kost het uitvoeren van online bewaking nog steeds tijd en geld, wat betekent dat regeringen niet al hun burgers kunnen – en hoogstwaarschijnlijk niet willen – bespioneren. Ze moeten zich in plaats daarvan concentreren op verdacht online gedrag. Daarom zullen de meeste mensen die hun tijd online doorbrengen om bijvoorbeeld grappige kattenvideo’s te bekijken en de dichtstbijzijnde pizzeria te googlen, waarschijnlijk niet veel baat hebben bij het gebruik van de Tor-browser.

VPN’s: een alternatief voor Tor

VPN op mobielHoewel u relatief anoniem kunt bladeren met Tor, anonimiseert of beschermt de browser niet al uw andere internetactiviteiten. Toepassingen die buiten uw browser worden uitgevoerd, worden niet beschermd door het Tor-netwerk. Als u ervoor wilt zorgen dat al uw online activiteiten worden versleuteld en geanonimiseerd, is een VPN wellicht een betere oplossing voor u. Vooral als je je verbinding probeert te beveiligen tegen cybercriminelen wanneer je bijvoorbeeld een openbaar wifi-netwerk gebruikt, kan een VPN erg handig zijn.

Met een VPN kunt u onbeperkt internetten. Het helpt u om geografische censuur en geografische beperkingen in het algemeen te omzeilen, zoals de beperkingen die door Netflix worden opgelegd. Bovendien versleutelt een VPN al je dataverkeer en zorgt ervoor dat je volledig anoniem kunt browsen en downloaden. De meeste fatsoenlijke VPN’s hebben ook veel betere internetsnelheden in vergelijking met de Tor-browser. Dit betekent dat streamen, downloaden en gamen over het algemeen veel eenvoudiger en minder frustrerend is met een VPN dan met de Tor-browser.

Er zijn echter ook enkele dingen die een VPN niet kan doen. Het geeft je in de eerste plaats geen toegang tot het dark web. Als je een VPN gebruikt tijdens een bezoek aan het dark web, helpt het je te beschermen tegen malware, online aanvallen en andere gevaren. Het tweede voordeel van Tor over VPN’s is dat Tor volledig gratis is. Integendeel, de meeste goede VPN’s vragen een doorgaans kleine vergoeding per maand.

Moet ik Tor gebruiken?

Of u Tor moet gebruiken, hangt sterk af van uw behoeften. Tor is gratis, gemakkelijk te gebruiken en meestal zeer effectieve privacysoftware. Het geeft je toegang tot het dark web en heeft verschillende opties om je online veiligheid te beschermen. Aan de andere kant is Tor vrij traag en opent het de deur naar vele, vele online gevaren. Als je liever een snelle verbinding hebt, bijvoorbeeld voor streamen, downloaden en gamen, raden we een VPN aan. Bekijk gerust onze VPN reviews en vergelijkingstool om te zien welke VPN het beste bij jouw wensen past.

Wat is het verschil tussen Tor en een proxyserver?

Naast Tor en een VPN, kunt u er ook voor kiezen om uw privacy en online beveiliging te vergroten door een proxyserver te gebruiken. Over het algemeen werken proxyservers echter alleen goed voor specifieke doeleinden en situaties, zoals toegang tot The Pirate Bay. Zelfs dan beschouwen velen ze als minder effectief en minder veilig dan zowel Tor als een goede VPN. Desalniettemin vragen mensen zich vaak af hoe een proxy verschilt van Tor. Daarom zullen we hier de belangrijkste verschillen bekijken.

Wat doet een proxyserver?

Een proxyserver is, net als een VPN of Tor, een andere manier om uw online verkeer door een andere server te leiden die (figuurlijk) tussen uw computer en de ‘doelserver’ van uw gegevens staat. Deze server is de proxy die u wordt aangeboden door de eigenaar van de server. De opzet hiervoor is vaak vrij eenvoudig: iedereen die de dienst gebruikt, stuurt zijn gegevens via dezelfde server. Al die mensen krijgen hetzelfde ‘nep’ IP-adres.

Persoon die verbinding maakt met internet via een proxyserver

Waarom Tor en een VPN je beter beschermen dan proxy’s

Mensen hebben de neiging om proxy’s leuk te vinden omdat veel van hen gratis zijn. Dit betekent echter niet dat proxy’s de beste oplossing zijn voor uw online problemen. Proxyservers bieden slechts een zekere mate van anonimiteit en online veiligheid. Proxy’s coderen uw gegevens bijvoorbeeld over het algemeen niet, zoals Tor en VPN’s. Bovendien is de privacy die een proxy biedt lang niet zo betrouwbaar als bijvoorbeeld een goede en veilige VPN zoals PIA.

Een ander nadeel van het gebruik van een proxyserver is dat de host van de server precies kan zien wat je online doet. In theorie zouden ze deze informatie zelfs kunnen loggen, waardoor u mogelijk allerlei problemen krijgt. Daarom moet u, als u van plan bent een proxyserver te gebruiken, er een kiezen die wordt beheerd door iemand die u echt vertrouwt. Vaker wel dan niet kent u de identiteit van de eigenaar niet, wat dit moeilijk maakt. Hij of zij kan uw gegevens verzamelen of zelfs advertenties injecteren op de pagina’s die u bezoekt voor zover u weet. Kortom, een proxyserver biedt u geen echte privacy en beveiliging. Tenminste, niet zoals Tor of een goede VPN dat zou doen.

Hoe installeer ik Tor?

Overtuigd dat je Tor wilt hebben? Tor installeren op je apparaat is helemaal niet moeilijk. Volg de volgende paar stappen en u kunt de Tor-browser binnen enkele minuten gebruiken.

Stap 1: Ga naar de Tor-website en klik op de downloadknop in de rechterbovenhoek van uw scherm.

Tor installatie downloadknop

Stap 2: U bevindt zich op de downloadpagina. Selecteer uw besturingssysteem door een van de vier onderstaande pictogrammen te kiezen. Zoals je kunt zien, kun je kiezen voor Windows, Mac, Linux of Android. Als u de browser in een specifieke taal wilt downloaden, klikt u op ‘Download in een andere taal of platform’.

Screenshot besturingssystemen ondersteund door Tor

Stap 3: Er wordt een bestand gedownload naar uw computer. Open dit bestand om het installatieproces te starten. Kies uw voorkeurstaal en druk vervolgens op ‘OK’.

Tor taal

Stap 4: De Tor Browser Setup verschijnt. Kies de bestemmingsmap (meestal hoeft u hier niets te wijzigen en het installatieprogramma maakt automatisch een nieuwe map voor Tor) en druk op ‘Installeren’.

Tor installeren

Stap 5: Tijdens het installatieproces kunt u ervoor kiezen dat Tor automatisch start zodra u klaar bent met installeren. Als je dit niet hebt gedaan, moet je het zelf openen door het programma op te zoeken. De eerste keer dat de browser wordt geopend, ziet u het onderstaande scherm. In de meeste gevallen kun je gewoon op ‘Verbinden’ klikken en aan de slag gaan. Bent u momenteel echter in een land dat Tor actief censureert, zoals Turkije, China of Egypte? Dan kun je het beste eerst op ‘Configureren’ klikken. Tor helpt u bij het configureren van uw browser, zodat u minder last heeft van de online beperkingen van uw land.

Tor-app

Stap 6: Als je klaar bent met configureren, druk je op ‘Connect’ en je Tor-browser wordt geopend. Je kunt Tor nu vrij gebruiken.

Schermafbeelding van Tor-browserinterface

Andere Tor-projecten

orbotAfgezien van de Tor-browser, heeft Tor nog een flink aantal andere projecten die allemaal iets te maken hebben met online privacy. Het Tor-project, zoals het team wordt genoemd, werkt voortdurend aan manieren om de online privacy van hun gebruikers te beschermen en online vrijheid te bestrijden. Een voorbeeld van een van hun projecten is Orbot, een gratis proxy-applicatie voor Android-apparaten. Het gebruikt hetzelfde netwerk van knooppunten als de browser om uw informatie over het wereldwijde web te transporteren. Orbot helpt zowel uw online privacy als uw internetverkeer te versleutelen. Net als de browser, alleen voor Android.

OONI

Een ander project van het Tor-team is OONI en richt zich op het detecteren van online beperkingen. OONI, wat staat voor Open Observatory of Network Interference, houdt toezicht op internetcensuur over de hele wereld. Sinds 2012 ontwikkelt het gratis software die is ontworpen om online blokkering te detecteren. De software beschermt uw apparaat niet en omzeilt de gevonden beperkingen niet. Het is gewoon een middel om inzicht te krijgen in de wereldwijde situatie rond online beperkingen en censuur. U kunt meer te weten komen over de bevindingen van OONI op de OONI-website.

Tor-messengerNiet alle projecten van Tor lopen nog. Het Tor-project heeft ooit een chatprogramma gemaakt dat alle communicatie versleutelt. Ze noemden het Tor Messenger. Met dit programma kunt u nog steeds al uw reguliere services gebruiken, zoals Google Talk, Facebook Messenger en Twitter, maar uw chatgegevens worden anoniem. Er konden ook geen logboeken worden bijgehouden, dus uw berichten waren allemaal volkomen veilig. Updates van de Tor Messenger zijn echter gestopt vanaf april 2018, wat betekent dat de software niet zo veilig is als vroeger. Daarom raden we af om Tor Messenger langer te gebruiken.

Laatste gedachten

Tor is een groot kampioen in de wereld van online privacy. De browser biedt gebruikers de vrijheid om elke gewenste website te bezoeken en biedt hen een zekere mate van online anonimiteit. Deze bescherming is echter beperkt tot hun browser en dekt niet alle internetactiviteiten, zoals een VPN dat zou doen. Bovendien wordt Tor vaak nauwlettend in de gaten gehouden door wetshandhavers, omdat onwettige bedrijven en criminelen de browser vaak gebruiken voor illegale activiteiten. De dienst is gratis en gemakkelijk te downloaden, maar heeft wel zijn beperkingen. Als u besluit de Tor-browser te gebruiken, wees dan altijd voorzichtig met ongereguleerde websites en bescherm uzelf tegen malware met degelijke antivirussoftware. We raden ook aan om andere veiligheidsmaatregelen te gebruiken in combinatie met Tor, zoals een goede VPN. Als je jezelf goed beschermt en goed nadenkt over je keuzes, kan de Tor-browser een leuke, anonieme en gratis internetervaring bieden.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me