De privacyrisico’s van uw auto | VPNoverzicht

Auto’s zijn meer dan ooit verbonden met de rest van de wereld. U kunt eenvoudig op een knop drukken voor hulp bij pech onderweg, uw auto ontgrendelen of zelfs op afstand starten. Bovendien kunt u de routebeschrijving op een touchscreen opvragen voordat u het omschakelt om verbinding te maken met Pandora of Spotify. Onze auto’s kunnen zelfs een wifi-toegangspunt bieden voor iedereen in de auto. Hoewel deze gemakken geweldig zijn voor consumenten, brengen ze ook risico’s met zich mee voor onze privacy. Privacy-experts zijn bang dat onze slimme auto’s informatie kunnen onthullen die we liever privé houden, en dat terwijl de meesten van ons zich niet eens bewust zijn van de risico’s.


Uw auto weet meer dan u denkt

Slimme auto die andere auto op de weg identificeertAl meer dan vijf jaar bezitten Google en andere bedrijven de mogelijkheid om een ​​auto te produceren die zelf kan rijden zonder menselijke begeleiding. Toch stappen we nog elke ochtend in onze auto, kruipen achter het stuur en rijden zelf. De reden hiervoor is dat deze nieuwe technologie duidelijke risico’s voor onze veiligheid met zich meebrengt en daarom grondig wordt bestudeerd en verbeterd totdat het volkomen veilig is om te gebruiken.

De risico’s voor onze veiligheid van voertuigen die met internet zijn verbonden, zijn veel minder voor de hand liggend. Voor het grootste deel hebben fabrikanten en consumenten niet geaarzeld om touchscreen-systemen toe te voegen die verbinding maken met hun telefoons. De voordelen van deze systemen zijn enorm, zowel in gemak als veiligheid tijdens het rijden. De risico’s voor onze privacy zijn echter grotendeels genegeerd.

Aangezien het tempo van technologische veranderingen blijft toenemen, is het belangrijk om de risico’s in overweging te nemen. We beginnen nu pas de potentiële schade van hiaten in (online) beveiliging te beseffen. Voordat u verbinding maakt met het slimme systeem van uw auto, moet u even nadenken over de risico’s voor uw privacy. Hier zijn een paar vragen en mogelijke gevaren waarvan u zich misschien bewust wilt zijn.

Wie is de eigenaar van uw gegevens?

Elke moderne auto genereert tonnen gegevens, zelfs op de kortste rit. Snelheid, acceleratie, motortoerentallen en meer – alles wordt geregeld en gemeten door de computer van uw auto. Deze informatie is direct beschikbaar vanuit het voertuig en kan zelfs worden teruggestuurd naar de fabrikant voor afhaling. Autofabrikanten beschouwen zichzelf vaak als eigenaar van deze informatie, terwijl het veel zegt over jou en je rijgedrag.

De geavanceerde systemen waarmee u uw telefoon op het touchscreen in uw auto kunt aansluiten, zijn in het voertuig ingebouwd. Het scherm zelf, het stereosysteem en de navigatieknoppen maken allemaal deel uit van het systeem waarmee u verbinding maakt. Dit brengt ons bij een belangrijke vraag. Terwijl uw informatie door deze systemen gaat, behoudt u het eigendom ervan?

Er zijn maar weinig autofabrikanten die aangeven wie de eigenaar is van de gegevens die door hun slimme systemen gaan. Dit zijn veel gegevens, variërend van uw locatie tot uw berichten en de telefoonnummers van beste vrienden. Elke route die u neemt, wordt door het systeem in kaart gebracht en uw e-mail- en sociale media-meldingen worden er ook doorheen geleid. De muziek waarnaar u luistert via het Pandora- of Spotify-account van uw telefoon, gaat ook via het informatiesysteem van uw auto. Tot hoeveel van die gegevens heeft de fabrikant toegang en wie bezit al die informatie over u?

Gegevens over uw locatie zijn waardevol

Kaart met locatieAdverteerders snakken voortdurend naar meer informatie over consumenten. Hoe nauwkeuriger uw profiel is, hoe beter ze u hun producten kunnen verkopen. Dit is de reden waarom bedrijven zoals Google miljarden dollars kunnen verdienen. Google verzamelt informatie over de advertenties waarop u klikt, uw zoekopdrachten op internet en meer. Hierdoor kunnen ze een ongelooflijk nauwkeurig profiel van jou opbouwen. Over het algemeen blijven deze gegevens echter beperkt tot uw online activiteiten.

Locatiegegevens kunnen adverteerders waardevolle informatie over uw leven buiten het internet geven. Waar u woont, werkt en winkelt, is niet langer alleen uw bedrijf. Als u specifiek werd gevraagd, zou u al deze informatie waarschijnlijk nooit vrijwillig aan een adverteerder overdragen, maar het is van onschatbare waarde voor het opbouwen van een nauwkeurig profiel. Locatiegegevens kunnen onthullen wanneer u een nieuwe arts bezoekt, waar u uw kinderen op school afzet, hoe laat u naar uw werk vertrekt en hoelang u in het verkeer blijft hangen.

Deze informatie is allemaal beschikbaar via het slimme informatiesysteem van uw auto. Aangezien deze gegevens waardevol zijn, kunnen ze vrijwel zeker worden gebruikt om adverteerders te helpen bij het opbouwen van uw profiel. Het beschermen van uw privacy wordt nooit een hoge prioriteit voor autofabrikanten, tenzij het een hoge prioriteit voor u wordt. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s.

Uw auto kan worden gehackt

Je hebt misschien verhalen gehoord over hackers die de besturing van een auto overnemen. Met de juiste tools en toegang kan een hacker de controle over de pauzes, motor, koplampen en andere functionaliteiten van uw zorg overnemen. Dit vereist echter gelukkig dat de hacker gedurende enige tijd fysieke toegang tot uw voertuig krijgt. Daarom is de kans dat dit jou overkomt nog steeds klein. Zorg ervoor dat u alleen mensen die u vertrouwt in uw auto toestaat, zodat u er zeker van kunt zijn dat de enige die de auto onder controle heeft tijdens het rijden, u bent.

Toegang krijgen tot het informatiesysteem van uw slimme auto is daarentegen veel eenvoudiger. Je auto maakt meestal verbinding met je telefoon via een Bluetooth-verbinding. Bluetooth is helaas niet helemaal veilig. Er zijn verschillende manieren waarop deze verbinding kan worden aangetast. Hierdoor kunnen hackers toegang krijgen tot de informatie die door de verbinding stroomt. Omdat deze zwakte voorheen niet op te sporen was, was er geen beveiliging voor. Daarom is het mogelijk dat de informatie die door het slimme informatiesysteem van uw auto gaat, voor iedereen die uw voertuig passeert, kan worden gehackt, mits ze over de juiste apparatuur beschikken.

Wat u kunt verliezen

Als de informatie die door het informatiesysteem van uw auto gaat, wordt gehackt of aan adverteerders wordt verkocht, is dit een aanslag op uw privacy. Iedereen met toegang tot deze informatie kan meldingen van uw e-mail of sociale media lezen. Ze kunnen gemakkelijk ontdekken waar u woont en waar u werkt. Door trends in uw gegevens op te sporen, kan een hacker weten hoe laat u naar het werk vertrekt, waardoor uw huis open blijft staan ​​voor diefstal. De dieven weten immers precies wanneer ze moeten toeslaan zonder dat u erbij bent om ze te stoppen.

Afgezien van de gevoelige informatie die zonder uw medeweten kan worden gedeeld, kan het loutere gevoel van inbreuk op de privacy dat voortkomt uit het feit dat iemand toegang heeft tot uw privéleven, ook gevolgen hebben. Eenmaal geschonden, zal uw gevoel van privacy mogelijk nooit meer op dezelfde manier terugkeren. De gemoedsrust die je nu hebt, kan gemakkelijk geschiedenis worden zodra er iets ernstigs gebeurt vanwege verlies van privacy. Dus, wat kunt u doen om dit te voorkomen? We hebben een paar tips voor je.

Hoe kunt u uw privacy beschermen?

Net als alle andere elektrische apparaten zijn auto’s geëvolueerd en zullen ze in de toekomst waarschijnlijk blijven evolueren. Bovendien blijven adverteerders, hackers en andere groepen op jacht naar uw persoonlijke gegevens. Betekent dit dat je de moderne technologie moet opgeven en een oude auto moet kopen zonder touchscreen of Bluetooth-verbinding? Niet noodzakelijk. Volg deze volgende tips en je bent klaar om te gaan.

Vraag naar het privacybeleid

Lijst met vergrootglasWees niet bang om bij het kopen van een auto te vragen naar het privacybeleid van de fabrikant. Wees niet verbaasd als de verkoper ook geen gemakkelijk antwoord voor je heeft. Het privacybeleid zal u vertellen wat er met uw informatie gebeurt, wie er toegang toe heeft en wie de eigenaar is. Dit is belangrijk om te weten.

Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de verkoper het beleid heeft gevonden, omdat niet veel mensen ernaar vragen. Als u echter, samen met anderen, blijft hameren op het belang van dit probleem, zullen dealers dit opmerken en ook aandringen op verandering. In plaats van ervoor te zorgen dat het privacybeleid van uw huidige auto aan uw wensen voldoet, werkt u er ook aan om ervoor te zorgen dat het beleid in de toekomst de privacy van klanten serieuzer neemt.

Maak geen verbinding wanneer dat niet nodig is

Voordat u verbinding maakt met het slimme systeem van uw auto, moet u even nadenken of het u op die specifieke reis ten goede komt. Gebruikt u de navigatie? Kunt u wachten met het bekijken van meldingen totdat u uw bestemming bereikt? In plaats van uit gewoonte te verbinden, moet u van tevoren de mogelijke risico’s overwegen. Als u niet altijd verbonden bent, weet uw auto niet alles over u.

Anonimiseer uw gegevens met een VPN

Uw auto kan uw gegevens nauwelijks verzamelen en uw privacy in gevaar brengen als er in de eerste plaats geen persoonlijke informatie te verzamelen is. Daarom moet u altijd stappen ondernemen om uw privacy te verbeteren voordat u verbinding maakt via Bluetooth. Anonieme gegevens die niet naar u terug leiden, zijn voor derden bijna nutteloos. Als u eenvoudige stappen kunt nemen om afstand te nemen van uw gegevens, raden we u aan dit te doen. Een eenvoudige manier om uw informatie anoniem te houden, is door een VPN te gebruiken.

Wanneer je verbinding maakt via een VPN, worden je gegevens versleuteld voordat ze naar een anonieme VPN-server worden gestuurd. Van daaruit wordt het verzonden naar de bestemming die u probeert te bereiken. Op deze manier maak je geen directe verbinding met een website of online service. Al uw gegevens gaan altijd eerst via de VPN-server. Die server geeft uw verzoek door en ontvangt informatie terug van de site. Omdat de online service nooit rechtstreeks met u omgaat, blijven zowel het verzoek als u privé. De VPN versleutelt vervolgens de gegevens en stuurt ze naar u terug.

Deze tussenpersoonbenadering beschermt uw privacy en biedt nog steeds snelle toegang tot de online services waarvan u afhankelijk bent geworden. Bovendien kan een VPN u helpen geografische beperkingen of firewalls tussen u en specifieke informatie te vermijden. Bekijk ons ​​bericht over het kiezen van de beste VPN voor uw behoeften voor meer informatie over verschillende VPN’s en hoe deze uw privacy kunnen helpen beschermen.

Laatste gedachten

De opties die moderne auto’s hun chauffeurs bieden, zijn ongelooflijk handig en leuk. Het is echter goed om ook een beetje op je hoede te zijn voor deze technologie. Zorg ervoor dat bedrijven niet weglopen met uw persoonlijke gegevens door de leiding te nemen over uw eigen privacy. Als u het privacybeleid van de fabrikant van uw auto bekijkt, de verbinding verbreekt wanneer u kunt en een VPN gebruikt om uw gegevens te beschermen, hoeft u zich weinig zorgen te maken. Met deze tips kunt u blijven genieten van alle voordelen van een moderne auto zonder de extra stress van een mogelijke schending van de privacy.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map